35 χρόνια από την κυκλοφορία του “Extreme Aggression” των KREATOR!


Η σχέση των Ελλήνων οπαδών με τους Kreator, είναι μια σχέση αμοιβαίας αγάπης και αλληλοεκτίμησης. Τους αγαπάμε, μας λατρεύουν. Και αν ψάξουμε να βρούμε από πού κρατάει αυτός ο στενός δεσμός, μάλλον θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο 34 χρόνια πίσω, τότε που οι Γερμανοί κυκλοφορούσαν την τέταρτη δουλειά τους, με τίτλο Extreme Aggression.

 

 

Για τις ανάγκες αυτού του επικού άλμπουμ και συγκεκριμένα της φοβερής κομματάρας, “Betrayer”, το συγκρότημα, θέλοντας να τιμήσει τη χώρα μας, ήρθε στην Αθήνα και έφτασε να μπει παράνομα στην Ακρόπολη για να γυρίσει το εν λόγω βίντεο κλιπ, αφού οι ελληνικές αρχές, είδαν προσβολή του μνημείου και δεν έδωσαν την απαιτούμενη άδεια. Το “Betrayer”, έγινε αγαπημένο των Ελλήνων που δέθηκαν περισσότερο μαζί τους και συνέχισαν να τους στηρίζουν ακόμα πιο θερμά σε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν. Μάλιστα η μεγάλη αναμετάδοση του βίντεο, απ’ την εκπομπή  MTV Headbanger's Ball, τους εισήγαγε και σε πολλούς νέους οπαδούς της Αμερικής. Αν όμως το “Extreme Aggression”, μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως ένα από τα κορυφαία λυσσαλέα και γρήγορα thrash άλμπουμ, δεν είναι αποτέλεσμα ενός μόνο τραγουδιού, αλλά εννέα.

 

Οι Kreator, άλμπουμ το άλμπουμ, βελτιώνονται ολοένα και πιο πολύ, σ’ όλους τους τομείς και βρισκόμενοι στα καλύτερα τους, μας προσφέρουν μια δουλειά, όνομα και πράγμα, που φτάνει το επιθετικό στοιχείο σε ακραίο σημείο, ξεπερνώντας το παρελθόν. Η ύπαρξη και πιο κλασσικών heavy προτύπων είναι εμφανής, οι μελωδίες πιο πλούσιες, η ενέργεια στις σαφώς πιο ποικιλόμορφες συνθέσεις, τρομερή. Τα ξέφρενα riff παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, τα σολαρίσματα είναι πρώτης τάξεως και οι γέφυρες που δημιουργεί η μπάντα εκπληκτικές. Το μπάσο βοηθά στο να διατηρείται ο ρυθμός, τον οποίο επιβάλλουν τα φοβερά τύμπανα και όλα αυτά υπό τις βελτιωμένες ερμηνείες μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές στο χώρο, του Mille Petrozza, η ιδιαίτερη φωνή του οποίου έχει γίνει ακόμα καλύτερη, όπως και η προφορά του, συνεχίζοντας να φλερτάρει με το death, χωρίς ποτέ όμως να ενδίδει σ’ αυτό. Οι επίσης πιο καλογραμμένοι στίχοι του άλμπουμ, επικεντρώνονται γύρω απ’ τον άνθρωπο και την κοινωνία και αποπνέουν αρκετό θυμό και μίσος, όπως δηλαδή αρμόζει σε μια κραυγαλέα επίθεση όπως αυτή.

 

Έτσι οι Kreator που βρίσκονταν ήδη ψηλά στη thrash σκηνή, δεν συνεχίζουν μόνο το καλό τους σερί, αλλά παίρνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Κρατούν για τα καλά τα σκήπτρα και χρίζονται βασιλιάδες του επονομαζόμενου τευτονικού thrash, ακόμα περισσότερο όμως, καθιερώνονται σε παγκόσμια δύναμη του χώρου. Και όλα αυτά χάρη στο εξαιρετικό “Extreme Aggression”!

 

 

 

Απο τη στήλη του Rock Overdose "Σαν σήμερα" .

 

 

Comments