Γιώργος Τσιμπινουδάκης στο RockOverdose:”Θα κυκλοφορήσω μια concept δουλειά σαν VAAL με την συμμετοχή πολλών μουσικών”

 

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κυκλοφόρησε η μουσική συλλογή Greece Attacks από την FM Records με τη συμμετοχή ελληνικών Heavy Metal μπαντών.

 

Μέσα σε αυτή τη συλλογή υπήρχε και το τραγούδι ‘Necrology’ του συγκροτήματος VAAL. Ένα συγκρότημα που πρόλαβε με το ένα και μοναδικό τραγούδι που κυκλοφόρησε ποτέ να αφήσει το αποτύπωμά του στην εγχώρια Metal σκηνή.

 

Το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος (με τη βοήθεια του Ζήση Πετκανά) είχαν μια εφ όλης της ύλης κουβέντα με τον ιδρυτή των VAAL Γιώργο Τσιμπινουδάκη, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τη μπάντα του, έλυσε πολλές απορίες που αφορούν στην ιστορία του συγκροτήματος, για όλα αυτά τα χρόνια ‘σιγής ασυρμάτου’ από τα μουσικά δρώμενα, αλλά και για το come back των VAAL με έναν επιτέλους full length δίσκο.

 

Επίσης μας έδωσε τη πληροφορία πως κάτι καλό ετοιμάζεται που θα αφορά γενικά την Heavy Metal οικογένεια της Ελλάδος. Μέρος όλου αυτού, το τραγούδι 'All for One'.

 

Τι, πως και γιατί;

 

Ας μας τα πει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της συνέντευξης.

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Γιώργο και καλωσόρισες στο Rock Overdose.

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Καλησπέρα....Rock Overdose!

 

 

Rock Overdose: Πώς πηγαίνουν τα πράγματα για εσένα τώρα στις αρχές του 2021;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Δεν εξαιρούμαι, από τους “συνηθισμένους”  Έλληνες, της παρέας και της καθημερινότητας.  Απομονώθηκα. Μου έλειψαν οι φίλοι μου. Ίσως είναι και αυτός ο λόγος, που αποφάσισα να γράψω και το “Bells of Hell”.

 

 

Rock Overdose: Στα μέσα των ‘80ς δημιούργησες το συγκρότημα Vaal. Τι θυμάσαι από εκείνες τις ημέρες; Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της μπάντας;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης:  To 1982, διάβασα την αγγελία των Heaven & Hell, πως ζητούν τραγουδιστή και συναντηθήκαμε στο υπόγειο studio τους, στου Γκύζη. Εξαιρετικοί μουσικοί και συμπαθείς τύποι. Διαφωνήσαμε στο υλικό της δουλειάς και δεν συνεργαστήκαμε τελικά.

 

Τον Νοέμβρη του 1982, δημιούργησα τους Minister. Δεν θυμάμαι καν τους μουσικούς. Κάναμε 3 εμφανίσεις στην Rainbow (στην Δάφνη) και διαλύσαμε.

 

Το 1983, δημιούργησα τους Burning Blood, με τον Δημήτρη Παλούδη, (νυν Hideaway). Δεν θυμάμαι να προλάβαμε να κάνουμε live. Αποχώρησα φιλικά από τους Burning Blood λόγο διαφωνιών και ίδρυσα τους Vaal, στα μέσα του 1983.

 

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας ονομάσεις τους τότε μουσικούς του συγκροτήματος;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Στην αρχική σύνθεση των Vaal, (εκτός από εμένα), ήταν ο συγχωρεμένος Σίμος Λουκάτος (solo guitar), Κώστας Μανόπουλος (rhythm guitar), ο συγχωρεμένος Μάκης Κόλλιας (bass) και ο Σάκης (drums). Δυστυχώς, δεν θυμάμαι το επίθετό του. Κάναμε πολλές εμφανίσεις με αυτή την σύνθεση. Αποχώρησε ο Κώστας Μανόπουλος (πρώην Vice Human), λόγο απόστασης και έφτιαξε τους Wrath of God. Στη θέση του ήρθε ο Τάκης Τσαμουρόπουλος, (πρώην Spitfire). Οι Vaal, ξεκίνησαν να έχουν πλέον εμπορικό ήχο και ήρθαμε σε ρήξη. Οι Vaal διέλυσαν οριστικά. Ο Σίμος Λουκάτος και ο Μάκης Κόλλιας, δημιούργησαν τους Monster και ο Τάκης Τσαμουρόπουλος, έγινε μέλος των Spitfire.

 

Την επόμενη σύνθεση των Vaal, αποτελούσαν ο Γιώργος Κολόζης (rhythm guitars), o Πάρις Χατζηαδάμ (bass), o Κώστας.....δεν θυμάμαι επίθετο.....(Lead Guitar) .Τον ντράμερ, δεν τον θυμάμαι καν. Με αυτήν την σύνθεση, κάναμε το live στο Club 22, με τους Spitfire, με διασκευές, τα καλύτερα τραγούδια των Judas Priest. Αυτό το live, έμεινε στην ιστορία.

