Γιάννης Παπαδόπουλος (BEAST IN BLACK, WARDRUM) στο Rock Overdose: “Απολαμβάνω να έχω νέες προκλήσεις στον τρόπο που τραγουδάω”

Ιδιαίτερες συστάσεις για τον Γιάννη Παπαδόπουλο δεν χρειάζονται. Είναι γεγονός ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φωνές της χώρας μας και το ταλέντο του, σε συνδυασμό με την πολλή δουλειά, έχουν ανταμειφθεί. Εκτός από τραγουδιστής των Θεσσαλονικιών Wardrum, ο Γιάννης, από το 2015 αποτελεί τραγουδιστής των Beast In Black, του Anton Kabanen (ex- Battle Beast). Πριν λίγο καιρό, η μπάντα ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Nuclear Blast, καθώς και την περιοδεία με τους θρυλικούς W.A.S.P., ενώ στις 3 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ τους, με τίτλο 'Berserker'. Έτσι, λοιπόν, με μεγάλη χαρά και περηφάνια, σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης στο Rock Overdose και τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη. Απολαύστε!

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Γιάννη, καλώς ήρθες στο Rock Overdose. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γύρω στο 2015 δημιουργήθηκαν οι Beast in Black από τον Anton Kabanen, ο οποίος αποχώρησε από τους Battle Beast. Πώς βρέθηκες στον δρόμο του Anton, ώστε να σε επιλέξει για τραγουδιστή της μπάντας;

 

Γιάννης: Η ιστορία ξεκίνησε κάπου στο 2015. Ο Anton βρισκόταν στη φάση λίγο πριν αποχωρήσει από την τότε δική του μπάντα Battle Beast, και είχε αποφασίσει ότι θέλει να συνεχίσει στο μουσικό του ταξίδι. Είχε βρει στο YouTube τη μουσική των Wardrum και χωρίς δεύτερη σκέψη μου έστειλε προσωπικό μήνυμα στο Facebook. Αρχικά σοκαρίστηκα, μιας και ήξερα ήδη την μουσική των Battle Beast και μου άρεσαν πάρα πολύ! Χωρίς πολλές περιστροφές, τα βρήκαμε σε κάθε τομέα και ξεκίνησε η συνεργασία μας.

 

Rock Overdose: Πριν καλά καλά ολοκληρώσετε το άλμπουμ, ανοίξατε στους Nightwish. Πώς ήταν σαν εμπειρία; Είχες ξαναπαίξει μπροστά σε 9.000 άτομα κι αν όχι, πώς αισθάνθηκες;

 

Γιάννης: Κατ'αρχάς ήταν απίστευτο και μόνον το γεγονός ότι ήμασταν οι μοναδικοί καλεσμένοι των Nightwish και ήταν το πρώτο μας μόλις live show! Είχα εμπειρίες τύπου 2.000 ή 5.000 max προηγουμένως, αλλά πέρα από την "αριθμητική υπεροχή" μιλάμε για μια γενικότερα πολύ διαφορετική και συγκλονιστικότερη εμπειρία. Μπορεί να έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε, αλλά ακόμα το συναίσθημα παραμένει έντονο. Σκηνικά τύπου να έρχεται ο ίδιος ο Tuomas (Huolopainen) να σου συστήνεται και να σου λέει πόσο του αρέσει η φωνή σου από το soundcheck ήδη είναι κάτι που το λες και δεν το πιστεύεις ούτε ο ίδιος ιδιαίτερα!

 

 

Rock Overdose: Μέχρι στιγμής έχετε κυκλοφορήσει δύο single. Ένα αρκετά πιο “συμφωνικό” το “Blind And Frozen”, θυμίζοντας τον ήχο Battle Beast, αλλά και πιο heavy metal κομμάτι, το “Beast in Black”. Θα υπάρχει αυτή η ποικιλία μέσα στο άλμπουμ;

 

Γιάννης: Νομίζω ότι αυτά τα κομμάτια παρουσιάζουν απλώς 2 από τα φάσματα του δίσκου! Μπορώ να εγγυηθώ ότι η γκάμα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχουν πιο σκληρά, πιο τρυφερά, πιο συμφωνικά, πιο ποπ κομμάτια από αυτά τα 2! Θεωρώ πως αυτός ο δίσκος κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

 

Rock Overdose: Σε ακούσαμε πολύ διαφορετικό στο “Blind And Frozen” απ’ ό, τι σε έχουμε συνηθίσει, σε ακούσαμε πάλι διαφορετικό στο “Beast in Black”. Αυτή η προσέγγιση που δίνεις στα κομμάτια των Beast in Black, είναι κάτι καινούργιο που σε έχει δυσκολέψει ή ήταν κάτι εύκολο για σένα;

