Ηλίας Κυτίδης (KOZANI FOUR FEST) στο Rock Overdose:”Ελάτε στο KOZANI FOUR FEST. Είναι κάτι που αξίζει”.

 

Τα metal φεστιβάλ στη χώρα μας είναι λίγα και δυσεύρετα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις! Μια τέτοια φωτεινή εξαίρεση είναι και το Kozani Four, ένα φεστιβάλ που μετράει αισίως τέσσερα χρόνια ζωής στην πόλη της Κοζάνης και ακούγεται όλο και πιο πολύ χρόνο με το χρόνο στην μεταλλική κοινότητα.

Ο Ζήσης Πετκανάς και το Rock Overdose επικοινώνησαν με έναν εκ των ιδρυτών και διοργανωτών, τον Ηλία Κυτίδη (EXILE OF HEAVEN / SENSE OF FEAR) και του ζήτησαν να πει 2 κουβέντες για το Kozani Four Festival No.4 που πλησιάζει - το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου!

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα, Ηλία, και καλωσόρισες στο Rock Overdose! Είσαι ένας από τους διοργανωτές του Κοζάνη Four Festival, το οποίο θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σωστά;

 

Ηλίας Κυτίδης: Καλησπέρα, Ζήση! Σωστά!

 

 

Rock Overdose: Θα μπορούσες να μας πεις δύο λόγια σχετικά με το φεστιβάλ; Κατ’ αρχήν, πες μας πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα.

 

Ηλίας Κυτίδης: Ναι! Κοίτα, η ιδέα για το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, το ’15, όταν είχαμε βρεθεί σ’ ένα live εδώ κοντά, στην Πτολεμαΐδα, με μια άλλη μπάντα, τους Ecollapse. Παίζαμε με τους Exile of Heaven και καταλάβαμε γι’ άλλη μια φορά πως δεν υπάρχουν μέρη για να παίξουμε στην περιοχή μας live, και πόσες πολλές είναι οι μπάντες που ακόμη κι εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε γιατί δεν έχει τύχει να τους συναντήσουμε.

 

Οπότε, η ιδέα γεννήθηκε «αφού είμαστε τόσοι πολλοί κι υπάρχουν τόσα λίγα μέρη για να παίξεις, γιατί δεν κανονίζουμε κάτι από μας για μας;» Τότε σκέφτηκα για πρώτη φορά το όνομα Κοζάνη Four Festival κι είπα να ξεκινήσουμε κάτι εμείς.

 

 

Rock Overdose: Το όνομα Κοζάνη Four είναι γιατί παίζουν τέσσερις μπάντες;

 

Ηλίας Κυτίδης: Τ’ όνομα Κοζάνη  Four βγήκε ως λογοπαίγνιο, προφανώς, στο Big Four του thrash, Metallica, Megadeth, Anthrax και SlayerΚοζάνη Four, κατ’ αρχήν, γιατί το θέμα στην αρχή είναι να δώσουμε ένα πάτημα στις μπάντες της Κοζάνης και των γύρω περιοχών να παίξουν. Αλλά το κρατήσαμε έτσι, Κοζάνη Four, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ώστε να το ‘χουμε ανοιχτό για το μέλλον. Όπως φέτος δηλαδή, που είναι πρώτη φορά που θα παίξουν και μπάντες από άλλες πόλεις γιατί εξαντλήσαμε εδώ όλες τις «τοπικές», οπότε σιγά-σιγά το ανοίγουμε και προς άλλες πόλεις.

 

 

Rock Overdose: Και γίνεται κάθε χρόνο στο ίδιο μέρος, στο θεατράκι του Αγίου Δημητρίου;

 

Ηλίας Κυτίδης: Ναι, τις τρεις από τις τέσσερις χρονιές έγινε εκεί. Τη μια χρόνια, πρόπερσι δηλαδή στο δεύτερο, αναγκαστήκαμε να πάμε σ’ ένα κλειστό χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος, γιατί εκείνες τις μέρες ο καιρός δε μας έκανε τη χάρη. Αλλά, γενικά, εκεί έχουμε τη βάση· πάντα κοιτάμε, όμως προοπτικές εξέλιξης και βελτίωσης. Όταν βρούμε κάτι καλύτερο – που το κυνηγάμε κι αυτό – μπορεί στο μέλλον ν’ αλλάξει. Το βασικό είναι ότι είναι στην Κοζάνη!

