Γιάννης Παπαδόπουλος (BEAST IN BLACK) στο Rock Overdose:”Για εμάς Metal είναι να κάνουμε αυτό που γουστάρουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!”.

Αυτό το παιδί έχει το χάρισμα. Αυτό το παιδί είναι εκεί έξω και σηκώνει στη πλάτη του (μαζί με κάποιους ακόμη Έλληνες βέβαια) τη σημαία του Heavy Metal (και ίσως όχι μόνο Metal) στο εξωτερικό. Ήταν σίγουρο πως κάποια ημέρα θα δικαιώνονταν και θα ξέφευγε από τα (όχι και τόσο τώρα πια) στενά όρια της Ελλάδας, και θα γέμιζε με τη μπάντα του τεράστια στάδια, παίζοντας ή μοιράζοντας τη σκηνή με ονόματα θρύλους της παγκόσμιας Hard/Metal σκηνής.

 

Με αφορμή τη παγκόσμια κυκλοφορία του καινούργιου δίσκου της μπάντας του με τίτλο “From Hell with Love”, η οποία αναμένεται αυτή τη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Γιάννη Παπαδόπουλο τραγουδιστή των BEAST IN BLACK, διότι για αυτόν γράφτηκε όλος αυτός ο πρόλογος.

 

Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, ο Γιάννης βλέπει τη μουσική ή μάλλον τα μουσικά είδη και το πάντρεμα αυτών από τη δική του οπτική γωνία, η οποία αυτή γωνία ίσως να είναι και μια ρεαλιστική πραγματικότητα στο εξωτερικό, κάτι το οποίο εμείς ή τέλος πάντων κάποιοι από εμάς εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να το αντιληφθούμε.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Γιάννη. Καλωσόρισες ξανά στο Rock Overdose.Μπορείς καταρχήν να μας πεις δυο λόγια για την ένταξή σου στους Beast in Black πίσω στο 2015; Πως γνωρίστηκες με τα υπόλοιπα μέλη και ποιος σε ενέταξε στη μπάντα;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Καλησπέρα! Καιρό είχαμε να τα πούμε!

Ο Anton Kabanen με προσέγγισε στο facebook μου, έχοντας ακούσει υλικό μου από προηγούμενες μπάντες και από το προσωπικό μου κανάλι στο YouTube. Έκανα ένα ..background check για να δω ποιος είναι αυτός ο τύπος που μου μιλάει, και έπειτα από τη διασταύρωση η κουβέντα επεκτάθηκε. Εν τέλει, βρεθήκαμε στην πόλη μου στη Θεσσαλονίκη, σε ένα από τα τελευταία του live με την τότε μπάντα του. Μιλήσαμε ‘περί ανέμων και υδάτων’, κυρίως για τα μελλοντικά σχέδια των Beast In Black, περπατώντας 2 φορές μπρος πίσω την παραλιακή της Θεσσαλονίκης!

'The rest is history’ όπως λεν και στο χωριό μου, μιας και τα υπόλοιπα παιδιά τα γνώρισα προσωπικά στην πρώτη μας πρόβα!

 

 

 

Photo: JC Forestier

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας παρουσιάσεις τα μέλη των Beast in Black;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Βεβαίως. Στις κιθάρες και σύνθεση όλου του υλικού βρίσκεται ο προαναφερθείσας Anton Kabanen, επίσης κιθάρες ο Kasperi Heikkinen, στο μπάσο Mate Molnar, και στα drums ο Atte Palokangas.

 

 

Rock Overdose: Πόσο δύσκολο είναι το να ανήκεις σε μια μπάντα που τα μέλη της βρίσκονται σε διαφορετικές μεριές στον πλανήτη;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Κοίτα. Όταν η περιοδείες γίνονται όλο και πιο εκτενείς και οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, ο προγραμματισμός είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε πχ , με ξετίναξε ! Και με μεγάλο μερίδιο ευθύνης δικό μου, μιας και ζήτησα να πηγαινοέρχομαι Ελλάδα , αλλά χανόντουσαν έτσι 2-3 μέρες μόνο στο ταξίδι και στην ανάρρωση, και έπρεπε ξανά να πετάω. Ο μπασίστας μας ζει στην Ουγγαρία κι έχει οικογένεια, οπότε σκέψου σε τι θέση βρίσκεται αυτός όταν το πρόγραμμα στενεύει.

