ENFORCED στο RockOverdose: “Γράψαμε και κυκλοφορήσαμε το album που πάντα θέλαμε να κάνουμε!”

Το νέο album των ENFORCED με τίτλο "War Remains" δύσκολα θα κατέβει από την κορυφή στο είδος του. Οι crossover thrashers από το Richmond, της Virginia συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους και κάθε φορά ξεπερνούν τους εαυτούς τους.

Ο τραγουδιστής τους, Knox Colby απαντά στις ερωτήσεις του Άγγελου Κατσούρα, με λεπτομέρειες τόσο για το νέο τους album όσο και για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

Τα λόγια είναι περιττά ακούστε το album, διαβάστε την δισκοκριτική μας και παρακάτω την πολύ ωραία κουβέντα μας...

 


 

 

RockOverdose: Knox τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για το “War Remains”. Είναι για μένα προσωπικά αδιαμφισβήτητα το album της χρονιάς, ως τώρα και δύσκολα πιστεύω θα βρεθεί κάτι να το ξεπεράσει. Ποια είναι τα πρώτα σου συναισθήματα μετά την κυκλοφορία του και πως νιώθεις για την θερμή αποδοχή που είχε ως τώρα;

 

KNOX: Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που άκουσες το album και σου άρεσε! Aυτή τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο αίσθημα ευγνωμοσύνης, ταπεινότητας και επιτεύγματος. Γράψαμε και κυκλοφορήσαμε το album που πάντα θέλαμε να κάνουμε και είναι υπέροχο να βλέπουμε πόση αγάπη και υποστήριξη έχει πάρει αυτό. Δεν έχουμε λόγια να ευχαριστήσουμε αρκετά τους οπαδούς, νέους και παλιούς.

 

RockOverdose: Το “Kill Grid” ήταν τόσο καλό μόλις κυκλοφόρησε που πιστεύαμε ότι δεν θα μπορέσει κάποιο άλλο να το ξεπεράσει ή να το φτάσει. Ωστόσο, το "War Remains" είναι ακόμα πιο γρήγορο και heavy. Ήταν κίνητρο για εσάς να προχωρήσετε από την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση; Μπορεί άραγε να ξεπεραστεί το "War Remains" στο μέλλον; 

 

KNOX: Νομίζω πως ήταν μια υποσυνείδητη επιθυμία για όλους μας να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας μετά το "Kill Grid". Πιο σκληρά, πιο γρήγορα, πιο έντονα. Νομίζω ότι πετύχαμε αυτό που θέλαμε και αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα. Όσον αφορά το βλέμμα στο μέλλον, το "καλύτερο" είναι υποκειμενικό. Αυτό εξαρτάται από τον ακροατή και πώς θα μπορέσουμε να ταιριάξουμε το επόμενο album μας με όλο το υπόλοιπο υλικό μας. Εν ολίγοις, ναι, πάντα μπορεί να υπάρξει βελτίωση, αλλά σίγουρα ένα νέο album θα ακούγεται διαφορετικό.

 

 

 

RockOverdose: Τόσο οι Enforced όσο και οι Judiciary θεωρούνται μπάντες που μαζί με τους Power Trip και τους High Command, ήταν αυτοί που έδωσαν νέα πνοή στο thrash, εντάσσοντας μια πιο crossover προσέγγιση. Αυτό το γεγονός σας έφερε ποτέ μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης για το πώς θα αντιμετωπίζετε τη μουσική σας; Πώς νιώθεις που σε αναγνωρίζουν ως νέα κινητήρια δύναμη σε όλη τη metal σκηνή αυτή τη στιγμή;KNOX: Λοιπόν, η αναγνώριση με αυτόν τον τρόπο είναι ένα τεράστιο κομπλιμέντο, που προσωπικά δεν πιστεύω ότι αξίζουμε, αλλά θα δεχτώ τον έπαινο χαχα. Δε νιώσαμε ποτέ ότι έχουμε κάποιο «βάρος ευθύνης». Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς το σκέφτεται καν με αυτόν τον τρόπο. Απλώς γράφουμε και παίζουμε αυτό που θέλουμε. Το γεγονός ότι έχει πάει τόσο μακριά είναι συγκλονιστικό.

