DAVE MUSTAINE (MEGADETH) στο RockOverdose: “Στην Ελλάδα πάντα νιώθουμε σαν να παίζουμε σε φεστιβάλ, ακόμα κι αν είναι μια μικρή συναυλία.”


Ένα από τα κορυφαία & πιο επιτυχημένα ονόματα του σκληρού ήχου, οι MEGADETH επιστρέφουν στην χώρα μας 8 χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του Release Athens 2024, την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Λίγες ευκαιρίες έχεις να μιλήσεις ζωντανά με τον ίδιο τον δημιουργό τους και έτσι τo RockOverdose άρπαξε την ευκαιρία, ο Άγγελος Κατσούρας ετοίμασε τις ερωτήσεις και ο Ζήσης Πετκανάς ανέλαβε να τα βάλει με το μεγάλο αφεντικό -  DAVE MUSTAINE.

Διαβάστε παρακάτω και προετοιμαστείτε για ένα show γεμάτο τραγούδια-ύμνους απ' την πλούσια δισκογραφία τους αλλά και πολλές εκπλήξεις!


Megadeth, Blind Guardian, Grand Magus + more tba @  Πλατεία Νερού, 14/6/24

Εισιτήρια / Προσφορές: 

https://bit.ly/megadeth-24


 

RockOverdose: Πρώτα από όλα θα θέλαμε να μάθουμε τις σκέψεις σου για το “The Sick, The Dying… And The Dead!” σχεδόν 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Περίμενες να το αγκαλιάσουν τόσο θερμά οι θαυμαστές;

 

DAVE MUSTAINE (MEGADETH): Ήλπιζα ότι θα γινόταν αυτό, επομένως ναι!

 

 

RockOverdose: Πάντα ήσουν νικητής, αλλά μετά από αυτό που πέρασες, νικώντας τον καρκίνο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τελευταίο άλμπουμ είναι ο ήχος της προσωπικής σου λύτρωσης;

 

DAVE MUSTAINE (MEGADETH): Το έθεσες πολύ ωραία! Ευχαριστώ! Δεν το σκέφτηκα έτσι, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το δεις με αυτή την οπτική.

 

 

RockOverdose: Πέρυσι συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη δημιουργία των Megadeth. Περίμενες ότι τα πράγματα θα διαρκέσουν τόσο πολύ όταν ξεκίνησες; Παρά τα σκαμπανεβάσματα που περάσετε, θα έκανες ξανά τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο αν είχες την ευκαιρία;

 

DAVE MUSTAINE (MEGADETH): Δεν περίμενα τα πράγματα να διαρκέσουν τόσο πολύ. Είμαι ενθουσιασμένος γι' αυτό και νομίζω ότι έχουμε γίνει φίλοι με τους ανθρώπους που ακούν τη μουσική μας. Έχουμε προσαρμοστεί στη μουσική βιομηχανία και το γεγονός ότι συνεχίζουμε να δημιουργούμε τη μουσική μας, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία ηχογραφούνται πλέον οι δίσκοι ή ανεξάρτητα από το πόσες ηλίθιες διαμάχες έχουν γίνει μεταξύ καλλιτεχνών, δισκογραφικών ή δικηγόρων και άλλων.

Αν θα έκανα κάτι διαφορετικό; Μάλλον μερικά πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και πολλά αυτά που θα ήθελα να ξανακάνω.

  

RockOverdose: Είχατε μια σημαντική αλλαγή μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ με τον Teemu Mäntysaari να στέκεται δίπλα σας στη σκηνή. Ποια ήταν η πρόκληση να τον επιλέξεις και τι ιδιαίτερο είδες σε αυτόν ως παίκτη και άνθρωπο; Επίσης, ποια νέα στοιχεία φέρνει ο Teemu στους Megadeth επί σκηνής; Θα μπορούσε εύκολα να είναι ο γιος σου ή του James, πόσο γρήγορα προσαρμόστηκε στις ανάγκες του συγκροτήματος και πόσο φρέσκο ​​αέρα έφερε μαζί του;

 