 

Σωματικά , και ίσως και ψυχικά μερικές φορές, είναι δύσκολο να αφήνεις διαρκώς το “σπίτι” σου και να φεύγεις εδώ κι εκεί. Αλλά σε όποια χώρα και να μένεις, το touring θα σε αναγκάσει να φύγεις ! Οπότε τεχνικά μιλώντας, το μόνο ζήτημα είναι πότε θα βρεθούμε με τα παιδιά για πρόβες ή για φωτογραφήσεις/βιντεοσκοπήσεις! Τα υπόλοιπα τα κάνουμε παρέα έτσι κι αλλιώς ! Και όλη η διαδικασία καθώς και το αποτέλεσμα αξίζουν, και με το παραπάνω!

 

 

Photo: Paul Bossenmaier & Tine Gennaio

 

Rock Overdose: Battle Beast, Beast in Black, η λέξη Beast είναι κοινή στα ονόματα και των δυο συγκροτημάτων. Μπορείς να μας πεις για ποιο λόγο έγινε κάτι τέτοιο;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Εδώ θα σου απαντήσω πολύ απλά : Anton Kabanen ! (γέλια) Κατά ένα μέρος, αυτός ο άνθρωπος έχει γίνει ένα με αυτόν τον χαρακτήρα, είναι κάτι που τον εκφράζει, και δεν μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Και αν το πιάσεις από άλλη οπτική, ξέρεις αυτόματα για τι πράγμα μιλάει η μπάντα και τίνος είναι η μπάντα με το που δεις το όνομά της… So, win win !

 

 

Rock Overdose: Πες μας δυο λόγια για τον πρώτο δίσκο σας “Berserker” του 2017. Κάνοντας ταμείο τώρα πια, είσαστε ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις του αλλά και γενικά από την αποδοχή του κοινού;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Όταν βγάζαμε έξω το πρώτο single του δίσκου “Blind And Frozen” (σημείωση συντάκτη: Οι θεάσεις στο συγκεκριμένο video έχουν φτάσει αισίως κοντά στα 13.000.000) οι προσδοκίες μας ήταν μικρότερες ή ίσες με το 0. Η ανταπόκριση τόσο των single όσο και του δίσκου ήταν καλύτερη από τις πιο ψηλές μας ελπίδες και αυτό μας χαροποιεί, αλλά κυρίως μας δίνει δύναμη και ενέργεια να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά!

 

 

Photo: Jarmo Hanninen Photography

 

Rock Overdose: Στις 8 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσει επίσημα το δεύτερο album σας με τίτλο “From Hell with Love”. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για αυτόν; Που έγιναν οι ηχογραφήσεις, ποιος είναι υπεύθυνος για το εξώφυλλο του και μέσω ποιας δισκογραφικής εταιρίας κυκλοφορεί;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Πραγματικά ανυπομονώ να ακούσω τη γνώμη του κόσμου για αυτό τον δίσκο. Τον θεωρώ από τους αγαπημένους μου, και θέλω να διαπιστώσω εάν είμαι τρελός! (γέλια).

 

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του Anton, έγραψαν όλοι τα μέρη τους και μέσα σε 3 δεκαήμερα (σπαστά) έγραψα τα φωνητικά μου!

 

Το εξώφυλλο το ανέλαβε ο Roman Ismailov και το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη Nuclear Blast Records.

 

 

 

Rock Overdose: Έχετε ήδη κυκλοφορήσει δυο video clip μέσα από τη καινούργια σας δουλειά. Ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου σχετικά με αυτά;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Ο κόσμος είναι πάντα σαν ρώσικη ρουλέτα. Δεν ξέρεις τι ακριβώς θα περιμένεις, όσο σίγουρος και να είσαι για το κομμάτι σου.

 

Γενικά ένας από τους στόχους της μπάντας είναι να μπορεί να παντρέψει όλο το φάσμα της μουσικής. Να μην χωρίζουμε στρατόπεδα σε ‘popάδες’ και ‘μεταλάδες’ !