 

RockOverdose: Για κάποιο λόγο, το “War Remains” είναι η πιο "straight forward" thrash κυκλοφορία σας, και εκτός από αυτό, η επιρροή των Slayer είναι τόσο προφανής που σε εθίζει, αν μου επιτρέπεις. Δεδομένου ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με τις Slayer επιρροές, το νιώσατε αυτό όταν γράφατε το album ή απλώς κυριάρχησε στο αποτέλεσμα χωρίς πολλή σκέψη;KNOX: Ελάχιστα έως καθόλου. Κατάλαβα στο studio πως ο τόνος της κιθάρας ακούγεται πολύ παρόμοιος με το Seasons in the Abyss. Πιο σκοτεινός, ίσως λίγο πιο παχύς, αλλά αυτό συμβαίνει όταν ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ τους Slayer, Sepultura, Demolition Hammer, Obituary, κ.λπ., η αγάπη ξεχειλίζει από τους πόρους μας, ό,τι κι αν κάνουμε, οπότε νομίζω ότι ήταν κάτι που βγήκε από μέσα μας.

 

 

 

RockOverdose: Συνεχίζοντας όσο αφορά την ταχύτητα του album, πιστεύω ότι η φωνή σου είναι πιο θανατηφόρα από ποτέ, σαν να τη χρησιμοποιείς ως επιπλέον όργανο. Η ταχύτητα του album σε ώθησε λίγο περισσότερο να τραγουδήσεις με αυτό το πνεύμα ή ήρθε η ώρα να εκφραστείς ακόμα πιο παθιασμένα από ό,τι πριν;KNOX: Το έκανα απλώς για να ζεστάνω τη φωνή μου μετά από την τόσο μεγάλη περιοδεία. Αυτή είναι η φυσική, σκληρή φωνή μου. Δεν προσπάθησα να κάνω κάτι μοναδικό ή ιδιαίτερο, έκανα τα φωνητικά με τον τρόπο που τα έκανα ασταμάτητα για μήνες και μήνες. Ακούγεται καλύτερα επειδή δεν υπάρχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να βγάζει αυτή την απελπισμένη αίσθηση, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου.

 

RockOverdose: Το “War Remains” δεν είναι μόνο τέλειο στο σύνολό του, αλλά κάθε τραγούδι και η θέση που κατέχει στο album, κάνει τη ροή τόσο ιδανική που δεν μπορείς παρά να το ξανακούσεις. Έχεις κάποια προτίμηση απ' το νέο σας υλικό; Υπάρχουν τραγούδια που σημαίνουν κάτι περισσότερο για εσένα;

 

KNOX: ΟΛA για μένα είναι φοβερά, με τον δικό τους περίεργο τρόπο. Δυσκολεύομαι να διαλέξω το ένα από το άλλο, μου αρέσει πάρα πολύ η αλληλουχία των κομματιών. Τα τραγούδια υποστηρίζουν το ένα το άλλο και επιτρέπουν σε αυτήν την ευκολία να συνεχίσεις να ακούς το album ξανά και ξανά. Αλλά, μιας και το έφερε η κουβέντα, θα διαλέξω τα Aggressive Menace, The Quickening, Mercy Killing Fields, Avarice και Ultra-Violence (ξέρω ότι είναι το μισό άλμπουμ χαχαχα ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ!).

 

RockOverdose: Στιχουργικά, η σκέψη που κάνω ακούγοντάς σε απ' το “At The Walls” και μετά είναι σαν να “φτύνεις” κάθε στίχο στο πρόσωπο του ακροατή. Τι σε εμπνέει για τους στίχους και τι είδους τεχνικές έχεις ώστε να μπορείς να φωνάζεις πιο δυνατά και απειλητικά, κάθε στίχος που τραγουδάς ακούγεται σαν το τελευταίο πράγμα που θα έκανες ποτέ;

 

KNOX: Αυτό είναι τεράστιο κομπλιμέντο, σε ευχαριστώ! Μου αρέσει να πιέζω τον εαυτό μου όσο πιο σκληρά μπορώ για να δώσω την καλύτερη απόδοση που μπορώ! Δεν θέλω να τα παρατάω. Θέλω να ξέρω πως κάθε φορά που δίνουμε μια παράσταση έχω δώσει τα πάντα, γιατί ποτέ δε ξέρεις πότε θα είναι η τελευταία... μπορεί να πεθάνουμε όλοι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα! Τα δίνουμε όλα γιατί μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνω.

