Αφιέρωμα Katatonia: Σκοτάδι και γλυκιά μελαγχολία


Μας έλειψαν. Θέλω να πιστεύω ότι τους λείψαμε κι εμείς. Με το «φεύγα» του Μάη, οι Katatonia επιστρέφουν για να γιορτάσουν με το ελληνικό κοινό τους την κυκλοφορία του “Sky Void Of Stars” και πολλές ακόμα επιτυχίες της μεγάλης δισκογραφικής πορείας τους.


 

Ποιός να τους το έλεγε όταν το 1991 στη Στοκχόλμη, οι Anders "Blakkheim" Nyström (κιθάρα) και Jonas "Lord Seth" Renkse (φωνητικά, ντραμς) ξεκινούσαν μια black metal μπάντα της σουηδικής σκηνής. Με το πέρας του χρόνου, το συγκρότημα άλλαξε τον ήχο του κι εξελίχθηκε, βελτιώνοντάς τον και κυκλοφορώντας δίσκους-ορόσημα όπως τα “Last Fair Deal Gone Down”, “Night Is The New Day”, “Dead End Kings”, “The Fall Of Hearts” και “The Great Cold Distance” που αποτελούν πολύ ελκυστικά δείγματα του heavy/ doom metal και εναλλακτικού goth rock.


 

 

To 2023 όμως έχουν επέτειο και δύο άλλες πολύ σημαντικές κυκλοφορίες των Katatonia. Μιλάμε για τα “Dance Of December Souls” (1993) και “Viva Emptiness” (2003). To πρώτο αποτελεί το επίσημο, πλήρες δισκογραφικό ντεμπούτο τους, ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό doom/death/black metal υβρίδιο με γοτθικές πινελιές. Έκανε εξαρχής αίσθηση στους underground κύκλους των 90’s, ενώ είναι και η πρώτη κυκλοφορία με τον μπασίστα Guillaume Le Huche. Ηχογραφήθηκε μεταξύ 4 και 9 Απριλίου του 1993 στα Unisound Studios και ανέβηκε στα ράφια των δισκοπωλείων στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μέσω της No Fashion Records.

 

Tracklist:

 1. Seven Dreaming Souls (Intro)
 2. Gateways Of Bereavement
 3. In Silence Enshrined
 4. Without God
 5. Elohim Meth
 6. Velvet Thorns (Of Drynwhyl)
 7. Tomb Of Insomnia
 8. Dancing December

 

 


 

To δε “Viva Emptiness” είναι η επιτομή της ηχητικής μεταστροφής των Σουηδών. Gothic metal, εναλλακτικό rock, progressive metal/rock και μια διαρκής προσπάθεια εξερεύνησης των ορίων τους, με κάθε τους νέα δουλειά, κάτι που σταδιακά ξεκίνησε από το “Discouraged Ones” πίσω στο 1998. Στιχουργικά το “Viva Emptiness” καταπιάνεται με την μοναξιά, τις κοινωνικές σχέσεις, το έγκλημα, το ψέμα και την κατάθλιψη. Σε συνδυασμό με τη μουσική, θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε σαν την σκοτεινή gothic pop, που συναντά το heavy rock μαζί με δυνατά keyboards. Έχει μελωδίες, δυναμικές, όμορφα δομημένα τραγούδια και για πολλούς θεωρείται η καλύτερη δουλειά τους κι αυτή που περιέχει τα “Ghost Of The Sun”, “Evidence” μεταξύ άλλων. Κυκλοφόρησε επίσημα στις 29 Απριλίου 2003, με την ίδια την μπάντα για πρώτη φορά να αναλαμβάνει εξολοκλήρου την παραγωγή, με τον Jonas Renkse να περιγράφει την όλη διαδικασία σαν «λίγο δύσκολη».

 

Tracklist:

 1. Ghost Of The Sun
 2. Sleeper
 3. Criminals
 4. A Premonition
 5. Will I Arrive
 6. Burn The Remembrance
 7. Wealth
 8. One Year From Now
 9. Walking By A Wire
 10. Complicity
 11. Evidence
 12. Omerta
 13. Inside The City Of Glass

 

 


 

Και φτάνουμε στο σήμερα με το “Sky Void Of Stars”, το δίσκο που φέρνει ξανά τους Katatonia στην Ελλάδα, τρία χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση. Tα θεμέλια του ήχου των Σουηδών είναι ριζωμένα στο ατμοσφαιρικό doom. Αυτό ήταν, είναι και θα παραμείνει το σημείο αναφοράς τους. Από ‘κει και πέρα, στο νέο δίσκο, πέρα από τα πανταχού παρόντα gothic στοιχεία, έχουμε και progressive rock/metal αναφορές. Οι Katatonia, για τα δικά τους δεδομένα πάντα, παίζουν με τις ταχύτητες και στο τέλος τούς βγαίνει. Το “Sky Void Of Stars” είναι ένας δίσκος που, τουλάχιστον εμένα, μου φάνηκε αρκετά εύκολος στην ακρόαση. Επίσης, παρόλο που είναι «παιδί» του lockdown, του αποτελέσματος της γνωστής πια πανδημίας, δεν κρύβει έντονη θλίψη και μιζέρια.

Δε μπορώ να γνωρίζω γιατί οι Katatonia άφησαν τη μαύρη μαυρίλα του πολύ καλού "City Burials", ούτε είμαι σε θέση να ξέρω το λόγο που δεν ακούγονται τόσο πολύπλοκοι και περιπετειώδεις σαν το εξαιρετικό "Τhe Fall Of Hearts", διαπιστώνω όμως με μεγάλη μου χαρά πως κερδίζουν πάλι το στοίχημα με τη νέα τους δημιουργία. Δεν επαναλαμβάνονται πουθενά, ούτε δέχονται να μπουν στη διαδικασία αναμασήματος, σεβόμενοι την τέχνη τους και τους οπαδούς. Το “Sky Void Of Stars” είναι οικείο, ασφαλές στην ακρόαση και για πολλούς το highlight ίσως είναι η συμμετοχή του Joel Ekelöf, των θεών Soen, στο “Impermanence”, του μοναδικού πιθανότατα τραγουδιστή που μπορεί επί ίσοις όροις να συνοδεύσει τον Renkse σε δική του σύνθεση.

 

Tracklist:

 1. Austerity
 2. Colossal Shade
 3. Opaline
 4. Birds
 5. Drab Moon
 6. Author
 7. Impermanence
 8. Sclera
 9. Atrium
 10. No Beacon To Illuminate Our Fall
 11. Absconder

 

 


Στις 27 Μαΐου 2023 οι καινοτόμοι, ασταμάτητα δημιουργικοί και φανατικά αγαπητοί στο ελληνικό κοινό Katatonia επιστρέφουν στην Ελλάδα για μία μοναδική εμφάνιση στο Fuzz Live Music Club.


 

 

Comments