Phil Rind (SACRED REICH) στο Rock Overdose:” Η μουσική βιομηχανία είναι πια σκληρότερη, με δισκογραφικές πωλήσεις σε πτώση”.

Το Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον μπασίστα/τραγουδιστή των μεγάλων Sacred Reich, Phil Rind. Ευγενικός κι εκφραστικός, ο Phil δήλωσε ότι δεν υπήρξε πίεση όταν δημιουργούσαν το ''Ignorance'', ύμνησε την μάνατζερ Gloria Cavalera και τον παλιό ντράμερ Dave McClain (τώρα στους Machine Head) για τη βοήθεια τους στο συγκρότημα, αναγνώρισε στο Ελληνικό κοινό ότι έμεινε στο πλάι του συγκροτήματος από τις πρώτες μέρες και έδωσε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στο να φέρονται στους οπαδούς ως ίσους, με το να μην απαιτούν πληρωμή όταν τους συναντούν.

 

 

 

Rock Overdose: H χρονιά αυτή σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από την κυκλοφορία του ''Ignorance''. Θα θέλαμε να ξέρουμε αν περιμένατε στην αρχή ότι θα αντέξετε τόσο πολύ και ποιά ήταν τα όνειρα σας όταν ξεκινούσατε τη μπάντα.

 

Phil Rind: Ποτέ δε σκεφτήκαμε ότι θα ήμασταν τριγύρω για πολύ. Απλά θέλαμε να κάνουμε ένα δίσκο και να βγούμε σε περιοδεία. Αυτή ήταν η εξάπλωση του σχεδίου μας. Στην πραγματικότητα, όταν μπήκα στη μπάντα στην ηλικία των 16, ο στόχος μου ήταν να παίξω σε ένα κλαμπ. Δεν κοιτούσαμε τόσο μακριά στο μέλλον.

 

 

Rock Overdose: Για πολύ κόσμο, το ''Ignorance'' σηματοδοτεί την καλύτερη σας στιγμή. Είχατε πίεση ή άγχος ενώ το φτιάχνατε; Ήταν το πρώτο άλμπουμ, όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι. Υπάρχουν τίποτα ιστορίες πίσω από τη δημιουργία του που θα ήταν ενδιαφέρουσες να τις μάθουν οι οπαδοί;

 

Phil Rind: Δεν υπήρχε καθόλου πίεση ενώ φτιάχναμε το ''Ignorance''. Ήμασταν τελείως ενθουσιασμένοι που κάναμε ένα αληθινό δίσκο σε επαγγελματικό στούντιο με τον Bill Metoyer που είχε ηχογραφήσει το ''Hell Awaits''. Ενώ ήμασταν στο Los Angeles και ηχογραφούσαμε το ''Ignorance'', είχαμε λίγο καιρό ρεπό και παίξαμε το πρώτο μας σόου έξω από την Arizona.

 

Ανοίξαμε για τους μεγάλους Dark Angel στο Country Club, στην Reseda στην California στα 18α γενέθλια μου. Αυτή ήταν μία υπέροχη νύχτα. Είμαστε φίλοι με τους Dark Angel πολύ καιρό. Ανοίξαμε γι'αυτούς στο Phoenix το 1986 πριν να έχουμε δισκογραφικό συμβόλαιο. Είναι υπέροχοι τύποι.

 

 

Rock Overdose: Οι Sacred Reich είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις που ενώ τα χρόνια περνάνε, το όνομα τους μένει εκτιμητέο και σταθερό. Περιμένατε τέτοια αντιμετώπιση από τους νεότερους οπαδούς που δεν ήταν μέρος της επιτυχίας του συγκροτήματος στο παρελθόν εξ'αιτίας της ηλικίας τους;

 

Phil Rind: Θεωρούσα ότι οι οπαδοί θα ήταν στην ηλικία μας και θα μας ήξεραν από τα '80s και τα '90s. Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις νέους thrash οπαδούς να εκτιμούν εμάς τους μεγαλύτερους.

 

 

Rock Overdose: Τα τελευταία 21 χρόνια, δεν έχουμε δει κάποιο άλμπουμ να κυκλοφορεί από τη μπάντα. Έχετε μείνει αυστηρά ζωντανό συγκρότημα, είναι λόγω έλλειψης έμπνευσης ή απλά θέλετε να μείνετε στο υλικό που ήδη γνωρίζετε πολύ καλά και οι οπαδοί αγαπούν;

 

Phil Rind: Θα έλεγα και τα δύο. Δεν έχουμε νέα τραγούδια και πιστεύω ότι πολλοί οπαδοί θέλουν να ακούν τη μουσική που είχε αντίκτυπο σ'αυτούς όταν ήταν νεότεροι. Αρκετοί οπαδοί ζητούν νέο υλικό οπότε θα δούμε τι υπάρχει μελλοντικά για μας.

