Hypnagogia στο RockOverdose: “Δεν προσπαθούμε να μοιάσουμε σε κάτι, η μουσική βγήκε πηγαία!”

Οι Hypnagogia είναι ένα νεοσύστατο melodic / atmospheric black metal group που πρόσφατα κυκλοφόρησαν το debut album τους με τίτλο "Carving The Subconscious".

Το RockOverdose δίνοντας πάντα βήμα έκφρασης και επικοινωνίας ειδικά σε νέες μπάντες μίλησε μαζί με τον Πάρη, κιθαρίστα και βασικό συνθέτη τους, ο οποίος μας συστήνει το group απαντώντας στις ερωτήσεις του Άγγελου Κατσούρα.

 

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει  επίσημα σε CD στις  25 Μαΐου από την Theogonia records.

Check "Carving the subconscious":https://hypnagogiagr.bandcamp.com/

Follow: https://www.facebook.com/Hypnagogiagr

Διαβάστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας.

 


 

RockOverdose: Πάρη καλώς ήρθες στο Rock Overdose και συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας “Carving The Subconscious”. Θα θέλαμε αρχικά να μας πεις πως ξεκινάει η ιστορία των Hypnagogia και ποιο ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία τους.

 

Hypnagogia: Καλημέρα, καλώς σας βρήκα. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες και για τα καλά σου λόγια. Η ιστορία ξεκινά μια μέρα του Ιανουαρίου 2021 από ένα τηλεφώνημα του Σωτήρη (μπάσο) ο οποίος είχε καινοτόμες στιχουργικά ιδέες και μου πρότεινε μια συνεργασία. Καθώς είχα είδη στην άκρη κάποια έτοιμα κομμάτια και καινούργιες μουσικές ιδέες, σκέφτηκα ότι δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Το παζλ ολοκλήρωσε ο Πέλο στα φωνητικά, καθώς έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν σε κάποια Project και έτσι δημιουργήθηκαν οι Hypnagogia.

 

 

RockOverdose: Πόσο καιρό σας πήρε η δημιουργία του δίσκου και πόσο ευχαριστημένοι είστε από το τελικό αποτέλεσμα; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες αυτή τη στιγμή αν είχες την ευκαιρία;

 

Hypnagogia: Ξεκινήσαμε να γράφουμε αμέσως. Οι ηχογραφήσεις μας πήρανε περίπου 5 μήνες. Είχαμε ηχογραφήσει τα πάντα μέχρι το καλοκαίρι και το μόνο που έμενε ήταν η μίξη και το μάστερ. Κάποιες δυσκολίες εκείνη την περίοδο καθυστέρησαν την όλη διαδικασία και τελικά ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου του 23, μόνο στο bandcamp. Το γεγονός ότι άργησε τόσο η μίξη ίσως αποδείχθηκε καλό τελικά, καθώς έγιναν αρκετές αλλαγές μέσα σ'αυτό το διάστημα και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα. Οπότε όχι, δεν θα άλλαζα τίποτα.

 

 

RockOverdose: Κρίνω ότι έχετε τη σωστή δόση ταχύτητας, μελωδίας, ατμόσφαιρας και παλαιομοδίτικου ήχου αλλά με μια παραγωγή ιδανική για το αποτέλεσμα. Είχατε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα προκύψει ο δίσκος ή το αποτέλεσμα ήρθε φυσιολογικά;

 

Hypnagogia: Το μόνο πλάνο που είχαμε ήταν να κάνουμε ένα concept άλμπουμ με θέμα το υποσυνείδητο. Μουσική και παραγωγή ήταν όλα εντελώς αυθόρμητα. Πράγματι το αποτέλεσμα ξάφνιασε μέχρι και εμάς τους ίδιους με το πως δέσανε όλα μαζί μ αυτόν τον τρόπο φυσιολογικά.

 

 

RockOverdose: Οι στίχοι είναι αρκετά περιγραφικοί και εσωτερικοί. Από πού εμπνευστήκατε για τη συγγραφή τους; Επίσης ο τίτλος του δίσκου παραπέμπει στο υποσυνείδητο. Πόσο εύκολα είναι να κατέβεις βαθιά μέσα σ’αυτό και να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό;

 

Hypnagogia: Πολύ ωραία ερώτηση. Η ιδέα ήταν, όπως λες, το υποσυνείδητο. Εξ' ου και το όνομα Hypnagogia. Υπναγωγία είναι το στάδιο μετάβασης από την εγρήγορση στον ύπνο. Μεταξύ ύπνου και ξύπνιου δηλαδή. Σ’αυτό το στάδιο είναι συχνό να βιώνει κάνεις οπτικό-ακουστικές η και άλλων ειδών παραισθήσεις. Το θέμα είναι πολύ βάθη αλλά εμείς εστιάσαμε περισσότερο σε καταστάσεις ονείρων. Αστρική προβολή και συνειδητά όνειρα. Πολλοί συνδέουν το στάδιο αυτό και με την υπνική παράλυση. Νομίζω όλοι έχουμε ακούσει πολλές τρομακτικές ιστορίες πάνω σ’ αυτό. Τώρα το ποσό δύσκολο είναι να λύσεις τα μυστικά του υποσυνείδητου... Πάρα πολύ δύσκολο αλλά ίσως και απλό. Άν θέλεις την γνώμη μου, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε προγραμματιστεί λάθος από μικρά παιδιά. Έτσι γεμίσαμε άχρηστες πληροφορίες και φοβίες. Ο φόβος μπλοκάρει την δημιουργία, μένεις στάσιμος. Χρειάζεται ο καθένας να δουλέψει με τον εαυτό του και να πολεμήσει τις φοβίες του, πράγμα σχεδόν αδύνατον μ αυτά που βιώνουμε και βλέπουμε κάθε μέρα.

