Πέντε τραγούδια σταθμοί των IDLES


Ίσως το σημαντικότερο συγκρότημα που ξεπήδησε από το Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία δεκαετία είναι οι Ιdles. H βίαιη, ενεργητική, αλλά και αλλόκοτη μουσική λαίλαπα που κουβαλά μαζί του το συγκρότημα από το Βristol, έχει συμπαρασύρει πλήθος ακροατών προς το μέρος τους, εκφράζοντας το punk κίνημα της σύγχροχης εποχής.

 

‘Επεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στις ζωές μας με το “Brutalism” το 2017 κι από τότε δεν έχουν ξανακοιτάξει πίσω. Αν και όχι με αμιγώς working class background, αποτελούν δυναμική φωνή για τα δικαιώματα των καταπιεσμένων, ενώ δεν έχουν διστάσει να καταπιαστούν με ζητήματα taboo, όπως η κατάθλιψη. 

 

Ανεξάρτητα από τη θεματολογία τους, έχουν γράψει κάθε λογής κομμάτια μέσα στα χρόνια: κυρίως θυμωμένα και άγρια, ελάχιστα ήρεμα, άμεσα, αλλά και “πειραματικά”. 

 

Εμείς αν και πιεστήκαμε, καταφέραμε και σταχυολογήσαμε πέντε από αυτά, τα οποία στέκονται αναμφισβήτητα ανάμεσα στα κορυφαία τους.


“1049 Gotho” (2017)

To “1049 Gotho” δανείζεται το όνομα του από έναν αστεροειδή και πραγματεύεται το ζήτημα της κατάθλιψης: “Σαν ένας μεγάλος κομήτης που έρχεται προς το μέρος σου ή ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο που πλανιέται γύρω σου”.

 

Για τον τραγουδιστή του σχήματος Joe Talbot το κομμάτι αυτό σημαίνει πολλά για εκείνον στιχουργικά και η μουσική τέλεια για το συναίσθημά, που ήθελε να εκφράσει. 

 

“Πάντα με πιάνει ένα ξαφνικό κύμα συναισθημάτων όταν το παίζουμε. Δεν ξέρω γιατί, αλλά νιώθουμε όμορφα όταν το παίζουμε ζωντανά".“June” (2018)

Αυτή η σύνθεση αφορά την κόρη του Joe Talbot, Agatha, η οποία γεννήθηκε νεκρή τον Ιούνιο του 2017. Ήταν προφανώς ένα γεγονός που συνέτριψε τον ίδιο όσο και τη σύντροφο του και αρχικά δεν σχεδίαζε ποτέ να κυκλοφορήσει το τραγούδι. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τραγούδια των Idles, ο Talbot έγραψε τους στίχους πριν από τη μουσική.

 

“Η υπερηφάνεια είναι ένα περίεργο συναίσθημα, αλλά είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος με το “June”. Ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω. Ήταν δύσκολο, γιατί πίστευα ότι ο κόσμος θα με κρίνει. H σύντροφός μου με ενθάρρυνε να νιώσω ασφαλής και να το κάνω. Νιώθω ότι έχω κάνει κάτι που αξίζει στην καριέρα μου. Ένιωσα σαν να έκανα κάτι σωστό”.“Danny Nedelko” (2018)

Το "Danny Nedelko” πήρε το όνομά του από τον Ουκρανό frontman του βρετανικού συγκροτήματος Heavy Lungs.

 

Στο τραγούδι ο Joe Talbot μιλάει για τους μετανάστες και η βασική ιδέα είναι πολύ απλή: είμαστε όλοι άνθρωποι και είμαστε όλοι ίσοι.

 

Το συνοδευτικό του τραγούδι είναι το "Blood Brother” των Ηeavy Lungs, γραμμένο από τον Nedelko για τον Talbot.

 

“Υποσχέθηκα στον Danny ότι θα έγραφα ένα τραγούδι για εκείνον και για εμένα. Η όλη διάθεση προέρχεται από τον Danny και οι στίχοι προέκυψαν, καθώς σκέφτηκα την πληθωρικότητα του και πόσο σημαντικοί είναι άνθρωποι όπως ο Danny. Το θεωρώ περισσότερο ως ένα ανθρώπινο πορτρέτο, παρά ως πολιτικό τραγούδι, αλλά ήθελα οι δύο έννοιες να είναι αχώριστες”.“Μr. Motivator” (2020)

Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτέλεσε την πρώτη “γεύση” από το “Ultra Mono” πίσω στο 2020.

 

Αποτελεί ένα ενωτικό κάλεσμα του Joe Talbot σε όλους τους φίλους των Ιdles:

 

“Θέλουμε να ενθαρρύνουμε το κοινό μας να χορέψει σαν να μην τους παρακολουθεί κανείς και να ξεπεράσει αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς με ένα τραγούδι που θερίζει και την πιο όμορφη κοινότητα καθαρμάτων που υπήρξε ποτέ. Πάμε. Τα πάντα είναι αγάπη”.“The Beachland Ballroom” (2021)

Κατά τον Joe Talbot, το σημαντικότερο κομμάτι του “Crawler”:

 

“Υπάρχουν τόσες πολλές μπάντες ξεκινούν από τα χαμηλά και ονειρεύονται να μπουν στις μεγάλες αίθουσες. Το να μπορέσω να γράψω μια soul σύνθεση όπως αυτή με έκανε να αισθανθώ και γαμώ — είμαστε σε ένα μέρος όπου μας επιτρέπεται να πάμε σε αυτές τις μεγάλες αίθουσες και να είμαστε δημιουργικοί και όχι απλώς να κινούμαστε άσκοπα, αλλά να εκτιμούμε πραγματικά αυτό που έχουμε. Το τραγούδι είναι μια αλληγορία του να νιώθεις χαμένος και να το ξεπερνάς. Λατρεύω να το τραγουδάω”.Υπενθυμίζουμε ότι οι IDLES θα εμφανιστούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων στην Αθήνα.
 

Comments