Γιώργος Κόλλιας στο RockOverdose:”Έχω αφιερώσει όλη τη ζωή μου στα drums!”

 

 

  Το RockOverdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον καταξιωμένο Έλληνα drummer Γιώργο Κόλλια - George Kollias (Nile, Royal Time Machine) σε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης!

 

 Διαβάστε παρακάτω την ωραία συζήτησή μας και τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις του στις ερωτήσεις μας, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των πολλών δραστηριοτήτων του - μπάντες, project, βιβλίο, solo album αλλά και τις απόψεις του για την ελληνική σκηνή και όχι  μόνο ... 

 

Enjoy!

 

(Στον παρακάτω player μπορείτε να ακούσετε και ολόκληρη τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Γιώργος Κόλλιας επενδεδυμένη με μουσικές που ο ίδιος επέλεξε!)

 

 

 

 

 

RockOverdose: Που σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό; Τι κάνεις τώρα;

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Κάνω μαθήματα διαδικτυακά, τα είχα ξεκινήσει και pro-covid. Πλέον μπορώ μέσω μιας νέας τεχνολογίας να βγω και Live. Έχει ενδιαφέρον γιατί μπορείς να το κάνεις από παντού, ήμουν στην Λατινική Αμερική, μετά Κεντρική Αμερική, τώρα Αθήνα και έχω μαθητές από όλο τον κόσμο, είναι τρομερό! Έχουμε εβδομαδιαία ή 15νθημερη επαφή, ένα online school που αποδίδει, το βλέπω και στην πρόοδο των μαθητών μου. Είμαι στο σπίτι μου, στο χώρο μου, το ίδιο και οι μαθητές μου, και φυσικά όλα αυτά με την προϋπόθεση πως όλα είναι πιο professional, multi camera, σωστός ήχος μέσω της κονσόλας, για να αξίζουν και τα χρήματα που δίνουν οι μαθητές πάνω απ’ όλα αλλά και εγώ να το ευχαριστιέμαι περισσότερο. Έχω μαθητές από όλες τις ηλικίες, από 9 ως 50 χρονών, μπορεί όποιος θέλει  να μπει στο site μου να δηλώσει ενδιαφέρον.

 


RockOverdose: Σε ποιούς τομείς επηρεάστηκαν οι επαγγελματικές σου δραστηριότητες, είτε ως solo, είτε ως session μουσικός, είτε με τις μπάντες σου, λόγω της καραντίνας; Θετικά και αρνητικά.

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Δεν με έχει επηρεάσει καθόλου σαν άτομο. Ούτως ή άλλως είμαι πιο μοναχικός σαν άτομο, κλεισμένος όλη μέρα στο studio για ώρες. Μόνο οικογενειακώς έχουμε επηρεαστεί, λόγω του παιδιού, που πρέπει να βγαίνει και να κάνει δραστηριότητες, οπότε εκεί τα έχουμε βρει λίγο σκούρα.

Με έχει επηρεάσει στο ότι δεν μπορώ να ταξιδέψω, να κάνω tour, είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό, εδώ και 1μιση χρόνο δεν πληρώνεται κανείς μουσικός, τέτοιο χάος δεν έχουμε ξαναζήσει. Είναι χάος, όχι απλά δύσκολα! Έχω να μπω σε αεροπλάνο 13 μήνες, αυτό δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 20 χρόνια! Για τους μουσικούς δεν είναι διάλειμμα αυτό, είναι πρόβλημα επειδή δεν πληρωνόμαστε.

Γενικώς όμως το touring με κουράζει, το βαριέμαι, γιατί έχει πολύ αναμονή, δεν κάνεις κάτι όταν περιμένεις. Φυσικά το να γνωρίζεις κόσμο, νέα μέρη είναι εκπληκτικό, ανεκτίμητο, ό,τι καλύτερο. Σε γενικές γραμμές όμως το touring έχει πάρα πολύ περίμενε, όποιος με διαβάζει και ξέρει καταλαβαίνει τι λέω… … Οπότε προτιμώ να είμαι σπίτι μου, να γράφω μουσική, να κάνω πράγματα.

 

 

RockOverdose: Πως βλέπεις το μέλλον στη μετά-κορονοϊό εποχή για την μουσική βιομηχανία γενικότερα; Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις.

