Ο KAI HANSEN στο Rock Overdose:”Ήταν όλα τέλεια με τους HELLOWEEN μέχρι την εμπλοκή του management…”

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς συνομίλησαν με τον KAI HANSEN (Gamma Ray/Unisonic) με την ευκαιρία και της επικείμενης επίσκεψης τους στη χώρα μας. Ο Kai ορεξάτος, μας μίλησε στη κυριολεξία για ΌΛΑ! Για το λόγο που άφησε τους Helloween, τη πιθανότητα επιστροφής του στη μπάντα, τη συνεργασία του με τον Michael Kiske, και μας αποκάλυψε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το τίτλο του νέου άλμπουμ των GAMMA RAY!

 

Καλή ανάγνωση...

 

 

RockOverdose.gr: Kai καλώς ήρθες στο RockOverdose.gr. Πως είσαι αυτές τις μέρες;

Kai: Πολύ καλά. Λίγο πηγμένος, αλλά καλά.

 

RockOverdose.gr: Ελπίζω το γεγονός ότι είσαι πολύ απασχολημένος, να είναι καλό για σένα.

Kai: Ναι αυτό είναι σίγουρο!

RockOverdose.gr: Πρέπει να σου δώσω συγχαρητήρια για την κυκλοφορία του “Master Of Confusion”. Και τα 2 καινούρια κομμάτια είναι πολύ δυνατά και κλασσικά στο ύφος των GAMMA RAY. Υπάρχει περίπτωση να τα δούμε και σε καινούριο album αυτά τα 2 κομμάτια;

Kai: Ναι οπωσδήποτε. Γι’ αυτό τα γράψαμε άλλωστε, απλά θέλαμε να τα κυκλοφορήσουμε πριν το album, ώστε να τα έχουμε στην περιοδεία και ο κόσμος να πάρει μια ιδέα για το πώς θα είναι το album που θα βγει. Επίσης νομίζω ότι δείχνει και την πορεία που έχουμε πλέον.

 

RockOverdose.gr: Οι 2 διασκευές στους SWEET και τους HOLOCAUST είναι πολύ καλές. Πως αποφασίσατε να παίξετε αυτά τα 2;

Kai: Στο παρελθόν είχαμε κάνει ήδη διασκευή από HOLOCAUST, το “Heavy Metal Mania” αν το θυμάσαι και έτυχε να ξανακούσω το album αυτό και πιστεύω ότι είναι ακόμα κλασσικό Βρετανικό heavy metal (NWOBHM) με κλασσικό στυλάκι. Μου αρέσει πολύ αυτό το κομμάτι επίσης και νομίζω ότι αξίζει τον σεβασμό μας. Το ίδιο ισχύει και για το κομμάτι από SWEET. Ήταν οι ήρωές μου σαν μπάντα όταν ήμουν μικρός. Τους θαύμαζα πολύ και ήταν αυτοί που με έκαναν να θέλω να παίξω μουσική. Τους σέβομαι απεριόριστα.

 

RockOverdose.gr: Και οι 2 είναι πολύ κλασσικές μπάντες.

Kai: Ναι οπωσδήποτε.

 

RockOverdose.gr: Το νέο album είναι σχεδιασμένο να κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς;

Kai: Ναι θα είναι στο τέλος της χρονιάς ή τον Ιανουάριο της επόμενης. Θέλαμε να βγει νωρίτερα, αλλά αν το δεις ρεαλιστικά, περιοδεύουμε τόσο πολύ φέτος, που θέλαμε κάποιο χρόνο να το κάνουμε καλό.

 

RockOverdose.gr: Έχουμε τον χρόνο να το περιμένουμε. Έχετε αποφασίσει για τον τίτλο;

Kai: Ναι το album θα λέγεται “Empire Of The Undead”. Το ομώνυμο κομμάτι βρίσκεται ήδη στο EP.

 

RockOverdose.gr: Θέλεις να μας δώσεις μερικά στοιχεία για τον ήχο, την κατεύθυνση ή ίσως κάποιους τίτλους;

Kai: Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Η κατεύθυνση όμως που θα έχει, αν ακούσεις τα 2 κομμάτια του EP, μπορείς να καταλάβεις που θα κινείται. Βέβαια δεν θα ήμασταν GAMMA RAY αν ήταν έτσι απλό. Θα έχει εναλλαγές και ανατροπές και κάποιους πειραματισμούς ίσως, αλλά τίποτα που να μας πάει εκτός metal. Θα κάνουμε ένα δυνατό και γρήγορο album.

