Αφιέρωμα: ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ -Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Metal μπάντα που χρησιμοποιεί Ελληνικό στίχο & γέννησε το «επικό μέταλ»!

Η ιστορία της ροκ και μέταλ μουσικής στην Ελλάδα είναι μακρά με τεράστιες εκπροσωπήσεις του είδους, από γκρουπς που όντως άφησαν εποχή με τη σφραγίδα τους, ήδη από τη δεκαετία του 60 έως σήμερα. «Ιερά Τέρατα» της ροκ, οι Aphrodite’s Child, πρωτοπόροι στο είδος στη χώρα μας, με έναν εκπληκτικό Ντέμη Ρούσσο στα φωνητικά και το μπάσο και φυσικά τον διάσημο Βαγγέλη Παπαθανασίου στα πλήκτρα και στη συνολική εικόνα της μπάντας ως ιδέα και ήχο. Συνέχεια του Βαγγέλη, το επόμενο εγχείρημα, οι Socrates, με Σπάθα, Τουρκογιώργη, Τρανταλίδη και τον ίδιο τον συνθέτη που καταξιώθηκε διεθνώς. Ακολούθησαν διάφορα ροκ σχήματα με Ελληνικό και Αγγλικό στίχο που άγγιξαν τις καρδιές των Ελλήνων ρόκερς έως ότου η ροκ διεθνώς να αλλάζει μορφές, δομές και ήχους. Τα δυο πρώτα γκρουπς προαναφέρθηκαν σκοπίμως για να δείξουμε την ποιότητα και κυρίως τη διαφορετικότητα που τα διέκρινε μέσα από την απρόσωπη «μάζα» των ήχων. Δεν είναι τυχαίο που μερικά γκρουπς τυγχάνουν ιδιάζουσας φήμης μεταξύ των οπαδών της ροκ και μεταλ.

Όσο πιο «μεγάλο» γίνεται το όνομα μιας μπάντας τόσο πιο πολύ αποκτά στρατόπεδα «μίσους και αγάπης», είναι «ηθικός νόμος», πάντοτε η διαφορετικότητα και η ποιότητα προκαλούσαν ποικίλα συναισθήματα αγάπης και θαυμασμού για τους ακροατές, ή αδιαφορία (με κριτήριο τα ακούσματα της αρεσκείας τους και φυσικά το καινούργιο που πάντα έφερναν οι πρωτοπόροι) και μίσος ή ουσιαστική αποδοχή και ο σεβασμός από τους άλλους καλλιτέχνες (με αρνητικό κριτήριο τη ζήλεια σε συνδυασμό με τον κρυφό θαυμασμό που εγωιστικά δεν τολμούν να δείξουν, ενώ οι χαρισματικοί σε συναισθήματα, χωρίς εγωισμό, περήφανα τους αποδέχονται ως κάτι πρωτοπόρο και καινούργιο που ενδεχομένως να ακολουθήσουν και ίσως να ξεπεράσουν). Το 1989 μία ροκ/μεταλ μπάντα σπάει το «κατεστημένο» σε αυτό το είδος της μουσικής. Σπάει το κατεστημένο σε ότι αφορά την ιδιαιτερότητα της μουσικής, του στίχου, της θεματολογίας, της πρωτοτυπίας γενικότερα, βασιζόμενη όμως, όχι απλά σε κάποιες αλλαγές, απλά και μόνον για να ξεχωρίσουν – είναι αδύνατο αυτό να γίνει σκοπίμως διότι δεν έχει υπόβαθρο και κατά συνέπεια διαλύεται. Οι «ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ» είναι μία ιδέα στο σύνολό της και απόλυτο δημιούργημα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΗ.

178a 078-1

Είναι νέα παιδιά,  απόφοιτοι ή  τελειόφοιτοι του Λυκείου, εκεί στο Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή και τα Βριλήσσια, στα  ανατολικά προάστια της Αθήνας. Ο μαθητής, του Εθνικού Ωδείου του παραρτήματος του Χαλανδρίου, Δημήτρης Κατής ιδρύει την άνοιξη του 1989 τους θρυλικούς, πλέον, «ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΣ». Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Heavy Rock / Metal μπάντα που χρησιμοποιεί Ελληνικό στίχο. Είναι της πάσης γνωστό το πόσο δύσκολο έως αδύνατο να συνδυάσει κανείς αυτό το είδος μουσικής με την ελληνική γλώσσα των φωνηέντων. Η ιδιάζουσα προσωπικού στυλ μουσική σύνθεση του Δημήτρη και οι στίχοι του, καθώς και οι στίχοι της Τζένης Στράλλα, απογειώνουν το πάντρεμα και κάνουν χιλιάδες Έλληνες Μetallers και Rockers να ανατριχιάζουν, στην κυριολεξία, στο άκουσμα των νέων ήχων ενός νεαρού αλχημιστή και εμπνευστή μοναδικής μουσικής στο είδος. Το «επικό μέταλ» γεννιέται στην Ελλάδα, πουθενά στον κόσμο to 1989 δεν υπήρχε αυτός ο όρος, με τα βίας ακούγαμε τον χαρακτηρισμό power metal και πολύ αργότερα symphonic metal.