 


Rock Overdose: Μακάρι, γιατί πριν η Κοζάνη – απ’ ό,τι ξέρω – δεν είχε κάποια σκηνή που να δίνει χώρο σε μπάντες… Ειδικά για χειμώνα.

 

Ηλίας Κυτίδης: Βέβαια, φυσικά και δεν έχει. Ακριβώς γι’ αυτό σου ‘λεγα πριν ότι καταλάβαμε πόσες πολλές είναι οι μπάντες που υπάρχουν στην περιοχή και πόσο λίγα μέρη υπήρχανε. Τώρα, δεν υπάρχει, όπως είπες κι εσύ, τίποτα απολύτως- ένα κλειστό μαγαζί για να παίξει κάποιος ένα rock ή metal live στην Κοζάνη…

 

 

Rock Overdose: Δυστυχώς, τα μεταλάδικα κυρίως σπανίζουνε στην επαρχία…

 

Ηλίας Κυτίδης: Εξαρτάται από τις πόλεις. Υπάρχουνε πόλεις που το στηρίζουνε κι υπάρχουνε παλιά μαγαζιά που υπάρχουν ακόμα, αλλά – όπως λες – είναι αναλόγως. Πολύ δύσκολα βρίσκεις μια σκηνή που να έχει κρατηθεί ζωντανή σε μια επαρχιακή πόλη για πολλά χρόνια.


 

Rock Overdose: Γι’ αυτό είναι καλό να υπάρχουνε άτομα σαν εσένα κι εμένα να στηρίζουν τη φάση, να κινείται λίγο…

 

Ηλίας Κυτίδης: Εννοείται! Αν δεν κάνεις κάτι μόνος σου – όπως λέγαμε και πριν –, αν δε βασίζεσαι στον εαυτό σου, κατ’ αρχήν, και στους ομοϊδεάτες σου, αυτούς που προσπαθείτε μαζί να κάνετε κάτι και να γίνει κάτι σωστό και αξιόλογο, δεν…

 

 

Rock Overdose: Έτσι! Όλοι μαζί θα βοηθήσουμε στο να γιγαντωθεί αυτή η ιδέα σας.

 

Ηλίας Κυτίδης: Μακάρι! Ήδη ανεβαίνει, χρόνο με το χρόνο, κι ελπίζω να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

 

 

Rock Overdose: Είμαι σίγουρος! Πες μας τώρα για το φετινό. Πότε γίνεται, ποιες μπάντες συμμετέχουν…

 

Ηλίας Κυτίδης: Το φετινό είναι στις 8 Σεπτεμβρίου, τώρα το Σάββατο. Θα γίνει, όπως είπαμε, στο θεατράκι του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Το line-up έχει μέσα τους Psyanide από Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παίζουν μελωδικό death metal· εμάς, τους Exile of Heaven, από Κοζάνη, που παίζουμε heavy metal, μελωδικό με μερικά power στοιχεία· τους Ecollapse, από εδώ Κοζάνη επίσης, οι οποίοι παίζουνε έναν συνδυασμό thrash με death metal· και τους Neperia από Ιωάννινα, οι οποίοι παίζουν συμφωνικό metal.

 

Νομίζω ότι είναι ένα πολύ δυνατό line-up για όλα τα γούστα· καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα του είδους και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό!

 

 

Rock Overdose: Πώς πήγε πέρσι;

 

Ηλίας Κυτίδης: Πέρσι πήγε πολύ καλά- ήταν το καλύτερο μέχρι τότε, κι από προσέλευση κόσμου! Με μικρή διαφορά από το προηγούμενο, προς τα πάνω… Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με το περσινό. Ελπίζουμε φέτος να πάει ακόμα καλύτερα!

