Κωνσταντίνος Μάρης (FORBIDDEN SEED) στο Rock Overdose:’Ελπίζω το album μας “The Grand Masquerade” να σας ικανοποιήσει όλους’.

Οι Έλληνες metallers FORBIDDEN SEED πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν τον δεύτερο τους full length δίσκο με τίτλο “ The Grand Masquerade”. Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν μια εκ βαθέων συνομιλία με τον ιδρυτή και τραγουδιστή της μπάντας Κωνσταντίνο Μάρη, ο οποίος είπε πολλά και διάφορα για τη νέα αυτή κυκλοφορία τους, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σας παιδιά και καλώς ήρθατε στο Rock Overdose.

 

Κωνσταντίνος: Καλώς σας βρήκαμε, ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία.

 

 

Rock Overdose: Ποιοι ήταν ο λόγοι που σας έκαναν να ασχοληθείτε με τη μουσική;

 

Κωνσταντίνος: Η μουσική υπάρχει μέσα στην ζωή μου από την ημέρα που γεννήθηκα, καθώς μία από τις παλαιότερες εικόνες που έχω από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου είναι τον πατέρα μου να παίζει κιθάρα και την μητέρα μου να τραγουδάει. Οπότε όπως καταλαβαίνεις, η ενασχόλησή μου με την μουσική ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Τώρα όσον αφορά το κομμάτι του Metal, οι περισσότεροι συνήθως κολλάνε το “μικρόβιο” από κάποιον μεγαλύτερο αδερφό ή αδερφή, στην περίπτωσή μου το δεύτερο, οπότε ο συνδυασμός των παραπάνω είχε τα γνωστά αποτελέσματα (γέλια).

 

 

Rock Overdose: Κωνσταντίνε, είσαι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Forbidden Seed. Ποια είναι η ιστορία σας; Πως γνωριστήκατε όλοι μαζί και μπορείς να μας παρουσιάσεις τα μέλη της μπάντας σας;

 

Κωνσταντίνος: Η όλη ιδέα των Forbidden Seed ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, με λίγο διαφορετική μορφή από αυτήν που έχουμε σήμερα. Αρχικά ήταν κάτι σαν solo studio project με session μουσικούς, με σκοπό να αξιοποιήσω δικά μου κομμάτια τα οποία είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν σε παλιότερες μπάντες που συμμετείχα είτε δεν ταίριαζαν στο εκάστοτε ύφος τους. Ουσιαστικά η ανάγκη να εκφραστώ και να δημιουργήσω κάτι δικό μου ήταν η βασική αφορμή.

 

Μετά την κυκλοφορία του “From Sand to Eternity” υπήρξε η ανάγκη το όλο εγχείρημα να παρουσιαστεί και live οπότε η αλλαγή σε κανονική και σταθερή μπάντα ήταν κάτι απρόσμενα ωραίο. Στην Θεσσαλονίκη, ένα από τα θετικά είναι το ότι η μουσική σκηνή είναι κάτι σαν μια μεγάλη “οικογένεια”, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και λίγο πολύ έχουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεργαστεί σε μεγάλο ποσοστό. Ο Νίκος (μπάσο) ήταν η αυτονόητη για εμένα επιλογή καθώς είχε γράψει και στον δίσκο, αλλά παίζαμε και μαζί παλιότερα στους Incest in Heaven. Ο Γιώργος (κιθάρα), που ήταν guest επίσης στον δίσκο, ήταν ευχάριστη έκπληξη το ότι τελικά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και έγινε πλέον μόνιμος. Ο Κώστας (τύμπανα) ήταν πρόταση του Γιώργου καθώς έπαιζαν χρόνια μαζί στους Shock Absorber και αποδείχτηκε “χρυσωρυχείο” καθώς είναι ένας καταπληκτικός drummer και μουσικός.

 

Το να βρεις μουσικούς ήταν σχεδόν εύκολο, αλλά το μεγαλύτερο ζητούμενο από την μεριά μου και προτέρημα τελικά, ήταν το ότι με όλα τα παιδιά μας συνδέει μακροχρόνια φιλία και σεβασμός, σε προσωπικό επίπεδο πρώτα και στην συνέχεια και σε μουσικό. Ουσιαστικά αυτό είναι και το σημερινό line up. Υπήρξαν μερικές αλλαγές στην θέση της δεύτερης κιθάρας, καθώς στουντιακά αυτόν τον ρόλο τον αναλαμβάνω εγώ, οπότε θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε την συμβολή των Δημήτρη Γκουτζιαμάνη (Legeon) και Athan “Lyssa” Kazaki (Redrum, ex-Sarissa) καθώς η βοήθεια τους ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική για την μπάντα.

