επιστροφή των Ιταλών progsters Eldritch, μετά από 6 χρόνια δισκογραφικής απουσίας, ήρθε τελικά με το άλμπουμ "Gaia"s Legacy", το οποίο είναι concept για το φαινόμενο της παγκόσμιας θερμότητας, βασισμένο στο ντοκιμαντέρ του Al Gore "An Inconvenient Truth".
Η όγδοη συνολικά κυκλοφορία των Eldritch, τους βρίσκει σε νέα δισκογραφική στέγη, την Scarlet Records. Το mastering του δίσκου έκανε ο Göran Finnberg (Opeth, In Flames, Evergrey, Dark Tranquillity). Τα κομμάτια των Eldritch είναι στο γνωστό τους ύφος, όπως τους είχαμε γνωρίσει στην αρχή της καριέρας τους, δηλαδή όμορφο progressive metal. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον δίσκο έκαναν την επιστροφή τους στις ρίζες τους.
Το CD περιέχει 12 κομμάτια συμπεριλαμβανομένου της διασκευής στους Fates Warning "Through Different Eyes". Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι η συμμετοχή του Bob Katsionis των Firewind με τα πλήκτρα του στο κομμάτι "Like a Child".
Παίρνοντας ένα-ένα τα κομμάτια, ξεκινάμε με μία αγωνιώδη εισαγωγή, το "Gaia"s Anger", η οποία σε βάζει στο κλίμα του δίσκου.
Αμέσως μετά ξεχύνεται το "Deviation", ένα κομμάτι που έχει σχετικά γρήγορο ρυθμό, με υπέροχα πλήκτρα ενώ μία μικρή έκπληξη προκαλούν και κάποια πιο "άγρια" φωνητικά που κάνει ο Terence Holler! Μικρή ένσταση που έχω σε αυτό το κομμάτι είναι οι κάπως απλοί στίχοι που χρησιμοποιήθηκαν (πχ "we need the trees"…), πιστεύω ότι θα μπορούσαν να δουλέψουν καλύτερα πάνω σε αυτό οι Eldritch, αλλά μπροστά στο σύνολο του άλμπουμ, αυτό το πρόβλημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
Συνεχίζουμε με το "Our Land" και την μουσική πανδαισία που ξεκινά στο κομμάτι. Εδώ οι Eldritch μας παραδίδουν ένα μικρό αριστούργημα στο ύφος που μας έχουν συνηθίσει, φέρνοντάς μου στο νου το "El Nino".
Περνάμε στο "Vortex of Disasters" το οποίο είναι πιο βαρύ σε σχέση με τα προηγούμενα κομμάτια, αλλά φυσικά, κρατώντας την τεχνική τους. Όμορφη κιθαριστική δουλειά από τους Simone-Ginanneschi!
"Mother Earth" λέγεται το 5ο κομμάτι του άλμπουμ, το οποίο είναι μπαλαντοειδή με υπέροχα solos από τον Simone.
Τα πράγματα αγριεύουν στην συνέχεια με το "Everything"s Burning", όπου τα riffs κάνουν θραύση, αλλά ειδικότερα τα drums του Dridge σε συνδυασμό με το μπάσο του Crystal, δίνουν το απαραίτητο βάρος που επιδίωξαν οι Eldritch να δώσουν στο κομμάτι.
Μία μικρή απαλή εισαγωγή και ένα υπέροχο μπάσιμο αμέσως μετά, μας δίνουν ίσως το καλύτερο κομμάτι του δίσκου με τίτλο "Thinning Out". Υπέροχη μελωδία στις κιθάρες, ενώ ο Holler σε αυτό το κομμάτι είναι ίσως καλύτερος από όλο το δίσκο.
Ερχόμαστε στο κομμάτι που συμμετέχει ο Bob, και θέλοντας ή μη το περιμέναμε με αγωνία. Ένα κομμάτι που μπαίνει ήρεμα, αλλά ξεσπάει στη συνέχεια, εκεί γύρω στο λεπτό. Ο Bob κάνει υπέροχη δουλειά, όπως μας έχει συνηθίσει βέβαια!
Μπαίνουμε σε τρία κομμάτια που κατά την προσωπική μου άποψη, ίσως να ήταν και αχρείαστα. Μιλάω για τα "Signs", "Thoughts of Grey" και "Thirst in our Hands". Νομίζω ότι τα κομμάτια αυτά γράφτηκαν απλά για να συμπληρώσουν την ιστορία του άλμπουμ, κερδίζοντας αναγκαστικά τον όρο "fillers". Δυστυχώς δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο μουσικά και νομίζω ότι ο ακροατής αρχίζει να βαριέται από ένα σημείο και μετά περιμένοντας απλά να ακούσει την διασκευή στο τέλος…
…Η οποία διασκευή είναι εξαιρετική! Το "Perfect Symmetry" είναι από τα άλμπουμ που έχω αγαπήσει ιδιαίτερα και το κομμάτι "Through Different Eyes" ακόμα πιο πολύ. Οι Eldritch δεν "πειράξανε" ιδιαίτερα την μορφή του κομματιού, πράγμα που μου άρεσε πολύ στο τελικό του αποτέλεσμα.
Σε γενικές γραμμές, το "Gaia"s Legacy" είναι ένα πολύ καλό Eldritch άλμπουμ, το οποίο όμως έγινε λίγο μεγαλύτερο σε διάρκεια από όσο ίσως θα έπρεπε. Τα τρία τελευταία κομμάτια θα μπορούσαν να συμμαζευτούν σε ένα και το αποτέλεσμα να ήταν πολύ-πολύ καλύτερο. Παρόλα αυτά δεν νομίζω να απογοητεύσει τους οπαδούς τους, αλλά ούτε και τους φίλους του progressive.
Αξίζει να επενδύσετε!
Tracklist:
01. Gaia"s Anger
02. Deviation
03. Our Land
04. Vortex Of Disaster
05. Mother Earth
06. Everything"s Burning
07. Tonight Out
08. Like A Child
09. Signs
10. Thoughts Of Grey
11. Thirst In Our Hands (Gaia"s Lament)
12. Through Different Eyes
Lineup:
Terence Holler - vocal
Eugene Simone - lead and rhythm guitars
Gabriele Caselli - keyboards
Rudj Ginanneschi - guitars
Raffahell Dridge - drums
John Crystal - bass guitars
Guest musicians
Bob Katsionis - keyboards
Για το RockOverdose.gr,
Αντώνης "jk" Κατσαρός










