Σάκης Τόλης (ROTTING CHRIST) στο Rock Overdose:”Δεν είμαστε σατανιστική μπάντα, είμαστε εναντίον της οργανωμένης θρησκείας”.

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον main man των ROTTING CHRIST Σάκη Τόλη, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για της επερχόμενες συναυλίες της μπάντας του με τους Moonspell, για τον τελευταίο δίσκο τους "The Heretics”, για τη πολύπαθη συναυλία τους στη Πάτρα πριν από καιρό αλλά και για όλα τα ευτράπελα που αντιμετώπισαν στη Ρωσία στη Γεωργία και στη Μαλαισία λόγω του ονόματος τους. Αυτά και άλλα πολλά στη παρακάτω συνέντευξη…

 

 

 

 

RockOverdose: Καλώς ήρθες μετά από αρκετό καιρό στο RockOverdose. Με αφορμή τις επερχόμενες εμφανίσεις σας μαζί με τους Moonspell, πες μας πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ): Είναι μια περιοδεία που ξεκινά από το Αμβούργο και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, θα κάνουμε 50 shows σε 52 μέρες (!!!) παρακαλώ και πρώτη φορά θα έρθουμε Ελλάδα με λεωφορείο και συνεχίζουμε φυσικά. Αυτός είναι και ο λόγος που τα live πέφτουν καθημερινή και όχι Σαββατοκύριακο.

 

Συνήθως μετά τα Live πηγαίναμε σπίτια μας αλλά τώρα συνεχίζουμε το ταξίδι με το λεωφορείο, είναι λίγο ταλαιπωρία αλλά το έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια, βέβαια το να είσαι στο δρόμο και να κοιμάσαι σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλα 25 άτομα δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση αλλά η δύναμη και η αγάπη του κόσμου κάθε βράδυ μας αποζημιώνει.

 

 

RockOverdose: Για πες μας για το τελευταίο σας πόνημα, το "The Heretics", τι ανταπόκριση έχει από τον κόσμο;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ): Έχει μία πολύ καλή ανταπόκριση, και αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που μας έχει βάλει σε τροχιά συνεχόμενων Live από την κυκλοφορία του πέρσι μέχρι σήμερα. Έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ από θέμα συναυλιών. Το 90% είναι στο εξωτερικό όπου εκεί η ανταπόκριση είναι μεγάλη, και φυσικά και στην Ελλάδα.

 

 

RockOverdose: Σκέψεις για νέο υλικό υπάρχουν ή είναι νωρίς ακόμα;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ): Είναι ο εφιάλτης μου! Συνέχεια παλεύω με τον εαυτό μου, προσπαθώ να είμαι σταθερός αλλά και ανανεωμένος, είναι  όμως λίγο δύσκολο αυτό, υπάρχει η παγίδα να επαναληφθείς. Αλλά και οι επαναλήψεις δεν είναι άσχημο πράγμα, άλλωστε μη ξεχνάμε πως και οι Maiden και οι Slayer επαναλαμβάνονται, κάνουν επιστροφή στις ρίζες… Αν και κατά τη γνώμη μου αυτές οι επιστροφές είναι δείγμα πως δε μπορείς να εξελιχθείς ή να κάνεις κάτι άλλο, ή εμπορικά δε πέτυχε αυτό που κάνεις και επιστρέφεις εκεί… Αν βέβαια είναι από αγάπη στις ρίζες τότε είναι διαφορετικά, είναι πως θα σου βγει και εσένα.

 

Θέλω να είμαι ειλικρινής όσο αφορά στους Rotting Christ, σίγουρα περνάνε ιδέες επιστροφής στα παλιά αλλά και πάλι θέλω να είναι κάτι αληθινό, αν είναι  να το κάνω απλά για να το κάνω σίγουρα θα ακουστεί κάπως… Ο κόσμος θέλει να ακούσει νέο υλικό, έχουμε όμως τόσα χρόνια πορείας 31 χρόνια, έχουμε διάφορες περιόδους, κάθε φορά η setlist είναι ένα πρόβλημα γιατί πρέπει να ικανοποιήσουμε 14 δίσκους!

