CENTURY στο RockOverdose: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που εμφανιζόμαστε στην Ελλάδα για πρώτη φορά!”


Οι CENTURY, το δίδυμο των Staffan Tengnér και Leo Ekström έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την underground metal σκηνή της Σουηδίας (και όχι μόνο) με την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά “The Conquest Of Time”, που κυκλοφόρησε μέσω της No Remorse Records.

Στις 26 Νοεμβρίου έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λίγο πριν μπουν στο στούντιο για τη δημιουργία της επόμενης δισκογραφικής τους προσπάθειας.

Ο Staffan Tengnér απαντά στις ερωτήσεις του Άγγελου Κατσούρα και μοιράζεται μαζί μας λεπτομέρειες για τους Century, προκειμένου να τους γνωρίσουμε καλύτερα, προετοιμάζοντάς μας κατάλληλα για την εμφάνισή τους στην Αθήνα.


CENTURY LIVE IN ATHENS!
special guests:
BUS + CRYSTAL WINDS

TICKETS :
No remorse records, Sirens records, Eat Metal records
ONLINE : https://www.eatmetalrecords.com/shop/product_info.php


RockOverdose: Αρχικά συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας “The Conquest Of Time”! Είναι μια ανάσα φρεσκάδας στο heavy metal, για αυτή τη χρονιά. Πώς το βλέπετε σαν album στο σύνολό του και ποια είναι η ανταπόκριση που έχει ως τώρα; 

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Ήταν υπέροχο που τελικά κυκλοφόρησε το άλμπουμ μας φέτος. Αν και το πρώτο μας demo ήταν μια καλή εισαγωγή στον ήχο μας, είναι πολύ ωραίο να κυκλοφορούμε μια ολοκληρωμένη δουλειά. Η ανταπόκριση ήταν σπουδαία μέχρι στιγμής και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για τους ανθρώπους που έρχονται στις εμφανίσεις μας και έγραψαν για εμάς.

 

 

RockOverdose: Για κάθε συγκρότημα το ντεμπούτο, είναι πάντα μια καθοριστική στιγμή στην καριέρα του. Πώς νιώθατε πριν το δημιουργήσετε, πόσο χρόνο σας  πήρε γενικά και πόσο πολύ ανακούφιση νιώσατε μετά την κυκλοφορία του;

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Όταν ηχογραφήσαμε το demo μας στα τέλη του 2020, είχαμε ήδη γράψει πάρα πολλά τραγούδια, οπότε καταλάβαμε αμέσως ότι θέλαμε να τα κυκλοφορήσουμε σε ένα πλήρες άλμπουμ. Απλώς συνεχίσαμε να γράφουμε και να ηχογραφούμε κατά τη διάρκεια του 2021 και το άλμπουμ ολοκληρώθηκε πλήρως στις αρχές του 2022. Ο χρόνος αναμονής για την παραγωγή βινυλίου ήταν παράλογα μεγάλος, επομένως ήταν σίγουρα μεγάλη ανακούφιση για εμάς όταν επιτέλους κυκλοφόρησε το άλμπουμ, σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα. Πραγματοποιήσαμε μια αμερικανική περιοδεία για την προώθηση της κυκλοφορίας του άλμπουμ, καθώς και δύο συναυλίες στη Στοκχόλμη και το Gothenburg.

 

 

RockOverdose: Ουσιαστικά το άλμπουμ ήταν μια συνδυαστική δουλειά δική σου και του Leo. Πόσο πιο εύκολο ή δύσκολο ήταν να το γράψετε χωρίς άλλα μέλη και πώς πήρατε την απόφαση να παίξετε πολλά όργανα για να το κυκλοφορήσετε;

 

Staffan Tengnér (CENTURY):Ήταν πραγματικά πολύ εύκολο! Παρόλο που ο Leo παίζει μόνο ντραμς, στις ηχογραφήσεις έκανε και τα μισά από τα riff της κιθάρας. Πάντα στέλνουμε ο ένας στον άλλο ιδέες για τραγούδια και riff για το συγκρότημα, και τα ολοκληρώνουμε μαζί όταν κάνουμε πρόβες. Έχουμε παρόμοιο γούστο στη μουσική και μια ξεκάθαρη κατεύθυνση για το τι θέλουμε να κάνουμε, οπότε μάλλον θα ήταν πιο περίπλοκο αν εμπλέκαμε περισσότερους ανθρώπους στη διαδικασία αυτή.

