WARDRUNA – “Runaljod – Ragnarok”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Δεκεμβρίου 2016

wardruna

 

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της επικής concept τριλογίας των Νορβηγών Wardruna με θεματικό τίτλο Runaljod ή αλλιώς Rune Poem, ολοκληρώνεται με το “Runaljod - Ragnarok”, το οποίο κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου από την Norse Music.

 

Το “Ragnarok” αντιπροσωπεύει ουσιαστικά την ολοκλήρωση της “εξερεύνησης” των ρούνων, που ξεκίνησε με το “Gap Var Ginnunga” το 2009 και συνεχίστηκε με το “Yggdrasil” το 2013.

 

Η θεματολογία των δίσκων βασίζεται και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κατανόηση και την αξιολόγηση των 24 αρχαίων ρούνων καθώς και τον τρόπο “ενεργοποίησής” τους μέσω συγκεκριμένων ήχων.

 

Ο Einar Selvik, κεφαλή των Wardruna και πρώην ντράμερ του γνωστού συγκροτήματος Gorgoroth, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό ήχο, συνδυάζοντας folk/ambient στοιχεία και χρησιμοποιώντας έναν πιο παραδοσιακό τρόπο σύνθεσης που περιλαμβάνει την χρήση όχι μόνο κλασικών μουσικών οργάνων αλλά κυρίως παλιών σκανδιναβικών οργάνων. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι επίσης η χρήση ήχων της φύσης, όπως ο ήχος της φωτιάς όταν καίει το ξύλο, η βροχή, ο αέρας. Όλα αυτά τα άκρως παγανιστικά στοιχεία συνδυάζονται άριστα με στίχους γραμμένους στα αρχαία και νέα Νορβηγικά, που επικροτούν ακόμα περισσότερο την διάθεση για επιστροφή στις ρίζες που διέπει την φιλοσοφία του συγκροτήματος.

 

Οι Wardruna είναι ένα πολύ “ιδιαίτερο” συγκρότημα που σίγουρα απευθύνεται σε πολύ επιλεκτικά και “ιδιαίτερα” μουσικά αυτιά και γούστα. Η ιδιαιτερότητα όμως αυτή είναι που τους ξεχωρίζει απ’ τη μάζα. Αποτελούν μια μουσική όαση μέσα στην έρημο, ένα κενό στο χωροχρόνο που σε μεταφέρει αναμφίβολα σε μια άλλη εποχή, εκατομμύρια χρόνια πίσω. Την εποχή των Βίκινγκ για παράδειγμα, όπως μας παρουσιάζεται και στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, της οποίας τη μουσική συνθέτει ο Einar.

 

Στα του δίσκου, το  “Ragnarok” βαδίζει περίπου στα ίδια βήματα των δύο προηγούμενων. Συνεχίζει την ίδια παράδοση όσον αφορά τη σύνθεση, αλλά διαφέρει στο ύφος και στα συναισθήματα που αφήνει με το τέλος της ακρόασης. Η ατμόσφαιρα του δίσκου αυτή τη φορά, είναι περισσότερο σκοτεινή και δραματική σε σημεία.  Συνάδει σαφώς με τον τίτλο του δίσκου, καθώς το Ragnarök είναι μια σειρά από μελλοντικά γεγονότα που περιλαμβάνουν μια μεγάλη μάχη, όπως και διάφορες φυσικές καταστροφές με την επακόλουθη βύθιση του κόσμου στο νερό.

 

Τα κομμάτια διαδέχονται το ένα το άλλο με τέτοιο τρόπο, ώστε φαίνεται σαν ένα συμπαγές άκουσμα με μελωδικά διαλείμματα. Τα επιβλητικά φωνητικά του Einar σε συνδυασμό με αυτά των υπόλοιπων τραγουδιστών, αλλά και η προσθήκη των αγγελικών φωνητικών απ’ τα ίδια τα παιδιά του στο κομμάτι “Odal”, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ένταση και αφήνουν μια αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας.

 

Το άλμπουμ αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα μουσικό διαμάντι, ένα βάλσαμο για όλες τις ταξιδιάρες ψυχές που συναρπάζονται με το μη γνώριμο και συμβατικό τρόπο έκφρασης.

 

Η τριλογία “Runaljod” κλείνει με έναν αξιολογότατο δίσκο που χρήζει της προσοχής σας. Για τους οπαδούς της μπάντας, θεωρείστε την κυκλοφορία μέσα στις καλύτερες του είδους για το 2016.


Βαθμολογία: 85/100

 

Για το Rock Overdose,

Έλενα Δαρζέντα

 

 

 

 

 

 


 

Comments