Γιάννης Βαγενάς (NAXATRAS) στο Rock Overdose: Θα μου άρεσε να βγάζαμε μια πιο ηλεκτρονική ή μια πιο metal κυκλοφορία (ή και τα δύο)’

 

Με αφορμή τις προσεχείς συναυλίες των Naxatras σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς βρήκαν τον Γιάννη Βαγενά (μπάσο / φωνή) on tour και συνομιλήσαμε μαζί του για όλα όσα αφορούν στο ψυχεδελικό συγκρότημα από την Βόρεια Ελλάδα.

 

 

 

Rock Overdose: Συγχαρητήρια για το νέο album παιδιά! Πείτε μου δυο λόγια για τις διεργασίες από τις οποίες περάσατε κατά την δημιουργία του. Πόσο διαφορετική είναι η διαδικασία ενός τέταρτου album, σε σχέση με κάθε προηγούμενου; Είναι η ανάγκη για διαφοροποίηση που καθοδηγεί τον μουσικό πλέον ή είστε τόσο jam-freaks που έχετε αποτινάξει από πάνω σας κάθε τέτοια παρόρμηση;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Πάντα τζαμάρουμε, μεγάλο μέρος των ιδεών προκύπτει έτσι. Στο τελευταίο άλμπουμ θέλαμε τα κομμάτια να είναι στην πιο κατασταλαγμένη εκδοχή τους. Σαν μια απόσταξη των αυτοσχεδιασμών, ώστε να υπάρχει μια συνεχής ροή που να μην κουράζει και να μην επαναλαμβάνεται. Δόθηκε μεγαλύτερη βάση στη σύνθεση από όλες τις άλλες μας δουλειές.

 

 

 

 

Rock Overdose: Δεν κρύβεται με τίποτα η ροπή σας προς την φανταστική μυθολογία στο “IV”. Υπάρχει κάποια θεματολογία πίσω από τους στίχους ή και από τη γενικότερη καλλιτεχνική δημιουργία που περιέχεται εκεί; Θα έλεγες πως είναι concept album;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Είναι ουσιαστικά ένα concept album, μπορεί όμως κάποιος να το ακούσει και χωρίς αυτή την επίγνωση. Είναι μια fantasy / sci-fi ιστορία ενός πλάσματος στην πορεία του προς την εκπλήρωση του πεπρωμένου του.

 

 

 

Rock Overdose: Σου αρέσουν τα concept albums; Ποιο είναι το αγαπημένο σου; Αν ξαναγράφατε ένα concept album, με ποιο θέμα πιστεύεις θα καταπιανόσασταν;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Το κάναμε ουσιαστικά με το “IV”, αλλά μας αρέσει η ιδέα να συνεχίσουμε αυτό το lore και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Το αρτιότερο concept album για μένα είναι μάλλον το “The Wall”, μετά θα έλεγα το “Ocean” των Eloy, το “Argus” των Wishbone Ash και φυσικά metal albums όπως το “Operation Mindcrime” των Queensryche και το “Scenes from a Memory” των Dream Theater.

 

 

 

Photo: Anastasia Papadaki

 

Rock Overdose: Είναι πάρα πολλά τα σχήματα -και γίνονται θεωρώ ακόμη περισσότερα όσο ο καιρός περνάει και η πραγματικότητα καταντάει από μόνη της unreal- που ασχολούνται με καθημερινά ζητήματα και θέτουν μέσω των στίχων και της γενικότερης ύπαρξής τους πραγματικούς προβληματισμούς, επηρεασμένοι ίσως και από τις δυσκολίες της εποχής που διανύουμε. Εσάς πώς και δεν σας παίρνει η μπάλα σε αυτό και παραμένετε τόσο αιθέριοι;

 

Είναι θα έλεγες η απόδρασή σας από τα όσα ζούμε ή υπάρχει κάπου μέσα σας και μια ανησυχία σχετική με αυτά τα θέματα που ίσως εκφραστεί, είτε μέσω των Naxatras, είτε μέσω κάποιου άλλου project;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Φυσικά και μας αγγίζει. Δε θέλουμε όμως να γίνεται πολύ “συγκεκριμένη” η θεματολογία μας ως προς το σήμερα, το φανταστικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα να πεις εξίσου σημαντικά πράγματα που παραμένουν διαχρονικά. Δεν είναι μόνο μια μορφή escapism δηλαδή, παρότι έχει μεγάλη σημασία ο κόσμος να μπορεί να βάλει ένα άλμπουμ και να χαλαρώσει από τα καθημερινά του άγχη.