 

 

RockOverdose: Έχετε και δύο νέα μέλη!

 

Sakis Tolis (Rotting Christ): Πάμε μια χαρά, συνεχίζουμε, η δύσκολη περίοδος του καλοκαιριού πέρασε επειδή ανησυχούσα αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της μπάντας. Πάνε όλα όμως καλά και συνεχίζουμε. Αλλάζουμε line up για διάφορους λόγους, πέρα από τον πυρήνα της μπάντας που είμαστε εγώ και ο Θέμης, για όσα μέλη έρχονται είναι ένα σχολείο οι Rotting Christ κι έτσι κάποια στιγμή θέλουν να ακολουθήσουν το δικό τους  δρόμο και εμείς το επικροτούμε αυτό με φιλική διάθεση πάντα.

 

 

RockOverdose: Έχεις σκεφτεί να κάνεις κάποιο show με τα παλιά μέλη της μπάντας;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ): Ναι το έχω σκεφτεί, δεν είναι όμως και εύκολο! Με ποιους από όλους;! Με τα πρώτα μέλη αν θέλουν και είναι εφικτό κάποια στιγμή από του χρόνου που με τις συναυλίες δε θα έχουμε τόσο έντονους ρυθμούς γιατί όχι, θα σκεφτώ διάφορα σενάρια.

 

 

RockOverdose: Πάμε τώρα και στο θέμα της Πάτρας. Είχαμε ένα show που πέρασε από 10 ανέμους.

 

Sakis Tolis (Rotting Christ): Έγινε όμως! Όπως υποσχέθηκα, δε θα περάσει οποιαδήποτε είδους φίμωση και στην Ελλάδα αλλά αυτά συμβαίνουν και στο εξωτερικό. Είχαμε προβλήματα και στη Ρωσία, και στη Γεωργία και στη Μαλαισία, για διάφορους λόγους, το όνομα είναι λίγο επιθετικό, αυτό που παίζουμε δεν είναι συμβατικό, οπότε όπως καταλαβαίνεις αυτό μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα ειδικά όταν κάποιοι άνθρωποι έχουν δύναμη.

 

Από το όνομα ξεκινάει αλλά γενικά δεν είμαστε και μια μπάντα που μερικοί γονείς θα ήταν χαρούμενοι να την ακούνε τα παιδιά τους, το οποίο φυσικά εμένα δε με βρίσκει σύμφωνο, υπάρχουν άνθρωποι πολύ συντηρητικοί και φοβούνται πως το metal  θα βλάψει τα παιδιά τους ενώ στην ουσία για μένα το metal αυτή τη στιγμή είναι η πιο καθαρή μουσική που υπάρχει, η πιο αγνή.

 

 

RockOverdose: Τα δικά σου τα πιστεύω τα κρατάς για σένα, δε σημαίνει πως κάποιος που ακούει την μπάντα πρέπει να ακολουθεί και τα πιστεύω της μπάντας.

 

Sakis Tolis (Rotting Christ): Όχι φυσικά, δε πρέπει να ανακατεύεις την πολιτική με την μουσική, η μουσική είναι ένα δώρο που κάνει ο συνθέτης προς τον κόσμο απλόχερα, βγάζουμε ένα δίσκο που υπάρχει και free στο You Tube, όποιος θέλει μπορεί να τον ακούσει τσάμπα, δηλαδή προσωπικά για μένα η μουσική μου είναι ένα δώρο που κάνω στον ακροατή μου, να την ακούσει, να τον ταξιδέψει και να σε βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές ίσως.

 

Δεν είμαστε σατανιστική μπάντα, το ξέρει ο κόσμος, είμαστε εναντίον της οργανωμένης θρησκείας, δεν είμαστε εναντίον των πιστεύω του καθενός. Κατανοώ την ανασφάλεια ή τις φοβίες που μπορεί να έχει ο καθένας , κάπου όλοι μας θέλουμε να ξεσπάσουμε. Εμείς είμαστε  τυχεροί που έχουμε το metal. Ότι είναι οργανωμένο και εκμεταλλεύεται τον καθένα θα μας βρει αντίθετους.

