16 χρόνια από την κυκλοφορία του “Theogonia” των ROTTING CHRIST!

 

 

16 χρόνια πριν, κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που γράφτηκαν ποτέ στον ακραίο ήχο και μάλιστα από ελληνική μπάντα. Οι Rotting Christ, κατακτούν περίοπτη θέση στην κορυφή του black metal και προκαλούν τσουνάμι ενθουσιασμού στη metal κοινότητα ολόκληρου του πλανήτη, μέσα από το γιγαντιαίο Theogonia.

 

Η ικανότητα της μπάντας να εξελίσσεται, είναι ένα προσόν της που διατηρείται ακέραιο ακόμα και είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή της. Χάρη σε αυτήν, δημιουργείται μια δουλειά, που χαρακτηρίζεται για τον φρέσκο ήχο της, και την εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων που δίνουν μια άλλη διάσταση στο είδος. Ο Σάκης, από τα μαγικά χέρια του οποίου περνάει, η σύνθεση, η παραγωγή και το μιξάρισμα του άλμπουμ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι είναι ένας τεράστιος, ταλαντούχος μουσικός νους.

 

Επιστρέφοντας λοιπόν, στα πιο αγνά black μονοπάτια του ήχου τους, της εποχής του “Triarchy of the lost lovers”, οι Rotting Christ, ενσωματώνουν για πρώτη φορά αρκετές folk μουσικές, εισάγοντας το ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο, μέσα από τα ανάλογα μουσικά όργανα. Η μεγάλη δημιουργικότητα που διανύει το συγκρότημα, μετουσιώνεται με τον καλύτερο τρόπο σε δέκα ποιοτικές συνθέσεις, πραγματικά υψηλού επιπέδου, που δύσκολα σου επιτρέπουν να ξεχωρίσεις κάποια αγαπημένη.

 

 

Οι μελωδικές γραμμές διατηρούνται, με τις πολυεπίπεδες κιθάρες να έχουν κυρίαρχο ρόλο και αρκετά σόλο να εμφανίζονται ανά φάσεις, ενώ εμφανή είναι και τα συμφωνικά στοιχεία. Σημαντική παρουσία έχουν και τα συνθεσάιζερ, με την μπάντα να κατορθώνει με αξιέπαινο τρόπο, να κάνει τον ακραίο, επιθετικό της ήχο, τρομερά ατμοσφαιρικό ταυτόχρονα.

 

Στην ένατη δουλειά των Ελλήνων, περιλαμβάνονται κομμάτια σε μέτριες ταχύτητες και άλλα σε πιο ανελέτηες, που συνοδεύονται από τα δαιμονισμένα φωνητικά του Σάκη. Εξίσου δαιμονισμένα είναι και τα τύμπανα του Θέμη, ενός ντράμερ που χαρακτηρίζεται για την τεχνικότητα στο παίξιμο του και το ασύλληπτο ταλέντο του. Η ποικιλομορφία του άλμπουμ είναι τέτοια, που επιτρέπει την αποφυγή την παγίδας της μονοτονίας, συχνό φαινόμενο στο black metal είδος.

 

Η παραγωγή του επιπλέον, είναι μια τις καλύτερες που έχει ποτέ επιτευχθεί σε κυκλοφορία τους. Το “Thegonia”, εμπνευσμένο από το επικό ποίημα του Ησιόδου, συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές και πως αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε;

 

Οι Rotting Christ, απέδειξαν πως μπορούν πάντα να βελτιώνονται, ανεβάζοντας τον πήχη ψηλότερα, πως δε φοβούνται να πειραματιστούν και πως αν μη τι άλλο το black metal έχει βρει τους Έλληνες εκφραστές του και δεν αποτελεί υπόθεση μόνο των σκανδιναβικών χωρών. Συνεχίζουν έτσι να αυξάνουν την αναγνωρισιμότητα και την απήχησή τους, δείχνοντας μας παράλληλα και τι έχουν αποφασίσει να κάνουν στην μετέπειτα πορεία τους.

 

Comments