 

 

                                                                 

Rock Overdose: Είναι, λοιπόν, στο θεατράκι του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι δίπλα στην Αίθουσα Τέχνης…

 

Ηλίας Κυτίδης: Ακριβώς! Σ’ ένα ωραίο αλσάκι με δέντρα. Ξεκινάει 8μιση η ώρα· εμείς προτρέπουμε πάντα τον κόσμο να ‘ρχεται από νωρίς, ώστε να βλέπει όλες τις μπάντες. Δεν υπάρχουν μεγάλα ονόματα, headliners και τα λοιπά, για να πάει ο κόσμος μόνο εκεί. Γι’ αυτό το ονομάσαμε φεστιβάλ, για να μπορεί ο καθένας να έρχεται από νωρίς, να περνάει καλά κτλ…

 

 

Rock Overdose: Δωρεάν είσοδος, έτσι;

 

Ηλίας Κυτίδης: Η είσοδος είναι δωρεάν! Το κρατήσαμε και φέτος έτσι- θα δούμε για του χρόνου… Για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να ‘ρθει και να περάσει καλά χωρίς κάποιο αντίτιμο. Παρόλο που εμείς προσπαθούμε για την συνεχή βελτίωση αυτού, βάζουμε όλα τα χρήματα προς το παρόν είτε από χορηγίες, είτε από την τσέπη μας… ο κόσμος το απολαμβάνει δωρεάν.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει σκέψη για να φέρετε και συγκροτήματα πιο μεγάλα του χώρου;

 

Ηλίας Κυτίδης: Αυτό εξαρτάται καθαρά από το μέρος, Ζήση, και ας ακούγεται περίεργο… Γιατί, για να φέρεις ένα “μεγάλο όνομα”, Ελληνικό, πρέπει να ‘χεις ένα κλειστό venue, που να μπορείς να ελέγξεις τα εισιτήρια του κόσμου και τα λοιπά. Οπότε, από τη στιγμή που αυτό δεν υπάρχει κι είναι σ’ ανοιχτό μέρος, είναι λίγο δύσκολο τεχνικά να γίνει, αλλά πάντα είναι μέσα στη σκέψη μας. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ξέρεις κι εσύ ως διοργανωτής… Αν στο μέλλον το κυνηγήσουμε και γίνει, καλώς να γίνει! Δεν είμαστε αρνητικοί ως προς αυτό…

 

 

Rock Overdose: Μάλιστα. Θα υπάρχει και μουσική υπόκρουση από τον Larry  ‘Motorhead’ Παπακυριακίδη…

 

Ηλίας Κυτίδης: Σωστά! Ο Larry μας στήριξε τα προηγούμενα χρόνια, παίζει DJ στην αρχή του fest,για ένα διάστημα, μέχρι να ζεσταθεί ο κόσμος και, ξέρεις, να ξεκινήσει το live…

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να πούμε κάτι άλλο;

 

Ηλίας Κυτίδης: Θα ήθελα να κάνω ένα κάλεσμα στον κόσμο και από γειτονικές πόλεις να έρθει, γιατί είναι κάτι που αξίζει, νομίζω. Είναι για όλους τους fans του rock και του metal· είναι κάτι που σίγουρα θα τους αρέσει και θα περάσουν καλά. Είναι δωρεάν, το ξαναλέω. Θα υπάρχουνε άφθονες μπύρες, θα υπάρχει κάτι και σε street food, σε φαγητό… Γενικά, θα είναι ένα πολύ προσεγμένο και καλό φεστιβάλ, πιστεύω, που δε θ’ αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Οπότε, σας περιμένουμε όλους εκεί!

 

 

Rock Overdose: Οφείλω να πω κι εγώ τα συγχαρητήρια μου για την προσπάθεια. Χρειάζεται να υπάρχουν σε κάθε τόπο και κάποιοι που να στηρίζουνε τη μουσική που όλοι αγαπάμε.