 

 

Rock Overdose: Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι μουσικές σας επιρροές σαν συγκρότημα, και κατά πόσο αυτές οι επιρροές σας έχουν επηρεάσει στη σύνθεση των τραγουδιών σας;

 

Κωνσταντίνος: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μουσικός που δεν έχει επηρεαστεί ή γαλουχηθεί σε τεράστιο βαθμό από τις επιρροές του. Αυτό είναι αναπόφευκτο και παράλληλα πολύ όμορφο, καθώς κάποιες μπάντες ή μουσικοί, πέρα από την δικιά τους σταδιοδρομία, αποκτούν και μία επιπλέον διαχρονικότητα ή “αθανασία” αν θέλεις μέσα από τους μουσικούς που επηρέασαν, οι οποίοι με την σειρά τους διαιωνίζουν αυτά τα στοιχεία στην δικιά τους μουσική. Τώρα στην δικιά μας περίπτωση, οι επιρροές είναι πολλές και διαφορετικές.

 

Προσωπικά η αγάπη μου για την 90s' Power Metal σκηνή, και συγκεκριμένα για τους Iced Earth δεν νομίζω πως κρύβονται. Από εκεί και πέρα, οι Savatage, οι Evergrey, οι Crimson Glory και οι “αγία” πεντάδα όπως την αποκαλώ των Maiden,Priest,Saxon,Dio, Sabs είναι σίγουρα ο βασικός πυρήνας. Γενικά πάντως εμπνέομαι από σχεδόν όλα τα είδη, από Heavy μέχρι Black Metal.

 

 

Rock Overdose: Από τον πρώτο σας δίσκο “From Sand to Eternity” του 2015, στον ολοκαίνουργιο του 2018 “The Grand Masquerade”. Τι μεσολάβησε όλο αυτό το διάστημα μεταξύ των δυο κυκλοφοριών σας;

 

Κωνσταντίνος: Κατά κύριο λόγο αλλαγές (γέλια). Αντιμετωπίσαμε αρκετές αλλαγές και προβλήματα σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που αναπόφευκτα επηρέασε και την μπάντα.  Μετοικήσεις, οικονομικές δυσκολίες και γενικά τα καθημερινά προβλήματα, ειδικότερα της χώρας μας.

 

Πέρα από αυτά, μερικά live τα οποία θα μας μείνουν στην μνήμη μας για καιρό, ειδικότερα αυτό στην πόλη μας  support-αροντας τους Innerwish. Ήταν τρομερή μέρα, με πολύ μεγάλη ενέργεια από το κοινό. Το μεγαλύτερο διάστημα πάντως το περάσαμε ετοιμάζοντας και γράφοντας το “The Grand Masquerade”. Κάτι το οποίο για εμένα στους Forbidden Seed σαν εμπειρία  ήταν αρκετά “φρέσκια”, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δουλέψαμε συλλογικά σαν μπάντα.

 

 

Rock Overdose: Δώστε μας μερικές πληροφορίες για τη νέα σας δουλειά “The Grand Masquerade”. Που έγιναν οι ηχογραφήσεις, πόσα τραγούδια περιέχει, ποιος επιμελήθηκε του εξωφύλλου σας, και μέσω ποιας εταιρίας κυκλοφορεί;

 

Κωνσταντίνος: Εδώ αρχίζει και γίνεται λίγο χάος το θέμα (γέλια). Το μεγαλύτερο μέρος από ρυθμικές κιθάρες και group vocals,  καθώς και όλα τα δικά μου φωνητικά γράφτηκαν στα Eventide Studio στην Αθήνα. Τα τύμπανα στο studio των Πράσσειν Άλογα, το μπάσο στα Groovy Charm Studio και τα solos όπως και οι ακουστικές κιθάρες στα LittleBig studio. Κάποια από τα backing vocals ηχογραφήθηκαν στα Valve studio, τα οποία μαζί με τα παραπάνω βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη.

 

Το εξώφυλλο όπως και όλα τα γραφιστικά, από το booklet μέχρι τις φωτογραφίες και το logo για ακόμα μια φορά επιμελήθηκε ο Δημήτρης Ευγενίδης και η Icon Filmworx. Ο δίσκος περιέχει συνολικά 14 κομμάτια συνολικής διάρκειας 68 λεπτών και κυκλοφόρησε από την Steel Gallery Records.

