Βιβλιοπαρουσίαση: “Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Θόρυβος”, του Γιώργου Αναγνωστόπουλου.

 

Η ιστορία της ακραίας μουσικής έχει αποτυπωθεί σε πολλά βιβλία. Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος κατάφερε να συνδυάσει το επάγγελμα και την τέχνη του, με την λατρεία του για τη heavy metal μουσική και να δημιουργήσει δύο σπουδαία εγχειρίδια που ξεχωρίζουν ανάμεσα στη βιβλιογραφία του χώρου. 


 

Το πρώτο βιβλίο με τίτλο "Παγκόσμιος Θόρυβος - 50 χρόνια heavy metal" κυκλοφόρησε το 2018, και το επόμενο  "Δεύτερος Παγκόσμιος Θόρυβος -Μικρές ιστορίες από τον χώρο της ακραίας μουσικής" κυκλοφορεί το τελευταίο εξάμηνο, από τις εκδόσεις Δίαυλος.

 

 

Με αυτή την αφορμή κάναμε μια πολύ  ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του, όπου μας περιέγραψε όλο αυτό το εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς ξεκινώντας απ' το μηδέν και χωρίς να είναι συγγραφέας, τόλμησε να στείλει τα προσχέδιά του σε εκδοτικούς οίκους. Όπως μας είπε, στάθηκε πολύ τυχερός, καθώς ο Μανώλης Δεληγιαννάκης, των εκδόσεων Δίαυλος τον εμπιστεύθηκε απ' την πρώτη στιγμή, πίστεψε στο όραμά του, αντιλήφθηκε τη δυναμική του project και κυριολεκτικά το απογείωσε!

 

Εκ των πραγμάτων, έχοντας διαβάσει και ξεφυλλίσει τα δύο βιβλία μπορώ να πω αντικειμενικά πως το αποτέλεσμα αποζημιώνει τον αναγνώστη και σίγουρα ικανοποίησε την ανάγκη του ίδιου του Γιώργου να εκφράσει με τον δικό του τρόπο,  την αγάπη του και το μεράκι του για τη μουσική και την τέχνη.

 

Τα δύο βιβλία είναι διαφορετικά σε περιεχόμενο αλλά με την ίδια βάση. Ο μεν "Παγκόσμιος Θόρυβος" μπορεί να θεωρηθεί ως μια μικρή εγκυκλοπαίδεια - λεύκωμα των 5 δεκαετιών του metal, μέσα από όλες τις εκφάνσεις του, ενώ το δεύτερο βιβλίο εξειδικεύεται σε ιστορίες που συνδέονται με την ακραία μουσική και σίγουρα θα σοκάρουν και θα προβληματίσουν τον αναγνώστη, καθώς οι περισσότερες μοιάζουν βγαλμένες από σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή θρίλερ, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινές! Δε θα κάνω κανένα spoiler για να μη χαθεί η ... μαγεία!

 

 

Το ιδιαίτερο σε αυτές τις εκδόσεις είναι πως η εικονογράφησή τους έχει γίνει από τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο με την τεχνική του dot drawing. Μια αρκετά δύσκολη και επίπονη διαδικασία η οποία, όπως μας είπε, τον έφερε μια ανάσα πριν το χειρουργείο στο χέρι του ... Έκανε 2,5 εκατομμύρια κουκκίδες μέσα σε 3 μήνες δημιουργώντας συνολικά 100 σχέδια που κοσμούν τα δύο βιβλία, αποτυπωμένα σε υπερ-πολυτελείς illustration /τετράχρωμες σελίδες!

 

 

Και κάπως έτσι στην κουβέντα μας έγινε αναφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) , η οποία ανοίγει ένα εντυπωσιακά τεράστιο φάσμα λειτουργιών στην παραγωγή εικόνων. Έχοντας πειραματιστεί και ο ίδιος με το "midjourney", ομολόγησε πως πλέον πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε ως τώρα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) ήρθε για να μείνει κι αυτό από μόνο του - θα συμπληρώσουμε εμείς -  είναι αφορμή για τον Τρίτο Παγκόσμιο ... Θόρυβο. Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως το  κεφάλαιο βιβλίο έχει ολοκληρωθεί για τον ίδιο.

 

 

Αξίζει να αποκτήσετε τα βιβλία ή να τα κάνετε δώρο σε κάποιον... Η βιβλιοθήκη σας θα γίνει και πλουσιότερη σε γνώση αλλά και ομορφότερη!

 

In metal we trust! 

 

 

 

Buy the books:

 

  • Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος είναι αρχιτέκτονας. Έχει βραβευτεί και διακριθεί σε εγχώριους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς διαφόρων θεματικών ενοτήτων (αναπλάσεις, βιομηχανικός σχεδιασμός, οικιστικά και βιομηχανικά κτίρια κ.τ.λ.). Ασχολείται ενεργά με τη heavy metal μουσική μέσω διοργάνωσης συναυλιών, ενώ έχει γράψει δεκάδες άρθρα για διαδικτυακές σελίδες ανάλογης θεματικής. Παράλληλα ασχολείται με τη γραφιστική, ενώ σχεδιάζει εξώφυλλα για δίσκους συγκροτημάτων, κυρίως metal μουσικής. Eίναι λάτρης της ζωγραφικής και ιδιαίτερα της τεχνικής “dot drawing”. 

 

 

Comments