MICHAEL KISKE (Helloween – Unisonic): Συνέντευξη στο ROCK OVERDOSE!

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έναν από τους καλύτερους τραγουδιστές του metal χώρου, τον Michael Kiske ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα, φυσικά με τους HELLOWEEN, και όπως είναι γνωστό επανήλθε στο metal προσκήνιο με τη δημιουργία της υπερμπάντας των UNISONIC, παρέα με το παλίο του συνεργάτη τον Kai Hansen. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα λέει για το νέο συγκρότημα, τις παλιές μέρες και φυσικά για την επερχόμενη εμφάνιση τους στη χώρα μας, για της ανάγκες του φετινού Rockwave Festival...

 

Rockoverdose.gr: Γεια σου Mike. Τι κάνεις;

Michael: Όλα καλά.

 

Rockoverdose.gr: Είναι πολύ ωραίο να σε έχουμε στο Rock Overdose.

Michael: Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!!!

 

Rockoverdose.gr: Είμαι μεγάλος οπαδός των παλιών ημερών.

Michael: Κι εγώ!

 

Rockoverdose.gr: Τι κάνεις αυτές τις μέρες;

Michael: Έχω παραγγείλει ένα έπιπλο και μου το έφεραν με ένα κομμάτι σπασμένο, οπότε μου το αντικατέστησαν! Αυτό έκανα όλο το πρωί.

 

Rockoverdose.gr: Καταρχήν είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα κάνετε μια συναυλία εδώ στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου!

Michael: Ναι είναι απίστευτο! Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαιξα στην Ελλάδα! Ήταν κάπου μέσα στην δεκαετία του ’80! Δεν θυμάμαι.

 

Rockoverdose.gr: Τι θα ακούσουν οι Έλληνες οπαδοί σας στην συναυλία σας;

Michael: 5 άτομα πάνω στη σκηνή να παίζουν μουσική και πιθανόν να περάσουμε όλοι πολύ καλά! Θα δούμε τι θα γίνει. Ελπίζω να υπάρξουν αυθόρμητες στιγμές. Μέχρι στιγμής υπάρχει απίστευτη χημεία, ειδικά με μένα και τον Kai (Hansen) και αυτό είναι που μου έχει λείψει από τις ημέρες των HELLOWEEN. Πάντα γινόταν κάτι ενδιαφέρον, απλά όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να συμβεί.

Rockoverdose.gr: Νομίζω ότι θα είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι.

Michael: Ναι νομίζω ότι θα είναι ωραία.

 

Rockoverdose.gr: Τι πρέπει να περιμένουμε εκτός από κομμάτια των UNISONIC και των HELLOWEEN; Πρέπει να περιμένουμε και κάτι άλλο;

Michael: Έχουμε κάνει μόνο ένα άλμπουμ με τους UNISONIC. Τώρα που είμαστε μαζί με τον Kai, πρέπει να παίξουμε μερικά από τα παλιά κλασσικά κομμάτια. Είναι κάτι που περίμενα 20 χρόνια!!!

 

Rockoverdose.gr: Νομίζω ότι θα υπάρχει μια ατμόσφαιρα HELLOWEEN.

Michael: Θα ήταν ωραίο αυτό. Ήταν κάτι μαγικό όταν ήμουν σε περιοδεία με τους AVANTASIA παρέα με τον Kai. Ήταν κάτι ενθουσιώδες. Έτσι βγήκε η ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο. Ο Kai μπήκε στη μπάντα εξαιτίας της ατμόσφαιρας που υπήρχε στη σκηνή μεταξύ εμάς και του κόσμου.

 

Rockoverdose.gr: Οπότε είστε μια μόνιμη μπάντα. Θα είστε μαζί για αρκετά χρόνια.

Michael: Το ελπίζω! Όσο ο κόσμος ενδιαφέρεται για τους δίσκους μας, θα είμαστε εδώ. Δεν ήμουν σε μπάντα για πολλά χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενος που γίνεται τώρα αυτό.

Rockoverdose.gr: Πες μας για το άλμπουμ των UNISONIC. Τι ύφος θα έχει το άλμπουμ και ποιος έγραψε τα κομμάτια;

Michael: Όλοι γράφουμε κομμάτια. Εκτός από τον Κώστα (Ζαφειρίου, Ντράμς), όλοι έχουμε λόγο στην σύνθεση των κομματιών. Μπορώ να πω ότι η πλειοψηφία της μουσικής έχει γραφτεί από τον Dennis (Ward, Μπάσο). Έγραψα κι εγώ ένα και επίσης ο Mandy (Meyer, Κιθάρα), έχει ένα μερίδιο. Ο μόνος που δεν έγραψε κάτι είναι ο Κώστας.