 

 

Rock Overdose: Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Κώστα Βρετό. Σας πίεσε πολύ κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων;

 

Κωνσταντίνος: Η συνεργασία μας ήταν κάτι παραπάνω από ιδανική και άψογη. Ο Κώστας είναι από τους ανθρώπους που πραγματικά ακούει με πολύ μεγάλη προσοχή τις συνθέσεις σου και προσπαθεί να βρει την ηχητική ταυτότητα που εξυπηρετεί στο καλύτερο δυνατό το υλικό, χωρίς να καλουπώνει την παραγωγή βάση είδους ή περπατημένης. Επίσης έχει το χάρισμα του να αντιλαμβάνεται το τι έχεις κατά νου χωρίς να χρειάζεται να αναλωθείς σε μεγάλες συζητήσεις και περιγραφές. Επενδύει πολύ σε αυτό που κάνει, παίρνοντας πολλές φορές πρωτοβουλίες σε πράγματα που οι περισσότεροι είτε δεν θα ασχοληθούν είτε θα ζητήσουν τα μαλλιοκέφαλα τους για την “έξτρα” δουλειά, μόνο και μόνο επειδή πραγματικά αγαπάει αυτό που κάνει και το κάνει με τεράστια αξιοπρέπεια και ήθος. Ήταν πραγματικά τόσο αβίαστη και χαλαρή διαδικασία που προσωπικά το ξανά έκανα όλο από την αρχή άνετα. Το αν μας πίεσε, προσωπικά καθόλου.

 

Δεν ξέρω τα υπόλοιπα παιδιά αν ένιωσαν κάτι τέτοιο, πάντως εγώ ακριβώς το ανάποδο αντιλήφθηκα. Έχει τον τρόπο να βγάζει τον καλύτερο δυνατό εαυτό σου σε θέμα απόδοσης χωρίς να χρειαστεί να πιέσει ή να ζορίσει. Το μόνο που κατά την γνώμη μου περισσότερο ως θετικό μπορώ να εκλάβω παρά ως πιεστικό, είναι το ότι θέλει να τηρεί το εκάστοτε πρόγραμμα. Ευλογία είναι βασικά αυτό το παιδί από όπου και αν το δεις (γέλια).

 

 

Rock Overdose: Απ’ ότι είδα υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί guests στο νέο σας πόνημα. Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για αυτές τις συνεργασίες.

 

Κωνσταντίνος: Όπως προείπα, προσωπικά μου αρέσει και θέλω να δουλεύω με φίλους. Οπότε όταν προκύπτει θέμα guest, τις περισσότερες φορές σε φίλους στρέφομαι. Πέρα από τον Κώστα Βρετό λοιπόν που εξαπέλυσε θύελλες πάλι παίζοντας solo σε τρία κομμάτια και που είναι και υπεύθυνος για όλες τις ακουστικές κιθάρες, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι των ορχηστρικών σημείων και χορωδιών, αυτή την φορά είχαμε μαζί μας και τον Γιάννη Παπαδόπουλο (Beast in Black, ex-Wardrum), με τον οποίο κάναμε ένα ντουέτο στο “Night of Changes”.Η συνεργασία μας ήταν πάρα πολύ καλή και υπήρξε πολύ πρόθυμος όταν του πρωτινά το εν λόγο guest, και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

 

Επίσης στο “Into Nevermore” και “Siege of the Fallen” συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Παπανδρέου (Desert Near the End) και Sverd T Soth (Among Ruins, Battleroar). Όποτε μαζευόμαστε με αυτό το παρεάκι πιο πολύ απόλαυση το λες παρά “δουλειά”. Έχει πάντα τρελό γέλιο αυτή η διαδικασία μαζί τους.  Στο εναρκτήριο  κομμάτι για ακόμα μια φορά όπως και στο “Dawn” του “From Sand to Eternity”, στην σύνθεση συναντάμε για ακόμα μια φορά  τον Sezar Ismail ο οποίος συνέθεσε και την ορχηστρική εισαγωγή του “Siege of the Fallen”. Είναι πολύ όμορφο να δουλεύεις με την οικογένεια σου, πόσο μάλλον όταν είναι και εκπληκτικοί συνθέτες όπως ο Sezar.

 

 

Rock Overdose: Τώρα που ακούτε ξανά τα τραγούδια του “The Grand Masquerade”, θα άλλαζατε κάτι σε αυτά;

 

Κωνσταντίνος: Προς το παρόν δεν έχω νιώσει κάτι τέτοιο. Σε βάθος χρόνου είμαι σίγουρος πως όλο και κάτι θα βρεθεί που θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αλλά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο και κάτι που πάντα θα συμβαίνει.

