ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΓΚΟΣ:”Χωρίς τη χειρουργική δεν θα μπορούσα να ζω,χωρίς τη μουσική δεν θα μπορούσα να είμαι ευτυχισμένος!”

 

 

Ο Μανώλης Τσίγκος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τους πλέον αναγνωρίσιμους, παραγωγικούς και συνεπείς Έλληνες hard ΄n’ heavy μουσικούς, έχει αφήσει το δικό του στίγμα στη σκηνή, με τους Innerwish, τους Rock ‘N’ RollChildren και πολλά άλλα projects,ενώ έχει γράψει πολλά live χιλιόμετρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Εκτός όμως από τη μουσική του ιδιότητα, ο (συνάδελφος) Μανώλης είναι ένας καταπληκτικός Χειρουργός και με βάση και την προσωπική/επαγγελματική εμπειρία του συντάκτη (Η.Π.), ένας από τους καλύτερους της γενιάς του.

 

 Με αφορμή τη φιλανθρωπική livestreaming συναυλία της Κυριακής, 3 Ιανουαρίου με τους Rock ‘N’ RollChildren (Diogreektributeband), είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη σχέση Μουσικής και Ιατρικής, με πολλά προσωπικά βιώματα και κάποια…νέα! Απολαύστε!

Link για το event

 

 

 

 


RockOverdose:  Καλησπέρα Μανώλη, ελπίζω να είσαι καλά. Πώς είναι αυτή η περίοδος για σένα;

 

Μανώλης Τσίγκος: Ηλία μου χαιρετώ και ευχαριστώ πάρα πολύ για την κουβέντα. Είμαι από τους πολύ τυχερούς όλο αυτό το τόσο δύσκολο διάστημα για τους περισσότερους, μιας και λόγω φύσης της δουλειάς μας δεν σταμάτησα καθόλου να εργάζομαι άρα και και να περνώ ένα μεγάλο μέρος της ημέρας εκτός σπιτιού. Το δύσκολο κομμάτι είναι μόνο η αδυναμία συνεύρεσης με τους φίλους και η δυνατότητα να κάνουμε πρόβες. Αλλά μπροστά στις τόσο δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι διπλανοί μας, αυτό είναι ήσσονος σημασίας.

 

RockOverdose: Είσαι ένας εξαιρετικός χειρουργός και ταυτόχρονα ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους Έλληνες rock/metal μουσικούς. Πόσο δύσκολα συνδυάζεται η απαιτητική χειρουργική σου ιδιότητα με την ενεργό συμμετοχή σου σε τόσα σημαντικά μουσικά πρότζεκτ;

Μανώλης Τσίγκος: Η ζωή μου ανέκαθεν ήταν μοιρασμένη στη χειρουργική, τους ασθενείς μου και τη μουσική. Νομίζω ότι όσες φορές και να ξαναγεννιόμουν πάλι ακριβώς τα ίδια θα έκανα. Δεν ξέρω πως τα κατάφερα, νομίζω ότι είμαι υπερβολικά τυχερός, αλλά ανέκαθεν με τον καλό προγραμματισμό μπορούσα και μπορώ να παντρεύω αυτές τις τόσο διαφορετικές συνιστώσες της ζωής μου, έτσι ώστε να συγκλίνουν. Φυσικά και η χειρουργική θα έχει πάντα το μέγιστο αριθμό στην ποσόστωση, αλλά και η μουσική είναι αυτό που τη συμπληρώνει. Χωρίς κάτι εκ των δύο, δε νομίζω ότι θα χαμογελούσα ξανά.

 

RockOverdose: Τι πιστεύεις ότι κάνει την πλειοψηφία των ιατρών, όπως έχω διαπιστώσει, να έχουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες; Είναι το ότι «ξεδίνουν» ή πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να ωθήσει έναν άνθρωπο ταυτόχρονα προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις;

Μανώλης Τσίγκος: Όταν η ζωή σου έχει τόση ευθύνη και η πρακτική σου αφορά τις ζωές των συνανθρώπων σου, μοιραία κουβαλάς συναισθηματικό φορτίο που πρέπει να εκτονωθεί. Οπότε τι καλύτερο από την Τέχνη, τι ζωτικότερο!

 

RockOverdose: Έχεις να θυμηθείς κάποια φορά που χρειάστηκε να επιλέξεις μεταξύ των δύο σου ιδιοτήτων; Έχεις βρει μια ισορροπία, χωρίς να χάνει κάποιο από τα δυο;

Μανώλης Τσίγκος: Πάντα όταν θα χρειαστεί να επιλέξω στον προγραμματισμό, η χειρουργική φυσικά και έρχεται πρώτη. Στη ζυγαριά της ζωής οι ασθενείς μου καταλαμβάνουν το 70 - 80% και η μουσική το 20 - 30%. Η ισορροπία αυτή είναι πια δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη επί προσωπικού και είμαι εξαιρετικά τυχερός που μπορώ και τη διατηρώ. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι χωρίς τη χειρουργική δεν θα μπορούσα να ζω, είμαι αφοσιωμένος στους ασθενείς και τα προβλήματά τους, αλλά και χωρίς τη μουσική δεν θα μπορούσα να είμαι ευτυχισμένος.

 

 

 

 

 

RockOverdose:  Έχει χρειαστεί να φορέσεις «μάσκα» επί σκηνής, ενώ το μυαλό σου είναι σε κάποιο επείγον ή σοβαρό περιστατικό;

Μανώλης Τσίγκος: Ευτυχώς δεν έχει χρειαστει παρά μόνο 2 - 3 φορές σε 16 χρόνια χειρουργικής πορείας έως τώρα. Η τελευταία ήταν πριν 4 χρόνια. Παίζαμε με RNRChildren στο Αγρίνιο και ένας ασθενής που ήταν στην 6η μετεγχειρητική ημέρα μετά από παγκρεατεκτομή εμφάνισε μια βαριά επιπλοκή. Το live ήταν Σάββατο και εμείς φτάσαμε στο Αγρίνιο αυθημερόν το απόγευμα έτσι ώστε να λείψω λιγότερες από 24 ώρες από την Αθήνα, έχοντας φυσικά αφήσει πίσω τους συνεργάτες μου. Μόλις φθάσαμε στο MetalUnion μου τηλεφωνούν και με ενημερώνουν για την επιπλοκή, μια επιπλοκή που δεν χρειάζονταν χειρουργική παρέμβαση ή τη φυσική μου παρουσία για να αντιμετωπιστεί από τη μία αλλά ήταν αρκετά σοβαρή από την άλλη. Επαιξα όλο το set με το κινητο δίπλα μου και ανοιχτό, και μόλις τελειώσαμε έφυγα, πήγα να αλλάξω και επέστρεψα μόνος στην Αθήνα για να είμαι στο νοσοκομείο το ξημέρωμα. Έχω συμβιβαστεί όμως με αυτό, ξέρω ότι κάποιες λίγες φορές θα συμβεί μιας και η ομάδα μας κάνει εξαιρετικά δύσκολες επεμβάσεις, οπότε δεν παραπονιέμαι. Μόνο οι ασθενείς να πηγαίνουν καλά και εγώ θα είμαι ευτυχής.

 

RockOverdose: Το RockinDio είναι μια προσπάθεια να «παντρέψεις» τον μουσικό Μανώλη με τις κοινωνικές και ιατρικές σου ευαισθησίες;

Μανώλης Τσίγκος: Όλα τα οφείλουμε στο μεγάλο Dio που είχε ο ίδιος ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες και μέγιστη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Οπότε το παραδειγμά του αλλά και η εσωτερική ανάγκη της προσφοράς (που είναι κυρίως χαρακτηριστικό της οικογενειακής δοτικότητας την οποία έζησα από μικρός σε κάθε της έκφραση) οδήγησαν στο RockinDio. Η θεώρηση μου για τη ζωή άλλωστε είναι ότι η ουσιαστική αποστολή του ανθρώπου στον πλανήτη είναι η προσφορά, το να κάνεις πάντα το καλό, οπότε το RockinDio είναι ένας σημαντικότατος εκφραστής αυτής της κοσμοθεωρίας. Το πιο σημαντικό με το RockinDio όμως είναι ότι ένωσε ανθρώπους, on και offstage, που έχουν την ίδια άποψη για τον κόσμο.

