Σάκης Τόλης (ROTTING CHRIST): “Έπαιζα χωρίς να κερδίζω χρήματα για 20 χρόνια, αλλά το έκανα & κατάφερα να επιβιώσω”

 

Το Pavillon 666 πραγματοποίησε συνέντευξη με τον frontman των Ελλήνων βετεράνων, ROTTING CHRIST, Σάκη Τόλη πριν από τη συναυλία τους την 6η Φεβρουαρίου στο Cco Jean Pierre Lachaize στη Villeurbanne της Γαλλίας. Λίγα αποσπάσματα ακολουθούν:

 

Επιλέγοντας τα τραγούδια για την επερχόμενη συλλογή του συγκροτήματος, τo "Greatest Spells":

"Ήταν ένας εφιάλτης το να επιλέξουμε ανάμεσα σε 200 τραγούδια που έχουμε γράψει, μόνο 33 μπορούμε. Ήταν επίπονο, αλλά προσπαθήσαμε να επιλέξουμε τραγούδια από όλα τα άλμπουμ μας και όλες τις περιόδους μας. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα είναι εκατό τοις εκατό ικανοποιημένος, αλλά θα πρέπει να θυσιάσουμε μερικά τραγούδια. Είναι τα καλύτερα, είναι τα 30 χρόνια της μπάντας. Φέτος γιορτάζουμε με κάποιες κυκλοφορίες, μερικά EPs επτά ιντσών και κάποιες κασέτες."

Για το αν πίστευε ότι οι ROTTING CHRIST θα διαρκούσαν 30 χρόνια μετά το 1988:

"Όχι βέβαια ... δεν ξεκίνησα το συγκρότημα για να υπάρχει για 30 χρόνια ή να είμαι διάσημος ή πλούσιος ή οτιδήποτε, ξεκινήσαμε τη μπάντα γιατί ήθελα να παίζω σαν τα είδωλα μου τότε και τώρα έχω παίξει 1.500 συναυλίες, αλλά όχι, δεν περίμενα κάτι τέτοιο αλλά το πνεύμα παραμένει το ίδιο. Έχω ακόμα το πνεύμα και την ελπίδα ότι αν είμαστε σε καλή κατάσταση θα συνεχίσουμε να παίζουμε με το συγκρότημα μέχρι το θάνατό μας."

Όσον αφορά το αν υπάρχει κάτι από την καριέρα των ROTTING CHRIST που θα ήθελε να κάνει εκ νέου:

"Ναι, θα μπορούσα να αλλάξω κάποια συμβόλαια, συνήθιζα να υπογράφω παντού χωρίς να διαβάζω τα συμβόλαια, ήμουν πολύ ερωτευμένος με τη μουσική, γι 'αυτό δεν μου άρεσε η γραφειοκρατία ... Ίσως θα μπορούσα να αλλάξω κάποιες από τις λανθασμένες αποφάσεις, με τα συμβόλαια, αλλά ακόμα, μαθαίνω από τα λάθη μου, που με έκαναν πιο ισχυρό, αυτό είναι πολύ σημαντικό, αυτό με έκανε πολύ ισχυρό, ας πούμε, ίσως δεν θα άλλαζα τίποτα στο τέλος. Δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό."

Για το αν εργάζεται σε νέο υλικό των ROTTING CHRIST:

"Όταν θα επιστρέψω από αυτή την περιοδεία, θα αρχίσω να γράφω το νέο άλμπουμ, έχω πολλές ιδέες, έχω μια πολύ δυναμική δημιουργικότητα για το επόμενο άλμπουμ. Ελπίζω να κάνω κάτι για να ικανοποιήσω τους οπαδούς."

Ποια συμβουλή θα έδινε σε νεότερες μπάντες:

"Θυμάμαι να παίρνω το τρένο με το συγκρότημά μου πίσω στη δεκαετία του '90 και να κάνουμε περιοδεία στην Ευρώπη με το τρένο, θα ήταν πολύ δύσκολο σήμερα να γίνει κάτι τέτοιο. Εγώ ο ίδιος, το έκανα χωρίς να κερδίζω χρήματα για 20 χρόνια, αλλά το έκανα. Μπορούσα να επιβιώσω, γιατί η κατάσταση δεν ήταν όπως είναι σήμερα, τα πράγματα ήταν καλύτερα. Οπότε, αν τα νέα συγκροτήματα θέλουν συμβουλές, ας επικεντρωθούνε σε αυτό που κάνουν και αν δεν επιτύχουν κάτι, δεν πειράζει."

 

Το "Greatest Spells" θα κυκλοφορήσει στις 23 Μαρτίου μέσω της Season Of Mist. Αυτή η συλλογή διαθέτει τις καλύτερες επιλογές καθώς και το νέο κομμάτι "I Will Not Serve", το οποίο μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.

 

Για το Rock Overdose,
Μιχάλης Τσολάκος

Comments