 

 

 

Rock Overdose: Γιάννη ασχολήθηκες πρόσφατα και με το solo project σου, το επονομαζόμενο Ni Moya, εκφράζοντας μια ψυχεδελική μεν, αλλά τελείως εναλλακτική / διαφορετική καλλιτεχνική σου πλευρά, ενώ ο Ντέλιας βάδισε σε πιο blues μονοπάτια. Ήταν αυτή η αποτοξίνωσή σας από τους Naxatras, προκειμένου να μπείτε στην συλλογική δημιουργική διαδικασία με φρέσκο μυαλό ή απλά συνέβη;

 

Εκτός από τον ροκ και ψυχεδελικό ήχο που μοιάζει να είναι θεμελιώδης επιρροή για τους Naxatras, τι άλλα ακούσματα έχεις εσύ και πες μου αν θες και για τα υπόλοιπα παιδιά.

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Ανέκαθεν έγραφε και ο καθένας μας τη δικιά του μουσική. Είναι απελευθερωτικό να  δημιουργείς κάτι χωρίς τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που έχει η μπάντα. Οι δικές μου ανησυχίες είναι πιο ηλεκτρονικές και πειραματικές στη φύση τους. Μπορείς να ακούσεις ορισμένες από τις επιρροές αυτές και στη μπάντα, κάποια synthesizers, ηχοτοπία, δομές ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής. Metal επίσης, αν και δεν υπάρχει στο Ni Moya.

 

Ο Γιάννης έχει πολλά jazz, blues και funk ακούσματα, ο Κώστας πιο post και σύγχρονα και ο Παντελής πραγματικά τα πάντα, από ελληνική μουσική μέχρι κλασική.

 

 

 

 

Rock Overdose: Μιας που είστε vintage lovers, δεν μπορώ παρά να σε ρωτήσω αν είσαι οπαδός της θεωρίας ότι “they dont make them like they used to anymore”. Πιστεύεις πως η νέα μουσική υστερεί της παλαιότερης κατά κάποιον τρόπο; Νοσταλγείς τις παλαιότερες δημιουργίες που φαίνεται να αποτελούν και επιρροές σας σε αρκετές περιπτώσεις ή είσαι θιασώτης της άποψης πως κάθε εποχή έχει τα δικά της καλά και κακά και σου αρέσει γενικώς να κοιτάς μπροστά.

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Είμαι λίγο το πρώτο που περιέγραψες, μου αρέσει το oldschool στα πάντα, είτε αυτό είναι ροκ, είτε σινεμά, είτε ηλεκτρονική μουσική. Old is gold. Αλλά μεγαλώνοντας θέλω να γίνομαι πιο ανοιχτόμυαλος και ευτυχώς υπάρχουν άπειροι σύγχρονοι καλλιτέχνες που αποδεικνύουν πως τίποτα δεν είναι στάσιμο και πάντα υπάρχει χώρος για δημιουργία.

 

 

 

Rock Overdose: Προφανώς και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε για την ελληνική σκηνή και το πόσα ωραία πράγματα βγάζει πλέον, την είδα όμως αρκετά μουδιασμένη την περίοδο της καραντίνας. Υπάρχουν κάποιες δημιουργίες που ξεχώρισες; Υπάρχει κάποιο ελληνικό σχήμα που λατρεύεις και δεν χορταίνεις να ακούς τα τραγούδια του;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Οι “Ακρίτας”! Βέβαια βγάλαν μόνο ένα άλμπουμ στα 70’s. Μου είχε αρέσει πολύ το πρώτο των Chickn και το τελευταίο των VIC.

 

 

 

 

Rock Overdose: Είστε πλέον κουαρτέτο με τα synths σε πρώτο πλάνο. Μήπως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας κολεκτίβας; Να περιμένουμε προσθήκη ακόμη περισσότερων μόνιμων μελών στο μέλλον;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Δεν ξέρω για μόνιμα μέλη, πάντως σίγουρα μας ψήνει να δουλέψουμε με guest μουσικούς. Βέβαια και ο Παντελής για guest ξεκίνησε και τελικά δέσαμε, οπότε ποτέ δεν ξέρεις.

 

 

 

 

Rock Overdose: Ποιο είναι το πιο παράτολμο καλλιτεχνικό βήμα που έχεις σκεφτεί για τους Naxatras; Πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε για το απόλυτο ηχητικό ταξίδι;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Θα μου άρεσε να βγάζαμε μια πιο ηλεκτρονική ή μια πιο metal κυκλοφορία (ή και τα δύο). Αλλά φυσικά εξαρτάται από το υλικό μας και τη συλλογική κατεύθυνση που επιλέγουμε.

