U.D.O. & Das Musikkorps Der Bundeswehr – “We Are One”

Συντάκτης: Μιχάλης Τσολάκος

 

Να και κάτι ασυνήθιστο, τολμηρό, που λογικά από τους U.D.O. δεν το περίμενε κάποιος. Κι όμως… Θα ξεκινήσω κάπως διαφορετικά την κριτική, από τα ουσιώδη του δίσκου. “Pandemonium” ναι, φυσικά το ομώνυμο από το άλμπουμ αυτό, “Love And Sin” σίγουρα, “Future Is The Reason Why”, “Children Of The World” και “Blindfold (The Last Defender)” ασφαλώς, “Mother Earth” οπωσδήποτε, γιατί όχι και το “Rebel Town”, “Neon Diamond”, το πλήρως οργανικό “Beyond Gravity”, τα “Here We Go Again” και “We Strike Back” είναι οι 12 (!!!) από τις 15 συνολικά συνθέσεις του “We Are One” που πρέπει, όχι απλά, να ακούσει κανείς, αλλά να αποκτήσει κιόλας το συντομότερο δυνατό.

 

Σε ένα πολύ βαρβάτο εγχείρημα, ο Udo Dirkschneider μαζί με την Musikkorps Der Bundeswehr (την 60-μελή μπάντα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων), καθώς και τους Stefan Kaufmann και Peter Baltes (αμφότεροι πρώην συμπαίκτες στους Accept) δημιουργούν ένα από τα πιο φιλόδοξα concept άλμπουμ στην ιστορία της προσωπικής μπάντας του γνωστού τραγουδιστή, αλλά και γενικά του metal. Με στιχουργικό περιεχόμενο που επικεντρώνεται σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος και το προσφυγικό ζήτημα, το “We Are One” θα το λατρέψεις για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι τα απίστευτα κολλητικά τραγούδια με τα φοβερά ρεφρέν, που σου μένουν όλα στο μυαλό μετά και την τρίτη ακρόαση. Ο άλλος είναι ο πλούτος από ήχους και οι συμμετοχές μουσικών.

 

Thomas Zöller στη γκάιντα, Tim Schmitz στο σαξόφωνο, Harrison Young στο πιάνο, η υπέροχη Manuela Markewitz στα φωνητικά και φυσικά ο γιός του Udo, Sven, στα ντραμς, οι Dee Dammers και Andrew Smirnov στις κιθάρες και ο Tilen Hudrap στο μπάσο, συνθέτουν μια ομάδα που μας δίνει κάτι το μεγαλειώδες, ένα αριστούργημα του κλασσικού heavy metal, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της δεκαετίας. Μα, όντως είναι τόσο καλό; Δικαίως θα αναρωτιέστε, αλλά εδώ μιλάμε για κάτι πρωτοποριακό. Αρκεί να αναφέρω ότι τη σύνθεση του δίσκου έχουν αναλάβει πρωτίστως ο Dirkschneider με τον αντισυνταγματάρχη Christoph Scheibling. Ναι, καλά διαβάσατε. Οι Kaufmann και Baltes βοήθησαν επίσης, όπως και οι συνθέτες της γερμανικής μπάντας των ενόπλων δυνάμεων, Guido Rennert και Alexander Reuber.

 

Πολλά θα έχετε ακούσει ή διαβάσει για συνεργασίες rock/ metal μουσικών με ορχήστρες, αλλά αυτό εδώ απέχει παρασάγκας από τα προηγούμενα. Ο hard rocking ήχος των U.D.O. δένει άψογα με όλες τις ενορχηστρώσεις, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα μοναδικό. Οι ξένοι θα το έλεγαν οne of a kind, η μουσική βιομηχανία δεν έχει δει ποτέ κάτι αντίστοιχο κι αυτό είναι που κάνει το “We Are One” ξεχωριστό. Η δημιουργία του ήταν μια πρόκληση, η ακρόασή του επίσης. ΜΗΝ το προσπεράσετε, θα έχετε εγκληματίσει. Με στρατιωτικούς χαιρετισμούς…

 

 

Βαθμολογία: 91/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος



 

Comments