Michael Box (URIAH HEEP) στο RockOverdose: “Δύσκολο να αντέξει ένα group για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν έχει πάθος!”

Οι URIAH HEEP βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε περιοδεία, γιορτάζοντας την 50ή επέτειο της μουσικής τους καριέρας με ένα τρίωρο σόου για πρώτη φορά στην ιστορία του συγκροτήματος!

 

Ο Michael Box, κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των θρυλικών κλασικών rockers URIAH HEEP, απαντά στις ερωτήσεις μας εν όψη των ζωντανών εμφανίσεων του συγκροτήματος στην Ελλάδα, στις 14 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

 

Η προπώληση συνεχίζεται:

Αθήνα: https://eventation.gr/uh_ath
Θεσσαλονίκη: https://eventation.gr/uh_the
και στο δίκτυο της Viva.gr

 


 

RockOverdose: Πώς είναι το feedback απ' την περιοδεία σας μέχρι στιγμής;

 

Michael Box (Uriah Heep) : Απολύτως εκπληκτικό! Οι οπαδοί το λατρεύουν, ο τύπος και φυσικά και εμείς οι ίδιοι το λατρεύουμε! Είναι μια υπέροχη παράσταση! Είχαμε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση  από ό,τι περιμέναμε, κι αυτό είναι καταπληκτικό!

 

 

RockOverdose:  Κάνετε περιοδεία για την 50η επέτειό σας. Να περιμένουμε ένα setlist που θα καλύπτει όλες τις εποχές του συγκροτήματος;

 

Michael Box (Uriah Heep) : Προσπαθούμε, αλλά έχουμε 25 άλμπουμ αυτή τη στιγμή, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παίζουμε για ώρες! Αλλά ναι, ξεκινάμε από το 1970 και προσπαθούμε να καλύψουμε ό,τι μπορούμε να καλύψουμε μέχρι το τελευταίο μας album.

 

 

RockOverdose: Φυσικά! Είναι πολύ δύσκολο να καλύψετε όλα αυτά τα χρόνια και ο κόσμος ανυπομονεί να ακούσει τα πιο κλασικά τραγούδια σας.

 

Michael Box (Uriah Heep) : Ναι, υπάρχουν κάποια τραγούδια που πρέπει να παίξεις οπωσδήποτε όπως π.χ. τα "Easy Living", "Gypsy", "July Morning", οπότε προσθέτουμε στη setlist όλα τα άλλα γύρω από αυτά. Ο κόσμος είναι πάντα τόσο ηλεκτρισμένος, το νιώθει και μας νιώθει και συνήθως όλο αυτό το feeling  καταλήγει σε μια μαγική βραδιά και φυσικά ανυπομονούμε να το ζήσουμε κάθε φορά!

 

 

RockOverdose: Είστε συγκρότημα εδώ και 52+ χρόνια. Υπάρχει κάποιο μυστικό πίσω από τη μακροζωία σας;

 

Michael Box (Uriah Heep) : Ως συγκρότημα εν ενεργεία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έλεγα ότι έχουμε πολλά καλά τραγούδια που ο κόσμος εξακολουθεί να λατρεύει να ακούει είτε στις αρένες είτε στο σπίτι του. Οπότε νομίζω ότι ως συγκρότημα είσαι τόσο καλός,  όσο είναι τα τραγούδια σου.

Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι εξαιτίας του πάθος μου να συνεχίζω ακόμη. Το πάθος μου να παίζω κιθάρα, το πάθος μου να παίζω μουσική και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους.

 

 

RockOverdose: Αυτό είναι υπέροχο! Αυτό είναι το βασικό! Το πάθος για τη μουσική σε κρατάει ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια!

