Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN) στο RockOverdose: “Οι συναυλίες στην Ελλάδα δεν έχουν να κάνουν με εμάς, αλλά κυρίως με το τι κάνει ο κόσμος από κάτω.”


Οι λατρεμένοι του ελληνικού - και όχι μόνο - κοινού BLIND GUARDIAN, επιστρέφουν για μία ακόμη φορά στην χώρα μας για δύο εμφανίσεις. Η πρώτη την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στο πλαίσιο του Release Athens Festival και η δεύτερη την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 στην πρώτη μέρα του Chania Rock Festinal.

 

Ο συντάκτης μας Αποστόλης "Astaldo" Πανταζόγλου, δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει με τον συμπαθέστατο frontman του group, Hansi Kürsch ο οποίος απάντησε ορεξάτος στις ερωτήσεις του, προετοιμάζοντάς μας για τις εμφανίσεις τους και αναφέροντας πολλά και ενδιαφέροντα νέα!

 

Διαβάστε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας.

 


 

Rockoverdose: Καλησπέρα Hansi και καλωσόρισες στο Rockoverdose.gr!

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Χαίρομαι που είμαι εδώ!

 

Rockoverdose: Σε λίγες ημέρες ξεκινάτε ακόμα μία περιοδεία στην Ευρώπη σε festivals, η οποία σας φέρνει για ακόμα μία φορά στην Αθήνα.

 

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Ναι ξεκινάμε από την Αθήνα. Πριν από μερικές εβδομάδες ήμασταν στη Β. Αμερική είχαμε μερικά ακόμα shows και σε 2 εβδομάδες ξεκινάμε το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας.

 

Rockoverdose: Τι να περιμένουμε από τις επικείμενες εμφανίσεις σας στα festivals; Ή μήπως είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε;

 

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Όχι όχι δεν είναι κάτι που το κρατάμε μυστικό. Αρχικά βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν μας καλέσανε ξανά στην Αθήνα. Όπως φαντάζομαι και οι οπαδοί μας. Είμαστε πάντα ευγνώμονες όταν επιστρέφουμε στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα. Αλλά για εμάς το να έρθουμε τόσο γρήγορα ήταν μεγάλη έκπληξη.

Βρισκόμαστε ακόμα στα πλαίσια της “God Machine” περιοδείας. Μπορούμε να παίξουμε τα ίδια κομμάτια και ίσως κάτι διαφορετικό. Έχουμε 2-3 άλλα κομμάτια που δεν παίξαμε στην Αθήνα την τελευταία φορά. Ελπίζω δηλαδή ότι έχουμε αυτά τα 2-3 κομμάτια (γέλια).

Είμαστε σε τρομερή φόρμα. Έχω ένα κρυολόγημα τώρα αλλά μέχρι να έρθουμε στην Αθήνα θα είμαι μια χαρά και θα είναι η ζωή μου πολύ πιο εύκολη. Γιατί την περασμένη φορά που παίξαμε στο Release Festival, ήμουν χωρίς φωνή και επίσης τον περασμένο Οκτώβριο ήμουν άρρωστος όπως και τώρα, οπότε ελπίζω και θα είμαι καλά αυτή τη φορά όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη. Και έτσι θα δείτε τους Blind Guardian πολύ ενθουσιασμένους και ελπίζω με ένα ακόμα πιο ενθουσιώδες κοινό.

 


BLIND GUARDIAN Live @ FLOYD, Athens 2023 photo credits: John Metalman Livanos

BLIND GUARDIAN Live @ FLOYD, Athens 2023 photo credits: John Metalman Livanos


 

Rockoverdose: Μπορεί να ήσουν άρρωστος την προηγούμενη φορά στο Release, αλλά όσοι ήταν εκεί είχαν να λένε για την απόδοση σας, ενώ πολλοί είπαν ότι ίσως ήταν και η καλύτερη εμφάνιση όλου του festival.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Το εκτιμώ ειλικρινά αυτό. Το ένιωσα και εγώ. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν απίστευτη και μας συγκίνησε. Ειδικά όταν σκέφτομαι την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν όπως επίσης και το γεγονός ότι ο κόσμος ανέλαβε το ρόλο του τραγουδιστή και μας βοήθησε.

 

Rockoverdose: Η αλήθεια είναι ότι το κοινό της Ελλάδας σας αγαπάει και φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για εσάς καθώς έρχεστε στη χώρα μας όσο πιο συχνά μπορείτε, πράγμα το οποίο μας αρέσει πάρα πολύ.

