Το φαινόμενο … ALGIERS!


Οι περίπου ...  post-punkers ALGIERS, μετρούν ήδη αρκετά χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα και έχουν καταφέρει να πάνε τη μουσική ένα βήμα παραπέρα. Αποτελούνται από τους Franklin James Fisher (φωνητικά, κιθάρες, rhodes πιάνο), Lee Tesche (κιθάρες), Ryan Mahan (μπάσο, πλήκτρα) και Matt Tong (τύμπανα, κρουστά και πρώην μέλος των Bloc Party), καθένας εκ των οποίων φέρνει μαζί του τις δικές του πολιτισμικές καταβολές που έχουν επηρεάσει φυσικά το αποτέλεσμα της συνολικής δουλειάς τους.

 

Μουσικά οι Algiers ανακατεύουν την σκοτεινότερη πλευρά του post punk με afro gospel και soul στοιχεία, ενώ οι στίχοι τους είναι έντονα πολιτικοποιημένοι και καταγγελτικοί.

Το ομώνυμο album του 2015 που τους έφερε στο προσκήνιο, ενώ το “The Underside of Power” που ακολούθησε το 2017,  τους έχει φέρει στη χώρα μας ξανά στο παρελθόν - με εμφανίσεις που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του 4ου άλμπουμ τους “Shook” που πήρε πολύ καλές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο, βγαίνουν σε περιοδεία με την οποία επιστρέφουν για δύο στάσεις και στην Ελλάδα, σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, καθώς οι δεσμοί με το ελληνικό κοινό καλά κρατούν!


Διαλέξαμε μερικά χαρακτηριστικά τραγούδια απ' όλο το φάσμα της δισκογραφίας τους προσπαθώντας να εξηγήσουμε το φαινόμενο ... Algiers!

 

 

 

Το 2012 μας συστήθηκαν με το single με τίτλο “Blood”, ένα κομμάτι που συνδυάζει τη gospel μουσικής με avant-garde post-punk κιθάρες.


 


Από το ντεμπούτο τους Algiers, που κυκλοφόρησε 3 χρόνια αργότερα ξεχωρίζει το "Death March" - ένα πολύ δυνατό τραγούδι που, σύμφωνα με το συγκρότημα, αντανακλά τον καπιταλισμό και τον φασισμό ως θανατηφόρο ιό.Στο ίδιο concept και το "A Hymn for an Average Man" απ' το δεύτερο δίσκο 

... ένα κομμάτι που όπως έχει δηλώσει ο δημιουργός του Franklin James Fisher "αποτυπώνει την εικόνα κάποιου που έχει κολλήσει και παγιδευτεί σε μια φρικτή κατάσταση την οποία είναι καταδικασμένος να επαναλαμβάνει, όπως ο Σίσυφος ή ο Προμηθέας. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας που υποστήριξαν τα φρικτά καθεστώτα των φασιστών και αναρωτιέσαι "πώς κοιμούνται τα βράδια;" Ας, ελπίσουμε ότι έχουν κάποια συνείδηση που, όσο κι αν προσπαθούν να την πνίξουν, στοιχειώνει τα όνειρά τους και τους κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Το κακό δεν διαιωνίζεται από τέρατα αλλά από «μέσους» ανθρώπους...."


 

Ακούγοντας το  "The Underside of Power" απ' το δεύτερο ομότιτλο δίσκο τους θα καταλάβετε γιατί δε λείπει σχεδόν ποτέ από τις live εμφανίσεις τους ...

Πρόκειται για ένα τραγούδι που οι στίχοι του εμβαθύνουν στις εμπειρίες των ανθρώπων που έχουν περιθωριοποιηθεί, καταπιεστεί και υποστεί κακοποίηση σε μια κοινωνία που διέπεται από δομές εξουσίας. Το τραγούδι πραγματεύεται θέματα αγώνα, ανθεκτικότητας και καταστροφικής φύσης της εξουσίας.

Δείτε παρακάτω το εξίσου εξαιρετικό video.


 


Το ομότιτλο του "There Is No Year" - 3ο album τους, που κυκλοφόρησαν το 2020, είναι ένα πολύ αυτοβιογραφικό τραγούδι.  Οι στίχοι όλων των τραγουδιών του δίσκου είναι εμπνευσμένοι απ΄το ποίημα του τραγουδιστή Franklin James Fisher's που αποτελείται από 3500 λέξεις και έχει τίτλο Misophonia. Πρόκειται για μια πάθηση, απ' την οποία πάσχει ο ίδιος δηλ. υπερευαισθησία σε συγκεκριμένους ήχους.  Για να κατανοήσει κάποιος ολόκληρο το album αρκεί να ακούσει το ομότιτλο τραγούδι. Όπως εξηγεί ο δημιουργός του : "Είναι η αίσθηση που έχεις όταν πιστεύεις πως η ζωή σταματά να έχει νόημα. Ωστόσο υπάρχει και η έννοια της λύτρωσης μιας και πιστεύεις σε αυτή!" 

 

Απ' το πιο πρόσφατο album τους "Shook" (2023)  ξεχωρίζουμε τα :

 

"Cleanse Your Guilt Here"

Ένα low - tempo σκοτεινό και ολιγόλεπτο κομμάτι που μεταδίδει το ηθικό δίδαγμα κατά των συνεπειών της καταναλωτικής κοινωνίας και της βίαιης εκμετάλλευσης των ανθρώπων."Cold World" 

Ένα εξαιρετικό τραγούδι που μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος ζώντας σε ένα κόσμο - παγωμένο - χωρίς συναισθήματα με την ελπίδα να μπορέσει να σταθεί όρθιος για να το αντιμετωπίσει. Μουσικά πρόκειται για ένα trip-hop τραγούδι με ανατολίτικες πινελιές.

 "73%" (Shook, 2023)

Το κομμάτι με τίτλο "73%", είναι ένα χαρακτηριστικό post-punk τραγούδι με κοφτές κιθάρες , στιβαρό μπάσο και τύμπανα.

 


 

Όσοι έχετε παρακολουθήσει ζωντανά τους ALGIERS γνωρίζετε περίπου τί να περιμένετε... όσοι θα τους δείτε για πρώτη φορά, ετοιμαστείτε για μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.

 


TICKETS - info 


ALGIERS w/ special guests: Psychedelic Trips To Death @ Eightball Club, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, Θεσσαλονίκη

ALGIERS w/ special guests Diesel Cindy Live @ Temple, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, Αθήνα

 

 

Main Photo: Από την εμφάνιση των Algiers στο Street Mode Festival το 2019. 

 

 

Comments