photosense.gr

Ο πρωτοπόρος συνθέτης και στιχουργός Κατής δένει σφικτά της επικές μελωδίες του με στίχους που έχουν συνήθως έχουν μια μυθολογική και ιστορική διάθεση χωρίς ουσιαστικά να αναφέρονται σε συγκεκριμένα γεγονότα και που στην τελική είναι αλληγορικά για εκείνον που θα προσπαθήσει να κάνει την δίκαιη αποκρυπτογράφηση των νοημάτων, και κρύβουν πολλά ηθικού είδους παραβολικά θέματα. Σίγουρα μια επιδερμική ανάλυση των στίχων σε όλους τους δίσκους θα οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα, λογικό όμως οι οπαδοί να φιλτράρουν τα νοήματα ανάλογα με τον συναισθηματικό τους κόσμο και τις ανάγκες αφομοίωσης, αυτό θα ήθελε στην τελική κι ο Δημήτρης να συμβεί.

Οι ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ του Δημήτρη Κατή γράφουν Ιστορία στην Ελλάδα και μένουν στην Ιστορία της Ελληνικής μουσικής πάντα ως πρωτοπόροι στο είδος. Έπος, Ρομαντισμός, Φαντασία, Έρωτας,  Ιστορία, Μυθολογία, Αγάπη, Αγώνας, Έπαρση, Ηρωισμός, Πτώση, Σεξ, Αλήθεια, Ήθος, Αντίθετα συγκρουόμενες Δυνάμεις, Πάθος, Καινοτομίες, Έμπνευση! Όλα αυτά καθιστούν την μπάντα «Θρύλο»!

Ήταν εύκολο για τον Δημήτρη Κατή να βάλει στα έργα του τον αγγλικό στίχο – εξάλλου δεκάδες είναι οι βραβεύσεις του διεθνώς και κυρίως στο Χόλλυγουντ, για τα συμφωνικά του έργα,  από μεγάλους οργανισμούς, (Billboard, Los Angeles Music Awards κλπ) όπως και μεγάλες οι συμφωνικές ορχήστρες που τα έχουν ερμηνεύσει (Kiev philharmonic orchestra κλπ) - όμως προτίμησε την εφαρμογή στην μπάντα του Ελληνικού στίχους που έφθασε ως τη Νότια Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη να έχουν οι «Εξόριστοι», fan clubs με σκληροπυρηνικούς, τραγουδώντας Ελληνικά. Σίγουρα θα προτιμούσαμε μία ακόμη παράλληλη προσπάθεια με την ελληνική, και σε αγγλική έκδοση με μια καλή παραγωγή ώστε να εξάγουμε ότι καλύτερο έχει δώσει η χώρα μας στο μέταλ.

Οι Εξόριστοι του Δημήτρη Κατή είναι διαχρονικοί, τα τραγούδια του προφητικά, όπως το «Σύνορα Παντού» και τα περισσότερα σχεδόν, προφητικά για τα σημερινά δρώμενα. Η διαχρονικότητα είναι τόσο απλή να την αντιληφθείς, όταν 18αρηδες σήμερα πρωτογνωρίζουν το «Κάνω μια Ευχή» κι ερωτεύονται ακούγοντάς το, όπως οι γονείς τους που το άκουγαν 25 χρόνια πριν, εκστασιάζονται, οργίζονται και σηκώνουν γροθιά όταν ακούν το «Σύνορα Παντού», Ένα γεμάτο «Κύτταρο» πέρσι με το 60% κάτω των 25 ετών νέοι, που τραγουδούσαν όλα τα κομμάτια,  αυτό λέγεται Διαχρονικότητα και κανείς δεν το πέτυχε στη μέταλ στην Ελλάδα όπως οι «Εξόριστοι». Είναι μια μπάντα που δεν μπορείς να την συγκρίνεις, να την βάλεις σε polls, είναι μια ιστορία από μόνη της, ένα είδος από μόνη της.

photosense.gr

Χαρακτηριστικό των «Εξόριστων» είναι πως απέκτησαν ένθερμο φανατικό κοινό που τους αποδέχτηκε ως “cult” με πραγματική πίστη που σπάνια συναντά κανείς παρά μόνον σε συγκροτήματα που πραγματικά άφησαν ιστορία στον διεθνή χώρο. Είναι πραγματικοί “believers” που τους ακολουθούν παντού αλλά και διατηρούν με τη στάση τους το περιεχόμενο μιας επικής ιδεολογίας και στάσης ζωής που αλληλοεπηρεάζονται, μια αμφίδρομη σχέση πίστης. Επίσης είναι γεγονός πως επηρεάστηκε μια ολόκληρη γενιά από αυτό τον νέο ήχο και την θεματική στιχομυθία των Εξόριστων,  καθώς μετέπειτα και δεκάδες Ελληνικές μπάντες προσπάθησαν να υιοθετήσουν αυτό το πρωτόγνωρο στυλ και να ακολουθήσουν αυτό το «ρεύμα» έπους που έφερε ο Δημήτρης Κατής μέσα από τους Εξόριστους.