 

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Θα ερχόμασταν πολύ πιο συχνά για πολλούς και διάφορους λόγους. Σκέψου ότι κάποιος μας είπε στην Αθήνα έχουμε δώσει πιο πολλές συναυλίες απ’ ότι στο Krefeld την πόλη μας. Οκ δε τις μέτρησα ποτέ αλλά ναι έχουμε παίξει πολλές φορές στην Αθήνα (γέλια).

 

Rockoverdose: Πέρσι παίξατε στην Αθήνα 3 φορές και στη Θεσσαλονίκη μία. Η αποδοχή και η στήριξη του κόσμου είναι πολύ μεγάλη παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι, ιδιαίτερα στο οικονομικό κομμάτι.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Ναι η κατάσταση δεν είναι και τόσο εύκολη για όλους μας. Δε θα πω ότι τα χρήματα δεν δείχνουν κάτι, αλλά ο κόσμος που έρχεται στις συναυλίες, δείχνει πολλά. Και μάλιστα κόσμος που είναι τόσο ενθουσιώδης. Κάποιες φορές παίζουμε sold out shows και το κοινό είναι αν μου επιτρέπεται να το πω πιο ντροπαλό. Περιμένουν να τους κάνεις να περάσουν καλά και όχι να γίνουν οι ίδιοι μέρος της διασκέδασης. Οι συναυλίες στην Ελλάδα γενικά δεν έχουν να κάνουν μόνο με το τι κάνουμε εμείς στη σκηνή αλλά κυρίως με το τι κάνει ο κόσμος από κάτω.

 


BLIND GUARDIAN Live @ Principal Club, Thessaloniki 2023 photo credits: Georgia Ladopoulou

BLIND GUARDIAN Live @ Principal Club, Thessaloniki 2023 photo credits: Georgia Ladopoulou


 

Rockoverdose: Μα για να είναι μια συναυλία καλή πρέπει και η μπάντα και το κοινό να είναι μέρος της. Αν η μπάντα είναι καλή και το κοινό από κάτω κοιμάται χάνεται το νόημα. Και το αντίστροφο φυσικά.

 

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Έχεις απόλυτο δίκιο. Ο ένας “χτίζει” πάνω στον άλλον. Είναι πάντα καλό να ξέρεις ότι υπάρχει μία τέτοια κατάσταση. Δεν το παίρνουμε ποτέ ως δεδομένο ότι ο κόσμος θα έρθει και θα είναι τόσο ενθουσιώδης. Αλλά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι ώστε ένα show να θεωρηθεί καλό και επιτυχημένο. Όπως είπα δεν το παίρνουμε ως δεδομένο αλλά ξέρουμε ότι όταν έρθουμε στην Ελλάδα ότι ο κόσμος θα είναι έτσι. Αυτό μας ενθαρρύνει και μας δίνει αυτοπεποίθηση ακόμα και όταν δεν είμαστε καλά όπως εγώ στο προηγούμενο Release Festival. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε σκεφτόμουν πριν ανέβω στη σκηνή ότι δε θα είμαι καλά. Ήξερα ότι ο κόσμος θα με “κουβαλήσει”. Δεν ήξερα για πόσο αλλά το έκανε και με το παραπάνω. Αυτό κάνει τέτοιες συναυλίες, τόσο μοναδικές και έτσι ανυπομονούμε να επιστρέψουμε σε λίγες ημέρες.

 

 

Rockoverdose: Εκτός όμως από την Αθήνα επιστρέφετε και στην Κρήτη στο Chania Rock Festival μετά από 7 χρόνια. Είχα διαβάσει σε παλαιότερη συνέντευξη ότι είχατε περάσει πολύ ωραία.

 

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Ναι είχαμε περάσει καταπληκτικά. Πολύ καλός διοργανωτής, πολύ καλό περιβάλλον. Μπορώ να πω ότι είχα μείνει έκπληκτος από το χώρο. Ξέρω ότι είναι διαφορετικός ο χώρος τώρα. Τότε είχαμε παίξει σε εκείνο το φρούριο. Κάτι που ταίριαζε πάρα πολύ στους Blind Guardian και έκανε τη συναυλία ακόμα πιο ιδιαίτερη. Έτσι ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Κρήτη. Είναι ωραίο που ερχόμαστε στην Ελλάδα 2 φορές φέτος. Δυστυχώς όμως η διαμονή μας και στα 2 μέρη θα είναι μικρή καθώς έχουμε και τα υπόλοιπα festivals. Αλλά σίγουρα θα το απολαύσουμε.