 

 

 

Rock Overdose: Τώρα με την επιστροφή στις συναυλίες, επανέρχονται σταδιακά και οι συζητήσεις γύρω από αυτές, οπότε θέλω να σε ρωτήσω, ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος που σας έχει ταξιδέψει η μουσική, ποια η συναυλία που σας εξέπληξε με τον παλμό της εκτός έδρας, ποιο το αγαπημένο μέρος σας να παίζετε και αν υπάρχει κάποιο που σας έχει αφήσει μια έτσι αμφιλεγόμενη ή και αρνητική γεύση κατά την επίσκεψή σας.

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Το πιο όμορφο μέρος ήταν μάλλον το Dunajam, μια παραλία με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Το Ozora είχε φοβερή ενέργεια, κάτι απροσδόκητο για ένα ηλεκτρονικό φεστιβάλ. Μας αρέσει πολύ η Πορτογαλία, στο τουρ του ‘19 ήταν το highlight και ανυπομονούμε για το live στο Πόρτο, το προτελευταίο live του τουρ μας. Μια αρνητική ήταν ίσως στην Πρέβεζα, αντιμετωπίσαμε θέματα με τον ήχο και δεν το διαχειριστήκαμε σωστά.

 

 

 

 

Rock Overdose: Τι άλλα πράγματα έχει η ατζέντα για φέτος πλην φυσικά της Ευρωπαϊκής περιοδείας και των δύο ελληνικών shows; Είδα πως «κλείσατε το μάτι» στο ενδεχόμενο μιας Βρετανικής περιοδείας, ενώ αν δεν κάνω λάθος δεν έχετε ακόμη επισκεφτεί τις ΗΠΑ. Υπάρχει στα άμεσα πλάνα κάτι τέτοιο;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Οι ΗΠΑ είναι δύσκολη πίστα, αλλά θα θέλαμε πολύ. Βρετανική περιοδεία θα γίνει και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Θα γίνουν επίσης αρκετές εγχώριες εμφανίσεις στα πλαίσια του ελληνικού τουρ και μερικά ακόμα φεστιβάλ στο εξωτερικό.

 

 

 

 

Rock Overdose: Η οπτικοποίηση του “Omega Madness” ήταν επική το λιγότερο. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Kristofski; Υπάρχει στα πλάνα να τον επισκεφτείτε στο realm του ούτως ώστε την επόμενη φορά να εντάξετε και μία live performance στο ψυχεδελικό ταξίδι που θα ετοιμάσει για εσάς;

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Για το βίντεο μιλήσαμε με πολλούς καλλιτέχνες και ο Kristofski ταίριαξε ιδανικά στο όραμά μας. Τον μάθαμε αρχικά μέσω της δουλειάς που έχει κάνει με τους Babe Rainbow. Σίγουρα θα ήταν ωραία ιδέα να κινηματογραφήσει και μια συναυλία μας, ποιος ξέρει, μπορεί και να γίνει.

 

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελα από εσάς μια ευχή για το μέλλον και ένα συμπερασμα από το κοντινό παρελθόν.

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Ευχόμαστε ο πόλεμος στην Ουκρανία να λήξει το συντομότερο δυνατό και να μη ζήσουμε σε μια σκοτεινή εποχή. Το κοντινό παρελθόν μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

 

 

 

 

Rock Overdose: Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα παιδιά, ελπίζω να σας πάνε όλα όπως τα φαντάζεστε και η μουσική να σας φτάσει μέχρι την άκρη του κόσμου. Καλή δύναμη για τη συνέχεια!

 

 

Γιάννης Βαγενάς (Naxatras): Επίσης!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Ζήσης Πετκανάς

 

Οι Naxatras εμφανίζονται ζωντανά την Παρασκευή 13 Μαϊου στο Fuzz Live Music Club της Αθήνας μαζί με τους Deaf Radio και την Παρασκευή 20 Μαϊου στο WE της Θεσσαλονίκης μαζί με τους The Dead Ends.

 

RSVP 13.05: https://www.facebook.com/events/349200260290467

TICKETS 13.05: https://www.viva.gr/tickets/music/naxatras-live-in-athens-ft-deaf-radio

 

RSVP 20.05: https://www.facebook.com/events/702470114228248

TICKETS 20.05: https://www.viva.gr/tickets/music/naxatras-live-in-thessaloniki-ft-dead-ends

 

Comments