Richard West (THRESHOLD) στο RockOverdose: “To Dividing Lines είναι το πιο δύσκολο και σκοτεινό μας album”


H δεύτερη εμφάνιση των THRESHOLD στην Αθήνα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ΑΚΡΙΒΩΣ έξι χρόνια μετά την προηγούμενη με το ίδιο opening act, τους συμπατριώτες μας, THE SILENT WEDDING.

 

Με αφορμή την επίσκεψή τους, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Κύτταρο, μιλήσαμε με τον Richard West ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις μας λύνοντάς μας διάφορες απορίες σχετικά με το πιο πρόσφατο album τους "Dividing Lines", αλλά και άλλες πτυχές της πολύχρονης ιστορίας του συγκροτήματος, που έχει γράψει τη δική του αξιόλογη πορεία στον progressive χώρο.


 

 

RockOverdose: Γεια σου Richard! Σε καλωσορίζουμε στη σελίδα μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούμε τους Threshold εδώ. Νομίζω ότι έχουμε μιλήσει με τον Karl Groom την τελευταία φορά, πριν από 5 χρόνια.

Richard West (THRESHOLD): Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

 

RockOverdose: Αρχικά να σου πω συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ "Dividing Lines". Εύκολα μπορεί να πει κανείς πως είναι ό,τι καλύτερο έχετε κυκλοφορήσει από το "March Of Progress", αν όχι από το "Dead Reckoning". Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, ποια είναι η ανταπόκριση μέχρι στιγμής και πώς νιώθετε για αυτό;

 

Richard West (THRESHOLD): Είναι φανταστικά! Είναι υπέροχο που ο Glynn επέστρεψε στο συγκρότημα και έγραψε μερικά τραγούδια,  όπως πχ το "King of Nothing", που ήταν ένα από τα single και αυτό βοήθησε πραγματικά. Θεωρώ πως είναι το πιο δύσκολο, πιο σκοτεινό και βαρύ άλμπουμ μας και φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά, οι θαυμαστές το λατρεύουν και νιώθουμε υπέροχα!

 

 

RockOverdose: Πράγματι, είναι πολύ πιο βαρύ και πιο άμεσο από το "Legends Of The Shires". Ήταν κάτι που είχατε σκοπό ή προέκυψε φυσικά; 

 

Richard West (THRESHOLD): Νομίζω πως επειδή στο "Legends Of The Shires" ήμασταν μόνο εγώ και ο Karl που γράψαμε σχεδόν ολόκληρο το άλμπουμ, βγήκε πιο proggressive. Σκεφτήκαμε να το κάνουμε αυτό και με το "Dividing Lines", είχαμε γράψει κάποια μέρη, αλλά κατά την επεξεργασία των τραγουδιών συνειδητοποιήσαμε ότι βγαίνει πιο βαρύ και σταθερό.

 


 


RockOverdose: Συνεχίζοντας την παραπάνω ερώτηση, έχοντας δημιουργήσει το προσωπικό σου project "Oblivion Protocol", τι ήταν τόσο συναρπαστικό για εσένα στον ήχο του "The Legent Of The Shrines" και ήθελες να το συνεχίσεις, και για ποιο λόγο τα υπόλοιπα μέλη δεν ακολούθησαν το όραμά σου για τη συνέχιση της ιστορίας;

 

Richard West (THRESHOLD): Λοιπόν, το προσπαθήσαμε για λίγο, στην πραγματικότητα, θέλαμε να κάνουμε το νέο άλμπουμ Threshold που θα ακολουθούσε το TLOTS. Είχα την ιστορία και ήθελα απλώς να την πω, και σε εμένα ακουγόταν υπέροχη ιδέα, αλλά αποφασίσαμε τελικά να μην το κάνουμε, έτσι κράτησα ορισμένα τραγούδια που έγιναν η αρχή για το Oblivion Protocol. Ήθελα να το κάνω ούτως ή άλλως, για τον εαυτό μου, στην πραγματικότητα δεν σχεδίαζα να το κυκλοφορήσω.

