Ανταπόκριση: RUSSIAN CIRCLES, Mass Culture @Gagarin 205, Αθήνα (26/5/2022)

Λόγω των υποχρεώσεων που έχω σαν πατέρας δυστυχώς άργησα να πάω στο Gagarin και πέτυχα το μισό set των Mass Culture και ειλικρινά λέω δυστυχώς γιατί μόλις μπήκα στο Gagarin το ωμό Post Metal τους με άρπαξε από την μούρη. Σαρωτικοί, δεμένοι και μας έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να είναι ένα ακόμα support σχήμα που απλά γεμίζει τον χρόνο μέχρι να βγουν οι headliners. Ανυπομονώ για ένα δικό τους live που θα έχουν περισσότερο χρόνο και τους υπόσχομαι ότι θα είμαι εκεί να τους απολαύσω.

 

 

Όταν τελείωσαν οι Mass Culture και άνοιξαν λίγο τα φώτα, συνειδητοποιήσαμε πόσο κόσμο έχει το Gagarin και οι αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ των οπαδών που επιτέλους βρίσκονταν σε μία μεγάλη συναυλία είχαν την τιμητική τους. Μετά από τόσο καιρό καραντίνας και μουδιασμένα καθήμενα live επιτέλους βιώναμε ένα μεγάλο γεγονός.

 

 

Τα φώτα έσβησαν και χωρίς πολλούς βεντετισμούς, η τριάδα πήρε θέσεις και έδωσαν το έναυσμα για απογείωση με την εισαγωγή τους Arluck. Ο ήχος ήταν εξαιρετικός σύμμαχος και το κοινό είτε επιδιδόταν σε ένα ανελέητο headbanging είτε έβγαζε κραυγές απόλαυσης και λατρείας προς το συγκρότημα, το οποίο αν και το εκτιμά πάρα πολύ όπως μας είπαν και στην συνέντευξη που μας έδωσαν, δεν έδειξε στιγμή να τους αποσπά την προσοχή.

 

 

Η απόδοση του συγκροτήματος ήταν αψεγάδιαστη. Όταν 3 άτομα καταφέρνουν να έχουν τόσο όγκο και καμία κοιλιά στον ήχο τους, αποδεικνύει τις εξαιρετικές ικανότητες που έχει ο καθένας στο όργανό του, αλλά και ότι έχουν περάσει ατελείωτες ώρες μαζί. Αυτό που επίσης συζητούσαμε αρκετά κατά την διάρκεια του live, είναι ότι ενώ παίζουν σε ένα κατάμεστο χώρο με κόσμο που τους λατρεύει δεν ανέβασαν στιγμή ταχύτητα στους ρυθμούς τους. Γεγονός που δείχνει πόσο προσηλωμένοι είναι σε αυτό που κάνουν και πόσο δεμένοι είναι σαν σχήμα.

 

 

Πίσω από τα drums o Dave Turncrantz ήταν ανελέητος. Υπήρχαν στιγμές που νοιώθαμε ότι τα χτυπήματα του είχαν ωστικό κύμα, με πολύ λίγα κομμάτια μπροστά του και ήχο που δεν μπορώ να θυμηθώ αν έχω ακούσει καλύτερο\ποιοτικότερο ήχο drums σε live και όλα αυτά ενώ είχε ένα μόνιμο χαμόγελο. Στο μπάσο, την κιθάρα, τα foot synths ο Brian Cook αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της μελωδική γραμμής του σχήματος. Λακωνικός στο παίξιμό του, με λίγες νότες και τόνους εφέ, έδινε πάντα την ατμόσφαιρα που απαιτεί κάθε κομμάτι και έδειχνε να το απολαμβάνει περισσότερο από όλους. Υπήρξαν στιγμές που ηχογραφούσε λούπες και απολάμβανε την μπύρα τους με τις μελωδίες, σαν να είναι ο μεγαλύτερος οπαδός του σχήματος. Τέλος ο Mike Sullivan στην κιθάρα, με απίστευτη άνεση και αυτοπεποίθηση πότε μας ταξίδευε με αιθέριες μελωδίες και πότε έριχνε τόνους λάσπη και distortion.

 


Παρά το γεγονός ότι οι Russian Circles μας είχαν βάλει για τα καλά μέσα στον μαγευτικό τους κόσμο, οι συνθήκες κάποια στιγμή ήταν λίγο ανυπόφορες σε σημείο που δεν μας άφηναν να απολαύσουμε το show. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η διοργανώτρια εταιρεία Smoke The Fuzz έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την διασκέδαση του κοινού, αλλά φαίνεται ότι ο εξαερισμός\κλιματισμός του Gagarin δεν είναι επαρκής για τόσο κόσμο και με σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Δεν έχουν μείνει πολλοί συναυλιακοί χώροι στην Αθήνα, οπότε θα ήταν καλό οι ιδιοκτήτες του χώρου να δουν αυτό το θέμα, γιατί είναι το μόνιμο παράπονο που έχουμε όταν βλέπουμε κάποιο σχήμα με πολύ κόσμο στον συγκεκριμένο χώρο.

 

 

Με αυτό το live οι Russian Circles απέδειξαν και στους πιο σκεπτικούς ότι είναι από τα πιο δυνατά ονόματα στον ευρύτερο χώρο του Post Rock. Με πολύ δουλειά και φοβερή συνέπεια κρατούν ζωντανό το ιδίωμα και αποτελούν έμπνευση και αναφορά για νεότερα συγκροτήματα. Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που τους είδα και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται να ξαναχάσω live τους. Για μια ακόμη φορά η Smoke The Fuzz μας προσέφερε μία πανέμορφη βραδιά. Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσο δύσκολο είναι να διοργανώνεις events τέτοιου βεληνεκούς και με συγκροτήματα που δεν απολαμβάνουν την προτίμηση των media, τους ευχόμαστε καλή δύναμη και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

 

Setlist
• Arluck
• Afrika
• Harper Lewis
• Quartered
• Deficit
• 309
• Conduit
• Sinaia
• Vorel
• Youngblood

 

 

Για το Rockoverdose
Βαγγέλης Γιαννακόπουλος

Φωτογραφίες: Καταστρόφος Αλέξανδρος (https://www.instagram.com/alexandros_kat/)

 

Comments