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελα ένα σχόλιο για κάποιους ανθρώπους που σας έχουν βοηθήσει πολύ, τη Gloria Cavalera στις πρώτες μέρες του συγκροτήματος σαν manager και τον Dave McClain που ήρθε στη θέση του Greg. Ήμουν τυχερός να σας δω στο Hellfest το 2009 να παίζετε με τον Dave μετά από πολλά χρόνια, πως νιώσατε τότε;

 

Phil Rind: Η Gloria ήταν σαν μητέρα του συγκροτήματος για πολύ καιρό. Νοιαζόταν για μας και μας πρόσεχε σαν τα παιδιά της. Της ανήκε ένα κλαμπ που λεγόταν The Bootlegger που παίζαμε συνέχεια. Τότε η Gloria άρχισε να οργανώνει σόου και μας έβαλε σε αρκετές συναυλίες. Όταν ήρθε η ώρα να υπογράψουμε δισκογραφικό συμβόλαιο, ήταν η προφανής επιλογή να της ζητήσουμε να μας μανατζάρει. Ήταν υπέροχη εποχή. Μάθαμε πολλά μαζί.

 

Ο Dave έσωσε τους κώλους μας. Ο Greg έφυγε δύο εβδομάδες πριν την περιοδεία μας με τους Sepultura στην Ευρώπη. Δεν είχαμε πολύ χρόνο. Δοκιμάσαμε πολλούς ανθρώπους. Κανείς δεν ήταν ακριβώς σωστός. Τελικά ήρθε ο Dave και τα διέλυσε. Έκλεισα τα μάτια μου κι απλά έμοιαζε σωστό. Παίξαμε τρία κομμάτια και έμεινε στο σπίτι του Wiley αφού τζαμάραμε. Τον προσλάβαμε εκείνη τη νύχτα. Ο Dave είναι σπουδαίος ντράμερ και ακόμα καλύτερος τύπος. Του χρωστάμε πολλά. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι με την επιτυχία που έχει με τους Machine Head. Eίναι φανταστικό!

 

 

Rock Overdose: Ξεκινήσατε την καριέρα σας σε μία εποχή που το thrash ήταν ότι πιο καυτό υπήρχε τριγύρω. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το να γίνετε άλλη μία μεγάλη μπάντα; Παρατηρήσατε κάποιου είδους ανταγωνισμό από άλλες μπάντες τότε;

 

Phil Rind: Προερχόμενοι από το Phoenix, απλά κάναμε το κομμάτι μας. Δεν ήμασταν μέρος της σκηνής του Bay Area ή της Νέας Υόρκης. Ποτέ δεν ένιωσα ανταγωνισμό. Εκτός από μία φορά. Ανοίγαμε για τους Exodus. O πρώτος μας δίσκος το ''Ignorance'' είχε βγεί. Ο διοργανωτής του σόου είχε μία τοπική μπάντα από το Phoenix που μανάτζαρε. Μας έκανε να ανοίξουμε γι'αυτούς. Ήμουν τόσο θυμωμένος που ήθελα να τους κάνω να δείχνουν ηλίθιοι που θα παίζαν μετά από μας. Χρόνια μετά ο Gary Holt μου είπε ότι ήταν πολύ νευρικός στο να παίξει μετά από μας γιατί ήμασταν τόσο καλοί. Με διέλυσε!

 

 

Rock Overdose: Πάντα ακουγόσασταν σαν να κάνατε κάτι δικό σας, χωρίς ανάγκη να δείχνετε σαν ιδιαίτερα κακοί ή γρήγοροι όπως πολλοί κάνανε. Ενώ μεγαλώνατε, σίγουρα είδατε τη μουσική βιομηχανία να αλλάζει. Θα θέλαμε να ξέρουμε τη σκέψη σου σ'αυτό, αφού έχει κάνει περισσότερο κακό γενικά, παρά έχει βοηθήσει συγκροτήματα.

 

Phil Rind: Τα πράγματα αλλάζουν. Υπάρχουν πάντα θετικά πράγματα, αρνητικά πράγματα και ουδέτερα πράγματα. Δεν υπάρχει λόγος να παραπονιέσαι γι'αυτό. Όλα όσα μπορείς να κάνεις είναι το καλύτερο σου τη δεδομένη στιγμή.