 

Και κάπως έτσι είπαμε να βγει το “Sweet True lies” μιας και ακόμα και στους ίδιους μας είχε κολλήσει το κομμάτι στο μυαλό για μερόνυχτα. Και σε μεγάλο βαθμό πράγματι το κομμάτι είχε μια ανάλογη αντίδραση. Συνήθως τέτοια κομμάτια θα πιάσουν τα 2 άκρα των αντιδράσεων! Φυσικά κάποιοι θα το πάρουν υπερβολικά πατριωτικά/σοβαρά και θα πουν ό,τι βάζει ο νους σου και θα μιλήσουν για το τι είναι metal και τι δεν είναι. Για εμάς metal είναι να κάνουμε αυτό που γουστάρουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

 

Στο “Die By The Blade” τα πράγματα βαίνουν πιο “ομαλά” αλλά οι Beast In Black επιφυλάσσουν πάντα νέες εκπλήξεις!

 

 

Rock Overdose: Ποιος έγραψε τη μουσική και ποιος τους στίχους στον καινούργιο σας δίσκο;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Τη μουσική την αναλαμβάνει πλήρως ο Anton Kabanen, και στους στίχους αυτή τη φορά ζήτησε τη βοήθεια από το φίλο του Paolo Ribaldini.

 

 

Rock Overdose: Πόσα τραγούδια θα υπάρχουν στο “From Hell with Love” και πόσο καιρό σας πήρε για να γράψετε το album;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Το “From Hell With Love” περιέχει 11 δικές μας συνθέσεις, και 2 διασκευές ως bonus tracks!

 

Η σύνθεση ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό έτοιμη , κύρια έλλειψη ήταν οι στίχοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι γράφτηκαν μες στο καλοκαίρι, λίγο πριν τις δικές μου ηχογραφήσεις.

 

 

 

Rock Overdose: Η μεγάλη αποδοχή του κόσμου στη πρώτη σας studio δουλειά, σας γέμισε ίσως με άγχος στο πως θα έπρεπε να κινηθείτε στο δεύτερο αυτό μουσικό βήμα σας;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά όχι! Κάνουμε αυτό που καταλαβαίνουμε και θεωρούμε καλό, αν αρέσει στον κόσμο, ακόμα καλύτερα!

 

 

Rock Overdose: Τα τραγούδια σας κινούνται μέσα σε ένα μεγάλο μουσικό εύρος. Από κλασικό Heavy Metal μέχρι και 80ς Pop, για να μη πω πως σε εμένα μου ήρθαν στα αφτιά σε ένα από αυτά μέχρι και ψήγματα από Techno των 90ς. Πως καταφέρνετε να παντρεύετε όλα αυτά τα μουσικά είδη τόσο καλά μεταξύ τους;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Θεωρώ πώς η ενορχήστρωση αλλά και η καλή γνώση γενικότερα του πώς να “στήνεις” ένα κομμάτι παίζουν τεράστιο ρόλο. Και ο Anton έχει αυτό το καλό ότι, βρε παιδί μου, το ακούει όλο το κομμάτι μέσα στο κεφάλι του. Δεν τα “βρίσκει στην πορεία”. Το ακούει σαν δίσκο στο κεφάλι του, και απλά πάει στην κιθάρα του και στον υπολογιστή του και τα αποτυπώνει!

 

 

Photo: Claudia Chiodi

 

Rock Overdose: Με αφορμή τη κυκλοφορία του πρώτου δίσκου σας, υπήρξε μια συζήτηση στα social media εδώ στην Ελλάδα για το που κινείται πλέον το ευρωπαϊκό Heavy Metal. Ανάλογη συζήτηση γίνεται κάθε φορά που κυκλοφορούν καινούργιο δίσκο οι Ghost με αυτό το ιδιόρρυθμο Pop Metal ύφος τους. Ποια είναι η δική σου γνώμη για όλο αυτό;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Για μένα , ακόμα και να μην μιλούσαμε περί Beast In Black, θα ήταν καλό να μην υπάρχουν στεγανά και όρια στο τι είναι “καλή μουσική” ή τι είναι καλό metal. Αν σου ακούγεται καλό, κάπου εκεί τελειώνει το πράγμα. Υπάρχει ακόμα το στερεότυπο ότι ‘αυτός δεν είναι αληθινός μεταλάς, πάει σπίτι του και ακούει Backstreet Boys’ . Ξέρεις τώρα… με ύφος επικριτικό! Ναι, και; Όσο καλό και να ναι το φαΐ, δε μπορώ να τρώω το ίδιο κάθε μέρα. Έτσι και στη μουσική, πρέπει να έχεις επιλογές.

