Justin Broadrick (GODFLESH) στο Rock Overdose: “Θα δείτε ένα καθαρό Godflesh show & θα ακούσετε τα κλασικά μας κομμάτια”

Με αφορμή την πρώτ επίσκεψη των Godflesh στην Ελλάδα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, το Rock Overdose είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Justin Broadrick, σε μία πολύ αποκλειστική συνέντευξη. Xωρίς να έχει πολύ χρόνο και με το νέο Godflesh δίσκο ''Post Self'' έτοιμο να κυκλοφορήσει σε λιγότερο από ένα μήνα, ο Justin ήταν αρκετά ευγενικός στο να απαντήσει τις ερωτήσεις μας και δίνει σπουδαίες λεπτομέρειες για παρελθοντικά και παρόντα θέματα, μιας και δε δίνει συνεντεύξεις τόσο συχνά τα τελευταία χρόνια, θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε βαθύτατα γι' αυτή την τιμή. Διαβάστε και μάθετε γιατί οι Godflesh είναι μία από τις σπουδαιότερες μπάντες στην ιστορία και γιατί ο Justin είναι αληθινή πολυτέλεια σαν μουσικός κι ακόμα περισσότερο σαν άνθρωπος.

 

Rock Overdose: Πρώτα από όλα, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για ό, τι έχεις προσφέρει στην μουσική μέχρι τώρα. Είναι μεγάλη μου τιμή να μιλώ μαζί σου, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ποιες είναι οι τελευταίες σου κινήσεις;

 

Justin: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Για την ώρα, προμοτάρω το νέο Godflesh άλμπουμ, “Post Self” και το νέο JK Flesh EP “Exit Stance”. Επίσης, ηχογραφώ το νέο JK Flesh άλμπουμ, φτιάχνω αρκετά remixes και πρόκειται να ξεκινήσω να γράφω το νέο Jesu άλμπουμ!

 

Rock Overdose: Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα λίγο πριν σας δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια μεγάλη αναμονή, η οποία επιτέλους θα σταματήσει. Είχατε άλλες προσφορές για κάποια συναυλία στην Ελλάδα στο παρελθόν και τι να αναμένουμε από την εμφάνισή σας;

 

Justin: Ναι, είναι γελοίο το ό, τι πήρε τόσο πολύ στους Godflesh να έρθουν στην Ελλάδα

Νομίζω πως το γεγονός ότι δεν υπήρχαμε για 8 χρόνια, δεν βοήθησε την κατάσταση!

Οι Έλληνες οπαδοί ας περιμένουν να δουν ένα καθαρό Godflesh show, με μια ποικιλία των γνωστών και κλασικών μας τραγουδιών.

 

 

Rock Overdose: Το νέο σας άλμπουμ με τίτλο “Post Self”, πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου. Υπάρχουν φήμες ότι το άλμπουμ εξερευνά λιγότερο την metal πλευρά της μπάντας. Θα θέλαμε να μας πεις κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την δημιουργία του, την σύνθεση, την παραγωγή και το πόσο καιρό σου πήρε για να το ολοκληρώσεις. Είσαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα;

 

Justin: Μου πήρε 2 χρόνια σποραδικής εργασίας για να το γράψω. Δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, αν και το “A World Lit Only By Fire” είχε ως σκοπό να χαρακτηρίζεται από riffs, το “Post Self” έχει να κάνει με την διάθεση. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό το άλμπουμ, περισσότερο απ’ ότι ήμουν με το “A World Lit Only By Fire”, επειδή περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των Godflesh, όχι μόνο μια πλευρά τους όπως στο προηγούμενό μας άλμπουμ.

 

Rock Overdose: Διαβάζοντας ότι θα είναι λιγότερο metal το νέο άλμπουμ, αισθάνεσαι ότι είναι λιγότερο αγχωτικά τα πράγματα τώρα σε σχέση με το “A World Lit Only By Fire” Ήταν το πρώτο άλμπουμ μετά από 13 χρόνια και οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Όποιον γνωρίζω, το αναφέρει ως ένα πολύ καλό άλμπουμ, όμως ποια είναι η γνώμη σου;

 

Justin: Ναι, είναι πολύ καλύτερα. Αλλά οι Godflesh έπρεπε να επιστρέψουν με ένα άλμπουμ σαν και αυτό, ένα άλμπουμ με πολλά riffs, δυνατό και brutal, ωστόσο έδειχνε μόνο την μια πλευρά των Godflesh.

 

Rock Overdose: Το show στην Ελλάδα είναι ένα και μοναδικό live ή θα κάνεις κάποια περιοδεία σχετική με το “Post Self”; Πώς αισθάνεσαι όταν παίζεις τα τραγούδια των Godflesh μετά από μια μεγάλη παύση; Ήταν παράξενο στην αρχή να γυρίσεις πίσω σε κάτι που δημιούργησες και το έβαλες για ύπνο για τόσο καιρό;

 

Justin: Οι Godflesh δεν θα κάνουν πολλές περιοδείες πλέον, δεν το βρίσκω ενδιαφέρον, λόγω πολλών παραγόντων, αλλά μου αρέσει να παίζω κάποια shows.

Αυτό το μεγάλο διάλειμμα, έκανε τα παλιά τραγούδια των Godflesh ακόμη πιο ενδιαφέροντα και ακόμη τα αισθάνομαι φρέσκα.

Από τότε που γυρίσαμε, παίζουμε συνεχώς τα αγαπημένα των οπαδών, το οποίο μπορεί να γίνει βαρετό, όμως πάντοτε βρίσκω εγγενή σύνδεση με αυτή τη μουσική, η οποία γίνεται ακόμη πιο ιδιαίτερη, όσο ωριμάζω.