 

Rockoverdose: Θα έχετε περισσότερο χρόνο στην επόμενη κανονική περιοδεία ελπίζω.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Η επόμενη κανονική περιοδεία έρχεται σε λίγο καιρό, ότι και αν σημαίνει αυτό για τους Blind Guardian. Έχουμε συζητήσει τι επιλογές έχουμε μετά από την καλοκαιρινή μας περιοδεία. Θέλουμε να αρχίσουμε να γράφουμε νέο υλικό το συντομότερο δυνατό αλλά μπορεί να πειραματιστούμε με κάποια πράγματα. Μπορεί να βγούμε στο δρόμο συντομότερα από ότι συνηθίζουμε.

 

Rockoverdose: Εμείς πάντως σίγουρα δε θα πούμε όχι σ’ αυτό.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Μόλις μας καλέσετε και πάλι στην Ελλάδα, εμείς θα έρθουμε! 

Rockoverdose: Οπότε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο βέβαιο πλάνο για το αν θα μπείτε στο studio για ένα νέο δίσκο, αν θα κάνετε κάποια άλλη περιοδεία ή κάτι άλλο.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Έχουμε ήδη γράψει κάποια πράγματα πριν από την περιοδεία αλλά νομίζω ότι δε θα δουλέψουμε πάνω σε αυτά γιατί νομίζω ότι δεν ήμασταν σε σωστή διάθεση για γράψιμο. Οπότε θα ξεκινήσουμε ξανά από το μηδέν. Αυτό που συζητούσαμε είναι ότι θα μπούμε να γράψουμε απλά και άμεσα θέματα χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο όραμα για το πώς θέλουμε να ακούγεται το νέο υλικό. Οπότε θα ξεκινήσουμε έτσι ώστε να μπούμε στο σωστό κλίμα. Τα πιο περίπλοκα θέματα θα έρθουν αργότερα από μόνα τους. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την όλη διαδικασία με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα δε χρειάζεται να κυκλοφορήσουμε ολόκληρο δίσκο πριν βγούμε ξανά σε περιοδεία. Μπορείς να βγάλεις κάποια singles που θα δείχνουν την κατεύθυνση. Φυσικά έχουμε και μια κληρονομιά τραγουδιών από πίσω μας που δεν έχουμε παίξει ποτέ ζωντανά ή τα παίζουμε πολύ σπάνια όπως επίσης και κάποια κλασσικά κομμάτια που δεν έχουμε παίξει τελευταία. Μπορούμε εύκολα να βγάλουμε ένα διαφορετικό setlist από αυτό που παίζουμε τώρα και να κάνουμε μία best-of περιοδεία. Μπορούμε να παίξουμε κομμάτια όπως το “Wheel Of Time”, “And Then There Was Silence”, “Twilight Of The Gods” και μέχρι να τα παίξουμε θα έχει τελειώσει το μισό set (γέλια).

 

Rockoverdose: Ξέρω πολλούς που θα χαίρονταν με τέτοια νέα. Συγκεκριμένα μία κοινή μας φίλη, η Μαρία, μου είπε να σου ζητήσω να παίξετε το “Run For The Night”.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Χαχαχα φυσικά και στο ζήτησε! Το “Run For The Night” το παίξαμε στη Λατινική Αμερική στην τελευταία περιοδεία γιατί τους το είχαμε υποσχεθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το κομμάτι αυτό αποτελεί πάντα μία πιθανή επιλογή απλά πρέπει να έχουμε θέση στο setlist για να το βάλουμε. Δε θέλω να πω ότι θα το παίξουμε απλά και μόνο από ευγένεια αλλά δεν είναι κομμάτι όπως τα “Precious Jerusalem” και “Battlefield” που ακόμα και κάποιος να τα ζητήσει ξέρουμε ότι δε θα τα παίξουμε. Αλλά το “Run For The Night” ναι ίσως πρέπει να το παίξουμε κάποια μέρα.