 

Michael Box (Uriah Heep): 100% είναι το πάθος, μόνο έτσι μπορείς να ξεπεράσεις τα σκαμπανεβάσματα της ζωής και μερικές φορές όταν είμαστε σε tour για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να αντέξεις αν δεν έχεις αυτό το πάθος. Στο τέλος του πρώτου μέρους αυτής της επετειακής περιοδείας κάναμε  3 από τις 6 παραστάσεις μας σε 6 χώρες μέσα σε 8 ημέρες, και αυτό ήταν πολύ δύσκολο! Είναι δύσκολη περιοδεία! Νομίζω ότι άλλοι στην ηλικία μας θα δυσκολευόταν με αυτό, αλλά τα καταφέραμε γιατί έχουμε το πάθος που μας βοηθά!

 

 

 

RockOverdose: Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους. Αλλά για τους Uriah Heep ήταν ακόμα πιο δύσκολη με τον θάνατο των πρώην μελών του συγκροτήματος Lee Kerslake και Ken Hensley. Πώς αντιμετώπισατε αυτές τις τρομερές απώλειες;

 

Michael Box (Uriah Heep): Είναι μια από αυτές τις στιγμές στη ζωή που απλά μουδιάζεις. Ο θάνατος του Lee ήταν αναμενόμενος, πάλευε για πολύ καιρό και πήγα να τον δω μια εβδομάδα πριν φύγει. Του Ken ήταν κάπως συγκλονιστικός...  Είναι ένα γλυκόπικρο πράγμα! Χάνεις καλούς φίλους, αλλά συνειδητοποιείς ότι είσαι ακόμα εδώ ζωντανός, ικανός να δημιουργείς υπέροχη μουσική και αυτό σε κρατά ζωντανό!

 

 

RockOverdose: Πόσο διαφορετική ήταν η δεκαετία του '80 σε σχέση με τις μέρες μας, όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία; Ποια εποχή προτιμάς και γιατί;

 

Michael Box (Uriah Heep): Νομίζω ότι η μουσική βιομηχανία μπήκε σε πιο ελεύθερη μορφή όταν το streaming άρχισε να εμφανίζεται. Η δισκογραφία της εποχής μας ήταν πολύ βυθισμένη στην ύπαρξή της, και δεν το είδαν να έρχεται αυτό. Αν το είχαν δει να έρχεται, θα μπορούσαν πιθανότατα να είχαν συγκεντρωθεί και να δημιουργήσουν μια πιο προσφιλή πλατφόρμα για τους μουσικούς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Το internet ήρθε τόσο γρήγορα, οι άνθρωποι κατεβάζουν και ακούν μουσική δωρεάν και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη μουσική βιομηχανία όσο και στους ίδιους τους μουσικούς, γιατί οι μουσικοί δεν μπορούν να κερδίσουν χρήματα από τα τραγούδια και τις δημιουργίες που κάνουν. Ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να βγάλουν λεφτά είναι έξω στο δρόμο ... Και μετά έχεις και έναν covid να μπαίνει μπροστά σου και δε μένει τίποτα.. είναι πολύ θλιβερή η κατάσταση.

 

 

RockOverdose: Υποθέτω λοιπόν ότι προτιμάς τα προηγούμενα χρόνια παρά τώρα...

 

Michael Box (Uriah Heep): Στη δεκαετία του '70 ήταν πιο αληθινό. Κανείς δεν μοιραζόταν αρχεία, δεν δουλεύαμε στον υπολογιστή από το σπίτι, πηγαίναμε στο studio, ηχογραφώντας ως μπάντα, ήμασταν μπάντα! Όλα τα κάναμε αναλογικά, υπήρχε μια ζεστασιά και ειλικρίνεια σε αυτό, ήταν μια πλήρως δημιουργική εποχή στη δεκαετία του '70 και στις αρχές του '80.

 

Σφυρηλατηθήκαμε σε μια εντελώς νέα μουσική, μια εντελώς νέα παρέκκλιση για να ασχοληθείς, γιατί ήταν και η μόδα με τα ψηλοτάκουνα, τα μακριά μαλλιά (που έχω ακόμα, ευχαριστώ Θεέ μου!), έγινε μια ολόκληρη εξέγερση, η οποία ήταν μια υπέροχη στιγμή και η μουσική άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και ο κόσμος την ακούει ακόμα τώρα, κάτι που είναι εκπληκτικό!