 

 

Rock Overdose: Είσαι ένας πολυάσχολος μουσικός και συνθέτης, με πολλά projects, και ως οπαδός πάντοτε πίστευα ότι εκφράζεις  μια ιδιαίτερή σου πλευρά σε κάθε project. Οι Godflesh βγάζουν την πιο επιθετική/καταπιεσμένη πλευρά σου και οι Jesu, για παράδειγμα, ακούγονται πιο λυτρωτικοί. Πόσο σωστό ή λάθος είναι αυτό και πως βρίσκεις κίνητρο για να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο κάθε φορά;

 

Justin: Ναι, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διακρίνεις τα project μου. Οι Jesu είναι συναισθηματικοί, προσωπικοί και ενδοσκοπικοί. Οι Godflesh περιλαμβάνουν κοσμοθεωρίες και αρχικά συλλαμβάνονταν ως επαναστατική μουσική, σαν μια διαμαρτυρία ενάντια στα πάντα και ιδιαίτερα στον εαυτό μας!

Κίνητρο αποτελεί συνεχώς η προσωπική έκφραση και η ανάγκη να εξωτερικευτώ μέσω της μουσικής. Δεν μπορώ να φανταστώ την ύπαρξή μου χωρίς αυτό.

 

Rock Overdose: Η χημεία σου με τον G.C. Green είναι ένα αξιοθαύμαστη όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια σχέση τριών δεκαετιών που ξεκίνησε από την εποχή των Fall Of Because. Πώς ένιωσες όταν έφυγε από την μπάντα το 2001; Ένιωσες ένα κενό που δεν μπορούσε να αναπληρωθεί ή απλά ότι δεν ήταν σωστό να συνεχίσεις τους Godflesh χωρίς αυτόν;

 

Justin: Είναι ένα σημαντικό μέρος των Godflesh, άσχετα με το αν εγώ είμαι ο συνθέτης. Η μπάντα υπήρξε χωρίς αυτόν, για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπου έπρεπε να αντικατασταθεί επειδή έφυγε λίγο πριν ξεκινήσει το tour, ακριβώς πριν κυκλοφορήσει το “Hymns”. Αντικαταστάθηκε από τον μπασίστα των Killing Joke, Paul Raven, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από την γη μας πριν 10 χρόνια. Αλλά οι Godflesh δεν ήταν ίδιοι χωρίς τον G.C. Green.

 

Rock Overdose: Προσωπικά, βρίσκω πολλά στοιχεία, από αυτά που οι Godflesh δημιούργησαν στα τέλη του ’80/αρχές ’90, σε πολλές μπάντες διαφορετικών μουσικών ειδών, ιδιαίτερα στο metal. Μετά από τόσα χρόνια, πώς αισθάνεσαι που αναγνωρίζεσαι ως πρωτοπόρος και ακόμη ασκείς επιρροή πάνω σε πολλούς ανθρώπους; Το περίμενες αυτό να συμβεί, όταν ξεκίνησες την μπάντα;

 

Justin: Δεν το περίμενα ποτέ, όπως επίσης δεν το περίμενα όταν έγραψα και έπαιξα το μισό “Scum”, το πρώτο άλμπουμ, των Napalm Death. Όλα ήταν μια έκπληξη!

Είχα επίγνωση του ότι οι Godflesh συνδυάζουν διαφορετικά στυλ, αλλά δεν περίμενα ότι για τόσα χρόνια θα αποτελούν επιρροή.

 

 

Rock Overdose: Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον αν μας έλεγες τι μουσική ακούς τελευταία. Ακούς κυρίως παλιό υλικό ή εξερευνάς νέα μουσική; Με την μουσική βιομηχανία να έχει αλλάξει πολύ, δεν αποτελεί μια μικρή ελπίδα το ότι ακόμη βγαίνει καλή μουσική, αρκετά συχνά, από νέες μπάντες;

 

Justin: Ναι, η μουσική είναι κορεσμένη. Υπάρχει τόσο πολύ μουσική πλέον και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει αρκετή ποιότητα. Τα γούστα μου στην σύγχρονη μουσική είναι κυρίως η ηλεκτρονική. Ακούω λίγη μουσική που να με ενθουσιάζει και να περιλαμβάνει κιθάρες και αυτό γίνεται εδώ και πολύ καιρό. Αν είναι μοντέρνα, είναι συνήθως ηλεκτρονική μουσική και τα παρεμφερή, όπως η techno, ambient και τα λοιπά.

 

Rock Overdose: Τέλος, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη, ήταν μεγάλη μου χαρά. Πρόσθεσε ότι πιστεύεις ότι θα πρέπει να αναφερθεί και, πριν κλείσουμε, τι συνέβη με την κιθάρα που σου έκλεψαν και εκείνη που σου έδωσε ο Kirk Hammet; Είχε δηλώσει κάποτε ότι οι «Godflesh είναι η πιο heavy μπάντα στον πλανήτη». Ισχύει;

 

Justin: Σε ευχαριστώ πολύ!

Ο Kirk αντικατέστησε μια κιθάρα μου που έσπασε σε ένα show στο San Francisco το 1994, όταν περνούσαμε πολύ ώρα μαζί του. Έσπασε στην σκηνή και ο Kirk έτρεξε σπίτι του, πήρε μια κιθάρα και την έφερε  σε μένα. Ήταν πολύ σπουδαίο αυτό που έκανε και ήταν ένας πραγματικός οπαδός των Godflesh τότε. Είναι εξαιρετικός τύπος.

Σε ευχαριστώ και πάλι!

 

 

Για το Rock Overdose,

Συνέντευξη: Δημήτρης Αλόρας

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Comments