 

RockOverdose: Πώς νιώθεις τώρα που τραγουδάς σε αυτό;

Richard West (THRESHOLD): Μεταξύ μας νιώθω πολύ περίεργα! Ποτέ δεν είχα σκοπό να το κάνω, ήταν απλώς τυχαίο. Το έκανα για πλάκα, ποτέ δεν με ενδιέφερε να βρω έναν αληθινό τραγουδιστή γιατί δεν είχα σκοπό να το κυκλοφορήσω. Μου αρέσει να τραγουδάω, υποθέτω ότι έχω πιο prog φωνή, οπότε νιώθω ότι λειτουργεί.

 

RockOverdose: Ο Glynn ακούγεται πραγματικά φανταστικός σε αυτό το άλμπουμ. Όλοι μείναμε έκπληκτοι στο προηγούμενο, αλλά αυτή τη φορά ακούγεται πολύ σίγουρος. Προετοιμάστηκε ειδικά ή ένιωσε περισσότερο μέλος της "οικογένειας" αυτά τα 5 χρόνια;

 

Richard West (THRESHOLD): Πιστεύω ένιωσε αμέσως μέλος της οικογένειας για να είμαι ειλικρινής. Από τη στιγμή που επέστρεψε ένιωθε πολύ άνετα, μπορώ εύκολα να το πω και για τον Karl καθώς ήμασταν μαζί του στο συγκρότημα τη δεκαετία του '90. Ο Steve και ο Johan, στο μπάσο και τα ντραμς, δεν έχουν ξανα-συνεργαστεί μαζί του, οπότε ήταν κάτι παραπάνω από έκπληξη για αυτούς, αλλά αισθανθήκαμε αμέσως σαν μια οικογένεια που ήταν πολύ ωραίο. Ο λόγος που ο Glynn δεν έγραψε στο TLOTS είναι γιατί είχε ήδη γραφτεί, ο δίσκος είχε ήδη ολοκληρωθεί.

  

RockOverdose: Το "Dividing Lines" ήρθε μετά από 5μιση χρόνια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο κενό στην καριέρα σας μέχρι στιγμής. Ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας ή θέλατε να αφήσετε λίγο το προηγούμενο άλμπουμ να εμπεδωθεί, καθώς ήταν και διπλό;

 

Richard West (THRESHOLD): Ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της πανδημίας νομίζω. Κάναμε μια περιοδεία το 2017 και μας άρεσε, οπότε περιοδεύσαμε ξανά το 2018, ώστε να είχαμε περισσότερες ευκαιρίες να επισκεφτούμε περισσότερες χώρες. Ήταν μέρος του κύκλου του TLOTS και μετά συνέβη ο Covid. Απλώς έγινε πιο αργή η διαδικασία μετά τον Covid, δεν έγινε σκόπιμα αυτό το κενό.

 

RockOverdose: Σχετικά με τον τίτλο του άλμπουμ, σε ποιες διαχωριστικές γραμμές αναφέρεστε; Είναι ένας τρόπος να σχολιάσετε το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα ή είναι κάτι βαθύτερο από αυτό;

Richard West (THRESHOLD): Για να είμαι ειλικρινής ... δε θυμάμαι! Στην πραγματικότητα ψάχναμε για έναν τίτλο, και επεξεργαζόμουν μερικούς στο τραγούδι "Let It Burn" που σε ένα σημείο λέει τη φράση "dividing lines", οπότε εκεί βρήκα τον τίτλο!

Αλλά φυσικά μιλάμε για ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, τη θρησκεία, και οτιδήποτε οι άνθρωποι χρειάζεται να πάρουν θέση. Ο τίτλος εξερευνά διαφορετικά σενάρια, είναι κάπως σκληρός τίτλος μπορώ να πω.

 

 

RockOverdose: Ναι, επιδέχεται ερμηνείας που όλοι μπορούν να συσχετιστούν με αυτό. Επίσης, το artwork των άλμπουμ είναι υπέροχο! Συμβολίζει κάτι συγκεκριμένο ή πάλι επιδέχεται διάφορες ερμηνείες;

 

Richard West (THRESHOLD):Πάντα παίρνει διαφορετικές ερμηνείες. Αυτή τη φορά θέλαμε κάτι παρόμοιο με το Hypothetical, αυτά τα αιωρούμενα τοπία που μοιάζουν να ανήκουν μαζί, παρόλο που είναι διχασμένα.


 


 

RockOverdose: Δύο από τα τραγούδια σας σε αυτό το άλμπουμ "The Domino Defect" και "Defence Condition" είναι και τα μεγαλύτερα σε διάρκεια, τα οποία ειλικρινά ανεβάζουν τη μουσική σας στο επόμενο επίπεδο. Είναι από τις φορές που δεν θέλεις να τελειώσουν. Νιώσατε κάτι ιδιαίτερο μαζί τους όταν τα συνθέσατε; Πότε αποφασίζετε πότε τελειώνει ένα τραγούδι;

 

Richard West (THRESHOLD):Για να είμαι ειλικρινής, το τραγούδι σου το λέει αυτό! Για παράδειγμα, δούλευα πάνω σε ένα τραγούδι σήμερα το πρωί, και πραγματικά πίστευα ότι θα ήταν ένα τραγούδι 10 λεπτών, αλλά το τραγούδι ήθελε να είναι 5 λεπτών. Το τραγούδι σου λέει πού να σταματήσεις, ενώ άλλες φορές σου λέει ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο. Νομίζεις ότι το ελέγχεις αλλά αυτό δεν ισχύει.

 

RockOverdose: Αυτό είναι αλήθεια. Κάτι παρόμοιο μου έχει πει και ο Steve Vai! Είναι πολύ ενδιαφέρον και όμορφο επίσης!

Ευτυχώς λοιπόν θα σας δούμε ξανά στην Ελλάδα. Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας; Τι θα περιλαμβάνει το setlist σας, ίσως κάτι από "Psychedelicatessen" όπως και την προηγούμενη φορά; 

 

Richard West (THRESHOLD): Έχει πλάκα, μιας και στην πρώτη μας εμφάνιση στην Ελλάδα είχαμε τους Silent Wedding ως support και τώρα θα είναι ξανά.

Νιώθω πως μέσα σε 6 χρόνια ο κόσμος έχει αλλάξει εντελώς. Επιστρέφουμε και ξανακάνουμε τα ίδια, αλλά δεν θα έχουμε το ίδιο setlist, προφανώς θα παίξουμε κάποια τραγούδια από το "Legents...", θα επικεντρωθούμε όμως στο Dividing Lines και σε τραγούδια που δεν έχουμε ξαναπαίξει ζωντανά.

 

RockOverdose: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στο ελληνικό κοινό που θα έρθει να σας δει;

Richard West (THRESHOLD): Φυσικά! Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε, δεν ερχόμαστε τόσο συχνά, οπότε ελάτε να μας δείτε αν μπορείτε!

 

RockOverdose: Εξαιρετικά! Ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Τα λέμε σύντομα από κοντά στην Αθήνα!

Richard West (THRESHOLD): Οπωσδήποτε! Ανυπομονώ να σας δώ!

 

 

Για το RockOverdose,

Συνέντευξη: Βιβή Ζαπαντιώτου

Ερωτήσεις: Άγγελος Κατσούρας

 


THRESHOLD (U.K.)
+ THE SILENT WEDDING (Greece)
Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 - Κύτταρο Live

E- TICKETS

Φυσική Προπώληση 

Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα / Τηλ: 210-3304133)
No Remorse Records (Ακαδημίας 81, Αθήνα / Τηλ. 210-3830981)
Reload Store (Ακαδημίας 81, Αθήνα / Τηλ: 210-3801464)
Bowel Of Noise (Θεμιστοκλέους 25, Αθήνα / Τηλ. 210-3846783)
Le Disque Noir (Θεμιστοκλέους 29, Αθήνα / Τηλ: 211 2143554)
Cinema Libre Filmstore (Θεμιστοκλέους 34, Αθήνα / Τηλ: 210-3803833)
Monsterville (Αγίας Ειρήνης 13, Μοναστηράκι / Τηλ: 210-3648180)

Comments