 

Λίγους μήνες μετά, δημιουργώ τους Meanland, με τον Μάριο Ζάρκο (πρώην Raw Silk). Tην θέση του Μάριου Ζάρκου (guitars), πήρε δύο μήνες μετά, ο μαθητής του Μάνος Μανουσέλης (guitars). Συμμετείχε ο Κυπριανός Γρηγορίου (bass), Φίλιππας Περιστέρης (keyboards) και ο Τάκης Γεωργιάδης (drums). Η επιλογή του Μάνου Μανουσέλη, να συνεργαστεί με τον Μιχάλη Ρακιντζή, διέλυσε τους Meanland, για να επιστρέψω λίγους μήνες μετά, με νέα σύνθεση των Vaal.

 

O Στέφανος Παπαχαρίτος (guitars), Kώστας Ματσούκας (bass), Μαίρη Ταούλη (keyboards) και ο Τάκης Γεωργιάδης (drums), υπήρξαν η επόμενη σύνθεση. Αποχώρησε ο Κώστας Ματσούκας και την θέση του πήρε ο Αλέξης Σταύρακας (bass) και λίγο μετά, ανέλαβε ο.....μικρούλης Ηλίας Ξαφάς (bass). Ο Ηλίας, ήταν ο μικρότερος μουσικός που έχει συνεργαστεί μετους Vaal. Μόλις....17 ετών και τα πήγε άψογα. Αν και αυτή η σύνθεση των Vaal, ήταν εξαιρετική, διέλυσε λίγους μήνες μετά.

 

Η επόμενη σύνθεση των Vaal, που ηχογράφησε πλέον και το “θρυλικό” Necrology, εκτός από εμένα, ήταν ο Μπάμπης Κόλλιας (rhythm guitars), Ηρακλής Γρηγορίου (rhythm guitars), Βάϊος Κολοφωτιάς (bass) και Δημήτρης Γρηγορίου (drums). H συμμετοχή του Γιώργου Σπανόπουλου (solo guitars), ήταν έκτακτη. Αν και δεν είχαν την πείρα των άλλων μουσικών, έκαναν το Necrology…δημοφιλές.

 

 

 

Rock Overdose: Με το ένα και μοναδικό τραγούδι σας ‘Necrology’ ,καταφέρατε να κάνετε πάταγο εκείνα τα χρόνια. Ποιος έγραψε τη μουσική και ποιος τους στίχους του τραγουδιού; Το συγκεκριμένο τραγούδι συμπεριλήφθηκε στη συλλογή “Greece Attacks” εκείνα τα χρόνια. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για αυτή τη κυκλοφορία αλλά φυσικά και για τη δική σας συμμετοχή σε αυτή?

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Δεν θεωρώ πως το Necrology έκανε.....πάταγο αρχικά, αλλά μετά από μια σχεδόν δεκαετία. Την μουσική και τους στίχους, τους έγραψα εγώ, μετά από την επιμονή του συγχωρεμένου Βαγγέλη Μπαλτά, να συμμετέχουμε στην συλλογή Greece Attacks. Δεν μου άρεσε καν σαν τραγούδι, αλλά ο Βαγγέλης ήταν......α ν έ ν δ ο τ ο ς . Δικαιώθηκε στο φινάλε.

 

 

Rock Overdose: Πως και οι Vaal δεν κυκλοφόρησαν έναν full length δίσκο εκείνη την εποχή;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Από......μ @λ α κ ί α......μας!

 

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα αγαπημένα σου συγκροτήματα και κατά πόσο αυτά σε έχουν επηρεάσει σαν μουσικό;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Εκτός από τους Black Sabbath με Dio, οι Black Sabbath με Tony Martin. Μέχρι σήμερα, διαφωνούμε με τον Μιχάλη Νικολαΐδη, που προτιμά τους Black Sabbath με Ozzy Osbourne. Τι να κάνω; Συνεργάτες είμαστε. Υ π ο μ ο ν ή .

 

 

Rock Overdose: Παρακολουθείς καθόλου την σημερινή ελληνική  σκηνή και εάν ‘ναι’ ποια συγκροτήματα ξεχωρίζεις;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης:  Έχουμε πολλά εξαιρετικά συγκροτήματα, αλλά προβάλονται δυστυχώς.....λ ί γ α . Αυτό συμβαίνει, από την δεκαετία του ’90. Αν δεν καταλάβουν οι συντάκτες, πως δεν επιβιώνει η heavy metal σκηνή, με 3 συγκροτήματα, θα παραμείνει μόνιμα στην αφάνεια.