 

Rockoverdose.gr: Ο οποίος έφυγε από τους PINK CREAM 69 για να είναι πιο αφοσιωμένος στους UNISONIC.

Michael: Νομίζω ότι είναι πάρα πολλά αυτά που κάνει. Είναι και μάνατζερ των ASH και των HELLOWEEN. Είναι εξαιρετικά πολυάσχολος!

 

Rockoverdose.gr: Νομίζω ότι είναι πιο πολύ μέσα στους UNISONIC.

Michael: Το ελπίζω. Τώρα για περισσότερες λεπτομέρειες για το λόγο που αποχώρησε θα ήταν καλύτερα να σας μιλήσει ο ίδιος.

 

Rockoverdose.gr: Και ελπίζουμε να είστε μπάντα για πολύ καιρό, γιατί μας αρέσει αυτό που γίνεται.

Michael: Νομίζω ότι να έχουμε αρκετή υποστήριξη κι αν πουλήσουμε μερικά άλμπουμ, θα μάθουμε να υπάρχουμε, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που μαθαίνουμε να είμαστε μαζί σαν μπάντα.

Rockoverdose.gr: Έχεις σκεφτεί να μπεις στους GAMMA RAY;

Michael: Όχι ιδιαίτερα. Έχουμε καλή σχέση με τον Kai, αλλά είναι μπάντα με 20 χρόνια ιστορίας. Δεν γίνεται να μπω σε τέτοια μπάντα. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τσαντιστεί αν το κάνεις. Είναι η τυπική metal μπάντα. Μου αρέσουν πιο πολύ οι UNISONIC. Έχουμε πιο πολλές δυνατότητες. Μπορούμε να είμαστε metal να θέλουμε, αλλά μπορούμε να δοκιμάσουμε κι άλλα πράγματα. Μου ταιριάζουν καλύτερα από τους GAMMA RAY.

 

Rockoverdose.gr: Νομίζω ότι έχεις τραγουδήσεις ένα κομμάτι στους GAMMA RAY.

Michael: Ναι τους έχω βοηθήσει κάποιες φορές στα πρώτα τους άλμπουμ.

 

Rockoverdose.gr: Ας γυρίσουμε στους UNISONIC. Πιστεύω ότι έχετε έτοιμα κομμάτια για την επόμενη κυκλοφορία σας.

Michael: Ναι έχουμε κάποιες ιδέες. Νομίζω ότι θα είναι εύκολο να γίνει, γιατί από την στιγμή που μπήκε ο Kai, η χημεία της μπάντας είναι πολύ δημιουργική. Θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε 2ο άλμπουμ.

 

Rockoverdose.gr: Οπότε πιστεύεις ότι το “Unisonic” είναι ένα κλασσικό power metal άλμπουμ;

Michael: Είναι κλασσικό, αλλά έχει μοντέρνο ήχο. Το ονομάζω ένα ροκ δίσκο που συναντάει το metal.

Rockoverdose.gr: Να ρωτήσω για την εποχή που έφυγε ο Bruce (Dickinson) από τους IRON MAIDEN. Σε είχαν πλησιάσει;

Michael: Εμένα; Όχι! Αυτά ήταν φήμες που κυκλοφορούσαν τότε στην τηλεόραση και στον τύπο. Ήταν πολύ αστείο, γιατί έβλεπα μια εκπομπή στην τηλεόραση, και ο παρουσιαστής είπε ότι είμαι σε συζητήσεις με τους IRON MAIDEN και ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί δεν το ήξερα ούτε κι εγώ.

 

Rockoverdose.gr: Εγώ προσωπικά το περίμενα αυτό!

Michael: Δεν θέλω τους IRON MAIDEN χωρίς τον Bruce. Χαίρομαι που ξαναγύρισε.

 

Rockoverdose.gr: Εκτός από metal, τι άλλη μουσική σου αρέσει να ακούς;

Michael: Όλη μου τη ζωή ήμουν πολύ ανοιχτόμυαλος. Μου αρέσει ο ELVIS PRESLEY… έχω πολλές από τις καινούριες επανεκδόσεις που βγήκαν. Μου αρέσουν πολλά κλασσικά πράγματα. Ακόμα και μπάντες σαν τους OASIS! Ακούω τους SNOW PATROL, COLDPLAY, φυσικά ακούω και κλασσικό heavy metal με το οποίο μεγάλωσα, όπως IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, αυτά με ενέπνευσαν κυρίως. Αυτή τη στιγμή, ακούω ή ELVIS ή κάτι κλασσικό. Ίσως και λίγο BEATLES μερικές φορές.