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Θα γίνει πανικός. Μόλις ανοίξουν τα show θα τρέξουν όλοι σε συναυλίες! Δε θα προλαβαίνουμε! Το πιστεύω αυτό γιατί μου έχει λείψει κι εμένα και σαν μουσικός αλλά και σαν φαν, να πάω σε ένα live να δώσω γκάζια! Ο κόσμος έχει «πεινάσει» για αυτά και θα γίνει πανικός μόλις ανοίξει η φάση!

 

 

RockOverdose: Ξεκινώντας με τους Nile, ένα μισή χρόνο μετά την κυκλοφορία του “Vile Nilotic Rites”,  οι προσδοκίες σας από το album εκπληρώθηκαν; Είστε ευχαριστημένοι από την αποδοχή του κόσμου, ποια τα μελλοντικά σας σχέδια μετά από αυτό;

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, κάναμε ένα tour σε Ευρώπη και Αμερική αλλά μετά ήρθε ο κορονοϊός και αναγκαστικά ακυρώσαμε την περιοδεία μας σε Ιαπωνία, Αυστραλία, τις εμφανίσεις μας σε πολλά φεστιβάλ και δε προλάβαμε να το «ταξιδέψουμε» σε όλο τον κόσμο! Θα ακυρωθούν κι άλλα, τα έχουμε ξεχάσει φέτος τα φεστιβάλ… Δε πρόκειται να γίνει κάτι μεγάλο! Το Σεπτέμβρη έχουμε κλείσει κάτι στην Αμερική, ελπίζω να μη τα χάσουμε κι αυτά.

Όσον αφορά αυτό που ρώτησες πριν, το “Vile Nilotic Rites” είναι μακράν το πιο αγαπημένο μου album, το πιο ολοκληρωμένο, πολύ καλή παραγωγή και drumιστικά είμαι ευχαριστημένος. Η μπάντα είναι πιο ώριμη από ποτέ, απλά δεν προλάβαμε να το παίξουμε live όσο θέλαμε!

 

RockOverdose: Με το καλό να τελειώσει η φάση και να συνεχίσετε. Εκτός και προλάβετε να βγάλετε νέο album!

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Σίγουρα ήδη δουλεύουμε σε κάποια καινούργια κομμάτια, δεν νομίζω να βγει album ακόμη, αλλά η δουλειά που είναι να κάνεις στο μεταξύ διάστημα του τελειώματος των περιοδειών μέχρι το επόμενο album, γίνεται τώρα που δεν έχουμε κάτι άλλο και καθόμαστε. Είναι πολύ δημιουργική περίοδος, αυτό κάνουμε όλοι!'Εχω γράψει κομμάτια για τον προσωπικό μου δίσκο, για τους Nile … έχω πολύ χρόνο!

Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, θα έχουμε περισσότερο χρόνο να τα ακούσουμε, να τα παίξουμε όταν βρεθούμε στο studio. Έχω να δω την μπάντα  πολύ καιρό, ακόμα και μια πρόβα μου έχει λείψει! Οι Nile είναι μια Live μπάντα, είμαι πολύ περήφανος για αυτά που έχουμε καταφέρει. Αυτό που κατάλαβα τόσα χρόνια είναι πως χρειάζεται skills για να είσαι στους Nile, και αυτό ουσιαστικά ήταν που κούρδισε στο να ανεβάσω τον πήχη, να μελετάω συχνά, είναι η δεύτερη οικογένειά μου, 15 χρόνια τώρα έχουμε δεθεί! Υπήρξε και περίοδος που για ηλίθιους λόγους που είχα φτάσει σε σημείο να μη περνάω καλά, και είχα σκεφτεί να τα παρατήσω. Η μπάντα όμως είναι σαν παιδί μου, ακόμα και τα κομμάτια από album που δεν έχω παίξει εγώ, τα έχω πλέον κάνει δικά μου γιατί τα έχω παίξει τόσες πολλές φορές! Έχω αφιερώσει την ζωή μου σε αυτή τη μπάντα, δε μπορείς απλά να πεις φεύγω! Τότε μάλιστα μου είχαν κάνει πρόταση από μια τεράστια Metal μπάντα την οποία απέρριψα! ΤΕΡΑΣΤΙΑ! Δε μπορώ να πω όνομα…

