Γενέθλια για τον MAX CAVALERA!

 

 

Ένα από τα πολύ δυνατά ονόματα της βραζιλιάνικης μουσικής, ιδίως σε ότι αφορά το χώρο του metal, ο Max Cavalera, κλείνει σήμερα τα 53 χρόνια του. Μεγάλωσε στο São Paulo και στα εννιά του χρόνια βίωσε την απώλεια του πατέρα του, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη οικονομική ανέχεια και αναταραχή την οικογένεια του. Η πρώτη μπάντα στην οποία μυήθηκε ως παιδί ήταν οι Queen που είχε την ευκαιρία να δει σε μια συναυλία που έδωσαν σε ένα μεγάλο γήπεδο της χώρας του, παρουσία 100.000 θεατών. «Μας άρεσαν πολύ εμένα και του αδερφού μου, οπότε πήραμε την κασέτα τους και αρχίσαμε ν’ ακούμε, ενώ σταδιακά επεκταθήκαμε και σε άλλες μπάντες.Προσεγγίζαμε όλο και πιο βαρύ ήχο, περνώντας από Black Sabbath, Motörhead και Sex Pistols, σε Metallica και Slayer", θυμάται.

 

 

Πρωταρχική του επιθυμία ήταν να μάθει drums, τον πρόλαβε όμως ο αδερφός του Igor, που αποδείχθηκε και καλύτερος. Κατά συνέπεια, κατέληξε στην κιθάρα που ήταν η δεύτερη επιλογή του. Απέκτησε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία 12 ετών και άρχισε να τζαμάρει με τον αδερφό του σύντομα. Έμαθε εντελώς μόνος του, ακούγοντας με το αυτί και παίζοντας με τους δίσκους που είχαν, προσπαθώντας να καταλάβει τις χορδές και παρόμοια πράγματα. Τα δυο αδέρφια, επηρεασμένα από τα ακούσματα τους αλλά και από το θάνατο του πατέρα τους, αποφάσισαν σε ηλικία 14 και 13 ετών αντίστοιχα, να σχηματίσουν μια δική τους μπάντα, την οποία ονόμασαν Sepultura, που στα πορτογαλικά σημαίνει τάφος. Μέχρι το 1984, είχαν μυηθεί στους ήχους των Kreator, Sodom, Megadeth, Exodus και Exciter και είχαν εγκαταλείψει το σχολείο. Μετά από προσπάθειες να σταθεροποιήσουν τη σύνθεσή τους, ο Max, ανέλαβε το ρόλο του κιθαρίστα και τραγουδιστή, έχοντας και σημαντικά στιχουργικά καθήκοντα. Ο μουσικός κατάφερε να γευτεί την μεγάλη επιτυχία μέσα από τα έξι στούντιο άλμπουμ που έκανε με το συγκρότημα, όμως το 1996, αποφάσισε ν’ αποχωρήσει εν μέσω έντονων προστριβών που λέγεται ότι προκλήθηκαν όταν αποφασίστηκε η απόλυση της μάνατζερ τους, Gloria Bujnowski, που τύγχανε να είναι και σύζυγος του.

 

 

 

 

 

Σύντομα προχώρησε στο σχηματισμό των Soulfly, των οποίων ηγείται όντας τραγουδιστής, κιθαρίστας και κύριος συνθέτης τους, έχοντας μέχρι σήμερα οκτώ στούντιο άλμπουμ στο ενεργητικό του. Το γκρουπ, πέραν των διαφόρων μουσικών ειδών που ενσωματώνει στον ήχο του, διακρίνεται και για το λυρικό περιεχόμενο των τραγουδιών του, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Βραζιλιάνος. Μέχρι το 2005 περίπου, οι στίχοι των Soulfly, περιστρέφονταν γύρω από την πνευματικότητα και τα θρησκευτικά ζητήματα, στη συνέχεια όμως εστιάστηκαν γύρω από θέματα όπως ο πόλεμος, η βία, η επιθετικότητα, το μίσος και ο θυμός. Σύμφωνα με όσα έχει πει, αντλεί την έμπνευσή του, από βιβλία, ταινίες και καθημερινά πράγματα που πέφτουν στην αντίληψή του. Όσον αφορά το παίξιμο του στην κιθάρα, ο ίδιος δηλώνει ότι είναι ρυθμικός κιθαρίστας και ότι δεν χρησιμοποιεί τις δύο χαμηλές χορδές της κιθάρας, γι’ αυτό και συνήθως τις αφαιρεί.

 

 

Κατά τα άλλα, η καριέρα του έχει ακόμη να επιδείξει θητεία, στο industrial metal σχήμα, Nailbomb, που ηχογράφησαν μια δουλειά το “Point Blank” του 1994 και έδωσαν μόλις μια συναυλία. Ενώ το 2011  μαζί με τους Greg Puciato (Dillinger Escape Plan - vocalist)  Troy Sanders (Mastodon - bass) και Ben Koller (Converge - drummer) δημιούργησαν το groove/ alternative metal σχήμα "Killer Be Killed". 

To 2021 κυκλοφόρησε επίσης το ομότιτλο ντεμπούτο των Go Ahead And Die, του σχήματος που ίδρυσε με τον γιό του, Igor Amadeus Cavalera.

 

 

 

Από το 2007, έχει σχηματίσει επίσης με τον αδερφό του Igor, τους Cavalera Conspiracy, η ίδρυση των οποίων σηματοδότησε και το τέλος της δεκαετούς διαμάχης μεταξύ τους.

«Είναι πολύ ευχάριστο, πραγματικά το διασκεδάζω αφού πάντα μου άρεσε να παίζω μαζί του. Μαζί μεγαλώσαμε, μαζί σχηματίσαμε τους Sepultura. Δε μιλούσαμε για δέκα χρόνια, οπότε το είμαστε πάλι παρέα είναι υπέροχο. Είναι πραγματικά ωραίο και έχει πλάκα να βρισκόμαστε μαζί στη σκηνή», είναι τα λόγια του.

 

Στην πολυετή πορεία του, ο μουσικός έχει συνεργαστεί με πλήθος άλλων μουσικών, με μερικά ενδεικτικά ονόματα τους: Tom Araya , Rex Brown, David Ellefson, Dave Grohl  κ.α.

 

 

 

 

Comments