Όταν τα φώτα σβήνουν

Μία είδηση που κυριαρχεί στα μουσικά sites όλου του κόσμου είναι ότι οι Faith No More ακύρωσαν την περιοδεία τους, γιατί ο τραγουδιστής του συγκροτήματος: Mike Patton αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Το άκουσμα της είδησης μας θύμισε τον Scott Kelly, τραγουδιστή και κιθαρίστα των Neurosis, o οποίος με μία λητή ανακοίνωση μας είχε ενημερώσει ότι θα ακυρώσει την προσωπική του περιοδεία γιατί ταλαιπωρείται από ζητήματα ψυχικής υγείας.

 

Μας θύμισε επίσης τον Chris Cornell, τον Billy Corgan, την Shirley Manson και όλους όσους συχνά μέσα στα χρόνια έχουμε διαβάσει καταθέσεις ψυχής εώς και κραυγές, για θέματα που αφορούν το μυαλό και την ψυχική υγεία. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι πια ανάμεσά μας.

 

O Chester Bennington (Linkin Park) δήλωνε σε μία συνέντευξή του: "Σε όλη μου την ζωή αισθανόμουν εκτός. Πάντα έβρισκα τον εαυτό μου να μπαίνει στα σκοτεινά μονοπάτια της κατάθλιψης και αυτό που θέλω να πω σε όποιον διαβάζει αυτήν την συνέντευξη είναι να μην περπατήσει μόνος του αυτά τα μονοπάτια"

 

Ο Geezer Butler το 2013 σε μία συνέντευξή του προσπαθώντας να εξηγήσει πως εμπνέυστηκε τους στίχους του Paranoid δήλωσε: " Το Paranoid αφορά την κατάθλιψη, καθώς τότε δεν ήξερα την διαφορά μεταξύ κατάθλιψης και παράνοιας, Παλιότερα έκανα κακό στον εαυτό μου, κόβοντάς με σε διάφορα σημεία ή βάζοντάς καρφίτσες στα δάχτυλά μου. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε δημιουργήσει τους Black Sabbath θα είχα αυτοκτονήσει"

 

Ο τραγουδιστής των Radiohead Thom Yorke είχε δηλώσει το 2003: "Υποφέρω από κατάθλιψη, όπως και πολύ άλλοι άνθρωποι. Αυτό που έχω να συμβουλεύσω είναι ότι πρέπει να συζητιέται ανοιχτά αλλά και να το αποδέχεται όποιος το νοιώθει"

 

Όταν τα φώτα σβήνουν. άνθρωποι που μας έχουν χαρίσει απλόχερα την δημιουργικότητά τους, έχουν ντύσει στιγμές της καθημερινότητάς μας, έχουμε χύσει τόνους ιδρώτα στις συναυλίες τους, παλεύουν με τους δαίμονές τους και προσπαθούν απεγνωσμένα να φέρουν σε μία ισορροπία το μυαλό τους. Πότε επιτυχώς και πότε με την βοήθεια υποκατάστατων.

 

Σε μερικούς μπορεί να ακούγεται παράξενο και ξένο, ένας μουσικός να μιλάει ανοιχτά για θέματα που αφορούν την νοητική και ψυχική υγεία και να ακυρώνει και περιοδείες για αυτόν τον λόγο, αλλά ας σκεφτούμε όλους αυτούς που δεν είναι ανάμεσά μας και μακάρι αυτές οι καταθέσεις ψυχής να βοηθήσουν και άλλους να μιλήσουν ανοιχτά.

 

 

Comments