Ανταπόκριση: GREEN LUNG, Saturday Night Satan @ Mylos Club, Θεσσαλονίκη (22/03/2024)


 

Πίσω στο σκοτεινό έτος 2020, η πανδημία, ανάμεσα σε αναρίθμητες χαρές της ζωής, μας στέρησε και τους ανερχόμενους stoner/doom metallers Green Lung που θα επισκεπτόταν για πρώτη φορά τη χώρα μας στα πρώτα τους headline shows σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έπρεπε να φτάσει το 2024 για να λάβει τέλος αυτή η αναμονή, με τη μοιραία συνάντηση να πραγματοποιείται στο club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη, και στο Fuzz club στην Αθήνα αντίστοιχα. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης, η οποία αισίως εγκαινιάζει τις επισκέψεις των Green Lung στην συμπρωτεύουσα και την πρωτεύουσα.

 

Οι πόρτες άνοιξαν με μια όχι ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση, η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το ξεκίνημα της μπάντας που υποστήριζε τους βρετανούς, τους δικούς μας Saturday Night Satan. Με ιδιαίτερη έμφαση στο αισθητικό κομμάτι και δεδομένη την προοπτική τους σαν ένα νέο, ανερχόμενο όνομα, το σετ τους κύλησε όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Η frontwoman τους θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως πιο εκφραστική -και η φωνή της λίγο πιο δουλεμένη στα ψηλά-, αλλά η ουσία είναι η μουσική και εκεί το συγκρότημα απέσπασε υψηλό βαθμό. Με αφανή frontman τον Δημήτρη Κότση στο μπάσο και μελωδικές κιθάρες που πατούσαν στα 70s/80s χωρίς να σνομπάρουν τον σύγχρονο ήχο, οι Saturday Night Satan εκμεταλλεύθηκαν ικανοποιητικότατα το σύντομο χρόνο που βρέθηκαν στη σκηνή. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης τους ξεχώρισα αρκετά κομμάτια που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου, όπως τα “Devil Ιn Disguise”, “Lurking In The Shadows”, “Rule With Fire” και “5AM”.

  

Με τη χαρακτηριστική «αγγλική» συνέπεια, οι Green Lung ανέβηκαν στη σκηνή ακριβώς στις 22:30, με τη μαγνητοφωνημένη εισαγωγή του πρόσφατου άλμπουμ τους “This Heathen Land” να δίνει τη θέση του στο “The Forest Church”, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της περιήγησης στον μαγικό κόσμο της αρχαίας Αλβιώνης.

Οι Βρετανοί όντας σε τρομερή φόρμα, συνοδευόμενοι από έναν πολύ καλό ήχο και ένα ενθουσιώδες κοινό που απορροφούσε κάθε νότα που έβγαινε από τα ηχεία του Μύλου με λαχτάρα, συνέχισαν να ξετυλίγουν τις αρετές του τελευταίου δίσκου τους με τα “Maxine” και “Mountain Throne” να ανάβουν την πρώτη «πυρά» για το κυνήγι των μαγισσών που επρόκειτο να ακολουθήσει.

 


 


Τα “Woodland Rites” και “Black Harvest” εκπροσωπήθηκαν εξίσου με το ομώνυμο κομμάτι και το “Leaders Of The Blind” αντίστοιχα, πριν το πρώτο μεγάλο ΣΟΚ της βραδιάς. Η πρώτη νότα από το μεγαλειώδες “Song Of The Stones” κυριολεκτικά «πάγωσε» τον χρόνο στον Μύλο, με τον μπασίστα Joseph Ghast να βγάζει στη σκηνή το ταμπούρο του και να αναλαμβάνει τα βασικά φωνητικά, με τον frontman Tom Templar να τον συνοδεύει στις δεύτερες, σε μία στιγμή που ήταν αδιαμφισβήτητα το highlight της συναυλίας.

 

Ανεβάζοντας ξανά στροφές με το ΤΙΤΑΝΟΜΕΓΙΣΤΟ “Hunters In The Sky” και το βαρύ κι ασήκωτο “One For Sorrow”, οι Green Lung μας έδειξαν γιατί έχει σηκωθεί τόσο μεγάλη σκόνη γύρω από το όνομά τους, επιβεβαιώνοντας το «next big thing» status τους και με το παραπάνω. Η μοναδική «ατυχής» στιγμή στη βραδιά ήρθε στο “Reaper’s Scythe”, όπου ο ήχος στο solo του Scott Black «μπούκωσε» αισθητά, με συνέπεια να χαθεί λίγη από τη μαγεία του κομματιού.

  

Η αστοχία αυτή διορθώθηκε άμεσα ωστόσο, με το κλείσιμο του βασικού set να έρχεται με μια «γκάφα» του Templar, ο οποίος παρέλειψε το “Old Gods”, και αντ’αυτού προλόγισε το “Oceans Of Time”, σε μία στιγμή αγνού Βρετανικού χιούμορ. Το encore με τα “Let The Devil In” και “Graveyard Sun” ολοκλήρωσαν μια φανταστική βραδιά, γεμάτη από χαμόγελα, θετική αύρα και -φυσικά- ανελέητο headbanging.

Μετά το τέλος της συναυλίας είχαμε την ευκαιρία να αποσπάσουμε τα απαραίτητα αυτόγραφα και φωτογραφίες και να συνομιλήσουμε εκτενώς με τα μέλη της μπάντας, οι οποίοι φάνηκε πως απόλαυσαν την αγάπη μας, σε μία συναυλία που είχε προγραμματιστεί να συμβεί το 2020 και -για ατυχείς λόγους- πραγματοποιήθηκε τέσσερα χρόνια μετά.

Τελικό πόρισμα: οι Green Lung μας έδειξαν όλα τα σημάδια μιας ανερχόμενης κραταιάς δύναμης στον χώρο του occult rock, που ωστόσο παραμένουν το ίδιο ταπεινοί και προσηλωμένοι στον στόχο τους όπως όταν ξεκίνησαν το 2017. Δηλώνω περήφανος που διέκρινα από την πρώτη στιγμή το αχανές potential τους από τότε, και άκρως προνομιούχος που ήμουν παρών στην πρώτη -ελπίζω από τις πολλές- εμφάνισή τους στην Ελλάδα ως headliners. Θερμά συγχαρητήρια μάγκες, και πάντα εις ανώτερα!

 

 

Setlist:

The Forest Church

Maxine (Witch Queen)

Woodland Rites

Mountain Throne

Leaders Of The Blind

Song of The Stones

Hunters In The Sky

One For Sorrow

The Ritual Tree

The Reaper’s Scythe

Old Gods

Oceans Of Time

 

Encore:

Let The Devil In

Graveyard Sun

 

 

Για το Rockoverdose.gr,

Άγγελος Χατζηγιάννης

Κατερίνα Μήτικα

Comments