Σίγουρα όμως μου έχουν κάνει και από άλλες μπάντες προτάσεις ανά καιρούς, πιο underground όπως οι Morbid Angel , οι Hate Eternal…και άλλες πιο μεγάλες μπάντες που δε θα ήθελα να πω ονόματα. Αν βέβαια μου πουν οι Metallica θα πάω φυσικά τρέχοντας! Δε χρειάζεται να αφήσεις την μπάντα σου αν σου κάνουν μια τέτοια πρόταση, ίσα ίσα θα βοηθήσει και τους Nile! Για μια μπάντα όμως που πληρώνει καλά και δεν έχει ωραία μουσική δε θα το έκανα! Έχω πει όχι πολλές φορές! Για μένα η μουσική είναι τέχνη! Έχω αφιερώσει όλη τη ζωή μου στο όργανο αυτό – τα drums – Δεν είναι καταξίωση να ανέβει ο τραπεζικός σου λογαριασμός κατά χιλιάδες, είμαι ευχαριστημένος από τα ποσά που παίζουν στους Nile. Δε θα μπορούσα να πάω σε κάποια μπάντα τεράστια μόνο για το μισθό, έτσι είσαι ένας υπάλληλος!

 

 

RockOverdose: Αν δε κάνω λάθος, το πρώτο σας album με τους Royal Time Machine είναι σχεδόν έτοιμο; Μπορείς να μας αναφέρεις λίγα λόγια για το project αυτό για όσους δεν γνωρίζουν;

George Kollias (Nile, Royal Time Machine):  Οι Royal Time Machine είναι η επίσημη δεύτερη μπάντα που έχω.  Είμαστε ένα trio, με τον Γιάννη Παπαδόπουλο που είναι κιθαρίστας στους Scott Stapp, οπότε και εκείνος έχει βάση του την Αμερική. Με τον Γιάννη μαζί ξεκινήσαμε αυτή την ιδέα, για να παίξουμε κάτι διαφορετικό, ψάχναμε μπασίστα βρίκαμε τον Μιχάλη Ευδαίμων, ενας ουσιαστικά jazz μπασίστας – δύσκολο να βρεις καλό metal μπασίστα. Είμαστε ένα Mix ουσιαστικά, ο Γιάννης είναι shredder, εγώ είμαι tech drummer και ο Μιχάλης καλείται να παίξει πιο tech, πιο prog fusion. Παίξαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε, ακόμα δεν έχω ακούσει το τελικό αποτέλεσμα, δεν έχει γίνει η παραγωγή. Θέλουμε να βγάλουμε την μπάντα live! Αν γίνουν και clinics παράλληλα, θα είναι τέλειο πακέτο! Υπάρχουν δείγματα, πολύ early demo, το Time Τraveler” που μπορείτε να το βρείτε και το youtube, δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικό, είναι πιο άγριο fusion. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, 100% team work, διαφορετικό από αυτό που κάνω, αλλά το κάνω για μένα, δεν είναι metal, είναι πιο funk, fusion, prog … θέλω να ανοίξω τους ορίζοντές μου μουσικά! Είμαστε πιο ώριμοι πλέον, δοκιμάζουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, δεν υπάρχει σταριλίκι!

 


 

 

RockOverdose: Μίλησέ μας και για το νέο σου project “The Brass Project”, δε σε έχουμε συνηθίσει σε τέτοιο στυλ. Πως προέκυψε;

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Υπάρχουν δύο Project,  το metal project, όπου παίζω όλα τα όργανα μόνος μου. Είχα βγάλει και ένα album το Invictus (2015, Season Of Mist) με κομμάτια που είχα γράψει και θεώρησα ότι δεν ταίριαζαν στους Nile.  Τώρα έχω γράψει ήδη 7 κομμάτια και για το 2ο album. Το “The Brass Project” είναι μια ακόμη μπάντα, που στηρίζεται σε brass, είναι πιο traditional funk, πιο New Orleans, ακούς έναν άλλο Γιώργο! Περνάω καλά! Ανεβαίνω μουσικά! Αυτά τα δύο θα βγουν φέτος! Το νέο solo metal album είναι τώρα σε προτεραιότητα, δεν έχω deadline αλλά υπάρχει και ένα συμβόλαιο με την Season Of Mist. Έχει πολλά epic, ορχηστρικά αλλά και brass σημεία. Για τίτλο δεν έχω ακόμη βρει ούτε για τα τραγούδια, μόνο έτοιμη μουσική. Θα ασχοληθώ με τους στίχους και τίτλους στο τέλος. Θα ακούσεις τον drummer των Nile λίγο πιο extreme με fusion στοιχεία. Θα έχω σίγουρα και guest solos από κιθαρίστες, τον Γιάννη Παπαδόπουλο σίγουρα.