 

Rockoverdose.gr: Πίσω στις ημέρες των HELLOWEEN. Θέλεις να μας πεις ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σου στη μπάντα και ποια η χειρότερη;

Michael: Η καλύτερη στιγμή ήταν σίγουρη η αρχή. Το “Keeper…” 1 και 2, όταν ο Kai ήταν ακόμα στη μπάντα. Εκείνα τα χρόνια όλα ήταν υπέροχα. Μετά από αυτό, όλα έγιναν εφιάλτης. Η χειρότερη στιγμή ήταν νομίζω η εποχή μετά τον Kai. Όλα τελείωσαν. Δεν ήταν καθόλου καλά. Έλεγαν μαλακίες για μένα στον τύπο κλπ. Νομίζω ήταν η χειρότερη εμπειρία.

 

Rockoverdose.gr: Οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δούμε τους HELLOWEEN ξανά μαζί…

Michael: Δεν είναι απαραίτητο. Οι UNISONIC έχουν πολλές δυνατότητες. Αν το κάναμε αυτό, θα έπρεπε να αντικαταστήσουμε τον Dennis με τον Markus (Grosskopf, Μπάσο HELLOWEEN), θα έπρεπε να αντικαταστήσουμε τον Mandy με τον Michael (Weikath, Κιθάρα HELLOWEEN), κάτι που δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση. Όλα είναι μια χαρά όπως είναι τώρα.

 

Rockoverdose.gr: Ποια κομμάτια των HELLOWEEN παίζετε στις συναυλίες σας;

Michael: Σίγουρα παίζουμε τα “I Want Out”, “Future World”, ίσως παίξουμε το “Kids Of The Century” ή το “A Little Time”, συζητάμε κάτι για το “March Of Time” ίσως. Ο Kai έγραψε πολλά από αυτά τα κομμάτια τότε, οπότε τώρα που είμαστε μαζί στην ίδια μπάντα, προφανώς έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Μαζί έχουμε τον ήχο που είχαμε τότε. Πίστευα ότι ποτέ δεν θα είχα την ευκαιρία να τα ξανατραγουδήσω, οπότε για μένα είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο το να τα παίζω πάλι σε συναυλίες.

Rockoverdose.gr: Ποιες ήταν οι αντιδράσεις για το καινούριο άλμπουμ από τον τύπο και τους οπαδούς σας;

Michael: Είναι πολύ καλές. Φαίνεται να αρέσει σε όλους και όλοι έχουν μια ξεχωριστή γνώμη γι’αυτό κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον. Έχουμε πάει στην Γαλλία, την Βρετανία, την Ισπανία, προφανώς εδώ στην Γερμανία… υπάρχουν όλων των ειδών οι αντιδράσεις. Από κόσμο που λέει ότι συνεχίσαμε από το “Keeper… 2” και άλλους που λένε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με τους παλιούς HELLOWEEN και εν μέρει είναι αλήθεια. Δεν προσπαθούμε να αντιγράψουμε κάτι τέτοιο. Θα ήταν λάθος να κάναμε κάτι τέτοιο. Απλά κάνουμε αυτό που μας βγαίνει. Απλά γράφουμε και παίζουμε μουσική που μας συναρπάζει. Αυτό σημαίνει να παίζεις μουσική. Δεν προσπαθούμε να βγάλουμε τέτοιους δίσκους, αλλά είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι. Τα κομμάτια που γράφει ο Kai, πάντα είχαν αυτό το συναίσθημα και τον ήχο, οπότε υπάρχει αυτός ο ήχος, αλλά είμαστε διαφορετική μπάντα. Διαφορετικός ντράμμερ, μπασίστας, 2ος κιθαρίστας… δεν έχουμε 1ο και 2ο κιθαρίστα, αλλά υπάρχει κι άλλος ένας διαφορετικός από τον Kai. Είναι λογικό να ακούγεται διαφορετικό, αλλά εγώ και ο Kai είμαστε απλά οι εαυτοί μας. Αν κοιτάξεις το εξωτερικό, μπορεί να βρεις ομοιότητες, αλλά αν έχεις το  υπερφυσικό μάτι και κοιτάξεις βαθύτερα, δεν θα βρεις τόσες… ο κόσμος ακούει μουσική πολύ διαφορετικά και είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό.

 

Rockoverdose.gr: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξετε εδώ στην Ελλάδα. Οι Έλληνες μεγάλοι οπαδοί της metal μουσικής και δικοί σου φυσικά.

