Γιατί οι Metallica και οι Judas Priest υποκλίνονται στον Dio;

 Μιλώντας με τα μέταλ αστέρια που συνέσφεραν στην tribute  συλλογή για τον Ronnie James Dio με σκοπό να μαζέψει χρήματα για την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο.

 

"Όταν ακούω τη φωνή του Ronnie, απλά συγκινούμαι" λέει ο τραγουδιστής των Judas Priest, Rob Halford, στο Rolling Stone. "Σαν τραγουδιστής, με κάνει πραγματικά να θέλω να πάρω το μικρόφωνο και να αρχίσω να ουρλιάζω. Έχει αυτού του είδους το ηλεκτρικό αποτέλεσμα

 

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Ronnie James Dio, η ανάμνηση είναι ακόμα ισχυρή. Αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές στο γεγονός ότι μόλις κυκλοφόρησε αφιέρωμα στον Ronnie James Dio με τίτλο “This is your life”, το οποίο περιέχει διασκευές των τραγουδιών που ο μεγάλος τραγουδιστής πρώτα κυκλοφόρησε με μπάντες όπως οι Rainbow, οι Black Sabbath και το δικό ομώνυμο συγκρότημα, τα οποία τώρα έχουν ηχογραφηθεί από μια ευρεία γκάμα μέταλ τραγουδιστών, που κυμαίνεται τόσο ανάμεσα σε θρύλους όπως ο Halford αλλά και σε νεότερες μπάντες όπως οι Halestorm. Αλλά αυτό που κάνει το άλμπουμ πραγαματικά να ξεχωρίζει είναι η μεγάλη λίστα με τεράστια ονόματα της μέταλ που έχουν συγκεντρωθεί για να αποδώσουν όλοι μαζί φόρο τιμής: οι Anthrax, οι Motörhead, ο Corey Taylor των Slipknot, οι Scorpions. Επίσης, το κωμικό ντουέτο των Tenacious D, που κάποτε έιχαν ζητήσει από τον Dio για να τους παραδώσει τη σκυτάλη της ροκ, δείχνει τον σεβασμό του με μία δικιά του εκτέλεση του τραγουδιού “Last in Line”. Και οι Metallica, των οποίων ο Lars Ulrich λέει ότι οι ομοιότητες μεταξύ των δικών τους thrash αιφνιδίων ξεσπασμάτων και του κλασικού, επικού heavy metal ύφους του Dio δεν είναι τόσο προφανείς, ηχογράφησαν ένα εκπληκτικό, εννιάλεπτο medley με τραγούδια των Rainbow.

 

«Η μουσική του Ronnie πάντα έμοιαζε τόσο πλούσια και βαθιά για μένα», λέει ο Ulrich. "Ποτέ δεν την ένιωσα ρηχή, ποτέ δεν την αισθάνθηκα εύκολη, ποτέ δεν ένιωσα ότι απλά έβγαινε ή αναδυώταν έξω από ανόητα τραγούδια ή ότι απλά ήταν ένα “γέμισμα”. Υπήρχε πάντα ένα είδος πολυπλοκότητας και πλούτου σε σχεδόν κάθε στοιχείο που ασχολήθηκε μουσικά."

 

Χρονολογούμενες στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, και ενώ υπήρχαν οι ηχογραφήσεις του bluesy hard-rock συγκρότηματος Elf, ο Ronnie James Dio άρχισε να κάνει την παρουσία του δραματική, με τα απίστευτα φωνητικά που θύμιζαν όπερα και τους φανταστικούς στίχους του. Εώς το 1974, όταν ο κιθαρίστας των Deep Purple Ritchie Blackmore ήταν έτοιμος να ξεκινήσει ένα πιο πολυχρωματικό έργο, άρχισε να εργάζεται με τα μέλη των Elf, και με τον Dio στα φωνητικά, για το πρώτο άλμπουμ ενός νέου hard rock σχήματος που ονομάζονταν Rainbow. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η φαντασία!

 

Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, το 1976 με τίτλο “Rising”,ο Dio είχε ήδη γίνει ξακουστός ως αφηγητής ιστοριών σχετικά με άπληστους μάγους και ταρώ μυστικισμού. Ηχογράφησε τρία LP’s με το συγκρότημα πριν την αναχώρηση του για να ενταχθεί στους Black Sabbath, μετά την αποχώρηση του Ozzy Osbourne, αναζωογονώντας παράλληλα τον ήχο τους με ιστορίες όπως το "Neon Knights» και με τις δυνάμεις του καλού και του κακού. Αργότερα, θα παίξει ξανά με αυτή το ίδιο γκρουπ, με το όνομα Heaven and Hell αυτή την φορά,  την περίοδο πριν τον θάνατο του. Αλλά όλα κατελειξαν σε ένα δικό του φανταστικό τέρας με την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του Dio το 1983 με τίτλο “Holy Diver” - που περιείχε επιτυχίες όπως το "Rainbow in the Dark" και το ομώνυμο κομμάτι – που αποτέλεσε το εφαλτήριο για το πιο ανθεκτικό μουσικό συγκρότημα του Dio.