 

 

Rock Overdose: Σε κάτι μεγάλο που ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό λαμβάνεις και εσύ μέρος. Μιλάω για το τραγούδι που γράφεις για τη ταινία Metal Under Hell-as. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο τραγούδι; Ποιος θα είναι ο τίτλος του και πόσοι μουσικοί θα έχουν συμμετοχή σε αυτό;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: To αν θα αξίζει τον κόπο, θα εξαρτηθεί από τις συμμετοχές. Η ιδέα του Αγγελή Γεωργιόπουλου, να συμμετέχουν οι σημαντικότεροι μουσικοί της Ελληνικής heavy metal σκηνής, σε ένα τραγούδι, είναι εξαιρετική. Μας έγινε πρόταση, αυτό το τραγούδι να το γράψουμε με τον Μιχάλη Νικολαΐδη των Heaven & Hell. Δεχτήκαμε, γιατί “έπρεπε” να δεχτούμε. Αξίζει να στηρίξουμε το heavy metal στη χώρα μας. Ευελπιστούμε, άπαντες να κάνουν το ίδιο.

 

Πρέπει να “ ε ν ω θ ο ύ μ ε “ για αυτόν τον σκοπό. Αυτός είναι και ο λόγος, που ονομάσαμε το τραγούδι 'All for One'. Τώρα αν ορισμένοι, θεωρήσουν τον εαυτό τους “υπεράνω” και απαξιώσουν την προσπάθεια, θα είναι απρέπεια.

 

 

 

Rock Overdose: Απ’ότι ξέρω ενεργοποιείς και πάλι τους Vaal. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες παραπάνω; Ποια θα είναι τα καινούργια μέλη της μπάντας;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Δεν ενεργοποιώ τους Vaal. Απλά, ελπίζω να κυκλοφορήσω μια concept δουλειά, το “Bells of Hell” σαν Vaal, αλλά με την συμμετοχή πολλών μουσικών. Αυτή θα είναι και η τελευταία μου δουλειά. Θα την υποστηρίξω με δύο live μόνο και μετά θα επιστρέψω στις συνήθειές μου. Το μόνο βέβαιο, είναι πως θα συνεργαστώ, με όσους ήθελα πάντα να συνεργαστώ. Τώρα, δεν θα αναφέρω ονόματα.

 

 

Rock Overdose: Θες να μας μιλήσεις για την συνεργασία σου με τον κιθαρίστα Μιχάλης Νικολαϊδης των Heaven & Hell;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Δεν νομίζω, πως υπάρχει για μένα και την δουλειά μου, καταλληλότερος συνεργάτης από τον Μιχάλη Νικολαϊδη. Ξέρουμε “τι” και “πως” θα το κάνουμε. Απλά πράγματα. Σε μουσικά θέματα, έχουμε “δέσει” πολύ, αλλά κυρίως σαν χαρακτήρες. Θεούλης ο Μιχάλης, που έχει και το όνομα του εγγονού μου.

 

 

Rock Overdose: Να περιμένουμε επιτέλους έναν ολοκληρωμένο δίσκο από εσάς και εάν ‘ναι’ μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για τον αριθμό των τραγουδιών του αλλά και για το μουσικό ύφος που θα κινηθεί;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Ελπίζω να κυκλοφορήσει επίσημα το “Bells of Hell”, με.....13 τραγούδια. Το μουσικό μας ύφος, είναι....τι άλλο.....Black Sabbath. Έχουμε πλησιάσει πολύ το στυλ τους.

 

 

Rock Overdose: Πότε αναμένεται η κυκλοφορία του;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Ιδέα δεν έχω. Ευελπιστώ πάντως, τον Δεκέμβρη του 2021. Τώρα με το lockdown, δεν μπορείς να προγραμματίσεις ηχογραφήσεις.

 

 

Rock Overdose: Γιώργο, ποια η γνώμη σου για τη metal σκηνή στη χώρα μας; Πιστεύεις ότι υπάρχει "ενωμένη" Ελληνική σκηνή;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Θα έλεγα πως έχουμε.....άπειρα αξιοπρεπή συγκροτήματα, αλλά.....ελλιπές κοινό. Το αν είμαστε “ενωμένοι”, θα το δείξει το άμεσο μέλλον.Ευελπιστώ πάντως, πως υπάρχει πλέον διάθεση να ενωθούμε.

 

 

Rock Overdose: Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι διαφορές στην εγχώρια metal μουσική και ποια η εξέλιξη της από τις πρώτες μέρες έως σήμερα;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης:  Τη δεκαετία του ΄80, ήτανε περισσότερο το κοινό από τους μουσικούς. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο.Υπάρχει διαφορά, στο να παίζεις σε μεγάλο χώρο και να τον γεμίζεις, από το να παίζεις σε μικρό χώρο και να είναι......μισοάδειος. Αυτό το κατάντημα, σαν Vaal, δεν το έζησα.

 

 

Rock Overdose: Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

 

Γιώργος Τσιμπινουδάκης: Εννοείται. Ανυπομονώ να συναντηθώ, με όσους μουσικούς συμμετέχουν στο “All for One” και να ανέβουμε παρέα πάνω στην σκηνή. Για το Heavy Metal ρε γ@μώτο!!!!

 

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Ερωτήσεις:Παύλος Γιαννακόπουλος-Ζήσης Πετκανάς

 

Comments