Michael: Ναι είναι πολύ ωραία. Και στην Ισπανία είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, που είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί δεν έχω πάει εκεί εδώ και χρόνια, αιώνες μη σου πω…

 

Rockoverdose.gr: Θέλεις να αφήσεις κάποιο μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας;

Michael: Αν υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο για αυτό που κάνουμε, θα πρέπει να έρθει στη συναυλία. Δεν ξέρω πόσες φορές θα μπορέσουμε να παίξουμε στη χώρα σας, οπότε ελάτε σ’αυτήν.

Rockoverdose.gr: Θα είναι τέλεια και θα είναι σε φεστιβάλ μαζί με άλλες σπουδαίες μπάντες.

Michael: Δεν ξέρω ακριβώς ποιοι θα παίξουν, αλλά θα είμαστε εκεί.

 

Rockoverdose.gr: Θα είναι οι PARADISE LOST, οι MACHINE HEAD και ο OZZY με εκλεκτούς καλεσμένους.

Rockoverdose.gr: Θα είναι μια ωραία βραδιά εδώ στην Ελλάδα.

Michael: Είμαι σίγουρος. Θα έχει πλάκα. Θα είναι και καλοκαίρι, οπότε λογικά θα έχει και ωραίο καιρό.

 

Rockoverdose.gr: Ποια είναι η γνώμη σου για τη metal σκηνή στις μέρες μας;

Michael: Δεν την βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Στα 80’s όταν μπήκα εγώ σ’αυτή τη μουσική, υπήρχαν τόσες εξελισσόμενες μπάντες… τώρα δεν γίνονται πολλά πράγματα. Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ τόσο για την σκηνή, όσο με τις μπάντες σαν τους MAIDEN, PRIEST, QUEENSRYCHE, METALLICA… ήταν μπάντες με τις οποίες μεγάλωσα. Ήταν πιο πολύ το ότι είχαμε μια μπάντα και κάναμε τα δικά μας. Εδώ στην Γερμανία είναι λίγο βαρετά μπορώ να πω. Υπάρχουν τόσοι πολλοί που κάνουν άλλα πράγματα όπως γράψιμο ή ζωγραφική και είναι σχεδόν φασιστικό το πώς φέρονται στην μουσική.

 

Rockoverdose.gr: Θέλεις να ανακοινώσεις άλλα νέα της μπάντας ή δικά σου;

Michael: Θα κάνουμε μια μικρή περιοδεία στην Νότιο Αμερική σε 2 μήνες και θα κάνουμε και μια προώθηση στην Ιαπωνία μαζί με τον Kai. Μετά θα παίξουμε σε καλοκαιρινά φεστιβάλ. Πάνε όλα πολύ καλά. Θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Είναι μόνο ο πρώτος δίσκος.

 

Rockoverdose.gr: Είναι πολύ καλός δίσκος και μας αρέσει.

Michael: Ναι βγήκε πολύ καλό. Έχει το σωστό πνεύμα.

 

Rockoverdose.gr: Σκοπεύετε να ηχογραφήσετε κάποια συναυλία σας για κάποιο DVD ή κάποιο live album;

Michael: Σίγουρα θα γίνει αργά ή γρήγορα. Αυτό όμως το κάνεις όταν είσαι σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Εμείς είμαστε ακόμα στην φάση που φτιαχνόμαστε και ειδικά ζωντανά. Έχουμε κάνει μόνο μια συναυλία με αυτή τη σύνθεση στην Ιαπωνία με τον Kai μαζί μας.

Rockoverdose.gr: Και νομίζω κάνατε και ένα ακουστικό show.

Michael: Δεν ήταν ακριβώς show. Ήμουν εγώ με τον Kai και κάναμε ένα ακουστικό τζαμάρισμα για κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό.

 

Rockoverdose.gr: Θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για την συνέντευξη.

Michael: Εγώ ευχαριστώ.

 

Rockoverdose.gr: Ανυπομονούμε να σας δούμε ζωντανά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου.

Michael: Κι εμείς το ίδιο.

 

Rockoverdose.gr: Σου εύχομαι τα καλύτερα και ίσως μιλήσουμε ξανά μετά τη συναυλία.

Michael: Ναι ναι οπωσδήποτε!

 

Rockoverdose.gr: Δώσε τους χαιρετισμούς μας στην υπόλοιπη μπάντα.

Michael: Εντάξει. Γεια χαρά!

 

Επιμέλεια Ερωτήσεων: Γιάννης Κουτσοσίμος

Μετάφραση:Yngve Mortuus

Comments