MAHAKALA στο Rock Overdose:”Πρέπει να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ & τη στενομυαλιά μας ως λαός”

Οι MAHAKALA έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας επέστρεψαν δυναμικά, με ανανεωμένο line up και καινούργιο δίσκο με τίτλο “The Second Fall”. Με αυτή την αφορμή το RockOverdose μίλησε με τον Jim Kotsis σχετικά με τη νέα τους δισκογραφική δουλειά και τα προσεχή σχέδια της μπάντας !

Enjoy!

 

RockOverdose: Πέρασαν ακριβώς 4 χρόνια από την κυκλοφορία του ''Devil's Music''. Θα ήθελα να ξέρω αν μέσα σου νιώθεις ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να βγεί τη δεδομένη στιγμή και αν είσαι ευχαριστημένος από το πως ακούγεται, ή αν θα άλλαζες κάτι σε κάποια σημεία του.

 

MAHAKALA: Θα άλλαζα τα πάντα στο “Devil’s Music” αν το γράφαμε τώρα αντί για τότε, τόσο ως προς τις διαδικασίες, όσο και ως προς το αποτέλεσμα, αλλά νομίζω δεν έχει νόημα να το συζητάμε, γιατί αφενός ότι έγινε, έγινε και αφετέρου αυτό είναι το νόημα της δισκογραφίας: Κάθε έργο έχει φυλακισμένη μέσα του την εποχή στην οποία γράφτηκε, τις συνθήκες, τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτό, αλλά και τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη δημιουργία του. Όσο τα χρόνια περνούν, η μνήμη εξασθενεί, αλλά σίγουρα θυμάμαι τις φωνές που έγραψα συναχωμένος ή μαστουρωμένος, ακούω τις παικτικές μας «ιδιοτροπίες» και τώρα ξέρω (σε αντίθεση με τότε) για ποιον λόγο το κάθε τι εκεί μέσα ακούγεται όπως ακούγεται. Θα άλλαζα τα πάντα και τίποτε γιατί αυτό το album έχει μέσα του ένα κομμάτι του εαυτού μου, το οποίο όσο κι αν έχω ξεπεράσει, σίγουρα δεν έχω αποκηρύξει. Όποιος δεν έχει παρελθόν, δεν έχει μέλλον!

 

RockOverdose: Μετα την κυκλοφορία του δίσκου, χάσαμε τα ίχνη του συγκροτήματος. Αν δεν είναι δυσάρεστο, θα θέλαμε κάποιες πληροφορίες για το τι μεσολάβησε μέχρι να έρθει η στιγμή να κυκλοφορήσει ο 2ος δίσκος.

 

MAHAKALA: Τσακωθήκαμε, σκοτωθήκαμε, τα κάναμε σκατά, έφυγαν όλοι, έμεινα εγώ, βρήκα νέα μέλη και ξανά προς τη δόξα τραβά! Χαχαχα! Διηγούμαι τόσο συχνά αυτή την ιστορία εσχάτως, που έχει αρχίσει να φαντάζει σαν μια μακρυνή ανάμνηση, ίσως και να είναι, δεν ξέρω... Ένα θετικό που συνέβη –για εμένα προσωπικά- είναι πως πέτυχα μια τεράστια αναθεώρηση σχετικά με το κατά πόσο το κάθε τι που έκανα μέχρι τότε ήταν σωστό. Πήρα τη σοβαρή απόφαση να μελετήσω, να προσπαθήσω, να βελτιωθώ, να εξελιχθώ... Ειλικρινά ελπίζω να αντικατοπτρίζεται όλη αυτή η προσπάθεια μέσα στο “The Second Fall”.

 

RockOverdose: Παρέμεινες ο μόνος από την σύνθεση, βρήκες το κουράγιο και τα νέα μέλη για να συνεχίσεις, θα θέλαμε να ξέρουμε ποιές ήταν οι σκέψεις σου και πως βρήκες την ψυχική δύναμη για ένα νέο ξεκίνημα, όπως και πως διάλεξες τα νέα μέλη και τι προσόντα ατομικά και παικτικά είχε ο καθένας για να είναι πλέον μέλη των Mahakala.

