Μεγάλο όνομα θέλετε να δείτε; Θα πληρώσετε κι αναλόγως!

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι Metallica χρεώνουν το εισιτήριο για τη συναυλία τους στο Twickenham στις £120 (κάπου, δηλαδή, στα 136,5€). Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να δει κανείς ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της metal σκηνής παγκοσμίως, σε μια υπερπαραγωγή επί σκηνής που θα προσφέρει άρτο και θεάματα. Κι εδώ ξεκινά η συνήθης επωδός: «Τους κλέφτες! Τους λωποδύτες! Σα δε ντρέπονται οι μπάσταρδοι!»

 

Είναι αυτονόητο η πλειοψηφία να είναι πλέον κυνική. Ωστόσο, πολλοί ξεχνούν ότι κανείς δεν τους αναγκάζει να πληρώσουν αυτό το ποσό. Οι Metallica έχουν εμφανιστεί τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου πολλάκις μόνο την τελευταία δεκαετία, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις συμμετοχές τους ως μεγάλο όνομα σε φεστιβάλ. Αν, παρόλα αυτά, δεν είχατε την τύχη να τους δείτε μέχρι στιγμή, η απόφαση θα είναι δύσκολη. Έχετε, βέβαια, κατά νου ότι πρόκειται να δώσουν κι άλλες συναυλίες στο μέλλον, ή να εμφανιστούν σε κάποιο φεστιβάλ. Παράλληλα, το υπερθέαμα που έχουν προετοιμάσει είναι πιο δαπανηρό απ’ όσο θα ‘θελαν να πιστεύουν οι περισσότεροι. Γενικά, οι συναυλίες των Metallica είναι φαντασμαγορικές και σχεδόν σίγουρα αξίζουν, αν όχι όλο το απαιτούμενο ποσό των £120, ένα μεγάλο μέρος αυτού. Στην τελική, στις μέρες μας, τα εισιτήρια για όλες οι συναυλίες σε μεγάλα στάδια αξίζουν 80 με 90€. Εφόσον κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, υπάρχουν τόσα άλλα συγκροτήματα που δίνουν συναυλίες και ποικίλες εναλλακτικές δράσεις για να επενδύσετε όσα προτίθεστε να διαθέσετε. Υπάρχει και το φαγητό.

 

Ιδού, λοιπόν, και η σκληρή πραγματικότητα: εφόσον ο γενικός πληθυσμός δεν έχει κανένα πρόβλημα με το ασύδοτο πειρατικό downloading, ενώ η μουσική βιομηχανία καταρρέει, η επιβίωση των περισσότερων συγκροτημάτων εξαρτάται από τις περιοδείες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δίσκοι κυκλοφορούν, πλέον, ως αιτιολογία για τις περιοδείες, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Όσο βινύλιο και να αγοράσετε, η πραγματικότητα είναι ότι δε συμπαρασταθήκαμε στους μουσικούς στις δύσκολες στιγμές τους, όπως οφείλαμε, και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της αδράνειας μας. Ειδικά αν ακούτε μουσική αποκλειστικά μέσω streaming, λυπούμαι που σας ενημερώνω ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παραπονιέστε για το υψηλό κόστος των εισιτηρίων.

 

Αναλογιστείτε ότι οι Metallica είναι, πράγματι, το πιο γνωστό metal συγκρότημα (αν όχι ένα από τα πιο γνωστά μουσικά συγκροτήματα, γενικά) και, τότε, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι £120 ίσως και να μην είναι τόσο παράλογη τιμή. Παρεμπιπτόντως, support θα κάνουν οι Ghost, και τη συναυλία θα ανοίξουν οι Bokassa (τους οποίους ούτε εγώ γνωρίζω, αλλά για να είναι από τη Νορβηγία, θα αξίζουν). Μήπως, όντως, αυτό το θέαμα αξίζει αυτή την επικείμενη ‘σπατάλη’ χρημάτων; Είναι εύκολο να γενικεύουμε και να χαρακτηρίζουμε τους πλούσιους rock star ως λωποδύτες και ανέντιμους. Αμφιβάλλω, όμως, αν όσοι κλαψουρίζουν για την τιμή του εισιτηρίου θα έμεναν το ίδιο ικανοποιημένοι χωρίς τα συνοδευτικά εφέ που καθιστούν τις συναυλίες σε αρένες τόσο συναρπαστικές. Συμπεριλαμβάνονται και αυτά στην τιμή. Για να συμβαδίζουμε και με τις επιταγές της εποχής, οι συναυλίες σε αρένες είναι σα να κάνεις την premium συνδρομή.

 

 

Σ’ έναν κόσμο μεγάλων ταχυτήτων και παραλογισμού, δε θα ‘πρεπε να προκαλεί έκπληξη ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά και δε συνάδουν με τους μισθούς των περισσότερων από εμάς. Ως δημοσιογράφος σε μουσικό περιοδικό, εκτιμώ το ότι μπορώ να έχω δωρεάν εισιτήρια σε πολλές συναυλίες. Είναι ένα εξαίσιο bonus αυτής της δουλειάς. Ωστόσο,  το χρήμα δε ρέει άφθονο στην κανονική μου ζωή και δε μπορώ να πάω σε πολλές συναυλίες που θα ήθελα να δω, ειδικά όταν πρόκειται για αρένες και στάδια. Κλαψ, λυγμ, κι οϊμέ! Θα τ’ αντέξω, το υπόσχομαι.

 

«Ναι, αλλά κι οι Iron Maiden;», σα να σας ακούω να λέτε. Λοιπόν, ναι, δε χρεώνουν τόσο τα εισιτήρια τους και, ένα άλλο θετικό, μπορούν να παίξουν και παλιά τους κομμάτια στη σωστή ταχύτητα. Όμως, για την πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή την χώρα και σχεδόν παντού, η οποιαδήποτε συναυλία σε αρένα είναι υπερβολικά ακριβή.

 

Αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, απλά θα χρειαστεί να δώσετε λίγο παραπάνω απ’ όσο υπολογίζετε συνήθως για κάτι που, ομολογουμένως, είναι ισοδύναμο μιας αγοράς πολυτελείας. Δυστυχώς, τόσο στοιχίζει. Τι να κάνουμε;

 

Πηγή: Άρθρο του Dom Lawson στο LouderSound

 

Comments