  

RockOverdose: Δεδομένου λοιπόν ότι και οι δύο παίζετε σχεδόν τα πάντα, θα ήταν ενδιαφέρον να μας πείτε πως ηχογραφείτε. Συνήθως τα ντραμς ηχογραφούνται πρώτα και μετά οι κιθάρες ή το μπάσο και τα φωνητικά έρχονται τελευταία. Αυτό γίνεται και με τους Century ή ακολουθήσατε άλλη μέθοδο;

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Συνήθως ξεκινάμε με την ηχογράφηση των ντραμς και ένα μέρος απ' τις κιθάρες. Μετά προσθέτουμε τα μέρη της rhythm κιθάρας, της lead κιθάρας και τα φωνητικά. Ηχογραφούμε εναλλάξ τα κομμάτια του μπάσου (δεν θυμάμαι καν ποιος έπαιζε μπάσο σε μερικά κομμάτια του άλμπουμ χαχα). Κάνουμε πρόβες στο στούντιο όπου και ηχογραφούμε, οπότε είναι η ίδια διαδικασία κάθε φορά που γράφουμε και νέα τραγούδια. Αυτή τη στιγμή, κάνουμε προπαραγωγή όλων των τραγουδιών για το επόμενο άλμπουμ μας, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο.

 

 

RockOverdose: To “The Conquest Of Time” αποτελείται κυρίως από σύντομα τραγούδια, εκτός από το τελευταίο “Servants Of The Iron Mask”, που κλείνει το δίσκο και λογικά μπήκε στο τέλος. Ήταν πιο εύκολο για εσάς να δουλέψετε με αυτόν τον τρόπο; Είστε διατεθειμένοι να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή σε μελλοντικά άλμπουμ;

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Δεν το σκεφτόμασταν τόσο πολύ για αρχή, απλώς διαλέξαμε τις ιδέες των τραγουδιών που πιστεύαμε ότι θα ταίριαζαν καλά μαζί και θα είχαν ωραία ποικιλία στο άλμπουμ. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε τουλάχιστον ένα μεγαλύτερο κομμάτι σε διάρκεια, και όπως είπες, είναι λογικό να το τοποθετήσουμε στο τέλος. Για μένα αυτή η παράδοση προέρχεται κυρίως από το πώς συνήθιζαν οι Iron Maiden με τα "Rime of the Ancient Mariner", "To Tame A Land", "Alexander The Great" και ούτω καθεξής. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι το δεύτερο άλμπουμ θα βγει με παρόμοιο τρόπο. Ως επί το πλείστο τραγούδια με σύντομα φωνητικά, αλλά με κάπως μακρύτερα και πιο περίτεχνα κομμάτια.

 

 

RockOverdose: Το άλμπουμ ακούγεται ευχάριστα και άνετα, χωρίς να είναι τόσο εμπορικό. Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το βασικό στοιχείο το κάνει άξιο να ακουστεί και τι θα συμβουλεύατε τους μελλοντικούς ακροατές σας να προσέξουν;

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Χαίρομαι που σε ακούω να το λες αυτό! Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε κάθε τραγούδι να κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή, ενώ ταυτόχρονα δεν θέλουμε να βιαστούμε στα πιο δημιουργικά σημεία. Σαν συμβουλή, το μόνο που χρειάζεται ο ακροατής να κάνει είναι να βρει μια ισορροπία σε ένταση και ανακούφιση, όταν ακούει το άλμπουμ μας. Χαίρομαι που ο κόσμος φαίνεται να το έχει αποδεχτεί με τον τρόπο που το θέλαμε.

  

 

RockOverdose: Υποθέτω ότι ο καθένας έχει ένα κίνητρο και κάποιες επιρροές πριν δημιουργήσει το συγκρότημα. Ποια ήταν τα κίνητρα και οι κύριες επιρροές σας ως μουσικοί; Σας αρέσουν παλιότερες κυκλοφορίες κυρίως ή παρακολουθείτε τη σκηνή και σε νεότερες;

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Και οι δύο μεγαλώσαμε ακούγοντας heavy metal από τα παλιά, όπως για παράδειγμα NWOBHM, οπότε σίγουρα από εκεί αντλούμε την περισσότερη έμπνευση μας. Συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, Black Sabbath, Motörhead, Mercyful Fate κ.λπ. έχουν σίγουρα διαμορφώσει τον τρόπο που παίζουμε. Ως τραγουδιστής, είμαι ακόμα αρχάριος (δεν είχα τραγουδήσει ποτέ σε συγκρότημα πριν από τους Century), οπότε προσπαθώ απλώς να γνωρίσω τη δική μου φωνή και να μάθω πώς να τη χρησιμοποιώ. Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της ερώτησής, προσπαθώ να παρακολουθώ νέες κυκλοφορίες, αλλά κυκλοφορεί τόσο πολύ κλασικής έμπνευσης metal που είναι δύσκολο να τα ακούσεις όλα! Μάλλον αυτό είναι καλό όμως.