DAVE MUSTAINE (MEGADETH): Λοιπόν, τον Teemu μου τον σύστησε ο Kiko και είναι υπέροχος. Έχει φέρει πολλά νέα στοιχεία, είναι ένας σπουδαίος παίκτης και έχει καταπληκτικό ταλέντο. Ελπίζω να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα δουν το ταλέντο του και θα δουν πόσο μου μοιάζει. Νομίζω ότι έχει προσφέρει αρκετά στις συναυλίες μας, πράγματα που έλειπαν εδώ και καιρό. Για παράδειγμα προσθέσαμε πολλά τραγούδια, παλιό υλικό που δεν έχουμε παίξει για πολλά χρόνια και τραγούδια που δεν σκεφτόμασταν να παίξουμε πια. Αυτό είναι πραγματικά υπέροχο! Παίζουμε αρκετά τραγούδια από το νέο μας άλμπουμ  ζωντανά, και αυτό είναι επίσης διασκεδαστικό. Επίσης, πρόσφατα άκουσα ότι σε ένα από τα φεστιβάλ που κάνουμε στην Ευρώπη θα είναι παρόν και ο Ice - T, οπότε στο μυαλό μου ήρθε η σκέψη να τον ρωτήσω αν θέλει να κάνουμε μαζί το "Nightstalkers" κάπου... ελπίζω να γίνει.

  

RockOverdose: Αυτό θα ήταν υπέροχο! 40+ χρόνια, 16 άλμπουμ, πάνω από 2.500 συναυλίες, αλλαγές μελών και τόσα άλλα... τι σας δίνει κίνητρο να συνεχίσετε όλα αυτά τα χρόνια; Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να διαρκέσει τόσο πολύ και ποια θα ήταν η συμβουλή σου σε οποιονδήποτε εκεί έξω;

 

DAVE MUSTAINE (MEGADETH): Τι με κρατάει να συνεχίσω; Λοιπόν, γνωρίζοντας καινούργιο κόσμο και ανθρώπους σαν εσένα, που έρχονται να μας παρακολουθήσουν και να διασκεδάσουν!

Ξέρεις, είναι ωραίο να κάθεσαι και να μιλάς για την ιστορία της μουσικής, τις ηχογραφήσεις ή τα τραγούδια, τους στίχους, αλλά είναι τελείως διαφορετικό όταν βλέπεις το τραγούδι να παίζεται ζωντανά επί σκηνής. Επίσης ένα άλλο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι πολλές μπάντες όταν πάνε σε μια συναυλία δεν μπορούν να παίξουν το υλικό τους ζωντανά και αυτό δείχνει ότι είναι μια μπάντα-studio . Μου αρέσει να παίζω αυτό που κάνουμε στο studio ζωντανά και νομίζω ότι αν δημιουργήσω κάτι στο studio που δεν μπορώ να το παίξω ζωντανά, δεν πρέπει να το ηχογραφήσω.RockOverdose: Φυσικά! Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το «Youthanasia», κατά τη γνώμη μου, ένα από τα καλύτερα album που έχετε δημιουργήσει, με την καλύτερη φωνητική σου απόδοση που έγινε ποτέ και φυσικά που έγινε πλατινένιο. Υπάρχει σκέψη να το παίξετε στο σύνολό του για να το γιορτάσετε;

 

DAVE MUSTAINE (MEGADETH): Δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνει αυτό προς το παρόν, νομίζω ότι το έχουμε ξανακάνει με άλμπουμ όπως το "Countdown ..." και το "Rust In Peace". Είναι θέμα προγραμματισμού. Υπάρχουν τόσα πολλά άλμπουμ που έχουν επέτειο κάθε χρόνο μιας και έχουμε 16 άλμπουμ! Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να συνεχίσουμε να προσθέτουμε νέα τραγούδια στη λίστα. Ξέρεις κάθε φορά πρέπει να παίζουμε κάποια συγκεκριμένα τραγούδια, ενώ στα υπόλοιπα μπορούμε να προσθέτουμε μερικά απ΄ τα υπόλοιπα στον κατάλογό μας για να υπάρχει ποικιλία στο setlist. Πρέπει όμως να παίξουμε τραγούδια όπως το "Symphony..." ή το "Holy Wars" γιατί οι οπαδοί μας θα σταναχωρηθούν αν δεν το κάνουμε. Υπάρχουν μερικά τραγούδια που παίζουμε που νομίζω ότι μπορούμε να το τα αλλάζουμε ανά μέρα, π.χ. να παίξουμε τη μια βραδιά το "Dread and the Fugitive Mind" και την άλλη μέρα να παίξουμε το "Skin Ο 'My Teeth», μερικές φορές το κάνουμε μερικές φορές όχι. Έχουμε ένα σωρό διαφορετικά σχέδια για τα υπόλοιπα τραγούδια στο σετ.