 

RockOverdose.gr: Θα είναι όλο γρήγορο ή θα έχει και κάτι πιο αργό μέσα σαν μπαλάντα πχ;

Kai: Νομίζω ότι ο Dirk (Schlachter, κιθάρα/πλήκτρα/μπάσο) δουλεύει πάνω σε μια μπαλάντα, αλλά δεν το έχω ακούσει ακόμα, οπότε θα εκπλαγώ το ίδιο, ειδικά αν βγει καλό.

RockOverdose.gr: Ας πάμε λίγο στον νέο drummer, τον Michael Ehre. Πως επιρρέασε τη μπάντα με τον ερχομό του;

Kai: Έχει πολύ ωραίο στυλ παιξίματος. Είναι πολύ δυνατός, τεχνικά απίθανος, αλλά είναι κάπως πιο χαλαρός από τον Dan (Zimmermann, προηγούμενος drummer). Ο Dan είναι “σφυρί”. Ο Michael παίζει με πιο πολύ φινέτσα αν μπορώ να το πω έτσι. Είναι πολύ πολύ καλός σε groovy καταστάσεις και προσωπικά πιστεύω ότι έφερε καινούριο αέρα στη μπάντα και όπως σε κάθε νέο μέλος, πρέπει να έρθει κοντά με όλους. Έχει ήδη αρχίσει να γράφει κομμάτια για τη μπάντα και οι ιδέες που έχει φέρει είναι μέχρι στιγμής πάρα πολύ καλές και κλασσικές στο ύφος της μπάντας. Προσωπικά πιστεύω ότι κολλάει πολύ καλά. Έχουμε το ίδιο χιούμορ, είναι πολύ επαγγελματίας και για μας νομίζω ότι ήταν πολύ καλή επιλογή.

 

RockOverdose.gr: Επίσης έχει ήδη εμπειρία από άλλες μεγάλες μπάντες.

Kai: Ναι είναι γνωστός. Είναι στο χώρο και έχει κάνει πολλά σπουδαία πράγματα.

 

RockOverdose.gr: Είναι το πρώτο album μετά το “To The Metal” του 2010 και το πρώτο χωρίς τον Dan Zimmermann από το 1997. Θέλεις να μας πεις τις σκέψεις σου και ίσως το τι έγινε με τον Dan;

Kai: Σίγουρα όταν ο Dan μας είπε ότι ήθελε να φύγει, ήμασταν όλοι πολύ στεναχωρημένοι και σοκαρισμένοι. Σκεφτήκαμε αμέσως, ότι δεν θα βρίσκαμε κάποιον να τον αντικαταστήσουμε, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον. Ο Dan είναι ο Dan και είναι μοναδικός. Έφερε όμως παρόλα αυτά τη μπάντα σε ένα χαμηλό σημείο, σε μια τρύπα. Εγώ προσωπικά θα ήμουν απασχολημένος με τους UNISONIC, αλλά είχα την αίσθηση ότι πρέπει να κρατήσω τη μπάντα ενωμένη και δυνατή και να μην την αφήσω να διαλυθεί και να σκορπιστεί. Για τον Henjo (Richter, κιθάρα/πλήκτρα) και τον Dirk ήταν μια αβέβαιη κατάσταση με μένα να φεύγω σε περιοδεία με UNISONIC, με τον Dan να φεύγει… φοβόντουσαν και οι 2, ότι οι GAMMA RAY θα διαλυθούν. Εγώ τους έλεγα συνεχώς ότι δεν θα το αφήσω να γίνει και ότι δεν θα τους απογοητεύσω και ήταν κάτι ειλικρινές. Πλέον όταν κάνουμε πρόβες με τον Michael για το καινούριο υλικό, βλέπουμε ότι βγαίνει κάτι πολύ καλό. Ο Dan δεν ήθελε πλέον να βγαίνει σε τόσο μεγάλες περιοδείες, ήθελε να μένει πιο πολύ στη βάση του. Μένει 700 χλμ από το Αμβούργο. Δεν ήθελε να κάνει πρόβες όλη την ώρα. Δεν ήθελε πλέον να πηγαίνει στην Ιαπωνία λόγω της ραδιενέργειας εκεί και όλα αυτά οδήγησαν στο σημείο να μας πει ότι δεν έχει πλέον κίνητρο να το κάνει αυτό. Ήταν απόλυτα ειλικρινής με το να φύγει από μόνος του, πριν αρχίσει να μπλοκάρει καταστάσεις.