 

MAHAKALA: Δεν είμαι σίγουρος αν τους διάλεξα ή αν με διάλεξαν αυτοί! Χαχαχα! Βρήκα το κουράγιο χάρη στη δύναμη της μουσικής φίλε. Ήξερα πως όσο υπήρχαν αυτά τα τραγούδια να με συνοδεύουν, δεν ήμουν μόνος και αυτό μου έδωσε τη δύναμη να το ξαναπροσπαθήσω από την αρχή. Ίσως βοήθησε λίγο και το ότι είμαι εγωίσταρος του κερατά. Παικτικά τα παιδιά σκοτώνουν, δεν υπάρχει αμφιβολία, ατομικά είναι καλά και τρελά άτομα. Τους αγαπάω και θέλω να τους σκοτώσω ταυτόχρονα. Υπάρχει πάθος στις σχέσεις μας και νομίζω αυτό βγαίνει και στη μουσική μας χημεία. Είμαστε φίλοι με τα παιδιά, ειδικά με τον Έκτορα και τον Γιάννη μας συνδέει φιλία ετών και έχουμε συμπράξει μουσικά και στο παρελθόν σε σχήματα όπως οι The Great Black και οι Black Soul Horde, ενώ με τη δισκογραφική εταιρεία που παλιά διατηρούσαμε με τον Γιάννη, την Trailblazer Records, είχαμε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο των Black Hat Bones, μπάντας του έτερου κιθαρίστα μας Χρήστου. Τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν και νά ‘μαστε όλοι μαζί στο studio να γράφουμε και να παίζουμε μουσική.

RockOverdose: Ο τίτλος του δίσκου ''The Second Fall'' εκτός των αναφορών προς τον Κερατούκλη, μου κάνει και σαν να ξαναγεννάται το συγκρότημα από τις στάχτες του. Επίσης αυτό το αρχικό μέρος του δελτίου τύπου ''Άπιστοι, επιστρέψαμε'', μου άρεσε φοβερά. Είναι αυτά τα σημεία κάτι σαν δήλωση ότι κάτι σας είχε ενοχλήσει κατά την απουσία σας, ή απλά ήταν ένας ωραίος τρόπος να τραβήξετε την προσοχή;

 

MAHAKALA: Για τον τίτλο το έπιασες, είναι ακριβώς αυτό. Μου αρέσουν οι βαρύγδουπες δηλώσεις και φράσεις, γιατί αντικατοπτρίζουν την επική χροιά που προσπαθούμε να δώσουμε τόσο στους στίχους μας, όσο και γενικότερα στην αισθητική μας! Αφού με ρωτάς όμως, σίγουρα θεωρώ πως κάποιοι μας είχαν ελαφρώς ξεγραμμένους μετά την πολυετή απουσία μας και λίγο αυτή η δήλωση περί «Άπιστων» απευθύνεται και σε εκείνους, όχι όμως με κάποιο μένος ή κάποια οργή, αλλά περισσότερο χαριτολογώντας. Σαν να λέμε: «Ήσασταν κακά παιδιά και τώρα θα σας πρήξουμε για να μάθετε!»

 

RockOverdose: Στα του νέου δίσκου, μου βγάζει μία φρεσκάδα, ωριμότητα και κλασσικομεταλλιά αν θες η οποία έλειπε από το 1ο άλμπουμ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν ήδη πολύ καλό. Υπήρξε συγκεκριμένη λογική για την κατεύθυνση του δίσκου, ή βγήκαν φυσικά οι συνθέσεις;

 

MAHAKALA: Γενικά η διαδικασία της σύνθεσης ήταν αρκετά αυθόρμητη, περισσότερο προσπαθήσαμε να έχει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα το album, παρά να κινηθεί προς μια ορισμένη υφολογική κατεύθυνση. Γι’ αυτό άλλωστε έχει μέσα και heavy metal, power metal , ροκάδικα, ακόμη και black metal σημεία. Η φρεσκάδα που λες, νομίζω έχει να κάνει με την προσθήκη των νέων μελών που έδωσαν άλλη διάσταση στο υλικό με τα παιξίματά τους. Όσο για την ωριμότητα... Τι να πω... Σε ευχαριστούμε... Ελπίζω να βγήκε κάτι καλό μέσα από όλη την προσπάθεια.

 

RockOverdose: Μου αρέσει πολύ το εξώφυλλο, απλό, λιτό, απέριττο και άκρως μινιμαλιστικό, είναι σαν να λέτε ''πaρ' το νa 'χεις, το μουσικό περιεχόμενο είναι πιο επεξηγηματικό''. Λίγα λόγια για τη δημιουργία του;

 

MAHAKALA: Βρήκαμε τον Δημήτρη Πρωτοπαπά (ζωγράφο του εξωφύλλου) από το internet. Το έργο αυτό το είχε εκθέσει online και πηγαίνοντας στο ατελιέ του για να του ζητήσω να σχεδιάσει το εξώφυλλό μας, επέμενα να του λέω «να κάτι σαν αυτό». Απηυδισμένος γύρισε, με κοίταξε και μου είπε «Καλά και γιατί δεν χρησιμοποιείτε αυτό για εξώφυλλο, αφού σου αρέσει τόσο πολύ;». Έτσι κι έγινε. Λογότυπο και τίτλος δεν μπήκε στο εξώφυλλο γιατί το θεώρησα εγκληματικό να «μολύνουμε» με αυτόν τον τρόπο αυτό το αριστούργημα.

 

RockOverdose: Βρίσκω την κατεύθυνση των φωνητικών πιο πολυδιάστατη από όσο σε έχουμε συνηθίσει, είχες κάτι συγκεκριμένο στο νού ή θεωρείς ότι τη δεδομένη στιγμή αυτά ταίριαζαν στο νέο δίσκο;

 

MAHAKALA: Ρε συ φίλε, περνάω τέλεια συνθέτοντας και γράφοντας φωνητικά. Δεν έχω πραγματικά ιδέα τι κάνω και γιατί. Με κατεύθυνε λίγο ο Έκτορας (ντραμς) που έκανε και την παραγωγή του δίσκου, αλλά σε γενικές γραμμές απλά ξεδίπλωσα τις επιρροές που έχω περασμένες μέσα στο DNA μου. Μελέτησα πολύ, έκανα πάρα πολλά μαθήματα (ακόμη κάνω) για να τραγουδήσω σωστά και να μη βυθιστώ στη μετριότητα, όπως συχνά πάθαινα στο παρελθόν και νομίζω –αν και με απόλυτη επίγνωση του ότι η φωνή μου είναι αυτό που λένε “love or hate”- πως κάτι καλό έγινε και εκεί πέρα. Ξέρεις, κάποιοι μου λένε πως ένας τεχνικά άρτιος υψίφωνος θα έδινε άλλη χροιά στο αποτέλεσμα, αλλά δεν με νοιάζει καθόλου. Δεν θέλω κανέναν τεχνικά άρτιο υψίφωνο. Μου αρέσει η διαδικασία, θέλω πολύ να βελτιωθώ σε αυτό και θα απολαύσω το ταξίδι, με ότι κόστος έχει.

 

RockOverdose: Λέγοντας για φωνητικά, δε θα μπορούσα να μη σε ρωτήσω αν έχεις κάποιους που προφανώς σε επηρέασαν, ή κάποιους νεότερους που θα έπρεπε να προσέξει ο κόσμος πέρα από τους προφανείς. Θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε και τα ακούσματα σου αυτό τον καιρό.

