Σαν σήμερα το 2019 έφυγε από τη ζωή μια από τις κορυφαίες φωνές της metal, o ANDRE MATOS (Viper, Angra, Shaman, Symfonia).

Στις 8 Ιουνίου 2019, έφυγε ξαφνικά από ζωή από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία μόλις 47 ετών, ο βραζιλιάνος τραγουδιστής André Matos.

 

Εγινε ιδιαίτερα γνωστός τη δεκαετία του ’90 ως τραγουδιστής των melodic power/progressive metalers, Angra. Είχε επίσης υπάρξει σημαντικό μέλος των συγκροτημάτων ShamanViper και Symfonia. Η φωνή του θεωρείται - όχι άδικα - μία από τις κορυφαίες της γενιάς του.

 

Γεννημένος στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο Andre Matos από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, ενώ ήδη στα 13 είχε δώσει το πρώτο του show με τους Viper, μια μπάντα με είδωλο τους Iron Maiden της εποχής - κυκλοφορώντας το πρώτο τους demo The Killera Sword, ενώ το πρώτο album τoυς με τίτλο "Soldiers Of Sunrise" κυκλοφόρησε το 1987 και δύο χρόνια μετά το "Theatre Of Fate"(1989).

 

 

 

 

Αν και έπαιζε από μικρός πλήκτρα, ο Matos έγινε τραγουδιστής της μπάντας καθώς ήταν ο λιγότερο κακός στα φωνητικά από τα υπόλοιπα μέλη και επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε επειδή έμοιαζε φυσιογνωμικά με τον Bruce Dickinson.  Ωστώσο, η αλλαγή στο μουσικό στυλ των Viper σε πιο heavy, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του για την κλασσική μουσική παιδεία τον οδήγησαν σε αποχώρηση από την μπάντα, και έτσι βρήκε την ευκαιρία να σπουδάσει κλασική μουσική στην Γερμανία - για να επιστρέψει το 1991 στη Βραζιλία - όταν και εντάχθηκε στους Angra.

 

Με τους Angra μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1990, κυκλοφορώντας τρία καταπληκτικά album ως το 2000, όπου και διαλύθηκαν. Το πρώτο άλμπουμ των Angra, "Angels Cry" (1993) αλλά και το "Holy Land" (1996).

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια δημιούργησε τους Shaman, μαζί με πρώην μέλη των Angra, με ιδιαίτερη επιτυχία στη Βραζιλία,  φτάνοντας να παίζουν μπροστά σε κοινό 10.000 ανθρώπων!

Όταν οι Shaman διαλύθηκαν, ο Matos ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του, με το πρώτο προσωπικό του album, "Time To Be Free" (2007) να επιβεβαιώνει το κορυφαίο επίπεδό του, τόσο συνθετικά όσο και ερμηνευτικά. Συμμετείχε επίσης και στο power metal supergroup των Symfonia, με τον Timo Tolkki των Stratovarius και τον Uli Kusch των Heloween.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση, συμμετέχοντας που και που ως guest σε διάφορες κυκλοφορίες άλλων καλλιτεχνών, όπως οι Avantasia.

 

 

 

O André Matos υπήρξε ένας ταλαντούχος μουσικός και εκπληκτικός ερμηνευτής, οι μελωδίες του αλλά και η φωνή του σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά. Έφυγε νωρίς...

Rest In Peace!

Comments