 

RockOverdose: Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που το "Kill Grid" είχε αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της καραντίνας και τώρα το "War Remains" έχει ανοιχτό έδαφος για να κάνει το δρόμο του στον κόσμο εκεί έξω; Φαίνεται πως η κατάσταση του Covid λειτούργησε προς το καλύτερο για τους Enforced. Ποια είναι η γνώμη σου για το όλο αυτό που συνέβη και πόση αλλαγή είδατε στη μουσική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας;KNOX: Προσωπικά, δεν είδα μεγάλη αλλαγή γιατί δεν ήξερα πώς λειτουργούσε πριν. Ολοκληρώσαμε την ηχογράφηση του Kill Grid ακριβώς όταν ξεκίνησαν τα lockdown, οπότε η εμπειρία μας με τη Century Media και την προώθηση του "Kill Grid" ήταν εξαιρετικά δύσκολη, και ήταν πριν την πανδημία. Μιας και το αναφέραμε, δεν νομίζω ότι τίποτα από αυτά γίνεται στην τύχη. Έχει να κάνει με τη σκληρή δουλειά και την πίστη ότι έχεις κάνει τις σωστές επιλογές, τη σωστή περιοδεία, έχει να κάνει με το να δημιουργείς ή να βρίσκεις ευκαιρίες κ.λπ. Πιστεύουμε στη μουσική που φτιάχνουμε και στη δουλειά που κάνουμε με αυτήν.

 

RockOverdose: Η μετάβαση στη Century Media πρέπει να ήταν ένα μεγάλο άλμα μετά το "At The Walls". Πόση ασφάλεια προσφέρεται σε ένα συγκρότημα από μια εταιρεία που ξέρει πώς να το προωθήσει και πόσο πιο σίγουροι νιώσατε για το υλικό σας στους δύο τελευταίους δίσκους πριν την κυκλοφορία τους; Θα ήταν κάπως διαφορετικά τα πράγματα χωρίς να σας υποστηρίζει μια μεγάλη εταιρεία;KNOX: Δεν έχω λόγια για τη Century Media, η μεγαλύτερη «ασφάλεια» που ένιωσα ήταν πως πλέον μπορέσαμε να προσεγγίσουμε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό. Από την κυκλοφορία του Kill Grid, καταλάβαμε πως το υλικό μας επρόκειτο να προωθηθεί καλύτερα από ό,τι μπορούσαμε ποτέ, μάθαμε ότι χρειάζεται να κάνουμε μουσικά βίντεο και μάθαμε τι περίμεναν από εμάς. το πιο σημαντικό: τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε! Δεν υπήρχαν περιορισμοί ή εμπόδια. Με το "War Remains", ξέραμε ήδη ακριβώς σε τι μπαίναμε, οπότε ήταν απρόσκοπτο και εύκολο. Αν δεν είχαν κυκλοφορήσει μέσω της Century Media το "Kill Grid" και το "War Remains", θα είχαμε γράψει αυτά τα album μόνο που ίσως η τύχη τους θα ήταν διαφορετική και το κοινό θα ήταν πολύ μικρότερο.

 

RockOverdose: Υπάρχουν φορές που η φωνή σου μου θυμίζει την ψυχή που έβγαζε ο Max Cavalera ή την αγριότητα του Steve Reynolds στα album των Demolition Hammer, αλλά πάντα με τη μοναδική σου πινελιά. Εστιάζεις στη δύναμη της φωνής σου, στην έκφραση ή στην προφορά; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία για έναν τραγουδιστή για να τον κάνει να μεταδίδει την ενέργειά του στους ακροατές και ειδικά στο thrash metal;

 