RockOverdose.gr: Ναι ήταν πολύ ειλικρινές όντως. Η περιοδεία με τους HELLOWEEN, αρχίζει αυτό το μήνα (28 Φεβρουαρίου). Η τελευταία φορά που σα είδαμε στην Ελλάδα, ήταν πραγματικά μια αξέχαστη νύχτα.

Kai: Ναι πραγματικά δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα εξαιτίας του ήλιου!!! Επίσης ήταν πολύ ζεστά. Θυμάμαι ότι ο Michael κάηκε. Παρόλα αυτά όμως είχε πλάκα. Το διασκεδάσαμε.

 

RockOverdose.gr: Ήταν καλό και το γεγονός ότι οι Έλληνες οπαδοί σας υποδέχτηκαν πολύ ζεστά.

Kai: Ναι το ξέραμε ότι ο κόσμος θα μας υποδεχτεί έτσι.

 

RockOverdose.gr: Υπάρχει καμιά πιθανότητα να σε δούμε πίσω στους HELLOWEEN;

Kai: Όχι. Έχω τους GAMMA RAY και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό και δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να το αλλάξω αυτό. Δεν ξέρω αν κάποια στιγμή τα παλιά μέλη των HELLOWEEN βρεθούν για πλάκα, αλλά και πάλι είναι πρόβλημα, αφού θα λείπει ο Ingo (Schwichtenberg, ο πρώτος drummer των HELLOWEEN) και δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ κάτι τέτοιο.

 

RockOverdose.gr: Ίσως κάποιο επετειακό show που να είστε όλοι μαζί;

Kai: Ναι αυτό είναι πιθανό να γίνει. Τώρα που είμαστε μαζί στην περιοδεία κάνουμε κάποια jammings στο τέλος της συναυλίας. Αυτό είναι πάντα ωραίο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα προσχεδιασμένο που να δείχνει το παλιό line-up μπάντας να είναι πάλι μαζί. Δεν ξέρω πως μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό. Θα υπάρχουν 3 τραγουδιστές μαζί με μένα… δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό.

 

RockOverdose.gr: Για μένα θα ήταν τέλειο να υπάρξει τουλάχιστον μια συναυλία με όλους μαζί.

Kai: Αυτό θα ήταν ωραίο και δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί. Θα μπορούσε… γιατί όχι άλλωστε;

 

RockOverdose.gr: Δεν έχεις μιλήσει όμως με τους άλλους για κάτι τέτοιο;

Kai: Όχι ακόμα.

RockOverdose.gr: Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τις παλιές μέρες με τους HELLOWEEN;

Kai: Ήταν απίθανες στιγμές και περνούσαμε καλά. Κάναμε απίθανη μουσική και ήταν όλα πολύ καλά μέχρι τη στιγμή που όλα άρχισαν να καταρρέουν με την εμπλοκή του management κλπ. Ευτυχώς που κατάφερα να πάρω τον κώλο μου από εκεί, πριν αρχίσουν τα πράγματα να γίνονται περίεργα. Κοιτάζω πίσω όμως τώρα και λέω ότι όλα είναι καλά.

 

RockOverdose.gr: Τον Μάρτιο σαν περιμένουμε και τους 2 μαζί για 2 συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τι πρέπει να περιμένουμε; Πολλά κομμάτια από το “Walls Of Jericho” ίσως;

Kai: Ίσως… θα μπορούσε… θα έχουμε σίγουρα κάποια έκπληξη για το τέλος. Φυσικά οι GAMMA RAY θα παίξουν καινούριο υλικό σε συνδυασμό με τα παλιά φυσικά. Σίγουρα θα υπάρξουν κομμάτια που ο κόσμος θα περιμένει να ακούσει, αλλά και κάποια άλλα που σίγουρα κανείς δεν θα περίμενε να ακούσει. Έχουμε κάνει καλές επιλογές.

 

RockOverdose.gr: Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να έρθει εκείνο το βράδυ.

Kai: Ακριβώς.

 

RockOverdose.gr: Σκοπεύεις να τζαμάρεις με τους HELLOWEEN;

Kai: Ναι φυσικά θα γίνει κάτι τέτοιο.

 

RockOverdose.gr: Σχετικά με τους UNISONIC τώρα. Ο Michael (Kiske, τραγουδιστής, ex-HELLOWEEN) είπε ότι το νέο album θα είναι βαρύτερο από το προηγούμενο.

