Απεβίωσε ο John Lawton πρώην τραγουδιστής των Uriah Heep!

Ο  John Lawton,  πρώην τραγουδιστής των Uriah Heep, δυστυχώς "έφυγε" από τη ζωή ξαφνικά σε ηλικία 74 ετών, στις 29 Ιουνίου 2021.

 

Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε στο North Shields του Ηνωμένου Βασιλείου, στις αρχές της δεκαετίας του '60 με τους "The Deans". Στη συνέχεια πήγε στους "West One" και αργότερα στους "Stonewall" μαζί με τους John Miles, Vic Malcolm (Geordie) και Paul Thompson (Roxy Music).

Υπήρξε επίσης τραγουδιστής της γερμανικής rock cult μπάντας "Lucifer's Friend"  ηχογραφώντας 9 studio albums κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί ('69 -'76 & '79 -'95), ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο εντάχθηκε στους Les Humphries Singers, με τους οποίους ηχογράφησε περισσότερα από 20 album ενώ μαζί τους συμμετείχε και στο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 1975.

Έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή φήμη ως ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές με χαρισματική προσωπικότητα, γίνεται τραγουδιστής των Uriah Heep από το 1976 ως το 1979, και συμμετείχε στα studio albums: "Firefly" (1977), "Innocent Victim" (1977) και "Fallen Angel" (1978), περιοδεύοντας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο '79.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας του, ο John συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της rock, Roger Glover's "Butterfly Ball" live @ the Royal
Albert Hall το 1975, feat. David Coverdale, Glenn Hughes, Ian Gillan and Twiggy.
Τραγούδησε επίσης στο  Eddie Hardin's Wizard's Convention II feat. Chris Farlowe,
Dennie Lane, Paul Jones και Tony Ashton.

Ενώ έχει δουλέψει στο πλευρό των μεγαλύτερων παραγωγών δίσκων όπως οι Tony Clarke (Moody Blues), Jimmy Miller (Rolling Stones), Harold Faltermayer (Pet Shop Boys) κ.ά..

Στα τέλη του 1980 ο John εντάχθηκε στο γερμανικό rock συγκρότημα "Rebel" αργότερα γνωστό ως "Zar", συμμετέχοντας σε τρία album τους, με γνωστά singles όπως τα "Line of Fire" και "Eagles Flight".

Τη δεκαετία του 1990 ο Lawton δημιούργησε τους GunHill, αργότερα γνωστοί ως JLB - John Lawton Band, με περιοδείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Το 1995 επανενώθηκε με τους Uriah Heep, για 2 εβδομάδες προκειμένου να περιοδεύσουν στη Νότιο Αφρική με τους Deep Purple, αντικαθιστώντας τον τραγουδιστή Bernie, που αντιμετώπιζε ένα θέμα με τις φωνητικές του χορδές.

Τον Αύγουστο του 2000,  ηχογράφησε το solo album του "Still Paying My Dues to the blues.." με παραγωγό τον Robert Papst το οποίο θεωρείται  ως ένα από τα "καλύτερα έργα" που έκανε ο John ...

Το Μάιο του 2000, για τις ανάγκες της επετειακής συναυλίας των Uriah Heep στο Λονδίνο, δημιούργησε τους "Hensley / Lawton Band" και παίξανε μαζί με τον Ken Hensley, για πρώτη φορά 21 χρόνια μετά την αναχώρηση του John από τους Heep το 1979! Η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD με τίτλο "The Return".

Έκτοτε, μαζί με τον Ken Hensley δημιούργησαν τους Hensley Lawton Band και έκαναν μια σειρά περιοδείες, μέχρι να επιστρέψει ξανα στη solo καριέρα του, με τους JLB - μέχρι το 2004 που αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα.

Συμμετείχε σε διάφορα projects, μουσικά και τηλεοπτικά, ενώ το Νοέμβριο του 2011 ηχογράφησε με τη βουλγαρική μπάντα "Diana Express", το album "The Power of Mind" σε στίχους και  μουσική του Dr. Milen Vrabevski ( Intelligent Music Project).

Το 2013 ενώθηκε ξανά με τους Uriah Heep για τις ανάγκες της περιοδείας τους, αντικαθιστώντας για μια ακόμη φορά τον Bernie Shaw.

Το 2015 συμμετείχε με τους Lucifer's Friend στο Sweden Rock Festival 2015, ενώ το 2017 βραβεύτηκε από την βουλγαρική κυβέρνηση για την προσφορά του στον πολιτισμό.

 

Δραστήριος μέχρι το ξαφνικό του τέλος, ο John Lawton άφησε κληρονομιά την μουσική του, στις επόμενες γενιές.

Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση της μπάντας για το θάνατο του Lawton.

 

R.I.P. 

Comments