  

Rockoverdose: Ας πάμε τώρα στα τελευταία νέα από το στρατόπεδο των Blind Guardian. Το επιτραπέζιο παιχνίδι “From The Other Side”. Πως προέκυψε αυτό;

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας επικοινώνησε μαζί μας όπως γίνεται τις περισσότερες φορές σε τέτοια θέματα. Τα άτομα που δουλεύουν στη δημιουργική ομάδα της εταιρίας είναι οπαδοί της metal μουσικής και των Blind Guardian και είχαν μία ιδέα η οποία μας άρεσε και τη βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα. Ειδικά ο Frederik (Ehmke – drums) ο οποίος είναι nerd με τα επιτραπέζια παιχνίδια. Είναι μεγάλος οπαδός του Dungeons & Dragons. Η υπόλοιπη μπάντα όχι τόσο πολύ αλλά αυτός είναι. Για την ακρίβεια βγάζει και δικά του παιχνίδια. Μας “βασανίζει” και ιδιαίτερα τον Marcus (Siepen – κιθάρα), όταν είχε μια ιδέα για ένα παιχνίδι και έπρεπε να το δοκιμάσει. Αλλά ναι είναι πολύ καλός σε αυτόν τον τομέα. Έτσι ήρθε σε επαφή με την εταιρεία και μαζί φτιάξανε αυτό το επιτραπέζιο το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2024. Είναι ένα κλασσικό επιτραπέζιο αλλά πολύ καινοτόμο, πολύ προοδευτικό και αρκετά πολύπλοκο μέχρι ένα σημείο θα έλεγα. Νομίζω ότι θα αρέσει σε όλους τους οπαδούς του είδους. Είναι ωραίο παιχνίδι. Είδαμε τις φιγούρες του παιχνιδιού την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι όλες χειροποίητες. Έχω υψηλές προσδοκίες για το παιχνίδι όπως και όσοι το έχουν δει. Απλά είναι ένα side project, δεν εστιάζουμε εκεί. Αλλά ο Frederik ξόδεψε πολύ χρόνο πάνω του, όπως και εμείς για να βλέπουμε τι κάνουν και να δώσουμε το ΟΚ. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και οι δημιουργεί έχουν καταλάβει πλήρως τη φιλοσοφία των Blind Guardian.

 

Rockoverdose: Είναι πολύ ωραίο που ως μέλη της μπάντας έχετε εμπλακεί στη δημιουργία του.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Ναι. Πολύ περισσότερο από κάποια άλλα πράγματα που έχουμε κυκλοφορήσει ως Blind Guardian. Συνήθως βλέπουμε ότι κυκλοφορεί και έχουμε άποψη αλλά είναι πολύ δύσκολο να μας συμπεριλάβουν στη δημιουργία όπως έγινε εδώ. Όπως είπα φυσικά περισσότερη δουλειά έκανε ο Frederik αλλά όλοι μας ήμασταν κοντά στην όλη διαδικασία.

 

Rockoverdose: Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται λόγος για το αν θα κυκλοφορήσετε κάποιον ακόμα concept δίσκο που αφορά το “The Lord Of The Rings” ή το “Silmarillion” ή κάποιον ορχηστρικό δίσκο παρόμοιου ύφους. Υπάρχει κάποιο νέο πάνω σ’ αυτό;

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Έχουμε τα κομμάτια όπως το “Skalds And Shadows”, τα οποία είχαν ξεμείνει από τις ηχογραφήσεις του “Nightfall In Middle Eart” και συζητούσαμε αν θα τα κυκλοφορήσουμε ως EP με την προσθήκη 2 ή 3 ακόμα κομματιών τα οποία θα έπρεπε να γράψουμε. Αλλά τελικά δεν έγινε ποτέ αυτό. Τελικά τα χρησιμοποιήσαμε με διαφορετικό τρόπο. Έχουν σχέση με το “Nightfall…” αλλά και επίσης με το “Beyond The Red Mirror”. Οπότε δεν έχει μείνει κάτι άλλο από εκείνη την εποχή πέρα από κάποια ακουστικά σημεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ιντερλούδια. Αυτό δεν είναι αρκετό για να πούμε για παράδειγμα ότι θα κυκλοφορήσουμε το 2ο μέρος του “Nightfall…”. Πάντα υπάρχει βέβαια η πιθανότητα αλλά σίγουρα δε θα είναι το επόμενο μας βήμα. Είμαι σίγουρος ότι η επόμενη μουσική που θα γράψουμε θα είναι θα είναι πιο άμεση και ξεχωριστή και όχι για κάποιο θεματικό δίσκο. Το ορχηστρικό κομμάτι κατέληξε στο δίσκο “Legacy Of The Dark Lands” και δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε είχε να κάνει με “Silmarillion”.