KNOX: Δεν είμαι ο καλύτερος σε αυτό, αλλά η «συνέχεια» είναι το κλειδί. Βρες μια φωνή που να είναι άνετη και ΔΥΝΑΤΗ. Δούλεψέ το, ανέπτυξέ το, κάνε το εργαλείο και μυϊκή μνήμη. Καταλαβαίνω πότε μπορεί να γλιστρήσω και τότε είτε πιέζω περισσότερο είτε το κόβω νωρίς με μια προσπάθεια ώθησης για να βεβαιωθώ ότι θα τελειώσει δυνατά. Η προφορά είναι σημαντική για μένα. Ξέρω ότι ουρλιάζω, αλλά θα ήθελα να είμαι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται. Για παράδειγμα, αν δεν είχες τους στίχους μπροστά σου, θα μπορούσες να καταλάβεις τι λέω; Ίσως μερικά κομμάτι, ίσως περισσότερα. Το βασικό είναι να βγάζεις απλώς τον καλύτερό σου εαυτό και να βάζεις τα δυνατά σου. Να μη κάνεις εκπτώσεις σε μουσική ή συναίσθημα.

 

 

RockOverdose: Το “Hanged By My Hand” "που ακολουθείται από το “Avarice” και το εμπνευσμένο από το “Hell Awaits” drum break σχεδόν στο τέλος του “Empire” είναι μερικές από τις καλύτερες στιγμές των τελευταίων πολλών ετών. Θα σου ακούγεται ανόητο αν σας πρότειναν να παίξετε ολόκληρο το album στις επερχόμενες συναυλίες σας, ακολουθούμενο από κάποια επιπλέον κομμάτια του παρελθόντος φυσικά; Νιώθω ότι αυτή τη φορά ο κόσμος ΠΡΕΠΕΙ να ακούσει όλα αυτά τα τραγούδια ζωντανά.

 

KNOX: Θα ήθελα πολύ να παίξω το album απ' την αρχή ως το τέλος, αλλά δεν αισθάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο που αισθάνομαι εγώ χαχα. Έχουμε ενσωματώσει το μισό album στο σετ, έτσι ο κόσμος θα πάρει μια καλή δόση από αυτό που θέλει, νέο και παλιό υλικό.

 

 RockOverdose: Μερικές φορές, ως θαυμαστής, μπορείς να νιώσεις ότι ένα συγκρότημα είναι έτοιμο να οδηγήσει τους άλλους που θα ακολουθήσουν και αυτό είναι το συναίσθημα που μας προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι Enforced. Πόσο έτοιμοι είστε να έχετε ένα τέτοιο βάρος στις πλάτες σας, επιβεβαιώνοντας αυτούς που πιστεύουν αυτό για εσάς και ταυτόχρονα, παραμένοντας επαγγελματίες χωρίς αυτή η αποδοχή, να σας τρελαίνει στο τέλος;

 

KNOX: Δεν είναι βάρος. Είναι μια πρόκληση. Δεν μπορώ να αναγκάσω κανέναν να του αρέσει η μπάντα μου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παίξουμε τον καλύτερό μας εαυτό και είτε σας αρέσει είτε όχι. Αν σας αρέσει, χαίρομαι που βρίσκεστε στον στρατό των Enforced. Αν το μισείς, δεν πειράζει, θα σε δούμε στο πεδίο της μάχης της ζωής.

 

RockOverdose: Τελευταία αλλά όχι ασήμαντη ερώτηση. Τι επιφυλάσσει αυτό το λαμπρό μέλλον για τους Enforced; Ποια όνειρα ή επιθυμίες θα θέλατε να ολοκληρώσετε αυτή τη στιγμή και τι σας δίνει κίνητρο να βελτιώσετε τον εαυτό σας; Περιττό να πούμε ότι πρέπει να έρθετε στην Ελλάδα για να δείτε το πλήθος να χάνει τα μυαλά του. Κλείσε αυτή τη συνέντευξη όπως θες και πάλι συγχαρητήρια που κάνετε τη διαφορά εκεί έξω με τόσο πειστικό τρόπο.

 

 

KNOX: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ! Ελπίζω να βρήκατε κάτι ενδιαφέρον. Θέλουμε να κάνουμε ξανά περιοδεία στην Ευρώπη, αλλά ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ. Θέλουμε να κάνουμε περιοδεία στην Ασία και την Αυστραλία και τη Νότια/Κεντρική Αμερική. ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ENFORCED!

 

 

 

Για το RockOverdose,

Άγγελος Κατσούρας

Μετάφραση/Επιμέλεια: Βιβή Ζαπαντιώτου

 

main Photo Credit: Jacky Flav

Comments