 

Σήμερα όλα γίνονται με ένα δάχτυλο. Είμαι από τη φύση μου ρομαντικός, αλλά στην πραγματικότητα η τεχνολογία από τη δεκαετία του '80 ακόμα,  άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική, πλέον έχουμε τα mp3 και τέτοια... Θυμάμαι όταν μπήκαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε ένα άλμπουμ με τον απόλυτο βέλτιστο ήχο που μπορούσαμε να έχουμε και τώρα είναι συμπιέζεται και μπαίνει σε mp3! Έτσι είναι η ζωή και είναι ένας βολικός τρόπος να κάνεις πράγματα.

 

 

RockOverdose: Πότε θα είναι έτοιμο το νέο σας άλμπουμ; Υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτό;

 

Michael Box (Uriah Heep): Τον Ιανουάριο! Ψάχνουμε ακόμη την ημερομηνία κυκλοφορίας, να καταλήξουμε στο εξώφυλλο. Χρησιμοποιούμε το ίδιο στυλ όπως στο "Living the Dream" για το οποίο οι περισσότεροι από τους θαυμαστές μας είπαν ότι είναι ένα από τα καλύτερα album της καριέρας μας και μετά από 50 χρόνια αυτό είναι μια εξέλιξη, ένα ακόμη βήμα προς τα πάνω και αυτό είναι καλό γιατί το "Living the Dream" είναι φανταστικό και νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας όσον αφορά τις ερμηνείες, τους ήχους και όλο αυτό απλώς επειδή μας αρέσει να είμαστε ξανά μαζί και να παίζουμε μουσική, επιστρέφοντας από την πανδημία.

 

Όταν σκέφτομαι όλη την καταστροφή που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο,  το μόνο πράγμα που έκανε καλό πραγματικά στην πλειονότητα των ανθρώπων ήταν η μουσική! Η μουσική είναι μια απόδραση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι που έρχονται στα live μας εκφράζουν συχνά τα συναισθήματά τους λέγοντας ότι η μουσική και οι στίχοι μας τους βοήθησαν να περάσουν δύσκολες στιγμές και αυτό είναι απλά υπέροχο!

 

 

 

 

RockOverdose: Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές. Τί αναμνήσεις έχετε από τις εμφανίσεις σας εδώ; Τι σου αρέσει περισσότερο όταν παίζεις εδώ;

 

Michael Box (Uriah Heep): Έχω υπέροχες αναμνήσεις! Κάθε φορά που ερχόμαστε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι μια μαγική περίοδος! Οι Έλληνες αγαπούν τη μουσική μας και μας αρέσει να παίζουμε εκεί! Όπως είπα πριν, όταν μαζευόμαστε υπάρχει μια υπέροχα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα! Ανυπομονούμε να έρθουμε και να σας δούμε! Είναι οι τελευταίες παραστάσεις της 50ης επετειακής περιοδείας μας φέτος, οπότε αυτό είναι κάτι συναρπαστικό από μόνο του!

 

Νομίζω ότι η θερμή υποδοχή και αντιδράσεις που έχουμε κάθε φορά που παίζουμε εκεί, θα συνεχίσουν να είναι έτσι και δεν μπορεί παρά να είναι μια υπέροχη στιγμή για την οποία πραγματικά ανυπομονούμε!

 

 

RockOverdose: Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Ανυπομονούμε να σας δούμε σύντομα από κοντά!

Michael Box (Uriah Heep): Κι εγώ ευχαριστώ! Τα λέμε σύντομα!

 

 

 

 

 

 

Main photo credit: George Quartz ( https://www.quartz-stagelight.de/ )

Comments