ARCTURUS στο RockOverdose: “Στις συναυλίες μας στην Ελλάδα θα παίξουμε κομμάτια από όλα τα album μας!”

Από την ίδρυσή τους, οι Νορβηγοί metalers ARCTURUS έχουν επιδείξει σταθερή αφοσίωση στην εξερεύνηση του ήχου και στην καθιέρωση του απρόβλεπτου μέσα σε αυτόν. Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά που κάνουν το συγκρότημα μοναδικό και αγαπημένο στοιχείο στους κύκλους του progressive και του extreme metal.

Λίγες μέρες πριν τις ζωντανές εμφανίσεις τους στην Ελλάδα, o Steinar Sverd Johnsen, ιδρυτικό μέλος/keyboardist και βασικός συνθέτης τους,  απαντά στις ερωτήσεις μας και μας προετοιμάζει για τις μοναδικές εμφανίσεις τους.

 

Μη χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε ζωντανά τις εκρηκτικές τους ζωντανές εμφανίσεις και τις μεγάλες μουσικές και ερμηνευτικές τους ικανότητες!

 

Tickets: https://www.viva.gr/tickets/music/arcturus

 

 


 

RockOverdose: Καλωσορίσατε στο RockOverdose! Είναι μεγάλη χαρά να μιλάω μαζί σου. Πού σε βρίσκουμε αυτή τη στιγμή και με τί ασχολείσαι τελευταία;

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Γεια σου και σε ευχαριστώ! Αυτήν τη στιγμή είμαι στο σπίτι, στο γκαράζ μου, το γκαράζ μου είναι το μουσικό στούντιο όπου έχουν δημιουργηθεί σχεδόν όλα τα νέα τραγούδια μας από το 2012. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται τα κομμάτια για το νέο album των Arcturus, σύντομα θα είναι έτοιμο για ηχογράφηση στο studio. Υποθέτω ότι η ηχογράφηση στο στούντιο μπορεί να ξεκινήσει όταν γυρίσουμε από τις συναυλίες στην Ελλάδα!

 

 

RockOverdose: Θα θέλαμε να μας πεις μερικές λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του mega-box set "Stars And Oblivion". Πόσο σας πήρε για να συγκεντρώσετε όλο αυτό το υλικό, να το κάνετε remaster και γιατί ήταν κάτι που έγινε μόλις πριν από 2 χρόνια και όχι νωρίτερα;

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Το συζητούσαμε αρκετά, ωστόσο χρειάστηκε λίγος χρόνος για να καταλήξουμε σε συμφωνία με όλες τις προηγούμενες δισκογραφικές εταιρείες και μέλη για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αποφασίστηκε να αφήσουμε τον Knut Magne Valle (κιθαρίστας/studio man) να κάνει τα remasters στο studio και να έχει καλύτερο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα. Οι συνεντεύξεις και η σάρωση παλιών εικόνων και εγγράφων ήταν μια διαδικασία βήμα προς βήμα, καθώς εξελίχθηκε σε περισσότερο απ' όσο περιμέναμε. Χρειάστηκε χρόνος για να βρω όλα αυτά τα παλιά πράγματα και να τα τοποθετήσω σωστά στη χρονική κλίμακα!

 

RockOverdose: Σχετικά με το επιπλέον υλικό του κουτιού με τα "X-Tapes" και "Sverd Solo Compositions", ήταν υλικό που προοριζόταν για κυκλοφορίες του Arcturus που δεν είδαν ποτέ το φως ή ήταν προϊόν που δεν πήρε ποτέ τελική μορφή για ένα album;

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Ήταν περισσότερο υλικό από δοκιμαστικές ηχογραφήσεις και jams που δεν φτιάχτηκαν για να κυκλοφορήσουν εξαρχής. Το Sverd Solo είναι ένας αυτοσχεδιασμός όπου οι ήχοι στο πληκτρολόγιο δοκιμάστηκαν με φανταστικό τρόπο, όλοι οι ήχοι ηχογραφήθηκαν με μία κίνηση το 1996. Αυτό ήταν ένα test ήχου και τρόπου αναπαραγωγής για το μεταγενέστερο επερχόμενο La Masquerade.

