CRUEL FORCE στο RockOverdose: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην αντιγράφεις τον εαυτό σου ή άλλες μπάντες

 

 

Οι Γερμανοί speed thrashers Cruel Force έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο Απόστολος Πανταζόγλου, μίλησε με τον Carnivore, τραγουδιστή της μπάντας και μας προετοιμάζει για το thrash όλεθρο που θα βιώσει η Θεσσαλονίκη (Eightball) και η Αθήνα (Piraeus Academy) στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

 

 

Events: https://www.facebook.com/events/1441961877940162

Εισιτήρια: https://www.eventbrite.com/o/krisis-productions-5949526183

 

 

 

 


 

 

RockOverdose: Ας ξεκινήσουμε με τον 4ο studio δίσκο σας με τίτλο “Haneda” που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο. Πες μας κάποια πράγματα για τη νέα σας κυκλοφορία.

 

Carnivore: Το Haneda συνεχίζει από εκεί που σταματήσαμε με το Dawn Of The Axe. Είναι μία λογική συνέχεια του ήχου που καθιερώσαμε σε εκείνο το δίσκο. Ηχογραφήσαμε και κάναμε τη μίξη στο πρώτο εξάμηνο του 2025 στα Hellforge και Bauer Studios. Και συνεχίσαμε τη συνεργασία με την Meagan LeMay για το artwork.

 

Στην ουσία μείναμε το ίδιο προσωπικό με τα ίδια όπλα και είχαμε περισσότερες φιλοδοξίες και πολλή περισσότερη δύναμη!

 

 

RockOverdose: Έψαξα λίγο και είδα ότι Haneda είναι ένα αεροδρόμιο στο Τόκυο με ένα πρωτοποριακό εμπορικό κέντρο. Ποια είναι η σχέση με το δίσκο, αν φυσικά υπάρχει κάποια.

 

Carnivore: Ο Slaughter και ο Spider ταξίδεψαν στην Ιαπωνία για την περιοδεία των Iron Maiden και πράγματι πέρασαν από το αεροδρόμιο Haneda. Ο Slaughter όμως επαναπροσδιόρισε στη συνέχεια το όνομα, δίνοντάς του μια σημασία πιο κοντά σε μια αρχαία κατάρα που μαστίζει την ανθρωπότητα — αυτό πραγματεύεται το τραγούδι, όχι το να στέκεσαι στην ουρά στον έλεγχο ασφαλείας. Το όνομα, όπως και το ίδιο το κομμάτι, αποδίδει τέλεια την απόκοσμη, μυστικιστική αίσθηση που αναζητούσαμε για το τραγούδι που θα είναι και ο τίτλος του δίσκου. Έτσι, αφού χρειάστηκε να πείσει λίγο εμένα και τον GG Alex, τελικά συμφωνήσαμε όλοι.

 

 


 

 

 

 


 

 

RockOverdose: Προσεγγίσατε το “Haneda” διαφορετικά από τις προηγούμενες δουλειές σας και κυρίως το “Dawn Of The Axe”;

 

Carnivore: Δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ διαφορετικό, απλώς έχει πολλές νέες ιδέες σε επίπεδο σύνθεσης, περισσότερους πειραματισμούς με νέους ήχους και όργανα και πολύ μεγαλύτερη έμφαση στον ήχο και στις μικρές λεπτομέρειες. Η βάση όμως παραμένει η ίδια. Ταχύτητα και thrash σε αφθονία! Αλλά εκεί που το “Dawn Of The Axe” ήταν ένα βαρύ τσεκούρι, το “Haneda” μοιάζει πολύ περισσότερο με το ακονισμένο γιαταγάνι που κρατά ο Hermann στο εξώφυλλο του δισκου. Γρήγορο και φονικό. Μια κάπως πιο “επαγγελματική” προσέγγιση, με πολλή φιλοδοξία, αλλά πάντα γερά ριζωμένη στο underground.

Speed till death!

 

 

RockOverdose: Μόλις μια ημέρα πριν την εμφάνιση σας στην Ελλάδα κυκλοφορεί το πρώτο single του δίσκου σε συλλεκτική έκδοση 7” βινυλίου. Γιατί διαλέξατε το “Whips-A-Swinging” για την πρώτη πλευρά και το “Mesopotamia” για τη δεύτερη;

 

Carnivore: Συζητήσαμε αρκετά για το ποιο κομμάτι θα κυκλοφορούσαμε πρώτο, αλλά το Whips-A-Swinging ξεχώρισε, γιατί είναι ένα ωμό και λυσσασμένο thrash τραγούδι που ταυτόχρονα αναδεικνύει την τεράστια παικτική ευελιξία που φέρνει στο τραπέζι ο Slaughter, καθώς και τα εξαιρετικά γεμίσματα και το συνολικά φοβερό drumming του GG Alex. Χωρίς να αποκαλύψουμε πολλά, μιας και αυτή η συνέντευξη θα δημοσιευτεί πριν από το κομμάτι, ετοιμαστείτε για μερικές εκπλήξεις, ειδικά στο μεσαίο μέρος.

 

HEED THE LASH!