 

Γιάννης: Πάντα απολαμβάνω να έχω νέες προκλήσεις και νέες προσεγγίσεις στον τρόπο που τραγουδάω. Είμαι ακόμα *εγώ* , απλά παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές μου. Ενθουσιάζομαι κάθε φορά όταν κάποιος συνθέτης όπως ο Anton είναι πρόθυμος να αποκαλύψουμε περισσότερες τραγουδιστικές πλευρές, πόσο μάλλον όταν το ίδιο το κομμάτι «ζητάει» κάτι τέτοιο! Στην προκειμένη , απλά ακούγοντας τα κομμάτια ήξερα λίγο πολύ ότι κάπως έτσι θα τραγουδηθούν, και στην πράξη διαπιστώθηκε ότι το όραμα του Anton δεν απείχε πολύ από αυτό που είχα ήδη σκεφτεί ο ίδιος! Εκεί ξέρεις, κιόλας, ότι υπάρχει χημεία και κοινός προσανατολισμός!

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου ως τώρα σχετικά με τα δύο single;

 

Γιάννης: Έχει πλάκα το πόσο διίστανται πάντα οι απόψεις αν κάτσεις και τις διαβάσεις μια-μια. Αλλά κατά γενική ομολογία, αλλά και παρακολουθώντας λιγάκι τα «νούμερα» των δύο single, πραγματικά η αντίδραση του κόσμου είναι παραπάνω από θετική. Φαίνεται να έχει πιάσει το νόημα των Beast In Black και είναι άκρως υποστηρικτικοί προς αυτό!

 

Rock Overdose: Χαζεύοντας λίγο στα σχόλια στο youtube, βλέπω την πλειοψηφία των σχολιασμών να αφορούν την εξαιρετική φωνή σου. Πώς σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι;

 

Γιάννης: Χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς ναι μεν η φωνή είναι η βιτρίνα, αλλά είναι πολλές φορές και αυτό που θα αναδείξει ή θα πατώσει τις συνθέσεις, ανάλογα την περίσταση ! Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι ο κόσμος θεωρεί πως έγινε το πρώτο, χαχα!

 

 

Rock Overdose: Έχεις νιώσει ότι όλα αυτά τα σχόλια και αυτό το τεράστιο βήμα στους Beast in Black και στην Nuclear Blast, να σε βαραίνει και να σε γεμίζει με άγχος;

 

Γιάννης: Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με τη μουσική και υπήρξε περισσότερη δραστηριότητα από μέρους μου, ήξερα ότι ήθελα να συμβεί κάτι ανάλογο! Είχε ήδη γίνει η προεργασία στο μυαλό μου, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος. Ξέρω ότι "with great power comes great responsibility" αλλά είμαι έτοιμος για οτιδήποτε έρθει μπροστά στο δρόμο μου.

 

Rock Overdose: Πόσο καιρό διήρκησε η διαδικασία σύνθεσης και ποια ήταν η δική σου συμμετοχή στο υλικό;

 

Γιάννης: Τα περισσότερα από τα κομμάτια τα είχε ήδη στο κεφάλι του Anton, o οποίος είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος της σύνθεσης και των στίχων! Τα υπόλοιπα ολοκληρώθηκαν κάπου στα μέσα του 2017 και τον Δεκέμβρη μπήκα για 2 βδομάδες στο στούντιο για να τα ηχογραφήσω! Το θετικό με αυτό τον άνθρωπο είναι ότι έχει μια πολύ ολοκληρωμένη και σφαιρική άποψη του πώς θα είναι ως τελικό αποτέλεσμα το κομμάτι, και με έβρισκε σύμφωνο στο 90-φεύγα% των περιπτώσεων! Φυσικά, υπήρχαν πράγματα προσωπικής αισθητικής και άποψης όπου συνέβαλλα και είχα τον χώρο και την ελευθερία να μπει η "σφραγίδα" μου αν θέλεις !

 

 

Rock Overdose: Πώς είναι η συνεργασία σου με τα υπόλοιπα μέλη και πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να δουλεύεις από τόσο μεγάλη απόσταση;

 

Γιάννης: Μέχρι τώρα τα πράγματα κυλάνε πολύ ομαλά, και παρόλο που και τα 5 μέλη είμαστε ΤΟΣΟ διαφορετικά άτομα μεταξύ μας, υπάρχει αλληλοκατανόηση και βρίσκουμε πάντα λύσεις με τις οποίες είναι όλοι χαρούμενοι! Η απόσταση αυτή έχει τα θετικά της, μιας και εκμεταλλευόμαστε κάθε φορά στο έπακρο τον χρόνο ο οποίος μας δίνεται να είμαστε όλοι στον ίδιο χώρο. Δεν χασομεράμε, να το πω έτσι! Μου αρέσει το ότι υπάρχει άριστη οργάνωση και αποτελεσματικότητα, και εκμεταλλεύομαι εν μέρει και ως .. διακοπές τα ταξίδια μου στην Φινλανδία χαχα.

