DIABLERY / SHADOWCRAFT – “Entropy”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Ιουλίου 2017

 

Ο Ιούλιος μπαίνει δυναμικά στη στήλη των κριτικών με ένα split album φωτιά. Ένα άλμπουμ που περιέχει 6 κομμάτια Συμφωνικού Black Metal από δύο δυνατές εγχώριες μπάντες. Ο λόγος για το Entropy” που αποτελεί συνεργασία των Diablery και των Shadowcraft. Και οι 2 μπάντες είχαν χρόνια να κυκλοφορήσουν κάτι (οι πρώτοι από το Architect” του 2014 και οι δεύτεροι από το Principles of Chaos” του 2013), οπότε επέστρεψαν γεμάτοι όρεξη προσφέροντάς μας 6 δυναμικές συνθέσεις.

 

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Πρώτα θα ακούσουμε τους Diablery, οι οποίοι μας προσφέρουν 2 τραγούδια εξίμιση και εφτάμισι λεπτών κι ένα εισαγωγικό μονόλεπτο instrumental κομμάτι, το “Prologue”. Εκεί οι Χαλκιδιώτες μας ταξιδεύουν με πολύ όμορφες ambient και χαλαρωτικές μελωδίες. Ένα ταξίδι που όσο ωραίο και να είναι δεν διαρκεί δυστυχώς πολύ, καθώς διακόπτεται απότομα από το “Mundus Vult Decipi, όπου γίνεται ο κακός χαμός. Επιθετικές Black Metal μελωδίες που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, σε ένα πολύ δυναμικό εν μέρει τραγούδι, όπου οι γρήγορες κιθάρες και το καταιγιστικό drumming δίνουν και παίρνουν. Και λέω εν μέρει, καθώς πολύ σωστά οι Diablery ρίχνουν τους ρυθμούς, με πολύ όμορφα αργά μελωδικά περάσματα, τόσο από τις κιθάρες όσο και από το πιάνο, ενώ δυναμικά είναι και τα ορχηστρικά περάσματα. Το κλείσιμο του κομματιού θα ακολουθήσει τη φόρμα του εισαγωγικού, με ambient δηλαδή μελωδίες που χρησιμεύουν ως ατμοσφαιρικό χαλί προς το “Ergo Decipiatur”. Ένα κομμάτι που πέρα από τις κλασσικές γρήγορες Black Metal μελωδίες και τα αργά σπασίματα έχει και πιο mid-tempo ρυθμούς, με πολύ όμορφες, μελαγχολικές μελωδίες στις κιθάρες. Εδώ, πάντως, το ατμοσφαιρικό πέρασμα διαφέρει από εκείνα του προηγούμενου κομματιού, καθώς υπάρχει περισσότερη ένταση από τα τύμπανα και την ακουστική κιθάρα, ενώ ακούγονται και φωνητικά σε στυλ ψαλμωδίας, για μια πιο τελετουργική και σκοτεινή ατμόσφαιρα.

 

Στη συνέχεια ακολουθούν τα τραγούδια των Shadowcraft, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους μπαίνουν με ένα instrumental τραγούδι, το “Ego Sum Umbra”, το οποίο διαρκεί σχεδόν 3 λεπτά. Και δικαιολογεί αυτή του τη διάρκεια, καθώς η ακουστική κιθάρα και οι ambient μελωδίες, αλλά και οι ακαθόριστες φωνές στο βάθος, χτίζουν μια πολύ όμορφη σκοτεινή ατμόσφαιρα που σε ρουφάει. Το επόμενο τραγούδι, το “Behind thy Flesh a Shadow”, ξεκινάει και αυτό πολύ δυναμικά και γρήγορα, όμως η διαφορά με τα τραγούδια των Diablery είναι πως υπάρχουν πιο πολλές mid tempo στιγμές, γεγονός που εντείνει ακόμα περισσότερο την σκοτεινή ατμόσφαιρα. Όμως αυτό αντισταθμίζεται από το συμφωνικό στοιχείο, που εδώ παίζει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και χαρίζει μια πολύ ωραία ένταση και δύναμη στο κομμάτι και στα πιο αργά περάσματα, αλλά και στα γρήγορα όπου ακολουθάει χωρίς πρόβλημα την ταχύτητα των metal οργάνων. Το τελευταίο κομμάτι, το “I Curse thee”, ανεβάζει κατακόρυφα τις ταχύτητες, με τις γρήγορες κιθάρες, τα blast beat και την ορχήστρα να μάχονται για το ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του φοβερού ξεσπάσματος. Φυσικά υπάρχουν και σημεία, όπου χαλαρώνουν κάπως οι ρυθμοί, αλλά εδώ δεν διαρκούν πολύ.

 

Το Entropy” είναι ένας δίσκος όπου συμμετέχουν δύο εξαιρετικές Black Metal μπάντες τις εγχώριας σκηνής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού οι συνθέσεις τους κρατάνε τον ακροατή, ο οποίος θέλει να βάζει το άλμπουμ στο repeat. Και στις έξι συνθέσεις έχει γίνει φοβερή δουλειά σε όλους τους τομείς, με την συμπαγή παραγωγή να έρχεται και να ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πράγματα.

 

Από τη μία οι Diablery πατούν σε πιο κλασσικά Black Metal μονοπάτια, με το συμφωνικό κομμάτι να συνοδεύει τη μουσική τους, ενώ οι Shadowcraft ενσωματώνουν περισσότερο το συμφωνικό στοιχείο στις συνθέσεις τους, ακολουθώντας τα χνάρια συγκροτημάτων, όπως οι Cradle of Filth και οι Dimmu Borgir. Όπως και να έχει όμως μιλάμε για μια δυνατή κυκλοφορία που θα ικανοποιήσει τους πάντες και θα μας κάνει να περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες δουλειές τους.


Βαθμολογία: 85/100

 

Για το Rock Overdose,

Μινως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments