Ανταπόκριση: BRUTUS, Their Methlab @ Gagarin 205, Αθήνα (29/04/2023)

Δεν είναι πολλές οι φορές, που έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τα μέρη μας ένα σχήμα που “συμβαίνει τώρα”. Οι Βέλγοι post hardcore θιασώτες Brutus είναι ένα τέτοιο συγκρότημα και το περσινό “Unison Life” είναι ο δίσκος, ο οποίος έκανε τα πάντα να συμβούν για αυτούς, θεωρούμενος κατά γενική ομολογία ως μια από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του 2022. Ένα “καυτό” όνομα που αναμενόταν να τραβήξει κόσμο, σε καμία όμως περίπτωση δεν προβλεπόταν το αδιαχώρητο, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Gagarin205, πράγμα που αποδεικνύει το ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αισθητήριο του ελληνικού κοινού.

 

 

Η προσέλευση ήταν ισχυρή ήδη από την αρχή του σετ των βετεράνων πλέον Their Methlab. Ελλείψει δεύτερης κιθάρας, το post rock τους στηρίζεται αρκετά στο μπάσο του Δημήτρη, ο οποίος με τις έξυπνες και καλά τοποθετημένες ιδέες του ανοίγει ένα στιβαρό δρόμο για τις πνιγμένες στο delay και λοιπά effects κιθάρες του Μιχάλη, προκειμένου να διανθίσουν τις συνθέσεις. Όλα τα παραπάνω, πάντα σε αγαστή συνέργεια με τον Νίκο, ο οποίος στην κομβικότατη θέση του “ντράμερ σε post rock μπάντα”, παίρνει υψηλό βαθμό. Λίγο πριν το τέλος -ήρθε με το σύνηθες “Golden Bond Of Ambition”- είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη ζωντανή συνύπαρξη τους με τον Σταύρο (Sadhus, Last Rizla) στη φωνή για το “Colours In Venice”, που πιθανότατα υπήρξε η κορυφαία στιγμή μιας έτσι κι αλλιώς άψογης παρουσίας.

 

 

Κατά τη 22:20 και την αδημονία να έχει ήδη χτυπήσει κόκκινα, οι Brutus κάνουν “γκαζωμένα” την εμφάνιση τους με το “Liar”. Στο “Before My Eyes” της Stefanie Mannaerts μπορούσες να αισθανθείς τη “λύση” όλης της συσσωρευμένης ενέργειας του κοινού, την πρώτη από αρκετές στιγμές απελευθέρωσης “έντασης”, που θα ζούσαμε εκείνη τη βραδιά. Η Stefanie μας στέλνει τις ευχαριστίες της πίσω από το kit και ακολούθως το τρίο από το Βέλγιο επιλέγει να επικεντρωθεί σε συνθέσεις από τις παλαιότερες δουλειές του σε αυτό το αρχικό στάδιο του live, πριν βουτήξει για τα καλά στο “Unison Life”.

 

 

Τα συναυλιακά “Victoria” και “Storm” προφανώς και τραγουδήθηκαν με πάθος από τον κόσμο, το riff του “Brave” πέρασε οδοστρωτήρας, αλλά οι κορυφές πατήθηκαν στο σαφώς πιο ατμοσφαιρικό “What Have We Done” και την υποδειγματική εκτέλεση του “Dust”, το οποίο οι Βέλγοι έδεσαν ιδανικά back to back με το “Sugar Dragon” από την προηγούμενη δουλειά τους “Nest”, φτιάχνοντας έτσι ένα αδιανόητο closer για την παρθενική τους εμφάνιση στην Αθήνα.

 

 

Η Stefanie Mannaerts, δικαιωματικά έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα, κάνοντας μια πραγματικά αξιοθαύμαστη δουλειά στο διττό ρόλο τραγουδίστριας και ντράμερ. Τόσο η screamo, όσο και η “κανονική” χροιά της βγήκαν απροβλημάτιστα, ακόμα κι όταν χρειαζόταν να παίζει παράλληλα π.χ. blastbeats. Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να αφαιρεί το παραμικρό από την προσφορά των Stijn Vanhoegaerden (κιθάρα) και Peter Mulders (μπάσο), οι οποίοι απέδειξαν και επί σκηνής ότι είναι κομβικοί για το σχήμα, αποδίδοντας άκοπα τα απαιτητικά μέρη, που ακούμε στις ηχογραφήσεις τους.

 

 

Στο τέλος αντάμωσαν και οι τρεις στο κέντρο της σκηνής, με τη Stefanie να κατεβαίνει από το kit, αλλά τους διόσκουρους Stijn και Peter να εξακολουθούν να παίζουν τις τελευταίες νότες της βραδιάς, γεγονός ενδεικτικό της αμοιβαίας εκτίμησης και του καλού κλίματος, που υπάρχει στις τάξεις τους. Μας αποχαιρέτησαν επευφημούμενοι, ευελπιστώντας και εκείνοι και εμείς σε ανάλογες βραδιές στο προσεχές μέλλον.

 

 

Setlist:

Liar
Horde II
War
Victoria
Justice De Julia II
Miles Away
Brave
Storm
What Have We Done
Desert Rain
Space
Dust
Sugar Dragon

 

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Δημήτρης Σούρσος

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καταστρόφος (https://www.instagram.com/alexandros_kat/)

 

Comments