Θυμάμαι στις ηχογραφήσεις του "Youthanasia" όταν ηχογραφήσαμε το "A tout le monde", είχαμε έναν Γάλλο που ήρθε και με βοήθησε να το κάνω σωστά. Και όταν την πρώτη φορά ρώτησα "Πώς ήταν;", μου είπε "Πολύ άσχημα!" και εγώ εκείνη την ώρα σκέφτηκα "Θα σε σκοτώσω!" αλλά μετά  δουλέψαμε πολύ σκληρά μέχρι να το καταφέρω και να δημιουργηθεί το τραγούδι.

  

RockOverdose: Επιστρέφετε στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια! Ξέρεις πόσο σε αγαπάμε, έχουμε δει στα μάτια σου πόσο πολύ μας αγαπάς κι εσύ. Πώς εξηγείς αυτόν τον δεσμό, ακόμα κι αν χρειάστηκαν χρόνια και οι επισκέψεις σας εδώ δεν είναι τόσο συχνά ενδιάμεσα; Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά από τους Megadeth;

 

DAVE MUSTAINE (MEGADETH): Χαίρομαι που αναγνωρίζετε πόσο αγαπάμε τη βάση των θαυμαστών μας εκεί. Ακόμα και άνθρωποι που δεν μας έχουν ξαναδεί, είναι συναρπαστικό για εμάς να έρθουμε και να διασκεδάσουμε στην Ελλάδα. Η ιστορία, το φαγητό και οι άνθρωποι της Ελλάδας είναι καταπληκτικά, η καλοσύνη και το πως γιορτάζετε την κάθε στιγμή σας. Σχεδόν πάντα αισθανόμαστε σαν να παίζουμε σε ένα φεστιβάλ εκεί, ακόμα και όταν είναι μια μικρή συναυλία. Ξέρω ότι θα δώσουμε μόνο μία παράσταση εκεί, αλλά σημαίνει πολλά για μένα να έρθω να παίξω. Όταν κοιτάμε την Ευρώπη, προσπαθούμε πάντα να ερχόμαστε στην Ελλάδα και στη βαθύτερη πλευρά της Ευρώπης. Είναι τόσο λυπηρό που δεν μπορούμε να επισκεπτόμαστε την Ευρώπη πιο συχνά. Θα ήθελα πολύ να έρχομαι κάθε δύο χρόνια πραγματικά! Αλλά δυστυχώς είναι λίγο δύσκολο για εμάς να ταξιδεύουμε τόσο μακριά τόσο συχνά.

 

RockOverdose: Μπορείς να κλείσεις τη συνέντευξη  όπως θέλεις. Ήταν τεράστια τιμή και είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που μας έδωσες. Να προσέχεις τον εαυτό σου και τα λέμε σύντομα στην Αθήνα!

 

DAVE MUSTAINE (MEGADETH): Ήταν υπέροχα που μιλήσαμε μαζί και ανυπομονούμε να δούμε όλους τους Έλληνες θαυμαστές μας! Θα έχει πλάκα! Ανυπομονώ! Ευχαριστώ πολύ!

 

Για το RockOverdose,

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκνανάς

Επιμέλεια ερωτήσεων: Άγγελος Κατσούρας

Απομαγνητοφώνηση/Μετάφραση: Βιβή Ζαπαντιώτου

Photo credits: Γιάννης Λιβανός - John Metalman Photography 

  

Comments