 

Το.. ‘τρυπάκι’ της σύγκρισης ή της αξιοκρατίας πρέπει κατ’εμέ σιγά σιγά να εξαλειφθεί, αν και θεωρώ ότι στη δική μας χώρα θα πάρει κάποιον καιρό.

 

 

Rock Overdose: Ακόμη μια προσωπική ερώτηση. Θα ήθελα να μου πεις με την ένταξη σου στους Beast In Black, τι άφησες πίσω στην Ελλάδα, και τι βρήκες εκεί στο εξωτερικό σαν τραγουδιστής;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Πίσω στην Ελλάδα.. Αφήνεις σίγουρα γνωστούς ή φίλους , παρέες τακτικές, που βέβαια, αυτό βάζει και τις ανθρώπινες σχέσεις σε δοκιμασία, να δεις ποιος είναι εκεί όταν γυρνάς μετά από καιρό και ποιος όχι.

 

Αφήνεις πίσω τα ημίμετρα, την αργοπορία, την ασυνέπεια.

 

Αφήνεις πίσω τα τρελά ξενύχτια και την τρελή ξέφρενη νυχτερινή ζωή..

 

Κερδίζεις .. καινούριους φίλους, καινούρια μυαλά, καινούριες εμπειρίες.

 

Κερδίζεις στο να εξασκείς τα κουσούρια σου σε προτερήματα, να γίνεσαι επαγγελματίας και συνεπής, να μην το βάζεις ποτέ κάτω, να δίνεσαι ολοκληρωτικά στη μουσική και στις ανάγκες αυτής και του συγκροτήματος. Δεν υπάρχει μέση λύση, είναι ή όλο ή τίποτα.

 

 

Photo: ScarletMemory Photography

 

 

Rock Overdose: Αμέσως μετά τη κυκλοφορία του δίσκου σας “From Hell with Love” θα ξεκινήσετε μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Φινλανδούς industrial metallers Turmion Kätilöt. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Ξεκινάμε στις 20 Φεβρουαρίου με 4 Φινλανδικά live, συνεχίζουμε Ευρώπη. Σταματάμε προσωρινά 11 Μάρτη, και συνεχίζουμε 29 Μάρτη Σουηδία και Φινλανδία μέχρι τις 21 Απρίλη ανελλιπώς !

 

Προστίθενται διαρκώς ημερομηνίες στο 2019, ήδη 7 live της περιοδείας είναι sold out, το οποίο δίνει πάρα πολύ καλές ελπίδες στη μπάντα για το μέλλον.

 

Μιλάμε για δική μας headline περιοδεία, κάτι το οποίο αρχικά το φοβόμουν όσον αφορά την ανταπόκριση.

 

Είναι ασύγκριτο το συναίσθημα με τα δικά σου sold out show!

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν κάποια σχέδια να επισκεφτείτε και την Ελλάδα κάποια στιγμή για κάποια συναυλία;

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Είναι μεγάλη προτεραιότητα να παίξουμε στις πατρίδες όλων των μελών. Έχουμε καλύψει Ουγγαρία 2 φορές και Φινλανδία πολλάκις!

 

Η Ελλάδα ίσως αργήσει στα σχέδια. Αφενός , δεν έχουμε αντικειμενική κρίση στην ανταπόκριση έως τώρα, και αφετέρου δεν υπάρχουν προτάσεις από τα ελληνικά club και μαγαζιά ! Ανυπομονούμε να γίνει, σε κάθε περίπτωση, όλοι μας!

 

 

Rock Overdose: Γιάννη εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose αλλά και σε όποιον διαβάσει αυτή εδώ τη συνέντευξη.

 

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την πρόσκληση και για τη διαρκή υποστήριξή σας σε εμένα όλα αυτά τα χρόνια. Ανυπομονώ να ανταμώσουμε σε κάποια συναυλία όλοι μαζί και να περάσουμε υπέροχα !

Keep on Rock Overdosing! \m/

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Παύλος Γιαννακόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Comments