 

Ηλίας Κυτίδης: Μια και το είπες αυτό, θα ήθελα να αναφέρω και τα ονόματα των υπολοίπων. Οι τρεις βασικοί διοργανωτές είμαστε εγώ, ο Παντελής ο Γκάτζιαρης κι ο Γιάννης ο Παπανώτας, που ‘ναι και οι δυο φίλοι και bandmates… Με τον Παντελή παίζουμε μαζί στους Exile of Heaven· ο Γιάννης είναι στους Ecollapse κι είναι μαζί με τον Παντελή στους Ecollapse, έχουμε κοινά μέλη… Οπότε, με τα παιδιά πάντα το τρέχουμε ως πυρήνας, αλλά υπάρχει από πίσω ένα ολόκληρο team κι από άλλους φίλους που βοηθάνε και για την ημέρα εκείνη, αλλά και για την προετοιμασία από νωρίς.

 

Όπως καταλαβαίνεις, χρειάζεται να τρέξεις για πολλά πράγματα και να ‘ναι καλά τα παιδιά, που όλοι βάζουνε ο καθένας το λιθαράκι του για να στηθεί αυτό το τελικό οικοδόμημα που θα δει ο καθένας την ημέρα του live.

 

 

 

Rock Overdose: Μάλιστα! Δε θα υπάρξει μετά κάποιο after-party, έτσι;

 

Ηλίας Κυτίδης: Υπήρχαν σκέψεις αλλά δεν…

 

 

Rock Overdose: Μπορούμε να μείνουμε εκεί πέρα, να γιορτάσουμε μετά! [Γέλια]

 

Ηλίας Κυτίδης: Μπορεί, αναλόγως… Ο κόσμος πάντα μένει λίγο μετά και μιλάει με τις μπάντες. Αλλά, του χρόνου, σκεφτόμαστε και κάτι πιο οργανωμένο. Και αυτό, ένα after-party, να το συνεχίσουμε μετά… Όσοι αντέχουν, έτσι; Γιατί οι περισσότεροι θα ‘μαστε κομμάτια! [Γέλια]

 

 

 

Rock Overdose: Έτσι! Είναι και τα προεόρτια για το επόμενο Σάββατο, που θα παίζουνε οι Omen, όπου παίζετε πάλι με την άλλη σου μπάντα, τους Sense of Fear…

 

Ηλίας Κυτίδης: Πολύ σωστά!

 

 

Rock Overdose: Καστοριά, στο Rock Overdose Festival!

 

Ηλίας Κυτίδης: Ναι! Γενικά, ο Σεπτέμβριος προβλέπεται πολύ δυνατός, όντως! Παίζουμε, όπως είπες, αμέσως μετά, το επόμενο Σάββατο, στην Καστοριά, σ’ ένα πολύ δυνατό φεστιβάλ μ’ ένα μεγάλο όνομα όπως οι Omen – ιστορική μπάντα –, με τους έτερους bandmates μου, τους Sense of Fear… Και θα ‘χουμε κι άλλα!  Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος – όπως ξέρεις – είναι πολύ δυνατοί μήνες συναυλιακά. Οπότε, όλος ο κόσμος να μαζεύει λεφτά από τώρα [Γέλια] για να μπορεί να τα παρακολουθήσει!

 

 

Rock Overdose: Είναι κι οι αποστάσεις κοντινές! Οι αποστάσεις Κοζάνη – Καστοριά – Πτολεμαΐδα είναι πλέον πολύ κοντινές, οπότε μπορούμε να πηγαινοερχόμαστε!

 

Ηλίας Κυτίδης: Ναι, κάποιος με αυτοκίνητο, αν δεν έχει κάποια άλλη υποχρέωση, μπορεί εύκολα να μετακινηθεί.

 

 

Rock Overdose: Οπότε, τα λέμε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου! Θα ‘μαστε εκεί από νωρίς για ν’ απολαύσουμε ολόκληρο το φεστιβάλ.

 

Ηλίας Κυτίδης: Ακριβώς έτσι! Σας περιμένουμε όλους εκεί, ροκάδες και metalheads! Metal lives on!

 

 

Για το Rock Overdose,

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

Απομαγνητοφώνηση: Στέργιος Γκουτσίδης

 

 

 

 

 

Comments