 

 

RockOverdose: Σε ότι αφορά τα κομμάτια, είχατε πρώτα τη μουσική έτοιμοι και μετά γράφτηκαν ή στίχοι ή το αντίθετο; Τι διαδικασία ακολούθησες για τη σύνθεση γενικά; Υπάρχει νέο υλικό έτοιμο ή είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο από τώρα;

 

Hypnagogia: Είχαμε πρώτα την μουσική και οι περισσότεροι στίχοι γράφτηκαν μετά. Με πολύ απλή διαδικασία και απλό εξοπλισμό γράφτηκε ο δίσκος. Όλα έγιναν στον υπολογιστή μου με έναν ενισχυτή, κιθάρα μπάσο και μικρόφωνο. Από εκεί και πέρα, με πολλές επαναλήψεις έγινε μια συρραφή διάφορων ιδεών που είχαμε κατά την διάρκεια. Υπάρχουν κάποιες ιδέες στην άκρη για νέα κομμάτια ναι, αλλά θέλει δουλειά ακόμα οπότε είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο.

 

 

RockOverdose: Ο δίσκος αν μη τι άλλο είχε θετικότατη ανταπόκριση όπως είναι εύκολα αντιληπτό. Είναι κάτι που το περιμένατε πριν την κυκλοφορία του; Σας δίνει κίνητρο για τη συνέχεια η αποδοχή του από τους οπαδούς;

 

Hypnagogia: Όχι δεν περιμέναμε τόσο θετικά σχόλια. Φυσικά και είναι ωραίο να βλέπεις τέτοια σχόλια για το έργο σου και είναι αλήθεια ότι σου δίνει μια ώθηση. Ούτως ή άλλος όμως θα συνεχίσουμε να γράφουμε μουσική γιατί μας αρέσει.

 

 

RockOverdose: Σε συνέχεια του παραπάνω, ενώ τον ηχογραφήσατε και τον κυκλοφορήσατε μόνοι σας, ξέρω ότι είχατε προσέγγιση από εταιρείες για να κυκλοφορήσει εκ νέου. Έχουμε κάτι επιβεβαιωμένο που μπορούμε να πούμε πάνω σ’αυτό;

 

Hypnagogia: Ναι. Πράγματι είχαμε κάποιες προτάσεις και επιλέξαμε την Theogonia records καθώς μας πρόσφερε ένα αξιοπρεπές deal που αρμόζει σε ένα νέο συγκρότημα σαν εμάς και επίσης συμφωνούμε απόλυτα με την τακτική της εταιρίας να προωθεί καινούργια συγκροτήματα. Οπότε επίσημα θα κυκλοφορήσει ο δίσκος σε CD στις  25 Μαΐου από την Theogonia records.

 

 

RockOverdose: Η επιρροή για το υλικό ήρθε καθαρά από black metal υπόβαθρο; Ποιοι θα έλεγες ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι σχηματίσατε το συγκρότημα ως ήρωες σας; Από την άλλη ο ήχος σας είναι αρκετά προσωπικός. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το πετύχεις αυτό;

 

Hypnagogia: Όχι δεν ακούμε μόνο Black. Η επιρροές μουσικά είναι κυρίως από τον σκανδιναβικό χώρο. Οτιδήποτε μελωδικό υπήρχε όλων των ειδών. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο επίσης και οι Black Sabbath και οι Iron Maiden. Βέβαια δεν προσπαθούμε να μοιάσουμε σε κάτι η μουσική βγήκε πηγαία και δεν μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς αν είναι δύσκολο η εύκολο. Για μένα είναι ένα χόμπι και μ αρέσει. Αν προσπαθείς να το πετύχεις με το ζόρι είναι δύσκολο. Απλά το αφήνεις να έρθει από μόνο του.

 


RockOverdose: Λένε ότι τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Η κυκλοφορία του δίσκου σας γεμίζει με όρεξη για τη συνέχεια του “Carving The Subconscious”; Ποιες είναι οι ενέργειες που θέλεις να ακολουθήσετε σαν μπάντα μελλοντικά;

Hypnagogia: Εννοείται. Ειδικά μετά τα θετικά σχόλια έχουμε όρεξη για νέο υλικό. Δεν έχουμε κάποιο σχέδιο για το μέλλον. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και βλέπουμε.

 

 

RockOverdose: Για το τέλος θα θέλαμε να μάθουμε τα σχέδια σας γενικότερα κι αν υπάρχει κάποια περίπτωση να σας δούμε ζωντανά στο μέλλον. Μπορείς να κλείσεις προσθέτοντας ότι κρίνεις απαραίτητο να αναφερθεί. Ευχόμαστε ότι καλύτερο για το μέλλον σας και συγχαρητήρια για άλλη μια φορά.

 

Hypnagogia: Γενικά δεν έχουμε σχέδια. Όρεξη υπάρχει πάντως οπότε κάτι θα ετοιμάσουμε για το μέλλον. Τώρα το πότε θα είναι αυτό δεν θέλω να το προβλέψω. Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις είμαστε λίγο δύσκολα για την ώρα. Λόγω των υποχρεώσεων που έχουμε δεν περισσεύει χρόνος για πρόβες. Είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα πάντως υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Σε ευχαριστώ και εγώ για άλλη μια φορά για τον χρόνο σου.

 

 

Για το RockOverdose.gr

Άγγελος Κατσούρας

 

 

 

Comments