 

Σε όλα τα μουσικά του συγκροτήματα, ο Dio προβάλλει την φλογερή αλαζονεία του που έχει έρθει για να καθορίσει το μέταλ. Και συνέχισε να το κάνει ακόμα και αφού είχε διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου, το Νοέμβριο του 2009, υποκύπτοντας στην ασθένεια πέντε μήνες αργότερα.

 

Μετά το θάνατό του, η γυναίκα του, Wendy Dio, ίδρυσε ένα ταμείο κατά του καρκίνου με όνομα “Ronnie James Dio Stand Up and Shout”. Άρχισε, επίσης, την παραγωγή του “This is your life” δυόμιση χρόνια πριν, με τις ελπίδες  να συγκεντρώσει χρήματα για το ταμείο, και όλα τα έσοδα από την πώληση του άλμπουμ θα πάνε σε αυτό. Ελπίζει ότι το ταμείο θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με "τον καρκίνο των ανδρών," συμπεριλαμβανομένων αυτών του προστάτη, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του στομάχου. «Αισθανόμαστε ότι οι  άνδρες δεν ελέγχονται πολύ συχνά», λέει. "Οι γυναίκες το κάνουν, αλλά όσον αφορά τους  άνδρες θα πρέπει να τους πάτε εκεί Προσπαθούμε να το εντοπίσουμαι νωρίς και να σώσουμαι τις ζωές των ανδρών" Στόχος της είναι να μαζέψει 10 εκατομμύρια δολλάρια για το ταμείο Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχει μαζέψει 800.000 δολλάρια.

 

"Νομίζω ότι ο καθένας ήθελε να κάνει αυτό το δείγμα, όχι μόνο για να φέρει ένα σημαντικό ποσό του εισοδήματος στο ταμείο Stand Up and Shout αλλά και για την αγάπη του Ronnie James Dio," λέει ο Halford. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αφήσουμε τα μικρά ίχνη μας στην γιγαντιαία κληρονομιά του Ronnie."

 

Ένας από τους εκτελεστές της συλλογής δεν είχε γεννηθεί καν όταν ο Dio ηχογράφησε το τραγούδι που τραγούδησε, το οποίο είναι το "Straight into the heart" από το “Holy Diver”.  Εκείνο κυκλοφόρησε το Μάιο του 1983, ενώ η τραγουδίστρια-κιθαρίστρια Lzzy Hale γεννήθηκε τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Οι μέταλ γονείς της, σύστησαν αυτή και τον αδελφός της, τον ντράμερ των Halestorm Arejay Hale, στη μουσική του Dio. «Οι γονείς μου έλεγαν πάντα,’Αν πρόκειται να ασχοληθείς με αυτό, ορίστε μερικά δείγματα πραγματικής μουσικής’» Η Lzzy λέει με γέλιο. "Ήμουν περίπου 11 ή 12, όταν αρχίσαμε να εμπλεκόμαστε σε αυτό το είδος της μουσικής. Εκείνα τα χρόνια ακούγονταν παντού TLC και Backstreet Boys, και θυμάμαι να προσπαθώ να πείσω τους φίλους μου να ακούσουν Dio και Alice Cooper και όλα τα πράγματα που άκουγα  εκείνη την εποχή. Η αντίδραση τους ήταν πάντα ‘Γιατί το ακούς αυτό;’»

 

Παρόλ' αυτά, έμεινε πίστη στα πιστεύω της και οι Halestorm έγιναν η τελευταία μπάντα που άνοιξε συναυλία του Dio, όταν αυτός έπαιζε με τους Heaven And Hell. Ακόμα θυμάται με αναπόληση την στιγμή που τον γνώρισε, αφού τον παρατηρούσε να υπογράφει αυτόγραφα για τους φαν του «ως τις τρεις το πρωί». «Είπα στον Ronnie, ‘θα το κατανοούσαμε απολύτως εάν απλά θέλεις να μπεις στο λεωφορείο και να πας σπίτι.’» λέει «και τότε αυτός στράφηκε σε εμένα και με άγγιξε στο πρόσωπο. Μου είπε ‘Lzzy είναι απλά μια στιγμή στον χρόνο για όλους μας. Ίσως να μην θυμάσαι αυτή τη συναυλία που έπαιξες ή τα ονόματα των ανθρώπων, αλλά αυτοί θα θυμούνται για όλη τους την ζωή ότι σε γνώρισαν!»

