Προακρόαση: DARKLON – “Mind Reaper”


Τον προηγούμενο μήνα είχαμε τη χαρά και την τιμή να προσκληθούμε από τους ισοπεδωτικούς Darklon στην προακρόαση του επερχόμενου δίσκου τους, "Mind Reaper" που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου 2025 από τη No Remorse Records. Δύο χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη κυκλοφορία τους, το "The Redeemer", το οποίο και αποτέλεσε την τελευταία τους κυκλοφορία με τον Niko Migas των Omen στα φωνητικά. Λόγω της αποχώρησής του από τους Darklon εξαιτίας ενός σκληρού προγράμματος, χρέη frontman τελεί πλέον ο απίστευτος Bill Chrepas, όπως θα διαπιστώσετε και στη συνέχεια. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε να αποσαφινίζουμε, τι εστί "Mind Reaper".

Για όσους από εσάς έχετε ακουστά τη μπάντα, κατά πάσα πιθανότητα σας είναι γνωστό πως ο συνθετικός και δημιουργικός πυρήνας της είναι ο καθαρά μεταλλικός κιθαρίστας Κώστας Κρασώνης. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, το "Mind Reaper" θα λέγαμε πως είναι το αποτέλεσμα της συνεργατικής ανάπτυξης και εμπλουτισμού της ιδέας του Κρας με τα υπόλοιπα μέλη.

Η αρρώστια των μελών των Darklon με τον US Heavy/Power Metal ήχο των 80s μπολιασμένο με κάποια epic στοιχεία, μεταδίδεται άμεσα στον νέο δίσκο. Εξάλλου, υπογραμμίστηκε πολλάκις πως ήθελαν να προσφέρουν κάτι εντελώς αφιλτράριστο και αυθεντικό, "made by fans, for fans". Έτσι, η διαδικασία της ηχογράφησης κατέστη ιδιαίτερα ευχάριστη και δημιουργική, μιας και αβίαστα συνέθεσαν υλικό που γουστάρουν και που θα ήθελαν οι ίδιοι να ακούσουν από κάποιον καλλιτέχνη.

Πάνω στο κομμάτι της ειλικρίνειας που χαρακτηρίζει τον δίσκο στην ολότητά του εμβάθυνε περισσότερο ο κιθαρίστας των Reflection Στάθης Παυλάντης, μιας που είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την παραγωγή.

Ο Στάθης, έθιξε ένα μείζον ζήτημα που αποτελεί στοίχημα σε κάθε δίσκο: αναγνώρισε τη βαρύτητα και την αίσθηση ευθύνης που κουβαλάει ο ρόλος του ως μουσικός παραγωγός, καθώς είναι ο ενορχηστρωτής των πάντων, ο υπεύθυνος για τη μετουσίωση του ονείρου των παιδιών σε ήχο. Στην περίπτωση του "Mind Reaper" συναντάμε κάτι σπάνιο για την εποχή μας: το μεγαλείο του κεντήθηκε προσεκτικά με τον κλασικό, "επίπονο", παραδοσιακό τρόπο, χωρίς καμία αλλοίωση στον ήχο, σε πλήρως χειροκίνητη αναλογική κονσόλα. Μάλιστα, ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως "ακούγονται όλα όπως τα γέννησε η μάνα τους". Το αναλογικό mix προσφέρει στον ακροατή μια εμπειρία ισάξια με ένα live performance της μπάντας, τόνισε ο Παυλάντης. Εξάλλου, οι Darklon είναι μια μπάντα που ενδιαφέρεται για ένα εκρηκτικό live αποτέλεσμα. Γι αυτό και οι συνθέσεις τους είναι τέτοιες, ώστε να μπορούν να τις αποδώσουν 100% στα live.



Το "Mind Reaper" είναι ένα ανηλεές ταξίδι στην τρέλα. Ο δίσκος εμποτίζεται από το θέμα της τρέλας σε όλες τις εκφάνσεις της, σε κάθε του κύτταρο και σε κάθε του νότα. Από το album art μέχρι τις συνθέσεις και το στιχουργικό περιεχόμενο.

Ανοίγει με το ισοπεδωτικό US Speed Metal κομμάτι "In the Abyss", που σε παίρνει αμέσως από τα μούτρα. Διαθέτει αρκετά epic στοιχεία και αντλεί έμπνευση στα φωνητικά από τους θρυλικούς Gamma Ray. Αγαπημένο μου σημείο είναι το εξαιρετικό riff προς το τέλος. Ακολουθεί το ομώνυμο "Mind Reaper" το οποίο μαγνητίζει την προσοχή σου απευθείας από το intro. Όσο ξεδιπλώνεται το κομμάτι, σταδιακά αποκαλύπτονται ενδιαφέροντες ρυθμοί, οι οποίοι παγιώνονται ειδικά μετά τη μέση. Το solo για άλλη μια φορά τα σπάει.

Με το "Soul Stealers" που διαδέχεται το ομώνυμο, καταλαβαίνουμε πλέον ότι δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο δίσκο. Μόλις τελειώνει ένα κομμάτι, ο διάδοχός του δεν θα χάσει ούτε δευτερόλεπτο για να επικεντρώσει όλη την προσοχή και την ενέργεια σου πάνω του. Στην αρκετά ιδιαίτερη μελωδία, τα ρυθμικά μέρη της κιθάρας ξεχωρίζουν πλαισιώνοντας ένα περιπετειώδες έπος. Το κομμάτι κορυφώνεται προς το τέλος με την ατελείωτη σολάρα του Κρας.

Σε πιο evil μονοπάτια μας ξεναγεί το υπέροχο "Powercast", το οποίο σταδιακά αποκαλύπτει έναν speed metal εαυτό. Για εμένα, έλαμψαν αυτή τη φορά τα drums του οδοστρωτήρα Geor Kana.

