JON SCHAFFER’S PURGATORY- “Purgatory (EP)”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Ιανουαρίου  2019

 

 

 

 

 

Με μία κίνηση που έγινε χωρίς προειδοποίηση (ή τουλάχιστον δεν αντιλήφθηκα κάτι εγώ) ο Jon Schaffer καταφέρνει να κρατήσει το όνομα του στην επικαιρότητα, χωρίς αυτό να συνδέεται με μια κυκλοφορία των Iced Earth. Βέβαια για να είμαι όμως πιο ακριβής οι Purgatory συνδέονται με την ιστορία των Iced Earth αφού πρόκειται για το συγκρότημα που ουσιαστικά ήταν ο προπομπός τους.

 

Σε αυτό το EP λοιπόν ο Schaffer παίρνει το υλικό των τριών Demo των Purgatory (χρονολογούνται στα mid/late ‘80s) και μαζί με τον τότε τραγουδιστή τους (αλλά και τραγουδιστή του ομώνυμου ντεμπούτου των Iced Earth) Gene Adam και την πολύτιμη βοήθεια των Jim Morris (παραγωγός και ιδιοκτήτης του Morrisound Studio), Ruben Drake- Μπασο (Demons And Wizards, Sons Of Liberty) και Mark Prator -Drums (ex-Iced Earth, ex-Demons And Wizards) και τα επαναηχογραφούν. Με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν το εν λόγο EP που αποτελείται από πέντε τραγούδια.

 

Τώρα γιατί ο Schaffer μπήκε σε αυτή τη διαδικασία από την στιγμή που πολλά από τα μέρη των τραγουδιών (και τίτλοι τραγουδιών) έχουν χρησιμοποιηθεί σε τραγούδια των Iced Earth δεν μπορώ να ξέρω. Μία λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι επειδή μέσα στην χρονιά έφυγε ό τότε μπασίστας των Purgatory, Richard Bateman θέλησε με αυτό τον τρόπο να αποχαιρετήσει των παλιό του συνεργάτη (το EP είναι αφιερωμένο σε εκείνον).

 

Ένα άλλο θέμα είναι αφού μπήκε σε αυτή την διαδικασία γιατί δεν δούλεψε τα ίδια τα Demo και να τα φέρει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Θεωρώ αυτό το αρχειακό υλικό θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά μάλλον η απάντηση και εδώ είναι εύκολη και έχει να κάνει με τα προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα που  έχει Schaffer  και για αυτό μπήκαν στην διαδικασία επαναηχογράφησης. Όλα αυτά βέβαια είναι δικές μου εικασίες προσπαθώντας να καταλάβω αυτή την κυκλοφορία. Ίσως βέβαια πρόκειται για μια πρόβα τζενεράλε για τις επαναηχογραφήσεις των Iced Earth δίσκων που σκοπεύει να κάνει όπως έχει δηλώσει ο ίδιος (λόγο του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων και πάλι).Ο χρόνος θα δείξει...

 

Στα μουσικά τώρα το EP έχει πέντε συνθέσεις που όσοι ξέρετε την δισκογραφία των Iced Earth θα σας φανούν οικία. Το καλό είναι ότι αν και επαναηχογραφημένα τα τραγούδια δεν έχουν πειραχτεί τόσο και έχουν ακόμα τον  Demo χαρακτήρα τους και δείχνουν το πως ήταν το συγκρότημα τότε. Δεν μπορώ να πω ότι έχω ξεχωρίσει κάποιο τραγούδι γιατί πολύ απλά ξέρουμε το πως εξελίχθηκαν μέσα στα χρόνια σαν συνθέσεις και σίγουρα το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Θα σταθώ βέβαια λίγο στον Gene Adam που προσωπικά δεν τον είχα ακούσει σε κάποια άλλη δουλειά μετά το “Iced Earth” (έχει συμμετάσχει σε ένα Demo το 2004 κάποιον Unearthed που δεν γνώριζα την ύπαρξη τους) και παρόλα αυτά ακούγεται σαν να μην σταμάτησε ποτέ( τουλάχιστον επαγγελματικά) να τραγουδάει, εντυπωσιακός πραγματικά.

 

‘Όπως μπορείτε να καταλάβετε η κυκλοφορία του “Purgatory (EP)” απευθύνεται κυρίως σε die-hard οπαδούς που επιθυμούν να έχουν τα πάντα στην συλλογή τους. Για όλους του υπόλοιπους είναι λίγο αχρείαστη σαν κυκλοφορία που δεν έχει να σας δώσει κάτι παραπάνω. Τώρα αν ο Schaffer έχει στα σχέδια του να κρατήσει ενεργούς τους Purgatory και κυκλοφορήσει και άλλο υλικό τότε εκεί η κουβέντα θα αλλάξει. Προς το παρών η βαθμολογία απευθύνεται μόνο σε αυτούς που πρόκειται να το αγοράσουν (ή το έχουν κάνει ήδη)

 

 


Βαθμολογία: 70/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κωνσταντίνος Μπενάς

Comments