 


 


 

Rockoverdose: Διάβασα σε παλαιότερη συνέντευξη σου ότι σκέφτεσαι την μπάντα σαν να έχει κάποιες διαφορετικές περιόδους / κεφάλαια. Που βρισκόμαστε τώρα; Έχει κλείσει κάποιος κύκλος; Συνεχίζετε από εκεί που σταματήσατε με τον τελευταίο δίσκο; Ή απλά προχωράτε και όπως βγει;

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Πρώτα απ’ όλα πάντα κάνουμε κάτι και όπως βγει. Δεν σχεδιάζουμε κάτι και λέμε τώρα κλείνει αυτό το κεφάλαιο. Για παράδειγμα δεν είπαμε ότι κλείνουμε τον κύκλο με το “Somewhere Far Beyond” και ξεκινάμε έναν καινούριο με το “Imaginations From The Other Side”. Πολλά από αυτά συμβαίνουν και λόγω των οπαδών. Βλέπεις στο internet τον κόσμο να τα συζητά αυτά τα πράγματα και μέχρι ένα σημείο βγάζει νόημα όλο αυτό για το πώς θα “χωρίσεις” το υλικό σου. Αλλά ναι χωρίζουμε την πορεία της μπάντας – κυρίως εγώ! Μπορεί  ο Andre (Olbrich – κιθάρα) να έχει άλλη άποψη όπως και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Αλλά εγώ θα χώριζα την πορεία μας σε 3 κεφάλαια μέχρι τώρα. Το 1ο είναι οι 4 πρώτοι μας δίσκοι, μετά έχουμε ένα ιντερλούδιο, με τα “Imaginations…” και “Nightfall…” και μετά έχουμε την καθαρά ορχηστρική προσέγγιση από το “A Night At The Opera” και πέρα. Έχοντας πει αυτά, εγώ θεωρώ ότι το “The God Machine” είναι ένα νέο ξεκίνημα το οποίο έχει τόσες πολλές ευκαιρίες για το πώς θα συνεχίσει. Μπορεί όταν ξεκινήσουμε να γράφουμε νέο υλικό, να δούμε ότι το “The God Machine” έχει επηρεάσει και γράφουμε με τον ίδιο τρόπο, τότε σίγουρα θα το συνεχίσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο και πάντα σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης μου θα είμαστε στο 4ο κεφάλαιο των Blind Guardian το οποίο δεν έχω ιδέα που θα οδηγήσει και πότε θα τελειώσει. Μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της καριέρας μας.

Τώρα γράφουμε νέα κομμάτια με έναν πολύ πιο χαλαρό τρόπο αλλά ταυτόχρονα με έναν πιο φιλόδοξο τρόπο για να φτιάξουμε μουσική που θα είναι έντονη την οποία όμως θα μπορούμε να μεταφέρουμε στις συναυλίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που θα περιέχει την ποιότητα του ίσως τελευταίου κεφαλαίου των Blind Guardian. Ποτέ δε ξέρεις.

Αλλά όπως και να έχει στα αυτιά μου και στα μάτια μου, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 4ο κεφάλαιο της μπάντας και είμαι πολύ ανοιχτός για το ποια κατεύθυνση μπορεί να πάρει. Πάντα όταν ξεκινάμε να γράφουμε πάντα βρίσκομαι προ εκπλήξεως για το πώς μπλέκονται μεταξύ τους οι ιδέες μας και για το πώς θα καταλήξουν. Είναι σαν να μην έχουμε τον έλεγχο γιατί απλά δουλεύουμε με ότι έχουμε και με ότι σκεφτούμε. Ο μόνος κανόνας που ακολουθούμε είναι ότι πρέπει να πιάσουμε τα δικά μας standards για το τι είναι ποιοτική μουσική.