 

 

 

 

 

RockOverdose: Θα έχεις ακούσει συχνά στον ελληνικό metal χώρο να αναφέρονται σε σένα λέγοντας «ο γιατρός». Θεωρείς ότι αυτό είναι ένας έμμεσος, ίσως και υποσυνείδητος, διαχωρισμός σου λόγω της ιατρικής σου ιδιότητας κατά το «γιατρός, παπάς και δάσκαλος»; Μπορεί να εκφράζει κάποια απομεινάρια… κοινωνικών διαχωρισμών του παρελθόντος βάσει επαγγέλματος, καταγωγής και τάξης;

 

 

Μανώλης Τσίγκος: Δε νομίζω ότι είναι κατάλειπο κοινωνικών διαχωρισμών, ούτε υποσυνείδητο ούτε ενσυνείδητο. Νομίζω ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να θυμάται κάποιος έναν τρίτο ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες γνωστούς που έχει, στους οποίους απευθύνεται με τα ονοματά τους. Απλά όσοι αναφέρονται σε εμάς που διακονούμε την Ιατρική και παράλληλα έχουμε και χόμπυ τη μουσική μας με το προσωνύμιο “ο γιατρός”, μας βοηθούν έτσι ώστε όλοι να ξέρουν σε ποιους αναφέρονται!!

 

RockOverdose: Πιστεύεις ότι η εικόνα ενός ιατρού-μουσικού στα social media ή αλλού, ιδίως στον κάπως πιο «έντονο» χώρο του hardrock μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη γνώμη των ασθενών;

Μανώλης Τσίγκος: Νομίζω ότι σίγουρα υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός ασθενών που επηρεάζεται αρνητικά αλλά από τη μία έχω συμβιβαστεί με αυτό και από την άλλη όσο αυξάνονται οι ασθενείς από το μουσικό χώρο που έχουν χειρουργηθεί στην ομάδα μας και όσο ακούγεται το όνομά μας στο κομμάτι της εξειδίκευσής μας, τόσο και οι αρνητικές γνώμες υποστρέφουν.

 

RockOverdose: Τι πιστεύεις ότι πηγαίνει λάθος και έχουμε τόσους αρνητές της επιστήμης, με δικές τους απόψεις για θέματα που δεν γνωρίζουν; Ανησυχείς αν θα χάσεις fans ή followers όταν εκφράζεις τις επιστημονικές και κοινωνικές απόψεις σου;

Μανώλης Τσίγκος: Δεν με ενδιαφέρει ειλικρινά αν θα χάσω τον οποιονδήποτε οπαδό ή ακόλουθο όταν παραθέτω τις επιστημονικές αλήθειες, γιατί ακριβώς δεν εκφράζω την άποψή μου αλλά τα επιστημονικά δημοσιευμένα δεδομένα. Όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει. Νομίζω ότι πολλά έχουν συντελέσει και οδηγήσει στην αμφισβήτηση και στην άρνηση. Η δεδομένη έλλειψη γνώσης της πλειοψηφίας για ότι αφορά το επιστημονικό κομμάτι, η μειωμένη αντιληπτική ικανότητα που αφορά την ανάλυση των δεδομένων, η αδυναμία κατανόησης ότι τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, η αποτυχία των επιστημόνων να πείσουν λόγω διαφορετικών απόψεων και μη εκφοράς κατανοητού λόγου, η τρομοκρατία των ΜΜΕ, η ευκολία της εκφοράς γνώμης λόγω της ύπαρξης των μέσων δικτύωσης οπότε και η τάχιστη διασπορά οποιασδήποτε μη στοιχειοθετημένης άποψης, η κούραση από τη διάρκεια του προβλήματος, οι κυβερνητικές δυστοκίες και παλινωδίες.

 

RockOverdose: Αν θέλεις πες μας κάποια νέα από τους Innerwish και τα υπόλοιπα projects που συμμετέχεις και ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες του Rockoverdose.

Μανώλης Τσίγκος: Ο νεός δίσκος των Innerwish είναι στα τελειώματα (δύο φορές έχει σταματήσει η ηχογράφηση των φωνητικών λόγω των lockdowns), ο νεός δίσκος BaddKharma ετοιμάζεται (θα ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις στα μέσα του Μάρτη) και αυτήν τη στιγμή κάνουμε songwriting και προπαραγωγή για το ντεμπούτο άλμπουμ των RNRChildren. Yγεία μόνο σε όλους, του χρόνου να μετρηθούμε και να είμαστε όλοι παρόντες, ιδιαίτερη αγάπη και προσοχή στο συνάνθρωπο (ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους, στους μη προνομιούχους, στους πάσχοντες και στους μη έχοντες) και δείξτε εμπιστοσύνη στην Επιστήμη, γιατί η Επιστήμη κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Ευχαριστώ πάρα πολύ Ηλία, ευχαριστώ πάρα πολύ το RockOverdose, ευχαριστώ πάρα πολύ τους αναγνώστες σας. Καλή χρονιά σε όλους!

 

 

 

Για το RockOverdose,
Ηλίας Περόγαμβρος

 

 

 

 

Comments