32 χρόνια από την κυκλοφορία του “Arise” των SEPULTURA!

 

Το τρίτο μέρος της «τριλογίας», που ουσιαστικά ανέδειξε τους Sepultura σε μια μεγάλη δύναμη του thrash/death metal, το ιστορικό Arise, συμπληρώνει σήμερα 32 χρόνια από την κυκλοφορία του. Το να καταφέρουν οι Βραζιλιάνοι να κάνουν μια τόσο αξιόλογη συνέχεια μετά το εκπληκτικό “Beneath the remains”, ήταν μεγάλη υπόθεση και αναμφίβολα σκόρπισε μεγάλη χαρά στους οπαδούς τους. Η μαγική συνταγή που διάλεξε το συγκρότημα για την τέταρτη δουλειά του, προέβλεπε τη διατήρηση μεν του death / thrash στυλ του προκατόχου του, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ έγινε η αρχή της εξερεύνησης και πιο πειραματικών εδαφών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον ήχο τους προστέθηκαν μπόλικα groove στοιχεία, υπήρξε ένα φλερτάρισμα με το industrial, ενώ ενσωματώθηκαν και αρκετά πλήκτρα, που προσέδωσαν μια αλλιώτικη ατμόσφαιρα στα τραγούδια.

Για πρώτη φορά δε σε κομμάτι τους χρησιμοποιήθηκαν latin κρουστά και “tribal” drumming, που παραπέμπουν σε ήχους της πατρίδας τους. Σημαντικό επίσης, είναι και το γεγονός, ότι παράλληλα, επανέφεραν σε ορισμένες συνθέσεις τους και το hardcore punk ύφος, των πρώτων χρόνων. Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες, μετριάστηκαν ως ένα βαθμό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ γρήγορο άλμπουμ. Όλα τα κομμάτια του δίσκου περιέχουν πολύ δύναμη, είναι καλογραμμένα και με εξαιρετικά συμπαγείς δομές και το καθένα χαρακτηρίζεται από τα πιασάρικα riff, τον σκληρό ρυθμό και τις αλλαγές στο τέμπο, τα φοβερά ρεφρέν και τα εκπληκτικά σόλο.

Μεγάλη είδηση είναι πως αυτή τη φορά ξεπερνιούνται τα προηγούμενα προβλήματα με την παραγωγή, και ο Scott Burns, πετυχαίνει ένα καθαρό, ευκρινές και άρτιο αποτέλεσμα. Οι έπαινοι που κέρδισε το “Arise” ήταν αμέτρητοι και το γκρουπ για πρώτη φορά μπήκε στα chart του Billboard, ενώ μέχρι το 1993, είχε πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Για πάρα πολύ κόσμο θεωρείται το καλύτερο άλμπουμ τους και γνώρισε πραγματικά την αποθέωση, πράγμα καθόλου περίεργο αφού όντως οι συνθέσεις του ήταν τόσο εμπνευσμένες και καλοπαιγμένες. Επιπλέον, ίσως επειδή χρονικά βρισκόμασταν σε μια εποχή που υπήρχε αρκετός κορεσμός στο metal, ο κόσμος ασφαλώς και ενδιαφερόταν ν’ ακούσει κάτι διαφορετικό, φρέσκο. Καλύτερη ή όχι, το “Arise” αποτελεί σίγουρα μια κομβική δουλειά του συγκροτήματος, που κοίταζε πίσω, παίρνοντας στοιχεία από την αρχή της καριέρας της μπάντας, διατηρούσε κάποια κεκτημένα και την ίδια στιγμή έβλεπε και μπροστά, αφού μέσα απ’ αυτή οι Sepultura μας προϊδέασαν για τη συνέχεια τους.

Ταυτόχρονα, εδώ σηματοδοτείται και το τέλος μιας ένδοξης εποχής γι’ αυτούς, αφού ο ήχος τους στη συνέχεια προσανατολίζεται προς άλλη κατεύθυνση.

 

Comments