 

MAHAKALA: Αυτόν τον καιρό βάζω το YouTube να παίζει και κάνω δουλειές. Είναι πραγματικά πολύ πολυάσχολο διάστημα για εμένα. Απολαμβάνω πάντα τους δίσκους των Blue Oyster Cult, των The Who, των Captain Beyond, των Armageddon και άλλων καλλιτεχνών των late 60’s και early 70’s, αλλά σπανίως πλέον θα βρω τον χρόνο να στροφάρω βινύλια. Από νεότερα πράγματα με έχουν κερδίσει πολύ οι Leprous, οι Vhol, ακούω σταθερά αρκετά Primordial, λατρεύω Trouble, Grand Magus, St Vitus, Ghost, Angel Witch… Από τραγουδιστές λατρεύω φυσικά Ozzy Osbourne, Eric Wagner και Dio. Γενικά η λίστα είναι μεγάλη, ενώ εύχομαι να είχα χρόνο για περισσότερη μουσική στη ζωή μου.

RockOverdose: Θεωρείς ότι χάθηκε μία ευκαιρία για το συγκρότημα με την 4ετή παύση από κυκλοφορίες που μπορεί να κερδιθεί με το νέο δίσκο; Είστε από τα συγκροτήματα που βλέποντας το σαν τρίτος απ'έξω, είχε γίνει ένας άλφα ντόρος με το όνομα σας στην αρχή και μετά ξαφνικά...σιωπή. Ήρθε η ώρα της κραυγής μήπως;

 

MAHAKALA: Ήρθε η ώρα να περάσουμε καλά επιτέλους μέσα από αυτό που κάνουμε. Αρκετά με τις «κινήσεις καριέρας» και τους ιδεοψυχαναγκασμούς του κώλου. Είμαστε μια underground μπάντα και αυτό θα παραμείνουμε για πάντα. Ναι, θα προσπαθήσουμε να ακούσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος τη μουσική μας, γιατί το θετικό feedback είναι ωραία ντόπα και φυσικά θέλουμε να μπορούμε να παίζουμε σε πολλά μέρη και μπροστά σε αρκετό κόσμο, γιατί όλο αυτό σου δίνει ζωή και κουράγιο να συνεχίσεις, παρά τις δυσκολίες. Η βιομηχανία είναι σε συρρίκνωση όμως, και λίγοι μπορούν να ξεχωρίσουν από το πλήθος. Δεν μιλάω για να το να μπορείς να παίξεις ένα live στην έδρα σου μπροστά σε 300-400 άτομα. Με σταθερότητα, ποιότητα και επιμονή, μπορεί να κερδηθεί αυτό (ειδικότερα αν το μουσικό ύφος που έχεις επιλέξει είναι συμβατό με τον γεωγραφικό τόπο). Μιλάω για το να κάνεις την πραγματική διαφορά εκεί έξω. Να γίνεις το next big thing (τηρουμένων των αναλογιών πάντα). Εκτός από ποιότητα και συνέπεια, αυτό απαιτεί και τεράστιες δαπάνες κι εμείς εδώ είμαστε στην εσχάτη ένδεια! Πείνα και των γονέων που λέει ο λαός! Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα αφήσουμε πίσω μας και το τι εικόνες θα περάσουν μπροστά από τα μάτια μας, λίγη ώρα πριν τα κλείσουμε για πάντα.

 

RockOverdose: Από όσο είδα έχουμε μία μίνι Ελληνική περιοδεία που θα λάβει χώρα τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη. Πόσο καλά προετοιμασμένοι είστε, τι περιμένετε από τον κόσμο και τι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος από σας; Υπάρχει άγχος και προσδοκίες, ή απλά θα βγείτε κι όποιον πάρει ο Χάρος;

 

MAHAKALA: Έχουμε άγχος φυσικά, γιατί θέλουμε να αποδώσουμε καλά και ο κόσμος να εισπράξει κάτι ποιοτικό, άρτιο και διασκεδαστικό. Είμαστε σε καλό επίπεδο ως προς την προετοιμασία μας, έχουμε λιώσει στις πρόβες κοινώς. Έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα πράγματα θα πάνε καλά. Σίγουρα θα περάσουμε τέλεια, ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε.