  

Rockoverdose: Μέσα στην απάντηση σου αναφέρεις τη λέξη “τέλος” και ότι αυτό ίσως θα μπορούσε να είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία των Blind Guardian. Έχει φτάσει η στιγμή που ίσως σκέφτεστε το τέλος της μπάντας;

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Ναι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσεις. Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Είμαστε σε πάρα πολύ καλή φόρμα. Αλλά είναι μία δύσκολη απάντηση αυτή. Όσο σκέφτεσαι ειδικά το θέμα της ηλικίας ναι πάντα θα υπάρχει μία φωνή που θα σου λέει να σταματήσεις ειδικά αν υπάρχει κούραση. Αλλά αυτό είναι κάτι που δε το βλέπω σε κανένα από τα μέλη της μπάντας. Συνεχίζουμε και νομίζω ότι από θέμα απόδοσης αυτή ήταν η καλύτερη μας περιοδεία. Μου έχουν κάνει και άλλοι αυτή την ερώτηση και φυσικά κάποιες φορές το σκέφτομαι. Σκέφτομαι τι θα κάνουμε και πως θα το κάνουμε. Έχουμε τόσες πολλές ιδέες και τόσο λίγο χρόνο. Δε με βλέπω να είμαι στη metal σκηνή στα 75 μου αλλά δε βλέπω το λόγο να μην είμαι τα επόμενα 10 χρόνια. Αν μπορούμε να κρατήσουμε τη φόρμα μας όπως είναι τώρα, δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε κάτι τέτοιο.

Το να σταματήσουμε ήταν κάτι που συζητούσαμε στο ξεκίνημα της μπάντας. Τότε υπήρχε αυτή η αντίληψη ότι το ροκσταριλίκι κρατάει μια δεκαετία και μέχρι τότε θα έπρεπε να έχεις φτάσει στην κορυφή η αλλιώς δεν υπήρχες. Όπως βλέπουμε με τους Blind Guardian αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουμε εδώ και 40 χρόνια και είμαστε μία επιτυχημένη μπάντα. Μπορεί να μην είμαστε στην κορυφή αλλά ακόμα στοχεύουμε σε αυτή, όσο χαζό και αν ακούγεται στην ηλικία που είμαστε. Αλλά πάντα ο στόχος μας είναι το τέλειο και για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, ότι και αν σημαίνει αυτό. Δε μας νοιάζει. Ο κόσμος συνεχίζει, έρχεται στις συναυλίες μας, αγοράζει εισιτήρια και βλέπω στα πρόσωπα τους ότι υπάρχει ενθουσιασμός και πάθος για τη μουσική μας. Μπορεί να το αντιλαμβάνομαι και λάθος, αλλά εγώ αυτό βλέπω. Και όσο ισχύει αυτό γιατί να σκεφτούμε να αλλάξουμε κατεύθυνση;

Αλλά αν χρειαστεί σε κάποιο σημείο να αλλάξουμε κατεύθυνση, έχουμε επιλογές για να επεκτείνουμε αυτή την περίοδο. Αν ας πούμε εγώ νιώθω εξουθενωμένος από το πρόγραμμα μας, ή κάποιο άλλο μέλος της μπάντας, θα μπορούσαμε να πάρουμε μία ορχηστική κατεύθυνση ή μία ακουστική για λίγο. Οπότε κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την μπάντα για πολλά χρόνια.

  

Rockoverdose: Όλα είναι πιθανά δηλαδή. Έχετε πολλά κομμάτια που μπορούν να παιχτούν ακουστικά. Έχει γίνει, το έχουμε δει και είναι τρομερό. Άρα ότι είναι να γίνει θα γίνει.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Και έτσι ακριβώς πρέπει να το βλέπουμε. Δεν καταλαβαίνεις απευθείας ότι έφτασες τα 40 χρόνια περιοδεύοντας. Στην αρχή πιάνεις τα 10 χρόνια και νομίζεις ότι είναι πολλά. Αλλά δε το αντιλαμβάνεσαι. Είσαι σε έναν δρόμο και τον ακολουθείς και ο χρόνος πετάει.

 

Rockoverdose: Hansi κάπου εδώ δυστυχώς ο χρόνος μας τελειώνει. Θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες φίλους των Blind Guardian λίγο πριν τις εμφανίσεις σας σε Αθήνα και Χανιά;

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Μη χάσετε τις συναυλίες μας. Είναι μεγάλη μας ευχαρίστηση που παίζουμε στα Χανιά και στην Αθήνα. Και οι δύο συναυλίες θα είναι πολύ καλές ο κόσμος είναι πάντα πολύ καλός μαζί μας και ελπίζουμε όλοι να περάσουμε τέλεια.

 

Rockoverdose: Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου Hansi και θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN): Εγώ ευχαριστώ και ελπίζω να τα πούμε πολύ σύντομα από κοντά.

 

Για το Rockoverdose,

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου


Main photo credits: Alexandros Katastrofos (Release Athens 2022)

Comments