 

 

Rock Overdose: Έχεις τέσσερα παιδιά αν θυμάμαι καλά, που σημαίνει ότι οι προτεραιότητες σου άλλαξαν πολύ και η οικογένεια είναι πάνω από όλα φυσικά. Πως βρίσκετε νέα κίνητρα όταν έρχονται οι επερχόμενες συναυλίες των Sacred Reich, ενώ είσαι μακριά από την οικογένεια σου για μία συγκεκριμένη περίοδο;

 

Phil Rind: Όπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, το να έχεις οικογένεια είναι μεγάλη ευθύνη. Είναι ωραίο που είμαστε ικανοί να είμαστε και με τους Sacred Reich εξ'ίσου. Τα τελευταία 10 χρόνια περιοδειών δεν έχουμε λείψει τόσο πολύ και προσπαθούμε να συμπεριλαμβάνουμε και τις οικογένειες μας σ'αυτές όταν είναι δυνατό.

 

 

Rock Overdose: Οι Έλληνες οπαδοί στάθηκαν στο πλευρό σας από τις πολύ πρώτες μέρες σας. Τι θυμάσαι από τις συναυλίες σας στην Ελλάδα και τι θα έπρεπε να περιμένουν από τη συγκεκριμένη συναυλία και το σετ αυτή τη φορά;

 

Phil Rind: Θυμάμαι την πρώτη μας συναυλία στην Ελλάδα. Ήταν στην Αθήνα το 1990. Αναρωτιόμασταν αν θα ερχόταν κανείς στη συναυλία. Ήταν ένα αρκετά μεγάλο μέρος για μας. Ευτυχώς οι Έλληνες οπαδοί ήρθαν δυναμικά. Η συναυλία της Θεσσαλονίκης την επόμενη μέρα ήταν γεμάτη επίσης. Οι Έλληνες οπαδοί πάντα ήταν ιδιαίτεροι για μας. Πιστεύω ότι παρά τη διαφορά γλώσσας, καταλαβαινόμαστε. Αφού αυτή η περιοδεία γιορτάζει την 30ή επέτειο του ''Ιgnorance'', θα παίζουμε μερικά παραπάνω κομμάτια από αυτό το δίσκο.

 

 

Rock Overdose: Αχρείαστο να σου πω ότι η πρόσφατη δήλωση σας ''ο καθένας είναι VIP'' όπου θα συναντάτε τους οπαδούς πριν τη συναυλία, έχει ήδη γίνει σεβαστό και αξιέπαινο από όλους τους οπαδούς, ακόμα κι αυτούς που δεν ακούνε τη μπάντα. Πως φτάσαμε σ'αυτή τη VIP βλακεία με πληρωμή για ένα αυτόγραφο τέλος πάντων;

 

Phil Rind: Η μουσική βιομηχανία αλλάζει. Είναι σκληρότερη σε μπάντες με διαρροή και δισκογραφικές πωλήσεις σε πτώση. Η οικονομική υποστήριξη από τις δισκογραφικές εταιρείες είναι ως επί το πλείστον ανύπαρκτη. Ποτέ δεν υπήρχε δημιουργία αρκετών χρημάτων σε μία μπάντα εκτός αν ήσουν πολύ τυχερός να είσαι πολύ επιτυχής. Τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Οπότε το καταλαβαίνω σε μία εξάπλωση. Εξαρτάται από κάθε μπάντα το να πάρει τη δική της απόφαση.

 

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δε νιώθω σωστά να χρεώνω τον κόσμο για πρόσβαση. Δε νομίζω ότι ο κόσμος θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερα προνόμια να συναντήσει τη μπάντα απλά επειδή έχουν περισσότερα λεφτά. Αυτό το θέμα χρημάτων για πρόσβαση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πολιτική και την κυβέρνηση. Δε θα ήθελα να κάνω το ίδιο με τη μουσική. Είναι απλά η γνώμη μου.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα σχέδια για τη μπάντα από τη στιγμή που δε θα υπάρξει νέο άλμπουμ; Νιώθετε ότι υπάρχει αρκετό λάδι στη μηχανή των Sacred Reich και αν και όταν έρθετε κοντά στο τέλος, πως θα θέλατε να σας θυμούνται;

 

Phil Rind: Θα δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον. Νομίζω ότι όλοι μας θα θέλαμε να μας θυμούνται με κάποιο είδος θετικού τρόπου. Δεν θα ήταν όμορφο αν έχουμε σταματήσει, η ανάμνηση μας να φέρνει ένα χαμόγελο;

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου στο να απαντήσεις τις ερωτήσεις μας, ήταν προσωπική μου τιμή και προνόμιο να μπορώ να έχω αυτή τη συζήτηση μαζί σου. Πάντα υπήρξατε έμπνευση για τη γενιά μου, οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σε σένα.

 

Phil Rind: Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ. Το προνόμιο είναι πάντα δικό μας. Χωρίς την υποστήριξη του κόσμου δεν θα υπήρχαν καθόλου Sacred Reich. Θα σας δούμε όλους σύντομα!

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

Comments