Ανταπόκριση: KAWIR, SAOR, Eldingar @ Κύτταρο, Αθήνα (02/04/2023)

Θα ξεκινήσω την περιγραφή ανάποδα, εστιάζοντας στα συναισθήματα που νιώσαμε σε αυτό το live. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ακριβώς τις λέξεις που μου έρχονται, θα αρκεστώ στο ότι σύσσωμο το κοινό στο Κύτταρο έζησε κάθε στιγμή στο έπακρο και ήταν σαν να συμμετείχε σε μια Διονυσιακή γιορτή, χορεύοντας και τραγουδώντας, μ’ έναν ενθουσιασμό που παρόμοιο δεν είχα ζήσει σε άλλο live τα τελευταία χρόνια.

 

 

Φτάνοντας νωρίς στο χώρο του event, διαπίστωσα ότι το Κύτταρο θα γέμιζε από την πρώτη στιγμή. Οι πόρτες άνοιξαν με μια μικρή καθυστέρηση, γύρω στις 20:30.
Σχεδόν αμέσως οι πρώτες νότες των Eldingar ήχησαν, ενώ ο Αντρέας ξεκίνησε απαγγέλοντας, δημιουργώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Από τα πρώτα λεπτά αυτή η μπάντα έδειξε τον επαγγελματισμό της. Το σχήμα απόλυτα δεμένο, φαίνεται η δουλειά που έχουν κάνει και αναμφίβολα αξίζουν την καλή φήμη που έχουν αποκτήσει τόσο σύντομα!

 

 

Ο συνδυασμός του black και κλασικού ύφους είναι αυτό που τους χαρακτηρίζει. Ο ήχος τους άψογος και ο τραγουδιστής πραγματικά έδωσε την ψυχή του.. Είναι απερίγραπτο το πάθος με το οποίο ερμηνεύει πάντα και όσο περνούσε η ώρα κέντριζε το ενδιαφέρον του κοινού. Όσοι δεν τους γνώριζαν ήδη, σίγουρα θα τους προσέξουν στο εξής, καθώς η μπάντα έχει πολλά να προσφέρει στη σκηνή!

Setlist:
Thyrasia (tbr)
Trauma – Maenads (2021)
Maenads Crave - Maenads (2021)

 

 

Μετά από ένα πολύ σύντομο διάλειμμα, ο χώρος γέμισε κέλτικους ήχους καθώς οι σκωτσέζοι SAOR ανέβηκαν στη σκηνή. Αυτή τη μπάντα την αγαπώ γιατί έχει την ικανότητα να μεταφέρει τον ακροατή σε τοπία με άγρια ομορφιά. Ήθελα να δω αν θα το κατάφερναν αυτό και live. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις του κόσμου, σίγουρα μας ταξίδεψαν… πολύ μελωδικά στην αρχή, ανεβάζοντας ρυθμούς όσο εξελισσόταν η εμφάνισή τους.

 

 

Ξεκίνησαν με το Origins από το τελευταίο τους album. Οι γλυκός ήχος του φλάουτου με ταξίδεψε στα Highlands, ενώ οι δυναμικές μελωδίες και τα brutal φωνητικά έδιναν έναν τόνο πολεμικού καλέσματος.. Η διάδραση της μπάντας με το κοινό ήταν απίστευτη, ο κόσμος συμμετείχε δυναμικά, νομίζω δείχνοντας ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν έπαιξαν το Bron. Κλείνοντας ευχαρίστησαν με συγκίνηση το κοινό για την θερμή αποδοχή. Θεωρώ ότι θα τους ξαναδούμε στην Ελλάδα.

Setlist:
Origins – Origins (2022)
Carved in Stone – Roots (2013)
Bron – Forgotten Paths (2019)
Children of the Mist – Aura (2014)
Tears of A Nation – Guardians (2016)
Aura – Aura (2014)

 

 

 

Και ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Γύρω στις 22:30 οι θρυλικοί KAWIR ήταν στη σκηνή έτοιμοι να γιορτάσουν μαζί μας τα 30 χρόνια της πορείας τους, μπροστά σ’ ένα κοινό διψασμένο, έτοιμο να θυμηθεί τις αρχαιοελληνικές του καταβολές.
Η δυνατή κραυγή του Porphyrion μας έβαλε αμέσως στο κλίμα και η γιορτή ξεκίνησε με τις μελωδίες του «Ερμή». Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω το συναίσθημα, την ατμόσφαιρα, την αποθέωση που τους χάρισε το κοινό… μαγικές στιγμές…
Έκαναν ένα πέρασμα απ΄όλη τους τη δισκογραφία χαρίζοντάς μας ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, από τα έγκατα του Άδη, στα δάση της Αρχαίας Ελλάδας έως τις κορυφές του Ολύμπου! Αυτή η μπάντα είναι μοναδική στο να καταφέρει κάτι τέτοιο.

 

 

 

Η εμφάνιση του τράγου με τη γκάιντα στο «Χαίρε Τρίμορφη Θεά» ήταν απλά ΜΑΓΙΚΗ στιγμή.. Η ατμόσφαιρα στην αρένα ήταν Διονυσιακή και ο κόσμος επιδόθηκε σε ανελέητο moshpit. Λίγο μετά η εμφάνιση του Αλέξανδρου από Macabre Omen κορύφωσε τον ενθουσιασμό. Συνόδεψε τη μπάντα στα δυο τελευταία τραγούδια «Αγαμέμνων» και «Χαίρε Βάκχε» κλείνοντας αυτή τη γιορτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…
Όλοι οι μουσικοί καταπληκτικοί, σε άψογη αρμονία μεταξύ τους. O Porphyrion στη φωνή, ο Therthonax και ο Ιάσων στις κιθάρες, ο Επαμεινώνδας στο μπάσο, ο Πανδίων στην γκάιντα και ο Άγης στα ντραμς μας χάρισαν μια από τις πιο δυνατές συναυλίες που έχουμε ζήσει. Εύχομαι σύντομα να τους ξαναδούμε επί σκηνής..

Κλείνοντας, για άλλη μια φορά θα αναφερθώ στον καταπληκτικό ήχο που πρόσφερε το Κύτταρο. Και άπειρα συγχαρητήρια στην Krisis Productions γι’ αυτό το μοναδικό event και την όλη οργάνωση!

 

Setlist:
Hymn to Seline
Hermes
Artemis
To Kawirs
Ophiolatreia
Cosmic Verve
Hymn To Winds
Hail to Thee Three Shaped Goddess
Dionysus
Agamemnon
Hail Bacchus

 

 

 

Για το RockOverdose,

Ράνια Μπάλου 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καταστρόφος (https://www.instagram.com/alexandros_kat/)

 

Comments