 

Η ταπεινότητα και η εξωστρέφεια του Dio είναι κάτι που ο Ulrich θα θυμάται για πάντα. Κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας στην Κοπεγχάγη, είδε πολλές φορές συναυλίες του Dio με τους Elf και τους Rainbow. «Γνώρισα τον Ronnie James Dio μπροστά από το ξενοδοχείο Plaza το 1977, στην περιοδεία του on the stage, και ήταν πολύ φιλικός, πολύ ευγενικός, πολύ δοτικός και πρόθυμος. Ήταν μια συνεχής παρουσία στην ζωή μου από τότε που ήμουνα μικρός.»

 

«Ήταν ένας τόσο ευχάριστος τύπος και, για τέτοιο θρύλο, πολύ άνετος και ευχάριστος όταν είσαι μαζί του.» συνεχίζει ο Ulrich, «Ο καθένας που τον γνώριζε έλεγε ότι έμοιαζε λες και τον ήξερε όλη του τη ζωή

 

Παρόλο που η μουσική του Dio μπορεί να μην είναι μια προφανής επιρροή στην μουσική των Metallica, - ο Ulrich προτιμά τον όρο «έμπνευση» - ο ντράμερ λέει ότι είναι μέρος του DNA του συγκροτήματος. Τα τραγούδια των Rainbow που το γκρουπ ηχογράφησε σαν μέρος του μεγάλου τους medley – το “A Light in the Black”, το “Tarot Woman", το "Stargazer" και το "Kill the King” – όλα επισκιάζουν την μουσική των Metallica, λέει. «Εάν ακούσεις το riff από το  “A light in the dark” είναι ξεκάθαρα down-picking.» αναφέρει, «Εάν ακούσεις το “Kill the King” δεν είναι και τόσο διαφορετικό από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των Metallica. Σίγουρα, όλες αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι και τόσο ραγδαίες, αλλά σίγουρα μας εμπνέει απόλυτα στο να παίζουμε μουσική, να ζούμε και να αναπνέουμε κάθε μέρα.»

Παρομοίως, ο Halford αναφέρει ότι η δικιά του συνεισφορά στο “This is your life, το “Man On The Silver Mountain” των Rainbow, «συγκεντρώνει όλα αυτά που εγώ λατρεύω σε μέταλ κομμάτια».  Περιγράφοντας το τραγούδι σαν «παιχνιδάκι» για τον Dio, λέει «Έχει αυτό το απίστευτο riff που ξεπετάγεται και είναι ένα πολύ δοτικό κομμάτι, από την μεριά των στίχων. Ο Ronnie ζητάει από τους ανθρώπους να πιάσουν το χέρι του και εγώ θα κάνω ότι μπορώ γι' αυτό! Είναι απλά μια πολύ όμορφη παρατήρηση της άποψης που είχε ο Ronnie για την ζωή σε κάποιο βαθμό.»

 

Παρόλο που τα μονοπάτια του Halford και του Dio συνέπεσαν πολλές φορές μέσα στα χρόνια – συμπεριλαμβανομένης και της περιοδείας των Judas Priest με τους Heaven and Hell το 2008 – μια συγκεκριμένη ανάμνηση με τον Dio επισκιάζει όλες τις άλλες. Στην τελευταία εμφάνιση του Dio, στα βραβεία Revolver God Awards το 2010, ο Halford ανακαλεί μια συνάντηση με τον Dio, τον Ozzy Osbourne, τον Lemmy Kilmister των Motorhead, τον Alice Cooper και τον κιθαρίστα Zakk Wylde. «Δεν υπήρχε ούτε ένας φωτογράφος κοντά.» λέει με χαμόγελο. «Θεώρησα ότι αυτό είναι γλυκόπικρο, πραγματικά, επειδή βαθιά μέσα μας πιστεύαμε ότι αυτό ίσως είναι το τελευταίο μας αντίο στον Ronnie, επειδή όλοι γνωρίζαμε τις δοκιμασίες που περνούσε. Κανένας από εμάς, όμως, δεν έφερε στην επιφάνεια αυτό το θέμα – δεν θέλαμε, δεν υπήρχε ανάγκη. Αλλά ήταν πραγματικά μια πολύ γλυκιά στιγμή για να βρισκόμαστε όλοι μαζί, να γελάμε, να αστειευόμαστε,  να λέμε μερικές rock n' roll ιστορίες. Είναι μια πολύ τρυφερή ανάμνηση που μας έχει μείνει»

 

Όπως αρμόζει, το άλμπουμ τελειώνει με ένα τραγούδι του Dio, το “This is your life'”. Το τραγούδι είχε προηγουμένως λειτουργήσει σαν το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ ‘Angry Machines του 1996, αλλά η Wendy θεώρησε ότι είχε μια θλίψη που άξιζε να επαναληφθεί. «Δεν ήταν άρρωστος όταν το έγραψε» λέει, «αλλά αναστοχάζονταν τι πρέπει να κάνεις με την ζωή σου και πως να μην την χαραμίσεις. Είναι απλά αυτός και ένα πιάνο. Θεώρησα ότι ήταν το ιδανικό τέλος

 

Για το Rock Overdose,
Τζένη Καρρά

 

 

Comments