 

 

RockOverdose: Το δεύτερο μέρος του βιβλίου σου The Odyssey of Double Bass Drumming πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, αν δε κάνω λάθος. Ποια ανάγκη σε ώθησε να γράψεις αυτά τα βιβλία, πέρα από διδακτικούς σκοπούς…

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Αυτή τη στιγμή τυπώνεται βασικά! Ήθελα να αφήσω μια κληρονομιά για το όργανο. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν καλά πως είμαι χωμένος πολύ βαθειά στα drums, από το 2005 κάνω μαθήματα, workshops, camps, DVD, videos… δε μπορώ πλέον να τα κάνω κάθε βδομάδα όπως παλιότερα, τα βιβλία έγιναν με αυτό το σκοπό. Μ’αρέσει να μοιράζομαι τις γνώσεις μου. Όταν μπήκα στους Nile κατάφερα να ανοίξω κάποια παραθυράκια. Το πρώτο είναι το drumιστικό κομμάτι, σεμινάρια, μαθήματα και καταπιάνομαι με οτιδήποτε είναι κοντά στα τύμπανα, μ’ αρέσει! Είναι δύσκολο και το είδα ως πρόκληση! Θέλει τσαμπουκά να βγεις να κάνεις ένα clinic! Να ξέρεις τι κάνεις, να μπορείς να εξηγήσεις, να δείξεις, να μη το κάνεις μόνο για τα φράγκα. Θεωρώ πως ήμουν σε ένα επίπεδο που μπορούσα να το κάνω, να επηρεάσω κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με το όργανο αυτό, να ξυπνήσει την έμπνευσή τους. Μ’ αρέσει το feedback που παίρνω από τον κόσμο. Είναι μεγάλη τιμή να έρχονται μόνο για μένα, είναι μεγάλο support! Πρέπει να γουστάρεις πολύ το όργανο, εγώ είμαι drum freak! Οι drummer είμαστε πολύ κλειστός κύκλος, υπάρχει συνεργασία και αλληλοβοήθεια, φυσικά υπάρχουν και οι περίεργοι αλλά απειροελάχιστες εξαιρέσεις.

 

 

RockOverdose: Εσένα ποιος drummer σε έχει επηρεάσει;

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Είναι χιλιάδες! Ξεκίνησα 10 χρονών λόγω Metallica, ο Lars τότε έπαιζε πολύ καλά τύμπανα. Μπορεί να τον ειρωνεύονται, δεν ξέρω τι πρόβλημα υπάρχει, ίσως έχουν στραβώσει μερικοί γιατί βγάζουν εκατομμύρια, αλλά ο ίδιος δε βγήκε ποτέ να πει είμαι καλός drummer. Μ’ αρέσουν οι Metallica πάρα πολύ, εποχές Justice υπήρχε ανταγωνισμός με Lombardo, οι Metallica άλλαξαν την παραγωγή στο πως ακούγεται ένα metal album, αυτό το flat το πολύ dry χωρίς μπάσα, τα τύμπανα μπροστά, έχει επηρεάσει τους πάντες σε κάθε τομέα. Ο ήχος στο Saint Anger που κράζουν είναι samples, μια αποτυχημένη προσπάθεια να πιάσουν τον ήχο των SOAD που ήταν τότε hot!

 

 

RockOverdose: Είχες χρόνο να γράψεις – παίξεις ως session σε project άλλων καλλιτεχνών, και αν ναι σε ποια;

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Πάντα κάνω session δουλειές. Δεν άλλαξε κάτι μέσω covid, ίσα ίσα που αυξήθηκαν οι προτάσεις. Έπαιξα και στο τελευταίο των δικών μας  black metallers Darkest Oath, στους Menance τρομερή μπάντα σε death στυλ, το απόλαυσα πολύ! Έπαιξα επίσης το καινούργιο album των Embryo, κάτι φίλoι Ιταλοί που έχουμε κάνει και tour μαζί … Τα τύμπανα είναι τα θεμέλια ενός κομματιού, αποφεύγω τα guests γιατί πρέπει να ασχοληθώ με το στυλ της μπάντας, να κάτσω να τη μελετήσω, οπότε προτιμώ τα albums.