 

Rock Overdose: Με τι θέματα καταπιάνεται το "BERSERKER”;

 

Γιάννης: Ως θεμέλιο, η ίδια η μπάντα αλλά και κατα κόρον αυτός ο δίσκος έχει το anime & manga "Berserk". Εξάλλου νομίζω είναι εμφανείς οι ομοιότητες στους τίτλους και στο εξώφυλλο! Εν ολίγοις, ο κορμός του anime είναι το ταξίδι του πρωταγωνιστή (Guts) ο οποίος έχει κερδίσει αμέτρητες μάχες με τους σύμμαχούς του, και προδίδεται από τον καλύτερό του φίλο με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν τραγούδια που έχουν διαφορετική θεματολογία, εξω από το Berserk. Άλλα ρομαντικού περιεχομένου, καθώς και άλλα με περιεχόμενο κατά της μαζικοποίησης και της έλλειψης ελεύθερης βούλησης και κριτικής σκέψης της σημερινής κοινωνίας.

 

Rock Overdose: Σε λίγες μέρες πρόκειται να βγείτε σε περιοδεία μαζί με τους θρυλικούς WASP. Πώς αισθάνεσαι για αυτό;

 

Γιάννης: Τη στιγμή που μιλάμε είμαστε ήδη σε φάση προβών για την περιοδεία και ο χρόνος και η ξεκούραση είναι και τα 2 σε ελάχιστο βαθμό. Δουλεύουμε πυρετωδώς ώστε όλα να είναι στην εντέλεια και να προλάβουμε το παραμικρό λάθος σενάριο! Αλλά πιστεύω μόλις έρθει η ώρα να ανέβουμε στην σκηνή για το πρώτο λάιβ, ο ενθουσιασμός θα είναι αιφνιδιαστικός ! Ήδη η σκέψη με κυριεύει σε ανύποπτες στιγμές, αλλά μένω συγκεντρωμένος στους στόχους που έχουν τεθεί για αυτή την περιοδεία !

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε στον μέλλον στην χώρα μας και γιατί όχι και στην Θεσσαλονίκη;

 

Γιάννης: Έχουμε ήδη κάνει κουβέντες και έχει έρθει το θέμα Ελλάδα, και δεν συζητώ πως η ιδέα μοιάζει παραπάνω από ελκυστική σε όλα τα μέλη. Ξέρουμε ότι θα περάσουμε υπέροχα, το κοινό μας είναι ένα από τα καλύτερα και θερμότερα παγκοσμίως, είναι μια περιπέτεια που αξίζει να ζήσουμε! Είναι οπωσδήποτε στα πλάνα μας για το 2018 !

 

 

Rock Overdose: Πριν κλείσουμε, οφείλω να κάνω μια ερώτηση για τους Wardrum. Υπάρχουν καθόλου νέα σε αυτό το στρατόπεδο, για κάποια νέα κυκλοφορία ή κάποιο show;

 

Γιάννης: Έχει γίνει αρκετή μελέτη για τα επόμενα βήματα της μπάντας και αναμένουμε να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο 2018! Δεν έχει σαφώς αλλάξει κάτι για την μπάντα, ίσα-ίσα έχει πάρει τις ανάσες της για να είναι δυνατότερη σε κάθε επόμενο στόχο!

Το μόνο θεμελιωμένο νέο που μπορώ να παραδώσω για την ώρα είναι το επερχόμενο live μας στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη στο Κύτταρο, όπου και σας περιμένουμε όλους να περάσουμε αξέχαστα!

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για ακόμη μια συνέντευξη και για τον χρόνο σου Γιάννη, ήταν τιμή μου και πάλι. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σένα.

 

Γιάννης: Η τιμή είναι δική μου ! Θέλω να ευχαριστήσω το Rock Overdose για την ανένδοτη υποστήριξή του όλα αυτά τα χρόνια, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των συγκροτημάτων που συμμετέχω, και ευρύτερα σε όλη την κίνηση της ελληνικής μέταλ σκηνής! Ελπίζω να ανταμώσουμε σύντομα εντός και εκτός σκηνής ! Μέχρι τότε, τις καλύτερες μου ευχές στο R.O. και τους αναγνώστες του !

Rock n' roll \m/

 

 

Για το Rock Overdose,

Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Comments