Γενέθλια για τον Blackie Lawless (WASP), ο οποίος κλείνει σήμερα τα 61 του χρόνια!

Στα 61 της χρόνια μπαίνει μια πολύ αναγνωρίσιμη φιγούρα και φωνή του metal χώρου, ο ηγέτης των WASPBlackie Lawless. Ο Stephen Duren  όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Staten Island της Νέας Υόρκης και ανατράφηκε μέσα σ’ ένα θρήσκο οικογενειακό περιβάλλον με θείο ιεροκήρυκα, παππού διάκονο και πατέρα επιστάτη σε Κατηχητικό, ενώ η μητέρα του, ήταν επαγγελματίας χορεύτρια.

Μάλιστα πήγαινε και ο ίδιος στην εκκλησία μέχρι να φτάσει προς το τέλος της εφηβείας του. Παρ’ όλα αυτά τα εφηβικά του χρόνια, μόνο ήσυχα δεν χαρακτηρίζονται, αφού στα 13 του μαχαιρώθηκε σε καβγά και ένα χρόνο μετά πήγε σε στρατιωτικό σχολείο ώστε να μάθει πειθαρχία. Άλλωστε πέρασε πολύ καιρό ως μέλος συμμορίας στις γειτονιές της Νέας Υόρκης, μαζί με το φίλο του Ace Frehley, που έγινε κιθαρίστας στους Kiss. Το ενδιαφέρον του Blackie για τη μουσική είχε ξεκινήσει από την ηλικία των εννέα περίπου, όταν εξέφρασε την επιθυμία να γίνει ντράμερ. «Μέσα σε τρεις μήνες παρ’ όλα αυτά, οι γονείς μου είχαν αποφασίσει πως κάτι τέτοιο τελικά δεν επρόκειτο να συμβεί…», θυμάται γελώντας. Ο αδερφός του, είχε μια κιθάρα στο δωμάτιο του, την οποία όμως δεν χρησιμοποιούσε. «Έμπαινα κρυφά στο δωμάτιο του για να παίξω και τελικά αποφάσισα να την αξιοποιήσω. Υπήρχαν και κάποια άλλα παιδιά στη γειτονιά, ένα χρόνο μεγαλύτερα, που έπαιζαν και ανακαλύψαμε πως μπορούσαμε να βγάλουμε λίγα χρήματα παίζοντας σε πάρτι, κλπ…» Κατάφερνε έτσι να βγάζει το χαρτζιλίκι του, με την πρώτη του μπάντα, τους The Underside.

Στα 16 του, ήταν κιθαρίστας στους Black Rabbit και τους Orfax Rainbow, που εμφανίζονταν σε τοπικά μπαρ. Αφότου άφησε το γυμνάσιο, εργάστηκε για δύο χρόνια στην κατασκευαστική εταιρία του πατέρα του, κάτι που όμως δεν τον γέμιζε, οπότε αποφάσισε να στραφεί αποκλειστικά στη μουσική. Η ευκαιρία να αναμιχθεί με το τραγούδι, προέκυψε όταν είχε μόλις κλείσει τα 18, όταν ενσωματώθηκε στους New York Dolls μετά την αποχώρηση του Johnny Thunders. Έξι μήνες αργότερα, ο “Blackie Gooseman” όπως ήταν τότε το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, μαζί με τον μπασίστα Arthur Kane, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Νέα Υόρκη και να εγκατασταθούν στο Los Angeles. Σχημάτισαν παρέα τους Killer Kane και κυκλοφόρησαν ένα EP ώσπου τελικά οι δρόμοι τους χώρισαν.

Το 1977 μαζί με τον Randy Riper, σχημάτισαν τους Sister, ένα από τα πρώτα γκρουπ στο L.A. που πειραματίστηκαν με απόκρυφους συμβολισμούς και εμφανίστηκαν φορώντας make up. Οι Sister δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον κάποιας δισκογραφικής και τελικά διαλύθηκαν. Μετά από μία ακόμη αποτυχημένη απόπειρα σχηματισμού μπάντας, των Circus Circus, ο Blackie με τον Randy Riper ήρθαν εκ νέου σε επαφή αφού ο πρώτος πίστευε ότι έχει αρκετό καλό υλικό για να ιδρύσει καινούριο συγκρότημα. Στη σύνθεση τους προστέθηκαν οι Chris Holmes και Tony Richards, ο Blackie άφησε την κιθάρα και άρχισε να παίζει μπάσο και κάπως έτσι το 1982, γεννήθηκαν οι W.A.S.P. Το συγκρότημα, σύντομα απέκτησε μεγάλη φήμη για τα σοκαριστικά στοιχεία των ζωντανών του εμφανίσεων, χάρη κυρίως στις συνήθειες του Lawless να δένει ένα ημίγυμνο μοντέλο σε μια μηχανή βασανιστηρίων και να πετά ωμό κρέας στο ακροατήριο.

Ο ίδιος αναφέρει ως μουσικές του επιρροές τους AC/DC, Black Sabbath, Kiss και Beatles, ενώ τα περιβόητα θεατρικά του ήταν εμπνευσμένα από τον Alice Cooper και τους Kiss. Στους WASP έχει τον πρώτο λόγο όσον αφορά τη μουσική τους κατεύθυνση σε ολόκληρη την πορεία των 30 χρόνων τους, κρατώντας σχεδόν αποκλειστικά  συνθετικό και στιχουργικό ρόλο. Εκτός από τις μουσικές του ικανότητες, ο Blackie, έχει ασχοληθεί και με την ηθοποιία, έχοντας υπάρξει βασικός υποψήφιος για την ταινία του James Cameron «Εξολοθρευτής 2» στο ρόλο του Τ-100, απορρίφθηκε όμως λόγω του ύψους του (1.94). Είχε επίσης μία μικρή συμμετοχή στην cult ταινία “This is Spinal Tap”.

 

Comments