Kai: Ναι ίσως. Κατά την διάρκεια της προπαραγωγής και της περιοδείας, ανοίχτηκε ξανά σε πιο γρήγορα κομμάτια και στην πιο βαριά μεριά της μουσικής, κάτι που είναι πολύ καλό. Έχασε όλους τους ενδοιασμούς του σχετικά με τη metal. Παραδέχτηκε ότι η metal δεν είναι κάτι κακό. Είχε πάρει έναν κάπως άσχημο δρόμο, αλλά τώρα έχει μπει στον δρόμο που ήταν, έχει επιστρέψει στα καλά του και είχαμε πολλές εμπειρίες στην περιοδεία. Είμαι κι εγώ περίεργος για το πώς θα βγει αυτό.

 

RockOverdose.gr: Πιστεύεις ότι έχουμε καιρό μέχρι την κυκλοφορία του album;

Kai: Δεν ξέρω καθόλου. Πρώτα απ’ όλα κάνουμε την περιοδεία, οπότε είμαι απασχολημένος με τους GAMMA RAY για φέτος. Όταν λοιπόν βγει το νέο album μας το αργότερο τον Ιανουάριο, θα μπορέσω να πάρω μια ανάσα και να αρχίσω να γράφω για UNISONIC. Με όλα αυτά, ναι θα αργήσει λίγο.

 

RockOverdose.gr: Διαβάσαμε ότι ο Michael σου είπε ότι αν θέλεις να γράψεις κομμάτι σαν το “March Of Time”, τότε να το κάνεις. Είναι αλήθεια;

Kai: Ναι και βασικά ακριβώς αυτό είπε. Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε τα πρώτα κομμάτια των UNISONIC, μου είπε ότι δεν θέλει δίκαση, δεν θέλει ταχύτητα, οπότε ίσως σε αυτό το album ήταν τα πιο βαριά κομμάτια. Με αυτό που είπε όμως, ίσως στο επόμενο να έχουμε πιο γρήγορο υλικό.

 

RockOverdose.gr: Ανυπομονούμε για το επόμενο βήμα. Πως νιώθεις που παίζεις ξανά με τον Michael;

Kai: Είναι πολύ ωραίο. Φέρνει πίσω αναμνήσεις, αλλά είναι ένα νέο κεφάλαιο. Αν κάποιος μου έλεγε κάτι τέτοιο πριν μερικά χρόνια θα έλεγα ότι δεν το νομίζω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως έρχονται τα πράγματα. Είμαστε πάλι μαζί, κάνουμε τη μπάντα μαζί… είναι ωραίο.

 

RockOverdose.gr: Και κάνατε τους οπαδούς σας, μαζί και μένα, πολύ χαρούμενους.

Kai: Ναι είχαμε πολλά καλά σχόλια για αυτό.

 

RockOverdose.gr: Για μένα ο Michael είναι από τις καλύτερες φωνές στη σκηνή.

Kai: Μόλις ψηφίστηκε ο καλύτερος metal τραγουδιστής στην Ιαπωνία και δείχνει ότι έχει κάνει τη δική του σχολή.

RockOverdose.gr: Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις ίσως για τα επόμενα βήματα των GAMMA RAY;

Kai: Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην περιοδεία, ανυπομονούμε να παίξουμε στην Ελλάδα φυσικά… από την προηγούμενη φορά με UNISONIC, δεν βλέπω την ώρα να ξανάρθω με HELLOWEEN και GAMMA RAY. Μετά με τους RAY’s θα δουλέψουμε το επόμενο album και θα το κάνουμε να σκοτώνει και ελπίζω ο κόσμος να το ευχαριστηθεί.

 

RockOverdose.gr: Είσαι σίγουρος λοιπόν, ότι το επόμενο album θα είναι πολύ δυνατό έτσι;

Kai: Ναι είμαι πολύ σίγουρος.

 

RockOverdose.gr: Kai, σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις στους Έλληνες οπαδούς;

Kai: Stay heavy μέχρι να έρθουμε, ώστε να γίνουμε ένα μαζί.

 

RockOverdose.gr: Ευχαριστώ πολύ. Ανυπομονούμε να σας δούμε live αυτό το μήνα.

Kai: Ευχαριστώ πολύ! Τα λέμε τότε!!!!

 

Επιμέλεια κειμένου – απομαγνητοφώνηση:
Nick Yngve

Ερωτήσεις: Μπάκουλας Δημήτρης

Comments