 

 

Rock Overdose:  Έχουν ξεχωρίσει κάποια τραγούδια από τον καινούργιο σας δίσκο ή είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο;

 

Κωνσταντίνος: Όλοι μας έχουμε τα προσωπικά αγαπημένα μας κομμάτια. Από εκεί και πέρα, νομίζω πως το “Stealer of Dreams”, το “Into Nevermore”, το “Dreamspace” και το “Heretic” μέχρι στιγμής έχουν κάνει μία κάποια μεγαλύτερη “αίσθηση” σε συζητήσεις που είχα.

 

 

Rock Overdose: Πως θα ορίζατε το μουσικό είδος που υπηρετούν οι Forbidden Seed; Heavy; Power; Progressive; Κάτι άλλο;

 

Κωνσταντίνος: Γενικά σαν μπάντα δεν χρησιμοποιούμε ταμπέλες στην μουσικής μας όταν συνθέτουμε αλλά νομίζω πως αν έπρεπε να μας βάλω σε μία κατάταξη αυτή θα ήταν μια μίξη του Heavy/Power. Νιώθω πως δεν επικρατεί κάποιο από τα δύο παραπάνω, αλλά συνυπάρχουν μέσα στον ήχο μας.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν κάποια σχέδια για να παρουσιάσετε τη δουλειά σας ζωντανά μέσα στο 2018;

 

Κωνσταντίνος: Αρχικά υπάρχουν κάποια σχέδια προς το τέλους του καλοκαιριού σαν πρώτη εμφάνιση καθώς σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος για προωθητικές εμφανίσεις πέρα από τα festivals. Από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα από μεριά μας.

 

 

Rock Overdose: Μια χιλιοειπωμένη αλλά πάντα επίκαιρη ερώτηση.  Ποια είναι η άποψη σας για την Ελληνική Metal σκηνή; Έχει μέλλον;

 

Κωνσταντίνος: Μακάρι να είναι για πολύ καιρό ακόμα χιλιοειπωμένη, όσο και η επικαιρότητα της Ελληνικής σκηνής. Αυτή η σκηνή έχει θεριέψει για τα καλά. Πάντα είχαμε τρομερούς μουσικούς και μπάντες αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό τείνει να γίνει σταθερά παρά εξαίρεση. Νομίζω πως όχι απλά έχει μέλλον αλλά πως αυτή είναι απλά η αρχή. Πιστεύω πως έχουμε να δούμε και να ακούσουμε εκπληκτικά πράγματα στο άμεσο μέλλον. Έχουμε πολλούς και άξιους Metal Heroes οι οποίοι συνεχώς και αυξάνονται, και δεν μιλάω μόνο για τον Gus G για παράδειγμα ή τους SepticFlesh (τι έκαναν πάλι ετούτοι ρε;).

 

 

Rock Overdose: Εάν θέλετε στείλτε ένα μήνυμα στους φίλους και στους οπαδούς σας, αλλά και σε όποιον διαβάσει αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

Κωνσταντίνος: Ευχαριστούμε όλους όσους έβαλαν το χεράκι τους, και την πλάτη τους μην πω, για το “The Grand Masquerade” και γενικά για αυτή την μπάντα. Ακόμα να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που μας στηρίζουν από το “From Sand to Eternity” μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση καθώς και η ουσιαστική τους συμβολή για εμάς είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική και ενθαρρυντική. Ελπίζουμε ο καινούργιος δίσκος να ικανοποιήσει και να δικαιώσει όλους σας.

 

Επίσης προσκαλούμε όλους όσους δεν έχουν ακούσει την νέα μας δουλειά να δοκιμάσουν τον καινούργιο μας “καρπό”. Επίσης ευχαριστούμε όλα τα zine για το βήμα που δίνουν σε όλους μας, όπως και το Rock Overdose. Join the Masquerade and spread the Seed.

 

 

Rock Overdose: Κωνσταντίνε και Forbidden Seed σας ευχαριστώ πολύ.

 

Κωνσταντίνος: Εμείς ευχαριστούμε Παύλο για ακόμα μια φορά για την φιλοξενία και για το ότι πάντα νιώθουμε πως μας δύνεται ένα “βήμα” στο Rock Overdose. Καλή συνέχεια σε όλους.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Comments