 

 

 

 

RockOverdose: Έχουν περάσει 8 χρόνια από το “Arcturian” και το ερώτημα όλων είναι αν και πότε θα κυκλοφορήσει ένα νέο album. Δεδομένου ότι το προηγούμενο ήταν το 2005, μας κάνουν 18 χρόνια με μία μόνο κυκλοφορία. Χρειάζεται χρόνος για να αποφασίσετε αν το υλικό αξίζει να κυκλοφορήσει ή είναι κάτι που δεν σας αγχώνει καθόλου;

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): 18 χρόνια, ουάου! Πρέπει να είμαστε το πιο αργό συγκρότημα στη Γη! Δεν με αγχώνει καθόλου, η ζωή είναι γεμάτη πράγματα που πρέπει να κάνω καθώς δεν ασχολούμαι μόνο με τη μουσική. Προσωπικά νιώθω πως αυτός είναι ένας φυσιολογικός ρυθμός, ίσως λίγο αργός, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είμαι και πάλι πιο ενεργός, παράγω σωρεία μουσικής. Το 2018 έφτιαξα ένα πλήρες album για τους Mortem (Ravnsvart), επιστροφή στο brutal core, η ιδέα υπήρξε πρώτη φορά για τους Arcturus καθώς θέλω να παίξω ξανά πιο σκληρή μουσική, αλλά το feedback από τα άλλα μέλη του συγκροτήματος δεν ήταν θετικό. Γι' αυτό και υλοποίησα αυτή την ιδέα με τους Mortem. Από το 2018 έχω κάνει το μεγαλύτερο μέρος για το νέο album των Arcturus και επίσης μέχρι τώρα έχω έτοιμο υλικό για ένα νέο Mortem album.

Μεγάλο μέρος του χρόνου μετά το έτος 2001 το πέρασα κάνοντας αιωροπτερισμό για εκατοντάδες ώρες, μένοντας μες στο αμάξι μου στα βουνά της Νορβηγίας και γενικά εξαφανιζόμουν στους ουρανούς... Τα τελευταία χρόνια σταμάτησα τις πτήσεις και παίζω μόνο μουσική, ξανά!

 

 

RockOverdose: Arcturus έκαναν πάντα κάτι διαφορετικό σε κάθε κυκλοφορία, χωρίς να ακούγονται όπως πριν. Είναι κάτι που έχετε στο μυαλό σας πριν από κάθε κυκλοφορία ή μήπως βγαίνει φυσικά; Πιστεύεις ότι η εξέλιξη πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να ακολουθούν οι μπάντες με κάθε κυκλοφορία τους;

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Οι Arcturus βρίσκονται στα μουσικά δρώμενα για πάνω από 30 χρόνια και όπως μπορείτε να ακούσετε τόσο η έκφραση όσο και το μουσικό στυλ αναπτύχθηκαν από την έφηβη μέχρι την ενήλικη ζωή τους. Δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη εξέλιξη μεταξύ των album, περισσότερο είναι μια φυσική εξέλιξη...

 

 

RockOverdose: Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πεις τι σε οδήγησε στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να θες να παίξεις μπάσο και ποιοι νέοι μουσικοί σου έχουν τραβήξει την προσοχή και πιστεύεις ότι ανεβάζουν το όργανο σε ένα νέο επίπεδο;

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Η μουσική ήταν πάντα μέρος της ζωής μου από τότε που μιμούμενος τους Kiss έπαιζα σε χαρτόκουτα και τραγουδούσα έχοντας ως μικρόφωνο το σεσουάρ μαλλιών, αλλά η πραγματική αρχή έγινε το 1987 όταν γνώρισα τον Marius Vold και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τους Mortem, και το 1990 όταν πήρα το πρώτο μου keyboard και ανακάλυψα τα κλασικά οργανικά έργα.