Οι ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ πούλησαν στις αρχές της δεκαετίας του 70 χιλιάδες δίσκους, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα και τη χώρα. Όπως πολλές φορές το βλέπουμε γραμμένο και στ’ αγγλικά  “the bestselling Greek metal band ever”. Μέσα από συλλογές, δίσκους βινυλίου, cds, η μπάντα έγινε Πλατινένια με την ΕΜΙ. Η μοναδική στην Ιστορία της Ροκ και Μεταλ στην Ελλάδα κερδίζει πλατινένιο δίσκο και ο συνθέτης και ιδρυτής και κιθαρίστας  Δημήτρης Κατής. Πολλά ακούστηκαν, πολλοί φώναξαν, πολλοί δυσαρεστήθηκαν, αλλά η αλήθεια δεν αλλάζει, «υπομονή κι επιμονή» όπως πολλές φορές έχει πει ο Δημήτρης.

056-1

Παράδειγμα για πολλές μπάντες μετέπειτα καθώς το στυλ τους καθιέρωσε σχολή, επίσης παράδειγμα για νεώτερους να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό με προσωπικότητα ώστε να ξεχωρίζουν από μίζερα κατάλοιπα μια παρωχημένης εποχής. Από ότι γνωρίζουμε από το 2017 ετοιμάζεται νέα τουρ της μπάντας και την οποία θα καλύψουμε και εκτενώς & τακτικά θα παρουσιάζουμε μέσα από τις σελίδες του Rock Overdose.

Στην μπάντα τραγουδά ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός, γιός του διάσημου αειμνήστου τενόρου John Modinos, στη ρυμθική κιθάρα ο πρώην κιθαρίστας των "Καταραμένων" Γιώργος Αποστολόπουλος, στο μπάσο, ο Αμερικανός από το LA, Rich Melville, πλήκτρα ο Στέλιος Μαργαριτόπουλος και ντραμς, ένας «παλαιός γνώριμος» επιστρέφει, ο Αντώνης Ασπρόπουλος (Εξόριστοι:1994 – 1999). Ένας ακόμη «παλαιός», ο πρώην μπασίστας της μπάντας για 13 χρόνια, Χάρης Γερουλάκης, αναλαμβάνει καθήκοντα ως Μaster του ήχου για τα lives του συγκροτήματος (όπως ακριβώς έκανε και πέρσι στο «Κύτταρο». Και φυσικά στις κιθάρες, στις συνθέσεις και στίχους ο Δημήτρης Κατής. 27 χρόνια μετά η πορεία συνεχίζεται και οι followers αυξάνονται, ο ήχος αυθεντικός, επικός, συναισθηματικός, απειλητικός, κατευναστικός, παρορμητικός, απόλυτα διαχρονικός και συνάμα προφητικός. Ο Δημήτρης Κατής, οι Εξόριστοί του, η Μεταλμάνια, ήταν οι γερές βάσεις όπου το heavy metal και το hard rock στέριωσαν για τα καλά στη χώρα μας. Ο άνθρωπος «κλειδί» που έβαλε στα σπίτια μας μέσω της τηλεόρασης την αγαπημένη μας μουσική σε Εθνικό Δίκτυο και Προβολή και το συγκρότημα που ξεσήκωσε πλήθη νέων για μια νέα πορεία, για μουσικές που μας έγιναν βιώματα ζωής!

Οι Αλήθειες κάποια στιγμή πρέπει να λέγονται - Η Ιστορία γράφτηκε !! 

 189a

* Επίσης, το νέο βίντεο κλιπ της μπάντας, σε Μουσική, Ενορχήστρωση, Στίχους, Σενάριο και Παραγωγή του Δημήτρη Κατή, ολοκληρώθηκε και ετοιμάζεται για διεθνή φεστιβάλ και παρουσίαση. Πρωταγωνιστεί ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ενώ τα γυρίσματα ανέλαβαν γνωστά ονόματα των Γερμανικών RTL και ZDF όπως ο Tobias Platow (διεύθυνση φωτογραφίας) και ο σκηνοθέτης Jorgo Papavasiliou. Πρόκειται για το τραγούδι «Ιστορία ενός Ήρωα» το οποίο ηχογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε σε τρείς γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά Γερμανικά.  Παραθέτουμε τα links από τα video Teasers του τραγουδιού και στις τρεις γλώσσες:

https://youtu.be/vjpoR0JD-yw  (Eλληνικό)

https://youtu.be/5cvMRXHZngQ (English)

https://youtu.be/u0RqfW5ilX8 (Deutsch)

Comments