 

 

RockOverdose: Εκπροσωπείτε τη Σουηδία, μια χώρα που μας έχει προσφέρει πολλές μεγάλες μπάντες σε όλα τα είδη και με μεγάλη metal ιστορία όλα αυτά τα χρόνια. Έχετε κάποια συγκεκριμένα αγαπημένα συγκροτήματα ή άλμπουμ από τη χώρα σας που εξακολουθούν να σας ακολουθούν ως θαυμαστές;

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Οπωσδήποτε! Μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά ακούμε πολύ μπάντες όπως οι Gotham City, Heavy Load, Mindless Sinner, Candlemass, Europe και ούτω καθεξής. Φυσικά και Bathory! Υπάρχουν επίσης αμέτρητα μικρά συγκροτήματα που δεν κατάφεραν ποτέ να κυκλοφορήσουν πλήρη άλμπουμ, αλλά εξακολουθούν να είναι υπέροχα. Για παράδειγμα, ηχογραφήσαμε μια διασκευή ενός τραγουδιού που ονομάζεται "Still Alive" από το σουηδικό συγκρότημα Witch. Ακούστε το αν δεν το έχετε κάνει ήδη!

 

 

RockOverdose: Γνωρίζουμε πως το εκπαιδευτικό σας σύστημα σας επιτρέπει να μαθαίνετε μουσική σε νεαρή ηλικία, εξ ου και ο λόγος που πολλοί από εσάς μπορείτε να παίξετε πολλά όργανα. Είναι ακόμα σε ισχύ αυτό το μοντέλο και πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για ένα νέο συγκρότημα όπως οι Century να βγουν και να κάνουν το δικό τους όνειρο πραγματικότητα;

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Νομίζω ότι είναι πολύ λιγότερο σε ισχύ αυτό πλέον. Η σημερινή κυβέρνηση κλίνει περισσότερο προς τη δεξιά πτέρυγα και έτσι κόβει πολλά χρήματα από αυτά τα προγράμματα. Ίσως είναι ακόμα λίγο πιο εύκολο εδώ από ό,τι σε άλλα μέρη! Υπάρχουν αρκετοί νέοι οπαδοί του heavy metal που ξεκινούν μπάντες αυτή τη στιγμή, ακόμα και έφηβοι, κάτι που είναι απίστευτα ωραίο να βλέπεις. Μερικοί από αυτούς είναι αληθινοί μανιακοί που ταξιδεύουν στη Σουηδία για να δουν συναυλίες κ.λπ. Το Heavy metal είναι ζωντανό! 

RockOverdose: Η συναυλία στην Αθήνα θα είναι από τις πρώτες στην καριέρα σας. Πόσο εξοικειωμένοι είστε με την ελληνική σκηνή και το ελληνικό κοινό, που τείνει να αγκαλιάζει πάντα τα συγκροτήματα της χώρας σας; Τι να περιμένουμε από την απόδοσή σας;

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Οι φήμες εδώ λένε ότι το ελληνικό heavy metal κοινό είναι από τα πιο τρελά και αφοσιωμένα που υπάρχουν, οπότε είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε και εμφανιζόμαστε στην Ελλάδα για πρώτη φορά! Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα ειδικό setlist και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κάνουμε μια βραδιά γεμάτη heavy metal δύναμη!

 

 

RockOverdose: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο σας. Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τυχόν μελλοντικά σχέδια για τους Century ή είναι πολύ νωρίς; Θέλουμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε. Τα λέμε σύντομα στην Αθήνα.

 

Staffan Tengnér (CENTURY): Η εμφάνισή μας στην Αθήνα είναι η τελευταία μας για φέτος. Μετά από αυτό, ο Leo και εγώ πρόκειται να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία του δεύτερου άλμπουμ, το οποίο σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε αυτόν τον χειμώνα. Στη συνέχεια, έχουμε προγραμματίσει πολλά συναρπαστικά shows για την επόμενη χρονιά, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μας ευρωπαϊκής περιοδείας. Ευχαριστώ για τη συνέντευξη και τα λέμε σύντομα! Ζήτω το heavy metal!

 

 

Για το RockOverdose,

Άγγελος Κατσούρας

 

Photo: Chris Shonting


Comments