Με κάθε κομμάτι, βυθιζόμαστε όλο και βαθύτερα στον βούρκο του παραλογισμού. Το ταξίδι όσο πάει γίνεται σκοτεινότερο. Το "Mad Messiah" ανοίγει με ένα intro εμπνευσμένο από την κουλτούρα του τρόμου (κοινώς "horror"), συνοδευόμενο από ένα υπόκωφο απόσπασμα από κάποια παλιά ομιλία που θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί από κάποιο cult. Το κομμάτι είναι ιδιαίτερα δυναμικό, με οργασμικό shredding από τον Κρας, ανελέητη σφυριλάτηση από τον Geor και γενικώς ένα ατελείωτο κέρασμα με αποκορύφωμα την υπέροχη σολάρα για άλλη μια φορά.

Με ένα "Shock Wave" πλέον το θέμα του δίσκου ταυτίζεται απόλυτα με τη μουσική. Το "Shock Wave" λοιπόν, είναι αρκετά thrash-άτο με... πολύ θράσος, μιας και κοντά στο outro επιχειρεί ένα ωραίο gimmick, ενώ παράλληλα προσφέρει πάλι σολάρα.

Το "Hell's Heroes" συνεχίζει να αποκλίνει από μια συνηθισμένη δομή, καθώς ανοίγει με ένα αρκετά διαφορετικό, ωμό drum σόλο που σπάνια συναντάς. Ομολογώ με ειλικρίνεια πως ως δεινή ακροάτρια, πρώτη φορά ακούω κάτι αντίστοιχο. Το κομμάτι είναι φτιαγμένο σε καθαρά US

Heavy Metal πλαίσια, ωστόσο η μελωδικότατη κατά τα άλλα γέφυρα προς το τέλος είναι έντονα συναισθηματική. Σίγουρα ένα από τα top 3 κομμάτια του "Mind Reaper".

Οι Darklon ήθελαν να κλείσουν το νέο τους πόνημα με πολύ επικό τρόπο, όπως ένα θεατρικό έπος που σέβεται τον εαυτό του, για να μην ξεχνιόμαστε. Το "Psyched Out" απορρόφησε όλη την επική, σκοτεινή και evil ενέργεια από όλο τον υπόλοιπο δίσκο, όπως συμβαίνει με το ζουμάκι στην τελευταία μπουκιά ενός τυλιχτού, αν με πιάνετε. Εξαιρετικοί ρυθμοί και μια ιστορικότητα στο ύφος θα έλεγα πως χαρακτηρίζουν το κομμάτι, ενώ η επιρροή από Savatage είναι παραπάνω από αισθητή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Νιώθεις ότι ακούς τη διήγηση μιας περιπετειώδους ιστορίας.

Όταν αναφερόμαστε στο "Mind Reaper", σίγουρα δεν έχουμε στο μυαλό μας έναν συμβατικό δίσκο. Χωρίς να προσπαθώ να υπερβάλλω, μιλάμε για ένα masterclass σύνθεσης και ρυθμού, κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον από την αρχή! Όλα τα όργανα δουλεύουν άψογα και πλήρως αρμονικά μεταξύ τους και με τη φωνάρα του Bill, αλλά εκεί που το άλμπουμ ξεχωρίζει λίγο περισσότερο είναι τα μέρη της κιθάρας. Τι έκανες εδώ ρε Κρασώνη;

Όπως είπε και ο αρχηγός Κρας, η μπάντα δούλεψε σε πιο τσίτα συχνότητες λόγω της νέας προσθήκης στα φωνητικά. Γι αυτό και το "Mind Reaper" είναι πιο ανελέητο και πιο σκληρό από τους προκατόχους του. Από την πρώτη νότα σε ταρακουνά, δεν σ' αφήνει να ηρεμήσεις με τίποτα και για κανένα λόγο, δημιουργώντας έτσι μια εξαιρετικά ομαλή και αβίαστη εμπειρία ακρόασης.

Εννοείται επίσης, πως filler κομμάτι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Όλα έχουν να προσφέρουν κάτι στο τελικό αποτέλεσμα και είναι τρομερά ποιοτικά. Οριακά, ξεχώρισα ένα top 3 του "Mind Reaper". Για εμένα το highlight του δίσκου ήταν το "Soul Stealers", με το "The Mad Messiah" να έρχεται δεύτερο και το "Hell's Heroes" να κλείνει την πρώτη καλύτερη τριάδα.

Παιδιά, καλοτάξιδο!

Μην χάσετε τους Dakrlon στις 23/1 στην άκρως μεταλλική σύρραξη "The Night of Unbound Heavy Metal" που θα πραγματοποιηθεί στο Peraeus Academy. Θα ισοπεδώσουν το κτήριο μαζί με τους Λαρισαίους σίφουνες Leatherhead και τους επικούς Stygian Path.

Για το RockOverdose,

Κατερίνα Μήτικα


 


TRACKLIST

1. In The Abyss

2. Mind Reaper

3. Soul Stealers

4. Powercast

5. The Mad Messiah

6. Shockwave

7. Hell's Heroes

8. Psyched Out

 


 

 

LINE-UP

Billy "The Kid" Chrepas - Vocals

Kras K.D. - Guitars

Savvas G - Bass

Geor Kana - Drums

 

DISCOGRAPHY

Rise from Death (2019)

The Redeemer (2023)

Mind Reaper (2025)

 

https://www.noremorse.gr

https://www.facebook.com/NoRemorseRecordsGreece

https://www.instagram.com/noremorserecords

https://www.facebook.com/DarklonMetal

https://darklon.bandcamp.com

Comments