 

 

RockOverdose: Έχεις χρόνο να παρακολουθήσεις την ελληνική σκηνή; Υπάρχει κάποιο album που να έχεις ξεχωρίσει ως τώρα;

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Δεν παρακολουθώ πάρα πολύ στενά επειδή ταξιδεύω αρκετά. Είμαι fan των Rotting Christ. Το “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού” είναι από τα αγαπημένα μου album. Δε γίνεται να μείνεις στον παλιό ήχο, πειραματίζεσαι, εξελίσσεσαι. Οι Suicidal Angels, είναι ωραία μπάντα επίσης.  Οι Full House Brew Crue, που παίζει και τύμπανα ο κολλητός μου ο Alex, τους έχω δει και live με Suicidal! Είναι φοβεροί! Έχω δει πολύ κακές μπάντες ως support στο εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική. Έχουμε πολύ καλύτερες!

Στην Αμερική είναι πιο εύκολο να βγεις σε tour με ένα βαν, εδώ είναι δύσκολο γιατί πρέπει να κάνεις ολόκληρη διαδικασία για να ταξιδέψεις, visas, αεροπορικά, μεταφορικές… αυτός πιστεύω είναι ο βασικός λόγος που δεν κάνουνε οι ελληνικές μπάντες τόσα tour, δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Είναι μια μπάντα οι Rapture, στην οποία παίζει ένας μαθητής μου και ετοιμάζουν σύντομα το 2ο ή 3ο album τους και πιστεύω θα πάθουν σοκ όσοι το ακούσουν! Είναι εξαιρετικό thrash! Πολύ καλοί, το πιστεύουν 100%! Αξίζουν να βγουν για tour, θέλει όμως θυσίες! Όλοι κάπως έτσι ξεκινήσαμε… Στο business κομμάτι εγώ πιστεύω πως αν η μπάντα είναι καλή θα βρει το δρόμο της, θα πάρει και συμβόλαιο, θα γίνει και όνομα… είναι βέβαιο!

Μια μπάντα που μ’αρέσουν και έκαναν μπαμ στο old school rock είναι οι Greta Van Fleet που λένε ότι μοιάζουν με τους Zeppelin. Πιτσιρίκια που βγήκαν πήραν Grammy, έφερε τα 60’s πίσω έπιασε αυτό και μέσα σε 1μιση χρόνο έγιναν διάσημοι, ήταν να βγουν και με τους Metallica για tour αν δε κάνω λάθος. Προτείνω στις μπάντες να κυνηγάνε το ονειρό τους, αν δεν γίνει απλά δε πέτυχε.. μπορεί να είναι η περίοδος που δε συγκινεί το thrash ας πούμε. Αν κάτι αξίζει θα πετύχει!

 

 

RockOverdose: Είσαι εξαιρετικά πολυπράγμων. Πώς καταφέρνεις και συνδυάζεις καριέρα και οικογένεια; Θέλει κόπο ή θέλει τρόπο;

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Είναι πάρα πολύ δύσκολο! Ευτυχώς έχουμε την τεχνολογία. Είμαι μακρυά από την οικογένειά μου, το παιδί μου. Αυτό το βιώνουμε όλοι οι μουσικοί που ταξιδεύουμε. Είναι οι θυσίες για την οικογένεια, εγώ ζω από αυτό, έχω ταχτεί και μπορώ να συντηρώ την οικογένειά μου. Μπορεί να λείπω 1 ½  μήνα αλλά όταν έρχομαι δεν πάω πουθενά, είμαι εκεί 100%.

 

 

RockOverdose: Στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες – ακροατές μας.

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Να περνάτε όσο γίνεται καλά! Μη σας παίρνει από κάτω! Η μουσική μας κρατά ζωντανούς! Ζούμε δύσκολες εποχές και πρέπει να είμαστε alert για να μην πέσουμε ψυχολογικά.

 

RockOverdose: Ευχαριστούμε πολύ!

George Kollias (Nile, Royal Time Machine): Κι εγώ ευχαριστώ! Πέρασα υπέροχα!

 

 

Για το RockOverdose,
Ζήσης Πετκανάς

Ερωτήσεις, Επιμέλεια: Βιβή Ζαπαντιώτου

Comments