 

 

RockOverdose: Το μεγαλύτερό σου όνειρο το έχεις πετύχει;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ): Έχω πετύχει τα όνειρά μου αλλά δε πρέπει να σταματάς εκεί. Σημασία έχει να δώσεις στους επόμενους κάποια μηνύματα. Κάποτε όνειρό μου ήταν να παίξω σε μια συναυλία, τώρα έχω δώσει χιλιάδες! Δεν έχω σκοπό να σταματήσω να γράφω μουσική σίγουρα, τώρα να παίξω ελπίζω να είμαι γερός και να μην έχω προβλήματα. Μ’ αρέσει να γράφω μουσική, έτσι εκφράζομαι, έχω ψυχική ηρεμία έτσι. Ο δρόμος της rock δεν είναι ευχάριστος πάντα, κάποια στιγμή πρέπει να γραφτούν αυτά.

 

 

RockOverdose: Πες μας και λίγα λόγια για το βιβλίο-βιογραφία σας που κυκλοφόρησε;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ):  Είναι μια μικρή περιήγηση για ότι έχουμε περάσει αλλά πίστεψέ με υπάρχουν πάρα πολλές άλλες ιστορίες που κάποια στιγμή πρέπει να συγκεντρωθώ και να κάτσω να τις γράψω. Είναι ενδιαφέρον να μάθει ο κόσμος πως ήταν τα πράγματα πίσω στις δεκαετίες του 1980, όπου ήταν πολύ πιο διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Υπάρχει στο μυαλό μου να βρω χρόνο να κάτσω να τα γράψω, αλλά  ο χρόνος είναι η βασική μου δυσκολία, δύσκολα να χωρέσω αυτά που θέλω να κάνω σε 24 ώρες, έτσι είναι για όλους και περισσότερο όσο μεγαλώνουμε και αυξάνονται οι υποχρεώσεις.

 

 

RockOverdose: Πώς είναι ο Σάκης σαν πατέρας;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ):  Είμαι ανοιχτόμυαλος, δεν έχω μαλώσει ποτέ τα παιδιά μου, τα αφήνω να εκφραστούν χωρίς αυστηρές συμβουλές. Θέλω απλά να τους περάσω κάποιες αξίες που για μένα είναι σημαντικές για να έχουν μια καλή ζωή. Ακούνε λίγο metal, τους αρέσει η μουσική αλλά η μόδα της εποχής με τα trap κλπ  με κάνει και  νευριάζω.

 

 

RockOverdose: Κάποιο άλλο νέο για την μπάντα υπάρχει στα σκαριά;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ):  Όχι ακόμα. Θα ξεκουραστούμε μετά τις συναυλίες, θα προσπαθήσω να βάλω λίγο το μυαλό μου κάτω.

 

 

RockOverdose: Για τα live σας στην Ελλάδα τι να περιμένουμε;

 

Sakis Tolis (Rotting Christ):  Θα κάνουμε ότι μπορούμε μέσα σε 1 ½ ώρα που θα έχουμε στη διάθεσή μας, είναι περιοδεία και δε μπορούμε περισσότερο.  Αυτό που προσπαθούμε τόσα χρόνια είναι να περνάμε κάποια μηνύματα μέσω της μουσικής μας, να μπορέσουμε να υπάρχουμε στο μέλλον συνεχίζοντας με το δικό μας τρόπο ζωής, μια γροθιά όλοι μαζί και ελπίζουμε να επηρεάσουμε με τις πράξεις και όχι μόνο με λόγια και άλλα παιδιά.

 

 

RockOverdose: Σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου!

 

Sakis Tolis (Rotting Christ):  Καλή συνέχεια και πάντα να συνεχίζετε με το Rock Overdose στην πρώτη γραμμή!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

 

Απομαγνητοφώνηση: Βιβή Ζαπαντιώτου

Comments