Το 1988 συναντήσαμε τον Øystein Aarseth ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε με γράμματα και φυλλάδια, έχω ακόμη την παλιά λίστα των επιστολών εδώ, μπορώ για παράδειγμα να σου δείξω την πρώτη επιστολή από την Ελλάδα ήταν στις 15 Ιουλίου 89 από τον Jim Mutilator, περιείχε μια συνέντευξη με τον Snorre Ruch (Thorns).

 

RockOverdose: Θα θέλαμε να μάθουμε τις σκέψεις σας για τις συναυλίες των Arcturus που έχετε δώσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα και παραμένουν ιστορικές, αλλά και αυτή με τους Ved Buens Ende που ο κόσμος περίμενε χρόνια.

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά στην Ελλάδα ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου 2004 στη Θεσσαλονίκη, με 600 άτομα, ήταν τρελό, ήταν η 4η συναυλία στην πρώτη mini tour των Arcturus στην Ευρώπη, με τον Øyvind Hegeland στα φωνητικά, ο κόσμος τραγουδούσε τόσο δυνατά που έπρεπε να εστιάσουμε σκηνή να κρατάμε καλά τα όργανά μας ειδικά στο εναρκτήριο τραγούδι το Kinetic!

 

 

RockOverdose: Οι Arcturus ήταν πάντα ένα συγκρότημα που έπρεπε να θεωρηθεί ως επιρροή για τις μετέπειτα γενιές. Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα συγκροτήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να βρουν κίνητρο για τη δημιουργία των νέων συγκροτημάτων στο μέλλον;

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Η ουσία της δεκαετίας του '90 συνεχίζει να είναι ισχυρή, και ο old school ήχος είναι αυτό που αναζητούν πολλές μπάντες, θα υπάρχουν πάντα νέες μπάντες που βρίσκουν νέες λύσεις και τρόπο να κάνουν πράγματα, μέχρι τώρα φαίνεται ότι η δεκαετία του '90 είναι η ισχυρότερη δύναμη. Επίσης, στη δεκαετία του '90 οι Arcturus ανέπτυξαν τον ήχο και το concept τους, πάνω στο οποίο βασίζεται όλο το μεταγενέστερο υλικό.

 

 

RockOverdose: Μετά από 33 χρόνια ως συγκρότημα, με όλα τα σκαμπανεβάσματα, θα λέγατε ότι οι θετικές στιγμές ήταν περισσότερες από τις άσχημες στην καριέρα σας; Έχετε ακόμα κάποιο όνειρο να ακολουθήσετε ή κάτι που θα θέλατε να πετύχετε πριν τελειώσουν όλα κάποια μέρα;

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Είμαι πολύ χαρούμενος με ό,τι έχω πετύχει μέχρι στιγμής, τα άσχημα δεν είναι περισσότερα από όσα μπορούν να μπουν κάτω από το χαλί και να ξεχαστούν, άλλα πράγματα/λάθη σημειώνονται ως εμπειρίες, ώστε να μην επαναληφθούν. Ακόμα υπάρχουν πολλές νέες ιδέες στο μυαλό μου για τις οποίες πρέπει να γράψω μουσική, και μπορώ να αναφέρω ότι το σχέδιο για τους Arcturus τώρα είναι να κυκλοφορήσουμε ένα νέο album και να αρχίσουμε να δουλεύουμε αμέσως για το επόμενο.

 

 

 

RockOverdose: Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα για τα σχέδια των Arcturus ή των Ved Buens Ende για το μέλλον; Τι να περιμένουν οι θαυμαστές από την επερχόμενη συναυλία σας σε σύγκριση με την προηγούμενη; 

 

Steinar Sverd Johnsen (ARCTURUS): Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες θαυμαστές και τους υποστηρικτές που κάνουν το ταξίδι μας δυνατό, σε αυτές τις συναυλίες θα παίζουμε κομμάτια από όλα τα album των Arcturus, μακάρι να μπορούσαμε να παίξουμε τα πάντα, αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, οπότε θα παίξουμε ένα συνδυασμό από όλα τα albums!

 

 

Για το RockOverdose,

Άγγελος Κατσούρας

 

 

 

Comments