RockOverdose: Ελληνική σκηνή: Μεγάλο κεφάλαιο, μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Εσύ που το ζείς πολύπλευρα, πως βλέπεις την ενασχόληση όλο και περισσότερων ατόμων με το μεταλλικό ήχο; Tι υπάρχει τα τελευταία χρόνια που δεν υπήρχε παλιά κι έχει ανέβει το επίπεδο, και τι μένει να γίνει για να πάνε τα πράγματα ακόμα καλύτερα μελλοντικά;

 

MAHAKALA: Το να προσπαθείς να αναλύσεις τη μουσική υπερπροσφορά της χώρας, είναι μάταιο, σαν να προσπαθείς να αναλύσεις το πως μπήκαν τα κουκούτσια μέσα στο καρπούζι. Πιθανότατα δεν μπήκαν, ήταν ήδη εκεί και απλά εσύ άργησες να κόψεις το καρπούζι ώστε να τα ανακαλύψεις! Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους. Η κρίση φέρνει τέχνη λένε κι έχουν ένα δίκιο. Επίσης αυτό το διαολεμένο το internet, όσα κακά έχει, τόσο μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, αν επιλέξεις σωστά τα πρότυπά σου. Ο κόσμος βλέπει, μαθαίνει, γνωρίζει πλέον και μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Φυσικά κάποιοι είναι περαστικοί και κάποιοι θα μέινουν και στη συνέχεια, ίσως και μέχρι τελικής πτώσης. Για να πάνε τα πράγματα καλύτερα, πρέπει λίγο να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ και τη στενομυαλιά μας ως λαός. Ικανότητες έχουμε, αλλά συνέχεια μας κρατούν πίσω οι κακές νοοτροπίες μας. Παντού συμβαίνει αυτό, όχι μόνο στη μουσική.

 

RockOverdose: Ευχαριστούμε για το χρόνο σου, δε μπορώ κλείνοντας να μη ρωτήσω κάτι για την αδυναμία που λέγεται Black Soul Horde, θα έχουμε κάτι από αυτό το μέτωπο προσεχώς; Θα θέλαμε να προσθέσεις ότι δε σε ρωτήσαμε και να μας υπογραμμίσεις τις επερχόμενες ενέργειες των Mahakala μετά την Ελληνική περιοδεία. Καλή τύχη σε ότι κάνετε και κοιτάξτε να μην χαθείτε ξανά απότομα!

 

MAHAKALA: Οι Black Soul Horde είναι η μπάντα που χωρίς καμία πίεση πιάνουμε και αφήνουμε όποτε μας καπνίσει. Παίζουμε στο Warm Up Show του Up The Hammers Festival τον προσεχή Μαϊο και βλέπουμε μετά. Ίσως γράψουμε λίγο νέο υλικό. Ήδη ο Γιάννης έχει στα σκαριά κάποια κομμάτια. Όσο για τους Mahakala, συνεχίζουμε με δημιουργία και booking προς το παρόν κι ότι θέλει ας κατεβάσει. Ελπίζω κι εγώ να μην το βάλουμε κάτω και οι συνθήκες να είναι –έστω σχετικά- ευνοϊκές ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Σε ευχαριστώ για την κουβέντα, ήταν τιμή και χαρά μου!

 

Για το Rock Overdose,
Δημήτρης Αλόρας

 

Follow Mahakala

 Live Dates: 
• 26.03.17 - Ghetto Bar and live stage / Πάτρα - info: https://goo.gl/001BUF
• 31.03.17 - KYTTARO Live Club / ΚΥΤΤΑΡΟ / Αθήνα - info: https://goo.gl/3boqD4
• 06.04.17 - Μαύρη Τρύπα - Mavri Trypa Thessaloniki / Θεσσαλονίκη - info:https://goo.gl/rySULE
• 07.04.17 - Argoriders MCC Hellas / Βόλος - info:https://goo.gl/y550pb
• 08.04.17 - 6o Rock Music Festival - Stage Larissa/ Λάρισα - info: https://goo.gl/jxNFr3
• 09.04.17 - Beatnik / Ιωάννινα - info:https://goo.gl/E6TckV

Comments