Διαβάσαμε το βιβλίο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ – 50 ΧΡΟΝΙΑ HEAVY METAL του Αναγνωστόπουλου Γιώργου & σας το παρουσιάζουμε!

 

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ – 50 ΧΡΟΝΙΑ HEAVY METAL / Αναγνωστόπουλος Γιώργος

 

‘Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 Χρόνια Heavy Metal’ τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Γιώργου Αναγνωστόπουλου το οποίο μπορώ να πω ότι το περίμενα με μια ιδιαίτερη προσμονή αλλά και με έναν μικρό δισταγμό παράλληλα μιας και αποτελεί το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που το υλικό του αφορά την heavy metal μουσική.  Θεωρώ ότι ήταν ένα μικρό ρίσκο του συγγραφέα να καταπιαστεί με αυτό το κομμάτι αλλά εν τέλει η προσπάθεια του δικαιώθηκε και με το παραπάνω.  Η δομή του βασίστηκε στο γεγονός ότι το heavy metal υπάρχει στη ζωή μας κοντά 50 χρόνια ή για να είμαστε πιο σωστοί συμπληρώνει σε λίγο καιρό μισό αιώνα ζωής. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι έχει και επετειακό λόγο ύπαρξης.  Η επιλογή των κεφαλαίων είναι στην ουσία  50 γεγονότα και χαρακτηριστικά που σημάδεψαν με το τρόπο τους τον ακραίο ήχο από την προσωπική οπτική γωνία του συγγραφέα.

 

Πριν μιλήσω για τα κείμενα και τα σχέδια ας κάνω μια μικρή αναφορά στη στιγμή που έφτασε αυτό το πολυπόθυτο βιβλίο στα χέρια μου. Ήταν πρωί και μου το έφερε το παιδί από την Courier και ειλικρινά μπορώ να πω πως έκανα από τα καλύτερα ξυπνήματα ever! Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά και ξεφυλίζοντας τις σελίδες,  κάπου στη μέση συνειδητοποιώ ότι είχα μείνει κάποια λεπτά με το στόμα ανοιχτό. Πέραν της εξαιρετικής γυαλιστερής  ποιότητας του χαρτιού που έδενε τέλεια με το περιεχόμενο σχεδίων και κειμένων ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν η τετράχρωμη έκδοση που προσέδιδε μια εκλεπτυσμένη νότα.

 

Θα αρχίσω πρώτα με τα σχέδια. Πριν το αγοράσω,  κάπου είχα διαβάσει πως για να γίνουν τα 50 αυτά σχέδια έχει χρησιμοποιηθεί μια τεχνική που λέγεται dot drawing και στην ουσία είναι ζωγραφική με τελείες.  Ειλικρινά δεν ήμουν προετοιμασμένος για κάτι ανάλογο με αυτό που είδα μιας και στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον φάνταζε βουνό. Παρατηρήστε το σχέδιο του James Hetfield που υπάρχει στο άρθρο. Πόσες χιλιάδες τελείες έχουν μπει και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να φτιάξει όχι  1 αλλά 50 σχέδια; Θεωρώ ότι πρέπει να κυλάει και μια δόση παράνοιας στο αίμα σου για να καταφέρεις κάτι αντίστοιχο μιας και μιλάμε για λεπτομέρεια μέχρι το τελευταίο χιλιοστό της δουλειάς που ειλικρινά εμένα με άφησε άφωνο!  Έντονη δυναμική,  θέματα που ποικίλουν και επειδή είναι επιμερισμένα σε κάθε κεφάλαιο, κάνουν πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη την ανάγνωση.  Το αρνητικό είναι –μάλλον- το μέγεθος του βιβλίου, καθώς θα το ήθελα μεγαλύτερο σε αριθμό σελίδων. Βασικά και άλλο τόσο να ήταν δεν νομίζω να ενοχλούσε κανέναν.

 

Περνώντας στο κομμάτι των κειμένων που ειλικρινά το φοβόμουν να πω την αλήθεια μιας και περίμενα να βρώ ανακυκλωμένα ή τυποποιημένα γεγονότα που έχουμε δει και διαβάσει άπειρες φορές, εξεπλάγην ευχάριστα. Πολύ ευχάριστα για την ακρίβεια! Η επιλογή των κειμένων, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το κάθε θέμα ξεχωριστά δίνοντας την ίδια βαρύτητα στον τραγουδιστή παπαγάλο ας πούμε ή σε μια δολοφονία ( για να μη κάνουμε και spoil) είναι εξαιρετικός! Βρήκα πράγματα και περιστατικά τα οποία –εκτός του ότι δεν τα γνώριζα- μου φανηκάν απολύτως εξωφρενικά. Το θέμα είναι ότι είναι όλα τα απίστευτα πραγματάκια που διάβασα είναι αληθινά και έχουν σημαδέψει αυτή τη μουσική. Αξίζει να αναφερθεί ο τρόπος με τον οποίον είναι τοποθετημένα τα κεφάλαια μέσα στο βιβλίο, η τραγωδία, το ευχάριστο διαλείμμα, το ιστορικό κομμάτι, όλα ακριβώς όπως πρέπει να είναι παρέχοντας μια ιδανική θα έλεγα ανάγνωση.

 

(Μπορείτε να παραγγείλετε τον Παγκόσμιο Θόρυβο από το παρακάτω link: http://www.diavlos-books.gr/product/1058/pagkosmios-thorybos-50-xronia-heavy-metal-)

 

Για το Rock Overdose,
Γιάννης Θεοδώρου

Comments