 

Το “Mesopotamia” είναι ένα τραγούδι που ηχογραφήσαμε στο ίδιο session με τον υπόλοιπο δίσκο, αλλά απλώς δεν μπήκε στην τελική επιλογή. Από τον προηγούμενο δίσκο και μετά προσπαθούμε να ηχογραφούμε ένα ή δύο κομμάτια παραπάνω, ώστε να έχουμε υλικό για b-sides, όπως για παράδειγμα το “Hell On Wheels” στο single “At The Dawn Of The Axe”. Δεν μας αρέσει να “φουσκώνουμε” υπερβολικά τη διάρκεια των δίσκων μας, οπότε αυτός είναι ένας καλός τρόπος να βγάζουμε όλα τα τραγούδια μας προς τον κόσμο.

 

 


 

 

 

 


 

 

RockOverdose: Μιας και αναφέραμε τις συναυλίες στην Ελλάδα, σε λίγες ημέρες έρχεστε εδώ για πρώτη φορά. Ελπίζω να είστε εξίσου ενθουσιασμένοι όσο εμείς. Τι να περιμένουμε από τις συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα;

 

Carnivore: Ταχύτητα και thrash βία! Να μην περιμένετε τίποτα λιγότερο από γρήγορα και λυσσασμένα κομμάτια, κάποια νέα, κάποια παλιά και τρέλα ποτισμένη σε μπύρα καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας!

 

 

RockOverdose: Φαντάζομαι ξέρεις ότι το ελληνικό κοινό είναι ανάμεσα στα καλύτερα εκεί έξω. Ποια είναι η άποψη σου για το ιδανικό κοινό;

 

Carnivore: “Φτύνουμε στους ποζεράδες, εμείς thrash-άρουμε μαζί με όλους τους υπόλοιπους!” Από την εμπειρία μου, μπορείς να συναντήσεις καλό και κακό κοινό σχεδόν σε κάθε χώρα. Όσο ο κόσμος είναι γνήσιοι metalheads και δεν κυκλοφορούν λες και τους έχεις βάλει ένα σκουπόξυλο ξέρεις που, όλα είναι καλά. Αλλά γενικά δεν θα έλεγα ότι το κοινό σε αυτή ή την άλλη χώρα είναι καλύτερο. Όσο βρίσκεσαι ανάμεσα σε thrashers, είσαι σε καλά χέρια!

 

 

RockOverdose: Υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποια έκπληξη σε αυτές τις συναυλίες; Πχ 1-2 κομμάτια που συνήθως δεν τα παίζετε;

 

Carnivore: Ναι έχουμε προσθέσει μερικά παλιά κομμάτια στο setlist και φυσικά θα ακουστεί για πρώτη φορά live το Whips-A-Swinging. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε το 2026 πολύ δυνατά.

 

 

RockOverdose: Αυτό που μ’ αρέσει πολύ στη μπάντα είναι ότι τιμάτε το παραδοσιακό metal αλλά καταφέρνετε και το κρατάτε φρέσκο και αυθεντικό. Πόσο δύσκολο είναι αυτό στις μέρες μας, όταν λίγο-πολύ τα έχουμε ακούσει όλα;

 

Carnivore: Αυτό που κάνει πραγματικά πολύ καλά ο Slaughter είναι ότι συνδυάζει όλα τα στοιχεία από αυτά που αγαπάει (όπως και εμείς) με εξαιρετικό τρόπο μεταξύ τους. Και πρόκειται για έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό για αυτό το είδος, τη στιγμή που οι περισσότερες μπάντες απλώς αναμειγνύουν παλιές thrash μπάντες μεταξύ τους. Οι επιρροές μας είναι πολύ πιο ποικίλες, και εκτείνονται από τους Scorpions της δεκαετίας του ’70 μέχρι τους thrash masters από τα τέλη των ’80s, κλασικές heavy metal μπάντες και ούτω καθεξής. Νομίζω λοιπόν ότι γι’ αυτό ο τελευταίος δίσκος μας ξεχωρίζει από τη μάζα των copy-paste κλώνων των Exodus και Slayer. Φυσικά, όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα ιδιαίτερα έμπειρο αυτί για την παραγωγή και τον ήχο γενικότερα.

 


 

 

 

 


 

RockOverdose: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος που γράφετε κομμάτια και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;

 

Carnivore: Ο Slaughter συνήθως ετοιμάζει τα βασικά κομμάτια στο σπίτι και μετά τα δουλεύουμε και τα τελειοποιούμε στις πρόβες. Στη συνέχεια, είτε ο Slaughter είτε εγώ γράφουμε τους κατάλληλους στίχους και είμαστε έτοιμοι για thrash! Και για να συνδυάσω την προηγούμενη σου ερώτηση, θεωρώ πως η μεγαλύτερη πρόκληση στις μέρες μας είναι να προσπαθείς να μη αντιγράφεις τον εαυτό σου ή άλλες μπάντες, γιατί υπάρχουν ήδη παραπάνω από αρκετά αντίγραφα εκεί έξω — κανείς δεν χρειάζεται άλλο ένα.

 

 

RockOverdose: Carnivore σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο για τους Έλληνες οπαδούς σας;

 

Carnivore: Ετοιμαστείτε μαλ***ες! Αναλαμβάνουμε εμείς τώρα! Κρύψτε το ούζο!

 

 

Για το RockOverdose:

 

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου

 

 

Comments